Програма с лостове /лост и успоредка/

Прескочи до:
NA

14.07.08
16:30

Споделете с мен опит или идеи (по възможност с обосновки) за тренировка ГЪРДИ-ГРЪБ  2 пъти седмично на лостове. Явно упражненията ще са кофички и набирания ,но ме интересуват колко серии, повторения,последователност и вид (според хвата и т.н.).

15.07.08
06:55

За момента моята програма е:
1. 1х10 лицеви опори
2. 3х10 набирания пред гърди (за гръб)
3. 3х10 кофички
4. 3х10 набирания за бицепс
5. 3х10 кофички
6. 2х10 повдигане на краката от вис (за корем)
7. 1 до Отказ коремни преси

4 дена тренировки и 1 почивка

Мнението беше редактирано от Vasil Martinov на 15.07.08 07:02.

15.07.08
12:26

казано от Vasil Martinov на 15.07.08, 06:55:

1. 1х10 лицеви опори
3. 3х10 кофички
5. 3х10 кофички

Най-идейната програма за горна част дето съм виждал! Ама и крака трябва да се тренират - те са по-голямата и хубава част от тялото! ;)

15.07.08
22:04

суперсерии
набиране широк надхват/ кофички
набиране тесен подхват/ лицеви опори диамант
набиране по дължината на лоста/ хват като мечка, но на лост/ лицеви опори на ширината на рамената
( това набиране незнам как се казва и се надявам да разбирате за какво говоря)
Кофички за трапец/ обикновени лицеви опори с широко разтворени ръце
между суперсериите почивам по една минута, и правя по две серии от всяка двойка упражнения.
в последствие се прибирам и тренирам с гирите за рамена, трапец и ръце, предмишници.
тренирам два пъти на лостове и три пъти в зала, но сега ходя само на лостове, тренирам с максимален брой набирания, да речем 8 първата 7 втората серия и респективно с две повторения повече за всяка серия на кофичките, лицевите опори и трапеца.

Мнението беше редактирано от ognem на 16.07.08 14:08.

16.07.08
13:49

Какви са ти целите с този “стриит бодибилдинг”?Ако искаш истинска маса.. залата е твоят приятел.

16.07.08
14:09

казано от RedWalker на 16.07.08, 13:49:

Какви са ти целите с този “стриит бодибилдинг”?Ако искаш истинска маса.. залата е твоят приятел.

към кого е отправен този въпрос?

Мнението беше редактирано от ognem на 16.07.08 14:09.

NA

16.07.08
17:40

към мен мисля .ами виж аз не мисля че залата е моя приятел :) .това е .имам различно мнение от това на повечето хора тук.Мисля че лостовете биха развили доста добре тялото ми на този етап,като имаш предвид че имам една щанг амлако по малко от 50 кила и дмели 10 кила ,които използвам също

16.07.08
18:24

В зависимост от това колко си тежък и се определя дали ще се справяш добре на кофичките и набиранията. Ако си достатъчно лек и не ти е проблем да правиш по 10-12 повторения на серия ти препоръчвам една тренировка да правиш за бройка колкото можеш повече по 3-4 серии за всяко упражнение, като това се редува с тренировка със супер бавно изпълнение и на двете по 2-3 серии. Можеш да правиш тренировка през ден. Ако си по - тежък прави нисък брой повторения и повече серии 7-8.

NA

16.07.08
19:40

какъв е проблема да ги правя с тежести ,ако са ми леки(по точно като ми станат).а и мисля че при такива упражнения тялото привиква по-трудно защото всеки път може да се изпълнява с различен наклон хват и т.н.
мерси за мнението -намирам го за полезно.

Мнението беше редактирано от nachinae6t на 16.07.08 19:41.

10.08.08
08:45

изрових тука няква тема да не пускам нова ,като се ходи само на лостове рамото с какви упражнения се тренира,че ми е интересно

10.08.08
11:03

С кофичките най вече, с набиранията също

10.08.08
11:16

набиране зад глава

18.08.08
06:29

казано от Zingam на 15.07.08, 12:26:

казано от Vasil Martinov на 15.07.08, 06:55:

1. 1х10 лицеви опори
3. 3х10 кофички
5. 3х10 кофички

Най-идейната програма за горна част дето съм виждал! Ама и крака трябва да се тренират - те са по-голямата и хубава част от тялото! ;)

Изцяло те подкрепям. За мен най-полезни и развиващи тялото са собствено силовите упражниния. Лицеви опори, кофички, набирания, КЛЕКОВЕ.
Разбира се малките и разумни тежести не бива да се изключват. Под “разумна тежест” разбирам тази тежест с която можеш да направиш 12-15 повторения.

