казано от D3BEP на 12.08.08, 11:57:
Brachi,
Кои са тези вериги, дето ни заплашват? Не знам за такива...
Дзвер, за втори път слагаш думи в моята уста, които не съм казвал. Чети внимателно постовете.:)
btw Ще ми е интересно да чуя и твоето становище по отношение на малките фитнес клубове и имат ли те бъдеще, ако предлагат някаква по-специфична услуга.
лично мнение - да правиш фитнес като ЕТ си е живо самоубийство.
Мнението беше редактирано от Brachi на 12.08.08 12:15.
12.08.08
12:51
казано от Brachi на 12.08.08, 11:27:
Ти не се ли страхуваш от големите вериги и как мислиш, че ще можеш да запазиш позициите си на пазара? Може би разчиташ на вече спечелените редовни клиенти или какво? :)Поздрави!
E ето ги думите, дето не си ги казал.
Да, може би въпросът е към тебе и към Митака.
А кой беше първият път?
Това за което питаш е елементарно за теоретичен микроикономически процес.
На теория малките - независимо в кой бранш - се спасяват от големите чрез монополистична конкуренция.
Означава: заемат някаква ниша ,в която предлагат неповторима услуга(или продукт, но в случая е услуга).
В тази ниша е нерантбилно на големия да се вре за да ги унищожава, той търси по - едрото, по - масовото, големите обороти.
И така виреят и двете.
Но пак ми се иска да чуя за ая невидима заплаха :)
За съжаление за мен България е една съвкупност от квартални зали.
Били те и на по 5 етажа, но аз не мога да идентифицирам някоя зала като ключова за определен град например.
Камо ли пък да я идентифицирам от национално значение.
Така че според мен няма такава заплаха.
И в Бг този бранш е доста нерентабилен, че да се създават големи търговски вериги и незнам си кво си.
Ако не беше така, отдавна да ги е имало.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 12.08.08 12:52.
Чети внимателно постовете и следи тематиката на разговора. Заплахите на веригите са думи на mitaka101, а думите, които си цитирал са точно моя въпрос към него. Т.е преведено или казано по-друг начин го питам “Митак, защо мислиш така?”.
Първият път е за онзи Хамериканския консултант. На мен и през ум не ми е минавало да се замисля даже за подобно нещо. Върни се по-назад и ще разбереш какво имам предвид. Както и да е. В това забързано ежедневие е нормално човек да чете малко диагонално.:)
Мнението беше редактирано от Brachi на 12.08.08 14:32.
12.08.08
14:47
Добре ти открии супер фитнес зала в големия град, а аз ще открия 5-6 що годе добри в малки градове без фитнес зали (не ме питаи за примери много такива има) пък да видим на кой залата ще е по пълна и кой ще сваля повече пари :)
12.08.08
18:16
В Софето като бех много пичове от собствениците имаха залли - да кажем във враца, ботевград, търново... И ги зарязваха с времето.
Кво да ти кажа. Преди две години бях във Видин и тренирах в най - големата зала там, точно на пазара. 50 стинки за свободна тренировка. Сега не знам колко е, може да е чак левче...
Опитай... Ама май не е точно така както го мислиш, защото уредите и за Варна, и за Симитли ше ги вземеш на една цена, пак ще плащаш пропорционално ток и заплати, а приходите много ще се различават...
Без да говорим за много важният впрос: как ще упражниш ефективен контрол...? Не си бил в бизнеса май и подценяваш... изобретателността на българския работник.
Ти не се ли страхуваш от големите вериги и как мислиш, че ще можеш да запазиш позициите си на пазара? Може би разчиташ на вече спечелените редовни клиенти или какво?
Ами защото залата ми не е малка :)
Има три типа зали в БГ:
- “луксозни” - набляга се на обстановката и социалните контакти
- “нормална” - зала за тренировки, функционална и “киселяците” там не виреят
-”дупка” - мръсна, евтина, става за тренировки ако не си претенциозен
Е, коя от трите е най-незастрашена от инвазия на големи, луксозни зали?
Местоположение, местоположение и местоположение.... факторите, основни двигателни единици за успех...
За Видин какво да кажа, странно се намесва този град, западащ, изоставащ, заедно с всички от този регион поради териториалната им изолираност... от основните пътни артерии...
