08.01.05
19:11
Здравеите, от доста време се “разхождам” из сайта и форума и реших да Ви поискам съвет. Направо на въпроса:
Така висок съм 175см тейа 85кг и съм на 18 години.От 6 месеца тренирам фитнес по 4 пъти седмично и свалих околу 10кг, но вече спрях да свалям (от 1 месец съм свалил половин кг).Решил съм да премина на НВД и тъкмо тук сте Вие на ход.Ето какво измъдрих МОЛЯ ВИ поправете грешките в моето НВД!Целта ми е да се отърва от мазнините, които са ми останали.Ето го и НВД-то ми:
6 дни в седмицата със следната хранителна дажба:
сутрин 6:30 200г ябълки
7:00 50г овсени ядки+кисело мляко 500г
10:00 100г кашкавал+3 сварени яйца
12:00 100г кашкавал
13:15 2 таблетки от 500мг Л-карнитин
13:30 силова тренировка+кардио(понеделник,сряда,събота)
15:00 250г(риба,пиле,телешко)+салата
17:00 омлет 5 яйца+50г извара+50г кашкавал
преди лягане 1 таблетка 500мг Л-карнитин
това ми гарантира 230г протеин,95г въглехидрати,180г мазнини
което прави околу 3000 калории дневно при необходими 3420.
Това е относно яденето кажете къде греша и моля ви кажете какви амино киселини да взимам, по колко и кога?
Благодаря Ви предварително, все пак Вие ги разбирате тия неща и се надявам че ше ми помогнете!
Общо взето правилно си се ориентирал, единствено ако си с бавен метаболизъм 3000 калории вероятно ще са ти много, постепенно ги сваляй чрез намаляне на мазнините. От здравословна гледна точка, 8-те яйца ако ги ядеш с жълтъците не е полезно, особено на фона на многото наситени мазнини в диетата ти - опитай се да замениш част от наситените с ненаситени, в противен случай поне си прави изследвания на холестерола, за да си сигурен че го държиш в нормата. Добре е също повече зеленчуци - фибрите можеш да не ги броиш във въглехидратите, а и плодовете можеш да увеличиш - фруктозата обикновено се метаболизира в чернодробен гликоген, така че няма да омазниш кой знае колко от 2-3 плода, а в тях има ценни микровещества.
Честно казано аз не съм привърженик на силова тренировка и кардио в един ден, но ако основно гониш сваляне и можеш да си позволиш малко загуба на мускул не е голям проблем да ги правиш комбинирано.
Аминокиселини - като че ли най-удачното съотношение качество/цена е за Amino 2700 на Universal - по 4 хапа преди и след трен. Аз от няколко дена пия BCAA на Weider и съм много доволен, но излиза скъпичко. L-carnitina преди лягане ми се вижда малко безсмислено. Задължително според мен трябва да пиеш спортни мултивитамини/минерали. Не забравяй високовъглехидратния ден. Успех!
Да предполагах че тия 8 айца дето съм ги измислил не са много на място.Извинявай но просто все още не правя разлика между наситени и ненаситени мазнини.Ако обичаш кажи ми пример кое с кое да заменя в диетата си, зада не си увреда здравето все пак.С бавен матаболизъм съм, съдя по това че винаги съм бил по-пълен от нормалното, но смятам калориите от 3000 да ги намалявам постепенно, зада не се получи калориен шок в организма ми ако ги отрежа изведнъж.Що се отнася до кардиото, просто нямам друга възможност освен да го правя след тренировка, сутрин съм на даскало, вечер е мн сдудено та...лоша работа.
