По точка 3 имам възражения - не е препоръчително цял ден да консумира въглехид.Препоръчително е да го поема до обяд и около силова тренировка / храненето преди нея / . И плодовете ги препоръчваш за следобед..не е правилно така.Наскоро четох тема в чуждо издание за фитнес относно плодовете - там се споменаваше, че най-подходящият прием е преди закуска, т.е веднага след ставане, за да попълниш запасите от гликоген.Ако ядеш плодовете след закуска ти вече си попълнил тези запаси и захарта от плодовете се трансформира под формата на мазнини. / Това съм го учил и по биологоия / :)
20.08.08
14:26
казано от Ванко на 20.08.08, 13:57:
По точка 3 имам възражения - не е препоръчително цял ден да консумира въглехид.Препоръчително е да го поема до обяд и около силова тренировка / храненето преди нея / . И плодовете ги препоръчваш за следобед..не е правилно така.Наскоро четох тема в чуждо издание за фитнес относно плодовете - там се споменаваше, че най-подходящият прием е преди закуска, т.е веднага след ставане, за да попълниш запасите от гликоген.Ако ядеш плодовете след закуска ти вече си попълнил тези запаси и захарта от плодовете се трансформира под формата на мазнини. / Това съм го учил и по биологоия / :)
Колко пъти прочете точка 3 преди да си напишеш забележката? Има една поговорка: Два пъти мери,един път режи!
Написал съм,че трябва да приема въглехидратите само на закуска и обяд.
Не съм му казал да яде плодове след обед.Плодовете съм ги дал като наистина КРАЕН случай,когато вместо да хапне някакъв плод,който е пълен с vit C ще напъха някакъв сникерс,който тотално ще му съсипе диетата и усилията.Ще повторя: Не яжте плодове следобед при НВД! Но са по-правилния избор като изпаднете в криза,вместо шоколади,сладоледи и.т.н. И да поздравиш учителката по биология! ;)
Мнението беше редактирано от sasch на 20.08.08 14:27.
20.08.08
14:32
sasch, единственото за което се сещам като корекция да направя е сутрин с 4те яйца(махам 2та жълтъка), филийка пълнозърнест с фъстъчено масло. Така вдигам приема на въглехидрати и ще трябва да намаля картофите от 15.30 на 100 гр. А сега като въглехридратите са около 10%, какво пречи последния прием да е 15 часа? В смисъл, аз имам тренировка малко по-късно..?
А за кардиото, в 7.30 започвам да го правя и протеина идва някъде към 8.20 ... До колкото разбрах, точно навреме .. :)
Ванко, от това което си написал, добре ли ще е преди кардиото да изяждам, примерно, 1 праскова? Или какъвто е там сезонен плод?
Според мен е добре да ядеш по 1-2 сезонни плода, защотото като погледнеш реално на нещатата - не сме профи състезатели, та заплатата/живота ни да зависи от това как изглеждаме.1 плод няма да сбърка никого по пътя му към отслабването.Плодовете са полезни.4 пъти в седмицата ям плодове и не забелязвам омазняване.Най-важна е умереността, трябва да има умереност във всичко. :)
Фруктозата (от плодовете) не полълва гликогена, май само чернодробния попълваше, но не помня, май и това не беше доказано.
Между сникърс и плод - плода е по-добрия вариант.
Е зависи де :P
31.08.08
05:51
Здравейте,имам питане към вас относно режима който съм си изготвил , искам да ми кажете ако има някъде грешки и съответно да ме насочите към корекций... :)
Мъж:
Години-25
Тегло-103
ОКБ-2900
Белтъци-300
Въглехидрати-155
Мазнини-120
06:45
Кардио-30 мин
07:15
200 гр. Извара Б-36 В- М-
09:00
100 гр. Козе Сирене - 1 домат - 100гр. Пилешка пържола Б-45 М-30 В-3
10:30
Овесени ядки-150 гр.
100гр. Прясно мляко Б-25 М-5 В-105
Телешко филе-100гр.
11:30
Сирене Краве-100гр.
Пилешка Първола-100гр. Б-40 М-25 В-
Салата
12:30
Кашкавал-50гр.
Салата Б-55 М-15 В-
Риба тон-200гр.
14:30
Бадеми-50р. Б-10 М-25 В-10
16:30
Ябълка-200гр.
Шунка-200гр. Б-40 М-5 В-25
19:30
Тренировка-30 мин.
20:10
Извара-100гр. Б-20 М- В-
22:15
Пилешка пържола-150гр. Б-41 М-12 В-
Сирене краве-50гр.
Салата
Мнението беше редактирано от Angoff на 31.08.08 05:52.