ДЗВЕР, какво според теб е ефективен контрол, контрол върху персонала, инвестициите, самия себе си...... или друго
Митак, след като си собственик на фитнес зала, която не е малка, как се справяш с привличането и задържане на клиенти (особено след повишените нива на инфлация и високите цени на основните продукти)? Кое те кара да мислиш, че след като залата не е малка, следователно не е застрашена? Ти сам каза, че се печели много повече от дискотеки, ресторанти, а спред ДЗВЕР въобще не е рентабилен фитнес бизнеса. Как успявате да се задържите на пазара в такъв случай?
Какво се разбира под “луксозна зала” - набляга се на социалната изява? Под каква форма?
Браки, ти защо искаш да се занимаваш с това?
П.П. Аз май доста въпроси зададох, но ми стана любопитно и интересно... простете :)
13.08.08
13:04
Ненков, погледни си пак картата братле.
Казва се Е79 и е следващият по клас дълъг път след магистрала Тракия.
Веднага след нея по качество.
Дори на места самият той е магистрала.
Много по - добра от набедените за магистрала магистрални участъци на “магистрала” Хемус.
Освен него, има няколко алтернативни само от град Видин до град София.
По който и от тях да хванеш, пази се от тировете с чужди регистрации, че те не знаят много къде се намират.
Обаче, преди да хванеш пътя, хвани учебник по география.
Там ще прочетеш, че Видин е единственият град на две митници: със Сърбия и Румъния.
Че Видин е един от 2 - 3 града в страната с ферибот.
Дунав мост 2 да го споменавам ли? Вдигнат ли го, той ше стане Дунав мост 1, заклевам се :)
Че Видин е първият български град на Дунав откъм Европата.
Че сърби, гърци, косовари, македонци и албанци ше се изтрепят за тоя загубен град.
Че гърците сега финансират железницата от София през Благоевград към Гърция ИМЕННО поради тази причина - искат Видин.
Искат безмитен(сега с ЕС може думичката безмитен да им е паднала, требва да питаш некой митничар) излаз на Видин.
И в замяна знайш какво предлагат?
Излаз на Солун. На вторият им град, голям горе - доле колко София, с директен излаз към Средиземноморието.
Само че те искат Европа.
Та така, за тоз забутан град. Според мен яко забутани са по - скор оградове като София и Пловдив... Без администрацията там и гарги не биха кацали . Особено в София.
Както и да е.
Нали го схващаш?
Говоря ти за ИЗКУСТВЕНА РАЗЛИКА В СТАНДАРТИТЕ в страната. Провинцията се унищожава, а София цъфти, че прецъфтява... И малко по малко върви към залез... Не знам кой има интерес от тая политика.
Предполагам де. “Западналото” е по - евтино... Виж, народът говори даже пълни абсурди и си вярва - Видин бил изолиран град... Глупости. С такъв акъл обаче естествено тея дето ше се сетят да купуват ше са малко.
И не казавам, че фитнеса е нерентабилен. Казвам, че е по - нерентабилен от повечето алтернативи. Но пък е по - лесен,безпроблемен, по - малко счетоводство, ревизии и други подобни и като тръгнеш да го закриваш ше вземеш горе доле голямата част от парите които си вложил ако уредите и тежестите ти са добре поддържани.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 13.08.08 13:08.
13.08.08
14:16
Ех D3BEP,
Пак една страница мнение и само 3 реда по темата. Така се разпали, че всякаш си родом от Видин :). Придържайте се към темата и не я обръщайте на “София срещу Видин”.
13.08.08
14:44
Ами ако се замислиш, не е точно тъй, а си е баш по темата “печеливши ли са фитнесите в малките градове и защо”...
Просто не всеки отговор е пряко във фитнеса...
казано от D3BEP на 12.08.08, 12:51:
Това за което питаш е елементарно за теоретичен микроикономически процес.
На теория малките - независимо в кой бранш - се спасяват от големите чрез монополистична конкуренция.
Означава: заемат някаква ниша ,в която предлагат неповторима услуга(или продукт, но в случая е услуга).
В тази ниша е нерантбилно на големия да се вре за да ги унищожава, той търси по - едрото, по - масовото, големите обороти.
Който и да си, с каквото и да се занимаваш рано или късно идват големите риби и изяждат малките (теб). Така е при почти всеки бизнес. Имаш малка бакалия...години на ред живееш от това, идва момент, в който верига супермаркети открива такъв и бакалийката ти умира. Имаш бензиностанция и години на ред си големеел с доста добър доход, идват SHELL и край. А пък при производстовто какво е няма нужда да казвам. Не ми се иска да подхващам и темата за китайците, че автора на темата ше се кара, но се сещате, стига примери :)
Всичко си е до време. Намираш ниша, нагушиш се докато можеш - и търсиш нова. А ония години, в който с няква дупка мизерно кафене и подобни пумярски истории са се правели пари са минало. Ако ще се прави зала или каквото и да е било трябва да е на ниво.