За BCAA знам че са 130 хапа и се пият по 1 преди и 1 след тренировка(поправи ме ако греша) и въпреки че са по скъпи ч опаковка стига за повече време.Но сега за тази седмица мисля да си взема Amino 2700 и да видим как ще се чувствам.Искам също да питам предложиха ми някакъв медикамент, които е лекарство за АСМАТИЦИ и повишавало прихода на кислород в белия дроб.Името не го помня.Опасно ли е щото на мен ми се вижда нездравословно.Не съм забравил високо въглехидратния ден, той ми е неделя.А прекалено високо въглехидратен ли ще е ако водя приятелката си на пица?!:))
Еми това е благодаря ти за вниманието, Pars!
Във ВВ деня общо взето всичко е позволено, гледай само да не се пръснеш :) !
Наситените мазнини, наречени още лоши, вдигат лошия холестерол и намаляват добрия, затрудняват усвояването на други вещества и т.н. Те са предимно в храни от животински произход-месо, мляко, кашкавал и сирене, въпреки че има и изключения - палмовото масло например също има преобладаващо наситени мазнини.
Добрите мазнини са ненаситените, които биват мононенаситени и полиненаситени, съдържат се примерно в рибата, студенопресованите оливии - зехтин, ленено, синапено масло и т.н., маслините, ядки и семена /лененото семе е мн.добро/-за тези се сещам в момента :) , има ги и като суплемент.
Не прекалявай с рибата - между 2 и 4 порции седмично, тъй като някои видове риба - особено големи хищни топловодни риби (най-зле в това отношение са акулата и риба меч) са със съдържание на живак близо до нормите.
Няма проблем да намаляш постепенно калориите и то не толкова за да не получиш калориен шок, колкото за да уцелиш по-добре ниво при което сваляш повече мазно отколкото мускул.
За BCAA нещо не си добре осведомен :) - това е вид аминокиселини, а не марка и могат да се продават в различни разфасовки от различните фирми. За повече информация ако знаеш английски виж http://www.bodybuilding.com/fun/bcaa2.htm . Иначе Amino 2700 според мен и ред други юзъри в този форум са си ОК.
За това лекарство за астматици за съжаление нищо не мога да ти кажа, ако не си сигурен какво правиш и какъв е ефекта по-добре се откажи.
[/list]
Така значи замествам една част от мазнините получени от жълтъците на яйцата и кашкавала с ядки.Ще вида да си пресметна точно грамаж.В седмицата ям 2 пъти пиле 2 пъти риба(скумрия) и 2 пъти телешки шол.
Прочетох инфото за BCAA и ми се вижда доста изпипан продукт, даже много добър.ДАй ми малко информация как точно го приемаш ти и горе долу за цената, защото сериозно се замислям да си го набавя.Но ако е много скъп ще се откажа.Със сегашното ми меню за седмица ще харча по 40 лв за храна.Това са доста парички. :shock:
Еми започвам пък ще пиша за резултатите след 1-2 седмици :wink:
Щом си на НВД и знаеш английски прочети в интернет повече за видовете мазнини и хранителния холестерол /този който се съдържа в храната, напр. жълтъците/, макар че напоследък хранителния холестерол се радва на известна реабилитация като причинител на проблеми със сърдечно-съдовата система.
BCAA, както и обикновените аминокиселини се приемат преди и след тренировка, аз ги пия само преди и след кардио, но може и преди и след силова трен, в случая при тебе е една така или иначе.
Аз от няколко дена пия BCAA на Weider и засега съм много доволен, но е рано да давам категорични оценки. Скъпи са обаче. За сравнение:
BCAA /Weider/ - 90 хапа, serving size 5 хапа, 25 лв
Amino 2700 /Universal/ - 120 хапа, serving size 4 хапа, 20 лв.
Ще чакаме да пишеш за резултатите, макар че се съмнявам че още след 1-2 седмици ще има с какво да се похвалиш. :D
Е аз видим резултат едва ли ще имам до 1-2 седмици, но ще се похваля с това как ми понася диетата.Предполагам че ще е трудничко, но то пък лесно няма никаде :wink:
П.С. Ам човече ти по 5 хапа преди и 5 след тренировка ли пиеш и въобще по колко на ден гълташ и кога.Зада си направя сметката тая кутия от 90 хапа за колко време ще ми стигне.Според теб аз по колко требва да пия и кога?