21.10.08
20:22

За да не пускам нова тема ще попитам тук. Лошо ли е ако упражненията на лостове се правят по дни , примирно днес гърди и корем , утре гръб .... Не би ли трябвало ефектът така да е по-добър ?

13.05.10
08:03

Аз препоръчвам тази програма.
5х20 Набиране пред гърди.
5х10 Набиране зад гръб
5х10 Набиране с тесен захват(Юмруците да са един до друг)
5х15 Кофички
7х25 Лицеви опори с ръцете на ширината на раменете
7х25 Лицеви опори с широк захват
10х50 Коремни преси

Това е най-лесната програма, която мога да препоръчам. В момента аз съм с нея. А за начинаещи..

3х10 Набиране пред гърди.
3х5 Набиране зад гръб.
3х5 Набиране с тесен захват(Юмръците да са един до друг)
3х7 Кофички
5х15 Лицеви опори с ртцете на ширината на раменете
5х15 Лицеви опори с широк захват
7х30 Коремни преси

Това мога да препоръчам. Който има по добра идея да я сподели.  ;-)

13.05.10
10:59

Браво, отговори на човека само с две години закъснение.

13.05.10
11:08

казано от Петко К на 13.05.10, 10:59:

Браво, отговори на човека само с две години закъснение.

Все пак..

И продължавам да не разбирам защо толкова ги препоръчвате тези набирания зад врат. Като със скрипците зад врат. Аз имам чувството, че си прося контузия на раменете по този начин. Лично аз го намирам за крайно дискомфортно. Дали това е защото не съм му свикнал, понеже не го правя, или е защото наистина си е търсене на белята?

Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.05.10 11:08.

13.05.10
14:16

Първо-те говорят за лостове,не за скрипци и втро може би просто ти е трудно да ги правиш тези набирания,защото за мен това е най-трудното упражнение със собствената маса,а и едно от наи трудните и развиващи гърба по принцип.

14.05.10
14:33

Thrashmetal вярно е, че набирането пред гърди е по-безопасно и лесно, но набирането зад врат разширява гърба повече от колкото набирането пред гърди.

14.05.10
14:41

казано от H3ad607 на 14.05.10, 14:33:

Thrashmetal вярно е, че набирането пред гърди е по-безопасно и лесно, но набирането зад врат разширява гърба повече от колкото набирането пред гърди.

И защо смяташ така ?

АЧ

15.05.10
20:22

RedWalker нали знаеш че наистина залата е приятел, но човек за да влезне в залата първо трябва да се подготви точно на лостовете и успоредките. Така са ми казали на мен. И е истина. Тренира се първо тялото със собствените му килограми няколко месеца, дори година, според човека си. Който иска да влезне в зала и е начинаещ най добре ще е да мине първо през лостовете и след като има силата вече тогава зала

Zingam а краката се тренират с тичане. За да не се изгуби масата в седмицата по 2-3 пъти е добре, тамьн и за разтоварване горе долу по 20 мин тичане-нормално, е добре

Мнението беше редактирано от Ачо на 15.05.10 20:46.

15.05.10
20:58

А ако на някой собствените му килограми са в повече, как точно ще се подготвя на лостовете?

АЧ

15.05.10
21:10

Ако иска да тренира на лостове и ако е “дебел” се иска тичане за да махне тия излишни килограми. За това се иска и да се намали порцията ядене. Но според мен няма да е зле докато е в процес на отслабване да тренира на тези лостове.

Мнението беше редактирано от Ачо на 15.05.10 21:12.

15.05.10
21:15

А според мен няма да е зле да влезе в залата и да направи нещата в пъти по-лесни.