ДЗВЕР, “братле”,
няма да ти отговарям за Видин, защото не ми се водят безсмислени спорове. Не си прав, а аз съм от там, може би знам по-добре....
Не се пали така
Дерзай
Озо, големите изяждат малките, но е нужно и се случва да остават малки, които да задоволяват по-дребните нужди на потребителите, иначе по принцип си прав
Има много малки и мизерни залички, които са пълни с неплатежоспособни “хардкор” трениращи, или квартарни “специалисти”. Въпроса е не в това да се прави фитнес на ниво... и такива зали има вече много... може би има нещо, което изпускаме... не знам... вероятно Митака ще си каже тежкото мнение, все пак той от нас разбира най-добре конюктурните проблеми, какво има, какво липсва и какво може още да се направи,за да се подобри...
Поздрави
13.08.08
18:10
Ненков,
Извинявай че те нарекох братле, така съм свикнал и го ползвам приятелски, не за да те унижавам или подигравам.
Иначе:
За кое не съм прав, Ненков, поправи го :)
Дадох ти елементарни и ясни факти, кажи кой е грешен.
Видин е ужасяващо западнал поциганен град, без улици и градски транспорт. Елементарните хранителни продукти в кварталните бакалии там нерядко са по - скъпи, отколкото в столицата. Факт! И често са позастарели и развалени. Блоковете се рушат, къщите се рушат, корабите се рушат, а се вдигат сервизи, кръчми и хотелчета - еднодръвки... Това е другата истина. Също е факт.
Ама кажи, това нормално ли е? Гърците да пуснеш, те ше му вдигнат пътища в града...
Друга е причината там, ни най - малко не е географията, историята се повтаря ама хората помнят слабо....
Озо, логиката ти е невярна. В смисъл, тя е насочена към изключенията.
Тези фирми, които си цитирал, не предлагат услуга. Те предлагат стока.
И, отгоре на това те предлагат абсолютно същата стока като големият си конкурент.
Там на практика няма свободна, а само ценова конкуренция.
И двете бензинаджийници продават бензина на Лукойл.
И двата магазина продават кремвиршите на Сачи.
Нито магазина произвежда салами, нито бензиностанциите - бензин!!!
Ама големият купува повече и може да смъкне цената.
За да може да промени продукта си, фирмата трябва да го ПРОИЗВЕЖДА. Ти си дал съвсем други фирми.
Примерът е за фирми, коиот могат да предложат уникален, особен продукт.
В голямата фирма най - често се губи личната връзка с клиента. Това е силно предимство на малките.
Малката може да специализира в масажи, в кинезитерапия ,в акупунктура... В нещо, коеот за голямата не значи нищо, нещо от което не се печели много, но за малка фирма стига, нещо коеот иска инвестиции и персонал, каквито голямата фирма няма и не може да си позволи да поддържа, поради общото текучество и ясните си приоритети. И по - голямата печалба от другите дейности.
Но пак казвам, това е теория. Според мен няма такава “невидима заплаха”.
Поздрави!
Имам чувството, че цялата тема е предизвикана от навлизането на CURVES в БГ.
Това е нещо като верига фитнеси само за жени. На площ 120-180 кв.м. са разположени 8 (осем) уреда за тренировки и 8 (осем) т.нар. “междинни площадки” за изчакване между уредите.
Всичкото това оборудване можеш да си го закупиш за $28 000 (само) и месечна вноска от $395.
В цената се включва четиридневно обучение на 2 души от персонала, както и учебници и достъп до база данни.
Идеята е да тренират дамите три пъти седмично по 30 минути.
И да си плащат яко за това “удоволствие”.
Има подробна статия в Капитал по темата (предполагам си е вид платена реклама).
Ще има ЯКА реклама на това колко е полезно да се тренира по 30 минути (и нито секунда повече).
Вече имам идеи как да използвам тази реклама да работи за мен.
:)
Не мисля, че в дългосрочен план Curves са заплаха за който и да било, ще има първоначален бум и търсене, но за кратко, а след това отново ще има преразпределение на пазара.
Също чета в-к Капитал (хубаво издание), но не ми се струва, че има общо с темата. Тук се обсъждат по-различни неща.