:?: Викай ми вече достадния защотко :?: :lol:
Не се притеснявай да питаш :D .
В твоя случай най-удачно е да вземаш по един serving size /5 хапа BCAA от Victory серията на Weider или 4 на Amino 2700 на Universal/ и преди и след тренировка. Значи трябват ти 10 хапа за трен ден.
Оттам нататък някои приемат амино и всяка сутрин с антикатаболни цели, но аз лично не го правя, защото мисля че разходът не е оправдан, въпрос на личен избор.
Имам още един въпрос.Днес си купих Supravit Active и ме интересува кога да го пия?Сутрин, преди тренировка, след обяд...кога?Днес го пих към 7 4аса защото просто щях да припадна и наистина ме ободри та за това съм още на линия.
А и 1-ви впечатления от 1-ви ден на НВД, достатъчно храна, пълно изтощаване в залата, доста водица за пиене(лично не ми понесе много добре).Кофти но точно за първия си ден аз се “запасих” с 3 часа сън!Лошо!Както и да е...кажете за мултивитамините?Благодаря Ви!
Най-вероятно Supravit Active въобще не е за теб. Не ги знам честно казано тези Active какви са , но по принцип сериите на Supravit са за “обикновени” хора. Спортистите, особено хората занимаващи се с бодибилдинг имат нужда от количества витамини и минерали в пъти по-големи от тези на неспортуващите. Препоръчвам ти Daily One на Universal, аз по-добри витамини досега не съм пил, а не са толкова скъпи.
Относно времето на приема-с първото голямо ядене за деня, тъй като мастноразтворимите витамини се усвояват по-добре по време и непосредствено след хранене.
Ако си силно недоспал, по-добре не тренирай, вредите които ще си нанесеш са повече отколкото ползите, които ще получиш от тренировката.
Здравей пак.Значи то тая тем се превърна в лична корепонденция между мен и теб, но ти достатъчно ми помагаш така че съм доволен.
Та днес пак ще изкоча с някое и друго въпросче.Дано не те тормозя вече.Купих си амино 2700 на юнивърсал и на опаковката пише на ден да се взимат 1-2 порции, като 2 таблетки отговарят на 1 порция, странно защото ти ми каза да взимам по 4 на 1 порция.Аз досега ги взимах по 2 преди и 2 след тренировка.Искам да питам дали трябва да ги пия и в дните когато почивам и ако да по колко и кога?Това като че ли е въпроса за днес.
Иначе НВД-то си е хубав режим, взех да му свиквам вече и се чувствам доста добре, имам предвид че не умирам от глад, а напротив даже вечерята ми е малко в повече.Само ме затруднява приема на вода, защото и да се спукам от пиене повече от 4 л. немога да погълна. :roll: Понякога, вечер се чувствам доста отпаднал, главоболие и се едно съм пред разболяване(дано да не съм!), но на другия ден съм свежарка.Тренировките ме изтощават сериозно, и днес в почивния си ден съм скован от една приятна мускулна треска(което е добре надявам се). :mrgreen:
А и замених кашкавала с обезмаслена извара, а необходимите мазнини си набавям от сурови орехи 100г.Да се похваля открих кисело мляко с 0,5% масленост, в което слагам 50г овесени ядки и 1/2 супена лъжица мед(дано не греша за меда) и това го ям в 7.Върховно ястие!
Айде стига толкова след време пак.
Погледни и тук http://www.bb-team.org/forum/viewtopic.php?t=3182
не ме тормозиш, няма проблеми да ти отговарям на въпросите, колкото и да са, стига да знам отговора и да не съм много зает. За да не занимаваме другите, по-добре е обаче да ми изпращаш лично съобщение.