BU

15.05.10
21:16

казано от achkos на 15.05.10, 20:22:

RedWalker нали знаеш че наистина залата е приятел, но човек за да влезне в залата първо трябва да се подготви точно на лостовете и успоредките. Така са ми казали на мен. И е истина. Тренира се първо тялото със собствените му килограми няколко месеца, дори година, според човека си. Който иска да влезне в зала и е начинаещ най добре ще е да мине първо през лостовете и след като има силата вече тогава зала

Zingam а краката се тренират с тичане. За да не се изгуби масата в седмицата по 2-3 пъти е добре, тамьн и за разтоварване горе долу по 20 мин тичане-нормално, е добре

При всеки е различно.Аз например се качвах на лоста и неможех да се задържам  пък камоли да правя кофи.Почнах залата и след първия месец вече си правих кофи набиранки и т.н!

казано от Петко К на 15.05.10, 20:58:

А ако на някой собствените му килограми са в повече, как точно ще се подготвя на лостовете?

Няма да има как , затова залата ще е първи приятел.Много си прав.

АЧ

15.05.10
21:23

На лостовете първо се прави силата, издражливостта. Тялото се подготвя за залата. След като вече е готово.... хайде у залата . Така знам аз.

15.05.10
21:41

Ами вече да знаеш, че обратното също е вярно. В залата се прави силата и издръжливостта и чак тогава вече си готов да правиш маймунджулъци на лостовете ;)
Само с лостовете си доста по-ограничен от към възможности, спрямо щангите и другите уреди в залата, където между другото, също има и лост и успоредка ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 15.05.10 21:50.

15.05.10
22:25

казано от achkos на 15.05.10, 21:23:

На лостовете първо се прави силата, издражливостта. Тялото се подготвя за залата. След като вече е готово.... хайде у залата . Така знам аз.

Колко пъти си стъпвал и тренирал  истински в зала ?

Мнението беше редактирано от btkadsl на 15.05.10 22:25.

16.05.10
05:43

На набирането зад врат единственото предимство е, че там щеш-нещеш, основно работиш с гърба. Докато техниката на обикновеното набиране е по-трудна и не е толкова лесно да се постави акцент на гърба в движението. Иначе, при добра техника на нормалното набиране преди гърди, набирането зад врат няма смисъл.

Иначе не виждам защо се поставя граница между лостове и щанги (зала). Натоварването е много сходно. Само дето по лостовете има клечки, които освен да се наберат 10тина пъти, нищо друго сериозно не могат да направят и почват да говорят разни глупости, че щангите те правели по-бавен, че били опасни, неестествени като натоварване и тн. Пък истината е, че на лостове съм се контузвал мноого повече, защото движенията са по-опасни (далеч не говоря за набирания и кофички). От другата страна са много хора в залата, за които тренировката със собствено тегло е излишна, щом има голяма щанга. Много от тези хора обаче не могат да се наберат и 10 пъти, пък какво остава и за по-сложен контрол на тялото. Вярно, залата е по-лесният път, защото е по-простият път, а в това няма нищо лошо. Всеки прави своя избор, аз избрах лостовете, защото ми е по-забавно, чувствам се по-добре, открил съм разнообразието в тях, средата на трениране ми харесва повече. Иначе е все едно :)

Мнението беше редактирано от Voyager на 16.05.10 05:44.

Както в залата не всичко е концентрирано сгъване и лежанка, а още много други упражнения, така и на лостовете не всичко е набиране и кофички, а много други неща. И един много дебел младеж може да започне на лостовете. Хората са измислили програсиите и т.н. С хубава програма и подходящо хранене също ще свали и оформи.
Аз горе-долу клякам с и дърпам 2 пъти теглото си, което е що-годе добро постижение, но в момента тренирам предимно на лостове и има неща, които ще направя поне след година редовно упражняване. И, между другото, вече съм свалил 4кг за няколко седмици упражнявайки се по този начин. Без прием на бърнъри и без кардио.
Изборът опира до възможности (не навсякъде има наблизо добра зала) и предпочитания (някои предпочитам в училището до тях да тренират на лостовете, други иска да сгъват до полуда в залата пред огледалото).
Не противопоставяйте - съчетавайте!

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 16.05.10 06:26.

АЧ

16.05.10
09:35

Петко К ще те послушам. От понеделник ще тренирам в 1 момче. Благодаря ти много за съветите.

08.09.10
20:05

A може ли да се качва мускулна маса с лостовете?...

08.09.10
20:31

Да,може.

в зала ще е 2пъти по бързо си мисля :)

10.09.10
21:15

Всъщност с лостове + клек с щанга в залата могат да се постигнат изключително високи резултати.

08.05.11
17:23

Когато се правят сериите има ли разлика дали се редуват ( Примерно 1 серия кофи, една серия набирания ) или трябва всяко упражнение да си чака реда за серия ?