Ти мислиш ли, че този вид фитнес клубове имат почва у нас???
П.П. Не ми отговори на предните въпроси :)
Ми на мен ми прилича точно на темата:
“какво не Ви достига във вашия фитнес?”
“Това, което ние можем да Ви предложим - кратка, интензивна, ефективна (мулти, мега и т.н.) тренировка от НОВ тип.”
И забележи - американците не продават тренировката - те продават оборудването (8 уреда) за 28 000 долара плюс още 400 гущера всеки месец.
Тренировките трябва да си ги продават бъдещите собственици.
:) :) :)
А на другите въпроси ще се въздържа да отговарям - това си е съвсем професионална консултация, а тя струва пари.
:)
Апропо - може и да няма бум, макар че всичко е въпрос на реклама. И по-големи простотии са се продавали по подобна схема, макар и не чак толкова скъпи. Погледни ТВ-шоп рекламите, например. И Нестле-фитнес също. Всичко е реклама, няма значение какво продаваш, а как го рекламираш.
13.08.08
23:08
Нестле фитнес ми е фаворит просто :) ... А иначе за curves - не, няма да е хит в BG или поне не за дълго. Това ми е прогнозата, понеже каките дето ще тренират по 30 мин. няма да постигнат нещо повече от базов тонус, а и еднообразието бързо ще им писне. За много по-малко пари на същата площ се преподават аеробни програми с къде къде по-явен ефект. От друга страна, ако налеят много пари за реклама, може да повтори фурора на “Златно чудо”, “Кафе Витаголд” и новия хит - дъвките “Мотив”.
Успехът обаче, ще е за централата, а не за отделните местни клонове. Някои може и да не си покрият първоначалната инвестиция. Рано или късно образованието ще си пробие път до хората, даже и да се съпротивляват и тогава ще се свърши с бизнес плановете ориентирани към наивници.
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 13.08.08 23:22.
13.08.08
23:23
Както се казва Владо, “Само балъците са повече от Китайците”.
14.08.08
05:18
Напротив, аз мисля, че точно Курвеса ще има корав успех ако франчайзингът се даде на правилните хора.
Не го гледайте от гледна точка на фитнес.
Това е престижно занимание, като тениса, ездата. Богати каки от подбрано общество се събират на по 30 минути.
Въпросът е да се падне в обществото. Да се намери точният човек, който може да привлече тази аудитория.
За тях - каките - това е място за контакти, за отмора. Те ходят там защото други подобни ходят там, а не защото са фитнес маниаци.
И... никоя такава верига няма да си остави обекта на някакъв нещастник, който ще фалира... Това е име и на фирмата.
Според мен грешите, че сравнявате фитнеса и бодибилдинга с Курвеса и говорите за фитнес и незнам си какво. Там идеята е друга ,да се създаде група със сходни цели и даже ако щеш обществено положение, която да се мотивира вътрешно и да тренира и да се събира.
казано от nenkow на 13.08.08, 12:33:
Ти сам каза, че се печели много повече от дискотеки, ресторанти, а спред ДЗВЕР въобще не е рентабилен фитнес бизнеса. Как успявате да се задържите на пазара в такъв случай?
Какво се разбира под “луксозна зала” - набляга се на социалната изява? Под каква форма?Браки, ти защо искаш да се занимаваш с това?
Не съм казвал никъде, че искам да се занимавам с това. Не че не ми е минавало през ума. Имам три апартамента във Варна, 2 от които давам под наем. Може след известно време да тегля един ипотечен кредит и да започна нещо с по-висока норма на печалбата от отдаването на апартаменти под наем.
Имам един приятел, който иска да регистрира ООД и да отваря фитнес зала и ме кара постоянно да му ставам съдружник.....уж на майтап.Аз не гледам много сериозно на тази идея, но въпреки всичко понякога оставям въображението си да си се вихри на воля и да върти бавно най-различни инвестиционни идеи като месо на шиш.
Мислил съм и по въпроса с фитнеса и съм претеглял добрите и лошите страни, но САМО НА УМ.
Хубавото, според мен на този вид фитнес е, че Wellness-а като индустрия и здравословния начин на живот започват да придобиват все по-голяма популярност у нас. Има бъдеще в този сектор.
Друго е, че структурата на разходите е много проста. Имаш инвестиционни разходи, останалото е за наем, персонал, данъци и режийни.