Вярно че долу пише 1-2, но според мен на това място става въпрос за употреба като dietary supplement, т.е. не за спортни цели. Виж по-горе, където пише Supplement facts си пише “serving size 4 tablets, servings per container 30”. Вземай си по 4 преди и след трен, две таблетки са само 15 гр. протеин, което е крайно недостатъчно при положение че имаш комбинирана анаеробно-аеробна тренировка, без при това да имаш нормално въглехидратно зареждане, каквото обикновено се прави преди занимание с тежести ако са разделени силовата трен от кардиото, нито пък по същата причина да имаш бързи въглехидрати след тренировката. Затова лично аз не харесвам смесването, по-нататък помисли как да го промениш, някои хора от форума, чието мнение ценя твърдят че бягат на място в къщи, аз малко не си го представям, но може и да е вариант.
За приема на АК в нетренировъчни дни вече ти бях писал, но ще повторя, можеш да вземаш ако искаш всяка сутрин по една доза - 4 таблетки, с цел по-бързо да изкараш организма си от катаболно състояние, но това е само опция, не е задължително да го правиш.
Това че не чувстваш глад е добре, не искам да те обезкуражавам, но мисля че е само временно :D . В смисъл имам сериозни подозрения, че с 3000 калории няма да можеш да сваляш и ще трябва да ги намалиш до към между 2100-2300. Това е по усреднени калкулации широко използвани в американските бодибилдинг сайтове, индивидуалното ниво си зависи от метаболизма и трябва да си го намериш сам.
Промяната в мазнините е положителна, има още какво да работиш по този въпрос обаче.
Препоръчвам ти да приемаш ленено семе/олио и рибено масло, които са ценни източници на омега 3 мастни киселини.
За водата - увеличавай я постепенно за 1-2 седмици, ако не можеш 4 л, поне до 3 л трябва да стигнеш.
Половин супена лъжица мед, особено сутрин, когато фруктозата се метаболизира в чернодробен гликоген и това действа общоанаболно на целия организъм не би трябвало да е голям проблем, но се наблюдавай и експериментирай, тъй като има хора със свръх инсулиночувствителност.
Значи от утре спирам всички жълтъци, така дневната дажба от калотии ще спадне значително.Искаше ми се да питам дали е добре ако правя кардиото всеки ден когато имам силова тренировка, демек 5 пъти седмично?
Ауе мада фака(хахах как свучи на бг а?) много яко съм се надъхал за тая диета + тва тренирам като бясен.Моля се само дано не правя нещо грешно...
Хм май на този въпрос мястото му не е тук но ще го задам...тренировката как трябва да ми е построена на базата на упражнения изпълнявани с малка тежест и много повторения(14-16), или в пирамида, или обратна пирамида, двустранна пирамида, суперсерии, въобще кое е най-добре?Също така да използвам свободни тежести(щанга, дъмбели и тн) или уредите(флайс, скрипец, и другите там жици)?Това са ми въпростите:)
П.С. djgorgio-ASTOR ти хубаво си ми дал този линк, за което ти благодаря, но аз съм малко невеж още ,та...дай линк кадето се обяснява кой организъм е Ендоморфен, Мезоморфен, Ектоморфен, или само ми обясни на кратко. Иначе 10х за вниманието!
16.01.05
17:49
me4ok на коя фирма Л-карнитин ползваш ?
[quote author=“Me40k”]П.С. djgorgio-ASTOR ти хубаво си ми дал този линк, за което ти благодаря, но аз съм малко невеж още ,та...дай линк кадето се обяснява кой организъм е Ендоморфен, Мезоморфен, Ектоморфен, или само ми обясни на кратко. Иначе 10х за вниманието!
Ами виж Мечок обяснявам кратко
:arrow: Ектоморф-Слаб тип дълги крайници,трудно качва лесно сваля
:arrow: Мезоморф-Мускулест тип лесно качва и лесно сваля,широки рамене
:arrow: Ендоморф-Едър с мазнини лесно качва трудно сваля
:idea: Може да си между два типа
Успех