12.05.11
13:15

Както и при типичните фитнес програми , при “стрийт фитнеса” принципа е същия. Правиш 3-4 упр. с по 3-4 серии  от по 6/7-9/10 повторения, което не значи , че ако можеш да направиш 20 повторения от дадено упр със собствено тегло, пак трябва да правиш 6-10 на серия , ами закачваш допълнителна тежест, която да стресира достатъчно мускулите ти и да предизвика някакъв растеж. Мое лично мнение е,че упр. за гръб и гърди не трябва да се правят в един и същ ден, тъй като след 10-16 серии , направени както трябва за дадена група, трудно може да се постигне истинско натоварване и на 2рата група. Не знам защо има толкова голямо разделение при тренировките в зала и на открито като целта и при двете е една- покачване на мм и поддържане на форма, ако ще и на Луната да се тренира принципа си е се един - подходящото натоварване дава желаните резултати.

Освен да качиш маса може да тренираш и за ред други спортни качества. Както в зала, така и на лостовете.
Всъщност най-лесното нещо за постигане е мускулната маса. Като говорим за нещо от рода (ръст-90)кг с по-висок процент телесни мазнини, не да се подготвиш за състезание по бодибилдинг. Може и в залата, и на лостове да се постигне. Стига да се храниш както трябва. В противен случай градиш къща без строителни материали и се чудиш къде е проблемът. Ето ти и интересна статистика: от 100 души, които все не могат да качат маса, един-двама да тренират крайно неефективно за повишаване на мускулната маса, останалите просто не се хранят както трябва. Но всички продължават да търсят причината в броя серии и разпределението на мускулите по дни...

12.05.11
13:40

Това, че не съм написал нищо за храненето, не означава,че го пренебрегвам. Мнението ми напълно се препокрива с твоето. Момчето по-горе питаше за упр., не за хранене, да не говорим че повечето , които “ходят на лостовете” не ядат и 1/5 от необходимото.

казано от pull ups на 12.05.11, 13:40:

Това, че не съм написал нищо за храненето, не означава,че го пренебрегвам. Мнението ми напълно се препокрива с твоето. Момчето по-горе питаше за упр., не за хранене, да не говорим че повечето , които “ходят на лостовете” не ядат и 1/5 от необходимото.

Да, затова просто те допълних, защото често храненето се пренебрегва и се обвиняват тренировките за слабия ефект ;)

23.11.11
14:41

казано от Voyager на 16.05.10, 05:43:

На набирането зад врат единственото предимство е, че там щеш-нещеш, основно работиш с гърба. Докато техниката на обикновеното набиране е по-трудна и не е толкова лесно да се постави акцент на гърба в движението. Иначе, при добра техника на нормалното набиране преди гърди, набирането зад врат няма смисъл.

Иначе не виждам защо се поставя граница между лостове и щанги (зала). Натоварването е много сходно. Само дето по лостовете има клечки, които освен да се наберат 10тина пъти, нищо друго сериозно не могат да направят и почват да говорят разни глупости, че щангите те правели по-бавен, че били опасни, неестествени като натоварване и тн. Пък истината е, че на лостове съм се контузвал мноого повече, защото движенията са по-опасни (далеч не говоря за набирания и кофички). От другата страна са много хора в залата, за които тренировката със собствено тегло е излишна, щом има голяма щанга. Много от тези хора обаче не могат да се наберат и 10 пъти, пък какво остава и за по-сложен контрол на тялото. Вярно, залата е по-лесният път, защото е по-простият път, а в това няма нищо лошо. Всеки прави своя избор, аз избрах лостовете, защото ми е по-забавно, чувствам се по-добре, открил съм разнообразието в тях, средата на трениране ми харесва повече. Иначе е все едно :)

Прочетох доста постове тук и срещам доста необосновани изказвания.ама разбира се че трябва да се прави разлика между щангите (зала) и лостовете.да си виждал гимнастик, който да изглежда като бодибилдър или бодибилдър, който да може да прави повече от 8-10 добри набирания?двете неща са съвсем различни (което не пречи да се съчетават до известна степен).не критикувам бодибилдърите, но лично за мен лостовете са по-добър вариант, а и аз съм си поставил такава цел.на кратко - зависи от личните цели дали да избереш залата или лоста

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1