Тъй като хората обичат фитнеса да им е близо до дома, това означава, че трябва да се търси място из кварталите, където наемите са по-ниски разбира се.
Лесно може да излезеш от инвестицията си (в частност фитнеса).
Не се изисква висока численост на персонала.
ЛОШИТЕ СТРАНИ са:
Една от основните е, че възвращаемостта идва малко бавно особено ако е само от основна услуга. Готиното тук е, че няма производство. Т.е приходите започват да покриват разходите по първоначалната инвестиция още от първия ден.
Трябва наистина да се измисли нещо оригинално и привличащо вниманието, за да се привлече консервативната клиентела. Под консервативна имам предвид, че хората обикновено привикват към залите, в които ходят.
НЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ С ЮРИДИЧЕСКАТА ЧАСТ и дали има някакви спиращи ентусиазма моменти в законодателството. Не знам дори дали има някакви по-специфични закони или наредби, които да засягат този вид дейност, така че тук не мога да коментирам.
Мнението беше редактирано от Brachi на 14.08.08 19:07.
казано от Brachi на 14.08.08, 19:02:
казано от nenkow на 13.08.08, 12:33:
Хубавото, според мен на този вид фитнес е, че Wellness-а като индустрия и здравословния начин на живот започват да придобиват все по-голяма популярност у нас. Има бъдеще в този сектор.
А дали е така. Аз пък мислия, че wellness-ът у нас изостава доста сериозно като явление, поне в чистата му форма (здравословен живот-здравословно и редовно хранене, редовен сън, позитивно мислене и нагласа, чувство на удовлетвореност и щастие и т.н.). В БГ голяма част от населението се сеща за тези неща едва след като “каруцата се е преобърнала”. Мился, че Бг потребител още не е осънал напълно нуждата от wellness услугите и живот
Специално за местоположението съм съгласен, че е от първостепенно значение, но не бива да се разглежда този проблем тъй тесногръдо. Ако в близост до фитнеса е разположен един приличен паркинг, това би било притегателен плюс и за хора от други квартали, стига да има с какво друго да бъдат привлечени разбира се :)
Поздрави
15.08.08
12:15
Ту хубуу, ама що е то уелнес?
Уелнес е чувство, не е наука.
Фитнес център, ок... Ама уелнес център? Има ли ? Освен по име?
Има ли някаква пречка аз да влезна в един уелнес център и там да не се почувствам чак толкова добре.
Или да излеза от един фитнес, чувствайки се... много уелл.
А защо не и от една кръчма :) Не е нужно да съм пукал.
Уелнесът е индивидуално явление.
А според мен в съвременният фитнес е модерна думичка.
Която предстои да бъде разбита на хиляди услуги и услугчици.
На Емо йогата - и тя може да мине за уелнес. Автотренингът на Марто и той е уелнес...
Идеята е , че щом говорим за бизнес, дайте нещо конкретно... Уелнес бизнес... Тва звучи като “ае конкретният ми бизнес тука е търговийка... Некаква.”
Ненков,
На фитнес ходя само с колата, но никога не бих отишъл на фитнес защото има паркинг... Туй даже сигурно ше да е чак след първите 10 причини да избера фитнеса... Докато местоположението винаги е една от първите причини... И, сигурен съм, при всеки от вас!
Аман от тея чуждици. Тва малко като онея изпардяните хотелчета каде слагат 1 мивка и се водят СПА ХОТЕЛ.
казано от D3BEP на 15.08.08, 12:15:
Ненков,
На фитнес ходя само с колата, но никога не бих отишъл на фитнес защото има паркинг... Туй даже сигурно ше да е чак след първите 10 причини да избера фитнеса... Докато местоположението винаги е една от първите причини... И, сигурен съм, при всеки от вас!
Дзвер,
Хубаво чети написаното, защо се напага да повтарям. Наистина не четеш внимателно и се раждат спорове от това....
Казах, че ако има паркинг, е плюс, стига да има какво да се предложи в залата. То е от ясно по-ясно. И аз ходя с кола, защото харесвам конктретната зала, но има къде да паркирам, не е маловажно.
Също, говоря за уелнес като начин на живот, а не като спортен център!!! Или това не беше насочено към мен, а към Браки
Разбирам, че обичаш спора, но го прави, когато е основателен, а не по принуда! :) (приятелски говоря, не се заяждам)
Поздрави
казано от ozo на 15.08.08, 12:23:
Аман от тея чуждици. Тва малко като онея изпардяните хотелчета каде слагат 1 мивка и се водят СПА ХОТЕЛ.