Значи много е важно първото ти хранене след тренировката да е с бързо усвояем белтък (примерно яйца) и овесени ядки. Ядене от сорта на 100гр ядки не е ядене сложи му белтък (трябва да са БМ и ВБ), сложи повече източници на “хубави мазнини” семена (ленено примерно е добър източник), аз много обичам и фъстъчено масло, зехтин, махни прясното мляко и всякакво мляко, намали сиренето. И последно размени яденето в 20:10 със това в 22:15.
казано от Ванко на 20.08.08, 14:45:
Според мен е добре да ядеш по 1-2 сезонни плода, защотото като погледнеш реално на нещатата - не сме профи състезатели, та заплатата/живота ни да зависи от това как изглеждаме.1 плод няма да сбърка никого по пътя му към отслабването.Плодовете са полезни.4 пъти в седмицата ям плодове и не забелязвам омазняване.Най-важна е умереността, трябва да има умереност във всичко. :)
До някъде си прав, но всичко е индивидуално. Стига да ти влизат в цифрите плодовете не са лоши, но аз ги избягвам доста - въглехидрати имат и не ме засиштат а точно обратното (всеки знае какъв е гладът в НВД-режим) и предпочитам да вкарам вместо тях още малко овес примерно ;)
31.08.08
18:33
Мерси за отговорите ... но овесените ядки не се ли ядът с пр. Мляко :) ... или с натурален сок ???
Защо не и с вода ;) Аз ги накисвам във вода и така ги хапвам с яйцата. Ако са ти не приятни добави им мъничко мед. Ако и така не стават не ги яж - замени ги с кафяв ориз.
Простете, но не ми стана ясно при мазнините:
мазнини = 2857 - (1200+600) / 9 = 117.4гр = 1057 калории. Какво точно представляват “/9”.
28.09.08
20:27
Пълнозърнестите спагети/макарони са с нисък ГИ, това означава ли, че могат да присъстват в 1-2 яденета всеки ден?
В тази връзка - всички “кафяви” макарони са пълнозърнести, и ако не - какво да търсим в съдържанието, за да сме сигурни?
Може, но съм виждал и оцветени такива.Общо взето пише ли брашно еди какво си ...бягай далече от него.
03.10.08
13:43
казано от emzo на 29.09.08, 09:53:
Може
Замислям се сега, защо пълнозърнестият хляб е с по-високо ГИ и е по-кофти за НВД, а пълнозърнестите макарони/спагети са с ниско ГИ и могат да са в ежедневното ни меню? Каква е разликата при производството им, след като и двете са “пълнозърнести”?
15.12.08
17:50
Бихте ли ми дали примери за “Бързия протейн” сутрин и след тренировката..тея мултивитамини дето ми разправят за тях вършат ли работа..”Сутринта кисели плодове” какво да разбирам от това да ям ябълка, киви или нещо от сорта така ли?
А ако изобщо не приемам въглехидрати?Това правилно ли е?
ПС:Темата е супер яка!Четете няма да загубите!
Мнението беше редактирано от блабалбалбалб на 15.12.08 17:59.
Пример за бърз протеин - изолат, протеин на прах.
Ако говорим за храна - по бърз от яйчни белтъци не се сещам.
Това с киселите плодове е нещо като пореден мит.
Ако не ядеш въглехидрати режима ти става КЕТОНЕН, т.е. нищо общо с описания в темата режим ;) .
15.12.08
18:36
Ами ако в деня на разпускане си хапвам?Или през цялата седмица трябва да приемам поне малки количества?
Мнението беше редактирано от блабалбалбалб на 15.12.08 18:37.
привет на всички, поздравления за полезната тема
в момента си изготвям меню за НВД, на която ще минавам след нова година та.. въпросът ми е за пчелния мед.. правя си една рецепта дето се състои от 1 кофичка кисело мляко 3.6 + 2 с.л. овесени трици + 1 ч.л. пчелен мед (екологично чист) и разбърквам. Та тази рецепта мисля да я включа на закуска заедно с 3 варени белтъка или след тренировка, кога е по добре? Подходяща ли е за нвд ? Мога ли да увелича триците или меда ?
1 ч.л. мед няма да ти навреди на режима.
Важното е да се спират рязко въглехидратите, ако сега си приемаш по 300гр да кажем и изведнъж минеш на 70-80 ще ти е много трудно да се задържиш на диетата.
Постепенно намаляне на въглехидратите и замяната им от прости със сложни.
благодаря за бързия отговор и честито 4-хилядно мнение на автора !
————-
Еееей вярно 4000 станаха :D
Mерси, мерси да ти се връща :)
emzo
Мнението беше редактирано от emzo на 27.12.08 15:20.
