17.08.08
14:38
Здравейте,
Първо ще ви кажа целта ми - искам да започна здравословен начин на живот. Надявам се в следствие на това и да отслабна. Търся дълготраен ефект. Не очаквам чудеса (отслабване за месец). Знам, че ще бъде трудно, но сегашният ми крайно НЕздравословен начин на живот трябва да свърши.
На 18 години съм (след месец правя 19). Висок 181, тежа 93кг с 23% мазнини. Никога не съм тренирал усилено. Сегашните ми “постижения” са: концентрично сгъване за бицепс - правя три серии по 6 повторения със 17.5 кг или много (над 8-10) серии по 12 повторения с 12.5кг. Лежанка - максимум серия от 8 повторения с 40кг. Други упражнения в скоро време не съм правил.
Има един голям проблем. Работя на две места. Заради едната работа седя на компютър 4 часа, а след това отивам на другата и съм на крак още 6 часа. Още не съм сигурен как ще намирам време за тренировки и 4-5 хранения на ден (повече диети, които съм виждал, съдържат толкова), но трябва поне да опитам.
До колкото знам хранителният режим е най-важното нещо. Чакам всякакви предложения, съвети и тн. Знам, че храненето не е шега работа и затова мисля и да се посъветвам и с диетолог преди да започна каквото и да било. Ако някой познава добър такъв моля да сподели.
Поради липса на време най-добре за мен ще бъде да започна с някакви упражнения вкъщи. Тук имам лежанка и един дъмбел. Имам малък прав лост за лежанката (10кг) и всякакви тежести. Имам и къде да се набирам.
Би било супер ако някой предложи някаква примерна програма. И сега понякога правя някой набирания, но предполагам, че ще има много по-голям ефект ако започна да спазвам такава програма.
Последно нещо - не искам да пия никаква химия поне в началото. Знам, че има продукти от сорта на Л-Карнитин, но ми се иска да направя всичко сам. Ще отнеме повече време, но мисля, че имам волята да издържа.
Предварително благодаря на всички, които прочетат темата ми и помогнат със съвети, споделят техен опит и тн :)
17.08.08
16:33
За хранителния режим най-добре е да е НВД. Ако ще тренираш във вас по-добре си купи още един дъмбел. Иначе с лежанка, лост и дъмбели можеш да си тренираш перфектно. Намери си програма за начинаещи от сайта и давай по нея. Л-карнитина и другите фетбурнъри не са химия. Ако ползваш такъв ще ти е по-лесно да отслабнеш, но може и без тях. Ти си решаваш. Също така важна част от периода за сваляне е кардиото. Разбира се може и без него, но е по-трудно и за начинаещи е по-добре да тичат.
18.08.08
07:04
Не съм съгласен. Според мен трябва да се ориентираш към РБД.
казано от Vasko на 17.08.08, 15:46:
Първо-Л карнитина не е химия
Второ-Прочети за нвд
А какво е? Хващаш един домат и си го изцеждаш ли или го получават при лабораторни условия като бъркат разни гадости? Чиста химия си е и това! :)
Последно нещо - не искам да пия никаква химия поне в началото. Знам, че има продукти от сорта на Л-Карнитин, но ми се иска да направя всичко сам. Ще отнеме повече време, но мисля, че имам волята да издържа.
Прав си! Моят приятел, който ме научи да тренирам, който на 13 годишна възраст е правил лежанката с 60 кг, казва: “Силен не се става с прахчета.”
Ти си на възраст, на която, ако тренираш правилно (тоест достатъчно без да се претоварваш) и се храниш правилно (не ядеш повече, отколкото трябва и качествена храна) ще имаш бързи и добри резултати! Може да не станеш Арнолд Шварценегер, ама и той е единствен сред 6 милиарда човека.
Поради липса на време най-добре за мен ще бъде да започна с някакви упражнения вкъщи. Тук имам лежанка и един дъмбел. Имам малък прав лост за лежанката (10кг) и всякакви тежести. Имам и къде да се набирам.
Успех! :D Да тренираш в къщи е доста по-трудно, отколкото в зала. Само поради факта, че като идеш на зала и ако не си от приказливите, които повече приказват, отколкото да тренират - тренировката там е по-ефективна, защото гледаш да си направиш упражненията и да се махаш.
До колкото знам хранителният режим е най-важното нещо. Чакам всякакви предложения, съвети и тн. Знам, че храненето не е шега работа и затова мисля и да се посъветвам и с диетолог преди да започна каквото и да било. Ако някой познава добър такъв моля да сподели.
Ако се впрягаш по-малко в детайлите и повече в тренировките - ще имаш по-голям успех, защото колкото и да слушаш съвети и акъли - всеки казва нещо различно и накрая ще се чудиш, коя от всичките глупости, които си чул има смисъл и коя не. Както казах на тая възраст ти стига дори само да си тренираш без да броиш калорий по калорий килограм по килограм, сантиметър по сантиметър да имаш голям напредък. Ако станеш чак толкова супер след 2-3 години може да гледаш повече подробности, ама при условие, че не си тренирал.
Научи базовите упражнения и ги прави. С времето сам ще усетиш, кое как става и кое не става! Ако чакаш първо да разбереш всичко и тогава да почнеш - никога няма да почнеш.
Нали искаш съвет: яж добре месо и зеленчуци, не яж junk food ама никак и прави базовите упражнения със свободни тежести - щанга, дъмбели и собствено тегло. Като за начало ако можеш ти стигат - лежанка, коремни преси, клекове, мъртва тяга, набирания (всички видове) и раменни преси. Даже в някои книги пише начинаещите да не тренират за ръце, за да не се преуморяват, защото останалите упражнения са достатъчни.
Мнението беше редактирано от Zingam на 18.08.08 14:02.
18.08.08
13:48
Мхм..значи и кока-колата я пишем химия...яйцата Киндер Сюрприз и те са химия...
казано от DeadManWalking на 18.08.08, 13:48:
Мхм..значи и кока-колата я пишем химия...яйцата Киндер Сюрприз и те са химия...
Дяволски прав си! :D
Здравейте!
Не искам да почвам нова тема затова ще пиша тук.
Също мисля да започвам тренировки (този път сериозно) и ако може да ми дадете някакви съвети като за начинаещ.
На 15 год съм -ръст 175 см,тегло-53кг,%мазнини-около 10% (сигурен съм че не са повече от 10 но не помня точно колко),гръдна обиколка-около 85 см и ръка (студена)-29см.
Нямам почти никакъв стаж, само 1 месец базови упръжнения през ден всички мускулни групи.
Постижения- щанга от лег 1х70кг(тренирам с 55-60кг),набирания-средно правя по 3х10-15 зад врат и 3х10 кофички.
!!!Хранителен режим нямам при мен е “каквото сготви мама” :D:D:D:D
Разполагам с лежанка ,скрипец,боксова круша,дъмпели,пътечка и колело.
Благодаря на всички предварително!
Мнението беше редактирано от cecoka на 19.08.08 13:44.