Озо,
Кой е Бг еквивалента да го използваме!!! :)
15.08.08
14:46
добруване
казано от FCgym на 15.08.08, 18:35:
D3BEP бро, за миг си помислих да те поздравя за един от първите ти постове в които пишеш за персонала и услугата но като прочетох другите и отново за пореден път се уверих в твоята некомпетентност......мислех че е само в силовите спортове и храненето но се оказва че е и в областа на фитнес мениджмента(като цяло).
D3BEP ще си позволя да ти дам един съвет: имаш нужда от смяна на мисленето си ако искаш да успееш! Твоите постове бро са изцяло изпълнени с отрицание,негативизъм и излъчват страшно много отрицателна енергия.........а това е мислене на НЕОДАЧНИК!
Пич, лошо впечетление правят такива изказвания! Всеки е свободен и може да прави и говори каквото си и иска и както си иска, стига да не прекрачва дадени граници естествено. Мисля, че мнението ти е базирано на други допирни точки с ДЗВЕР. Лично за мен изказването подобни изказвания, че дори и в интернер форум, са недопустими!
Поздрави и успех!
FCgym, страшен си човече!
Как му го каза на Дзвер-а, а!
Направи го за смях - него, или себе си?!
Последния ти пост е ярък пример за позитивно мислене, нали?
Както и за култура.
Може ли този тип комплексарски изказвания да ги пращаш лично на човека, срещу когото ги пишеш?
Още по-добре да му ги кажеш лично в очите.
Бъди щастлив!
16.08.08
10:55
казано от mitaka101 на 16.08.08, 06:14:
FCgym, страшен си човече!
Как му го каза на Дзвер-а, а!
Направи го за смях - него, или себе си?!
Последния ти пост е ярък пример за позитивно мислене, нали?
Както и за култура.
Не позна Митак, :) за правопис е пример поста му.
16.08.08
18:59
Постът му е пример за ДЕЛ. Предупредих го, не се спира.
Мисля, че аз направих грешка :прекалих с толерантността. И сега ми се качва на главата.
Да си пусне сайт на фитнес залата и там да сере и да прави скрита реклама колкото си иска и по който си иска. На мен ми писна.
Идеята му да чака някой да има друго мнение с мене за да влезе да сере по мой адрес и пак да си пуска “между другото” лафчета за залата НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ УСПЕШНА, не съм от вчера.
Ако му трябват консултанти за фирмен сайт, да свирка.
Ако ще продължава тъй, следващият му пост може да стане пример за БАН. Нема само с него да се занимаваме, лично Митакът веднъж му е трил темите. Да пътуват там и толкоз.
Пример за култура са определено. Постовете му, знанията му. Аз нямам кво хубаво да кажа за него, кво да правя в неговият бизнес?
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 16.08.08 19:47.
17.08.08
12:16
казано от D3BEP на 16.08.08, 18:59:
Постът му е пример за ДЕЛ. Предупредих го, не се спира.
Мисля, че аз направих грешка :прекалих с толерантността. И сега ми се качва на главата.
Да си пусне сайт на фитнес залата и там да сере и да прави скрита реклама колкото си иска и по който си иска. На мен ми писна.
Идеята му да чака някой да има друго мнение с мене за да влезе да сере по мой адрес и пак да си пуска “между другото” лафчета за залата НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ УСПЕШНА, не съм от вчера.
Ако му трябват консултанти за фирмен сайт, да свирка.Ако ще продължава тъй, следващият му пост може да стане пример за БАН. Нема само с него да се занимаваме, лично Митакът веднъж му е трил темите. Да пътуват там и толкоз.
Пример за култура са определено. Постовете му, знанията му. Аз нямам кво хубаво да кажа за него, кво да правя в неговият бизнес?Поздрави!
D3BEP, благодаря ти за предложението за страница но за сега ще го пропусна, с радост обаче бих се възползвал за нашия следващ проект от услугата ’изготвяне на бизнес план за фитнес център” която твоята компания предлага.
С Уважение!
17.08.08
16:30
Не си спомняма да съм ти предлагал каквото и да е на моя компания.
Но опитът ми е показал, че това да консултирам някой, който “всичко е измислил” и “всичко може” сам, и презира чуждото мнение, е чиста загуба на време и трошене на нерви. Дори и да си плати. Той пак ще направи каквото си знае. Няма даже зрънце да покълне...