Решила съм да мина на тази диета от5.01. Може би ще има бум тогава :) Въпросът ми е: може ли да ползвам
мюсли с мляко за зкуска, после някакъв плод, за обяд примерно супа( или нещо смес протеини и въглехидрати), за следобедна закуска съм силно затруднена какво да избера и после за вечеря пак имам протеини, като пак питам-може
ли да добавя въглехидрати, като зеленчуци.
Смятам сутрин да правя гимнастика вкъщи.
Момиче на 20години 1.67 и тежа 58кг, като искам да сваля 5.
Смятам за продължителност 2 месеца.
Кажете всичко, което се сетите. Благодаря предварително.
за следобедна закуска таратор е перфектно (за вкус) но колко е подходящо за диетата нз
ето и менюто ми за нетренировъчен ден :
6:30 4 белтъка, овесени трици 100гр в кисело мляко 3.6 (+1 чл. мед)
10:00 корни + банан (тук е проблем защото съм на училище мисля да добавя или някакви ядки - бадеми лешници..)
13:00 - Омлет с извара
16:00 - Таратор / салата зеле с моркови
19:00 - телешка пържола 250г
21:00 - извара с ленено олио или моркови
моля за мнения и препоръки скоро ще изчисля и каква им е хранителната стойност
На бързо не ти знам мерки години и т.н, Но какво виждам като проблеми. Корни + банан - смени го с фъстъци (примерно домашно печени) и пудра най-добре МРП. Друго вечеря добре телешко добави салата към нея. Сутрин с белтъците сложи още 1 цяло яйце. Към таратора прибави още 1 пудра.
Привет отново съставих си хранителен режим, въпреки очакванията ми доста добре се получи, сега се нуждая само от мнения и препоръки
19г. 174см 75кг
ОКБ 2350 кал Б 225 В 113 М 110
НВД- тренировъчен ден
8:00 ставане - протеинова пудра Б 20гр В 6гр
9:30 закуска кисело мляко, 60гр овес. трици,
чл мед, 30гр орехи, 3 белтъка +1 жълтък Б 45 В 68 М 44
11 тренировка до 12:15
12:30 - протеин + с.л. мед Б 20 В 22
13:30 - омлет (6белтъка +1ж)с извара Б 44 В 7 М 0
16:00 - салата зеле+ моркови Б 2 В 12 М 5
18:30 Таратор+ телешка пържола+салата Б 56 В 18 М 55
21:30 200г Извара Б 36
ОБЩО: Б 223 В 133 М 107
Забележки:
1. Взимам ленено олио на капсули 3гр на ден ( на три пъти по 1 гр.)
2. Мислех да минавам без пудра но като изчислявах белтъците ми излезнаха 183 в тези тренировъчни дни и затова добавих пудрата и стана перфекно, но още не съм я купил и се колебая между фирмите, но най вероятно ще е на American sports nutrition
3. Въглехидратите са малко повече заради орехите в закуската и меда след тренировката, да ги намаля ли ?
:)
Вкарай качествен белтък м/у 13;30 и 18;30.
В 18;30 мисля, че ще ти дойдат в много тия 56гр. белтъци, може да имаш проблеми с усвояването.
Мнението беше редактирано от Толио на 11.01.09 19:47.
Здравейте,от доста време не съм писал,но сега имам едно въпросче относно shit food-а :да кажем ,че зареждам през сравнително дълъг период от дни 7+,какво мислите да зареждам с каквото ми се яде:чипс,шоколад,сладолед,китайско,пърж.картофи и тн. ?
Става, но е голям глад така. Аз предпочитам на 4дни и без джънкове.
А в тоя ден с джънкове гледай да имаш все пак качествени храни, да не останеш само на чипс и шоколад :)
Е аз съм свиня и ако зареждам още в началото на 3-4 дни-няма да има толкова ефект :)
Cheat meal, не cheat day :D
Опита ми показва, че ако целия ден е лъжлив, постигнатото през седмицата отива по-дяволите, но това си зависи и от метаболизма ти.
Значи ще броим пак калории,мазнини и въгл. :( Проблемът е,че като съм на зареждащ,ям предимно shit food сутрин като стана,но понякога(винаги) вечер след 12 се натъпквам с каквото е останало(най-често сладко),защото знам,че на другия ден няма да мога...много ми е трудно,б@си :)
много добре направено,но 2.5-3 г/кг протеин за телесно тегло е много,част от него ще остане неусвоен,според последни проучвания максимумът трябва да е 2.2г/кг
аз съм студент по медицина и това ни го споменаха на лекция,но наистина е съвсем прясна информация
Аха.Номера е количеството белтъчини за 1 хранене да е предвидено спрямо теглото на човека.
Не може 70-80кг човек да приема 100гр протеин на ядене и да го усвои.
Виж, някой пък ще те нарече луд, защото за него ще са малко 3гр, но това е друга тема.