А всеки консултант, предполагам, можеш да се сетиш, освен банкова сметка има и имидж.
Не ви разбирам нещо спора. Явно само вие двамата си знаете за какво става въпрос. Както и да е.
Ще си позволя един малък офтопик.
Дзвер, в крайна сметка ти консултант ли си? ....... или имаш фитнес зала? .........поне до колкото мога да хвана от разговора :)
18.08.08
15:44
Консултант съм бил по професия и в момента съм на “частна практика”. Не по фитнес. Той не го знае, подиграва се.
Аз нямам спор с тоя човек, той се опитва във всякакви теми да каже нещо, което взе да омръзва.
В тая насока консултант е по - скоро Митака 101.
При все това все си мисля, че като потребител и човек, който има някакъв поглед на пазара, и то не само в София, има ми някакво впечатление. За родния фитнес.
И... за да пише в този форум, считам ,че всеки трябва да има. От едната или от другата страна...
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 18.08.08 15:45.
Здравейте,
Прегледах отново темата и имам няколко допълнения.
Brachi, искате да учредите ООД. За да можете да обаче да станете член на БФФК, за да не плащате патенти трябва да сте ЮЛНЦ, а там са нужни 3-ма съдружници. Вие сте 2-ма доколкото си спомням...
ДЗВЕР е прав, че по ЗМДТ се дължи патентен данък в посочените от него размери, но той се прилага само за физически лица и ЕТ. Следователно и това не ви засяга. Това, което теб те касае, е ЗКПО.
Във всички случаи, предприемачите трябва не само да са в час какво става на пазара, но и да са доста „избързали” напред – да могат да предвиждат.
Също така си мисля, че в бизнеса трябва да се гледа от общото към частното (поне така е в маркетинга спред Котлър, неразривна част от предприемачеството). Примерно да се помисли какви потребности имат хората, кои съзнават, и кои могат и искат да задоволяват, за да се предложат съответните стоки/услуги. Така потребността образува след себе си причинно-следствена верига.
Сложно е май, а от тук следва и въпроса, има ли пазар на фитнес услугите у нас, че да се захваща човек с това, или е само авантюра?
20.08.08
06:38
Ненков,
Неписаната истина, за която няколко пъти по различни начини намекнах, е че нашите предприемачи не се регистрират по ЗКПО, нито по ЗОДФЛ та е спорно кое е голяма и кое малка пръчка.... Те се регистрират само като СПОРТНИ КЛУБОВЕ - споменатите от тебе ЮЛНЦ, често към федерацията и по тоя начин немат никви грижи с големите данъци - те са едва ли не нестопански организации, “издържащи се” от членство.
Така че чисто теоретичните идеи кой данък за кого е често не вършат работа... Дадох ви го просто като пример. Луд бил който се регистрирал по патент и с ЕТ :) Луд е май и тоя с ЕООД :) И с ЕАД даже.
Мисля, че оригиналната мисъл на Котлър е “Мисли глобално, действай локално” и е имал предвид международният маркетинг - клонове в различни държави :) . Безспорно, теоретично въпросите, които си поставил са верни, но на тях е отдавна отговорено. В бг има много силно търсене на ограничен вид фитнес услуги, които с времето се разширяват.
Що се отнася до потребностите, има една голяма потребност на която личн оаз съм свидетел и която не е задоволена:
Потребителите имат потребност от предприемаческа култура. От умения на предприемача да създаде и да поддържа корпоративна философия и атмосфера в залата си, да има положителен поглед км клиентите си и техните потребности.
За съжаление това не се случва. В едни 90% от случаите собствениците на фитнеси са едни бивши и настоящи мутри, на които понятието култура малко им говори. Те мерят залите си в квадратура, местоположение, наляти пари, цена на архитектите и на фирмата за вътрешен декор, марка на фитнес уредите и др., като не правят сметка, че някои на пръв поглед дребни простотии са абсолютно в състояние да изгонят всеки клиент и от най - богато оборудваната зала. Камо ли пък взискателните клиенти, към които се стремят. Те често си имат и някакво кръгче, което си им е приятелска компания и ще ходи в залите им даже ако там се ака на стойката за клек и малко изкривено съдят по тези си “приятели” как е залата.
И така... Затова казвам: Бг - държавата на кварталният фитнес. Не защото некой новобогаташ не може да вдигне 10 зали из страната, а защото мисленето е улично, квартално. За клиента не е важно уредите дали са златни или сребърни, а как той би се почувствал в тази зала... Предприемаческата култура е другото, което куца наравно с персонала. Или, както е казал не Филип Котлър, хвани единия, блъсни другия.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.08.08 06:39.
Неписаната истина, за която няколко пъти по различни начини намекнах, е че нашите предприемачи не се регистрират по ЗКПО, нито по ЗОДФЛ та е спорно кое е голяма и кое малка пръчка.... Те се регистрират само като СПОРТНИ КЛУБОВЕ - споменатите от тебе ЮЛНЦ, често към федерацията и по тоя начин немат никви грижи с големите данъци - те са едва ли не нестопански организации, “издържащи се” от членство.
Така че чисто теоретичните идеи кой данък за кого е често не вършат работа… Дадох ви го просто като пример. Луд бил който се регистрирал по патент и с ЕТ Луд е май и тоя с ЕООД И с ЕАД даже.
Патентния данък е за физически лица. Който иска да го плаща - негов избор. И преди писах, че не се налага да го плащам и не го плащам. Регистриран съм във федерация като Спортен клуб, но фитнеса ми НЕ минава през него. Има редица неудобства, като издаването на фактури например.
Изобщо, както и преди писах, тези гимнастики отдавна не се налага да се правят.
20.08.08
07:49
Напротив ДЗВЕР нещата за които ти говориш вече се случват но ти не можеш да ги видиш.....т.е не полагаш никакви услиля за да ги видиш с което според мен рискуваш завинаги да си останеш в Бг - държавата на кварталният фитнес.
nenkow, Майкъл Гербер в неговата The E-Myth ни предлага инфо от което се вижда че 40% от компаниите в малкия бизнес фалират преди дори да са достигнали до първата си година..........80% от тези които оцелеят след първата година, фалират до края на 5-тата.......и т.н.
Авантюра е да но всичко зависи от мотивацията, знанията, любовта и страстта които си готов да вложиш в твоята компания.
В БГ за момента сперед мен има два основни проблема и те са:
1) липса на регулация
2) липса на DATA
20.08.08
10:25
Смисълът на горното, ФС, предполагам е в това, че ти имаш предприемаческа култура ама аз не съм я видял.
Ок. Възможно е. Дано е така. Ще видим. Времето ще покаже. Рано е да го заявим, още рожден ден не сте празнували. А и това се съди не по оборота.
В това, че малките компании фалират рано няма нищо трагично. Другата им пътека е да се трансформират - стават големи или биват погълнати и да престанат да съществуват. Съвсем нормално, много фирми са и целеви, по проект, сезонно регистрирани, за обект и т.н. Доколкото си спомням средният живот на малка фирма в световен план е 6-7 години и разликите между отделните държави не са големи. А и вие ако направите будка за вестници и не се развиете на никъде, вероятността да просъществувате 50 години е малка. Всяка малка фирма се опитва да се развива. Всяка голяма фирма регистрира минимум по 10 помощни малки за отделни дейности и после ги закрива. Аз ли да ти го обяснявам, Джим :) Питай счетоводителя си.
Изключително се учудвам, всеки действащ бизнес говори за липса на регулация.
Барем да бяхте нови.
Каква регулация?
Данъчни облекчения?
Аз искам пък да няма данъци. Вероятно обаче и аз, като вас, само си искам. Някой път бих пробвал да поискам и нещо, което може да се случи.
Не виждам каква регулация липсва. Барем да имаше проблеми с регистрацията, но става дума за действащи фирми.
Що се отнася до данните, зависи какви.
Точно данните са нещото за което трябва от т.нар. консултанти - по същество маркетолози, брандинг специалисти и др.
Доста информация има във въпросната БФКФ. СИгурно все нещо може да се вземе. С някой лев...
НСИ в Бургас - Има! Зимат евтино, даже и проучвания правят!!!
Оттам нататък е въпрос просто да се проведе едно умно частно тъсене на информация. Фитнесите във Бургас които са горе - долу конкурентни, са 5-6, не са 100….
Само че, за това се плаща и се действа....
Не се чака ДАТА.... Датата сама нема да доде. Дата Ерор е да чакаш и да се жалиш по форумите. На теб ти трябва една дата, на съседа ти отлево друга. Размърдвате се и си търсите....
Никъде по света нема изсипана и готова дата за пазарЯ, па фирмите само да цицат и да блажат. Напротив, фирмата, която превари другите с датата ги преварва и на пазара, а която седи, чака и псува кмета, дъъълго има да чака.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 20.08.08 10:26.