Почивката ???

Темата е заключена.
Прескочи до:

25.08.08
15:40

Здравейте !
Преди 2-3 седмици си смених програмата и започнах да тренирам:
- гърди
- гръб и трапец
- почивка
- ръце
- крака,рамо,предмишница
На всяка тренировка правя и корем - 3х20 от вис.
Тренирам от близо 3 години, но напоследък пробвах да сменя почивката и да тренирам с по 1 минута почивка между сериите и си чувствам мускулите преуморени. Възможно ли е да се претоварвам,защото когато почивах по 1.5-2мин на основните упражнения(набирания,тяга,гребане с щанга..) се чувствах по-добре и се възтановявах успешно с протеин и аминокиселини ?
Имам доста бърз метаболизъм засега. На 19 години съм,180см, 75кг.
Благодаря предварително !

Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 30.08.08 10:18.

ГН

25.08.08
16:16

Според мен дори на 1.5 минути при основните упражнения е убийствено малко - освен ако не тренираш с леки тежести - аз сега почевам по минута-минута и половина, но тренирам вкъщи с по-леки тежести. Ако ползваш сериозни килограми във фитнес зала, що направо не пробваш на 2.5 мнинути с по-голямо тегло, дори 3 - няма да препочинеш. С тая една минута... не звучи хубаво. И това си има предимства, но в основен период при базисни упражнения просто няма начин да е така.

25.08.08
17:34

Минута, минута и половина е чудесна почивка, мускулите са напомпани, а ставите топли. Ако не смогваш - намали работните тежести. Нормалное, че за големи килограми е нужна по-дълга почивка.

TI

25.08.08
17:42

Минута-минута и половина, повече не трябва. Може би на тяга и клек по 2 минути, че те са много тежки и многоставни упражнения и включват много МГ-пи в движението. И това е за тежка тренировка. Ако тренираш с по-леки тежести може и под минута да паднеш. Аз лично се чувствам най-добре след минута и малко. Не мога да си представя как ще сгъвам за бицепс и ще си почивам 3 минути м/у сериите. Ако се тренира по програма с 6-12 повторения няма смисъл от такива почивки. Ако тренировката е с цел покачване на сила тогава си трябва повече почивка за да се възстанови нервната система. И все пак всеки се чувства добре при различни почивки.

ГН

26.08.08
08:10

Както казах, минута-минута и половина е почивката която правя в момента, но защото съм принуден. Е, как между серии лежанка на 85% от макса ще почиваш 90 секунди - в първата серия ще направи ш 5, във втората 2. Ако си на 80% макс - 7 и 3. Приблизително. Това не е тренировка за маса. Ако клякаш на 80% маск, с 1 минута почивка най-много да... умреш. Дори не искам да си га представям. Възможно е само на уежнения от порядъкед на 60-65%, ама това не е ли прекалено голям компромис? Примерно аз на набирането правех по 1.5 минути, но днес ще правя повече, защо искам да се възстановявам напълно между сериите.

Ами почивките са според целите:Основен период(период за маса)-Големи тежести (80-85% за последите серии)по4ивки от 2 до 3,5 минути.Предсъстезателен период по малки тежести  запазване броя на повторенията ,а почивките около минута,друг вариант е намаляване на повторенията съответно с по голяма тежест пак при малки почивки.Или едновременно намаляване на тежестите и броя на повторенията и трите варианта си имат различни цели.първия е добър при по развитите мускули,втория при по слабите мускули,а третия при средно развитите групи,за по-добра мускулна симетрия.Иначе общо взето и трите са с висока тренировачна плътност.

Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 26.08.08 10:42.

26.08.08
10:44

казано от WarChieft на 26.08.08, 10:39:

Ами почивките са според целите:Основен период(период за маса)-Големи тежести (80-85% за последите серии)по4ивки от 2 до 3,5 минути.Предсъстезателен период по малки тежести  запазване броя на повторенията ,а почивките около минута,друг вариант е намаляване на повторенията съответно с по голяма тежест пак при малки почивки.Или едновременно намаляване на тежестите и броя на повторенията и трите варианта си имат различни цели.първия е добър при по развитите мускули,втория при по слабите мускули,а третия при средно развитите групи,за по-добра мускулна симетрия.Иначе общо взето и трите са с висока тренировачна плътност.

Абе откъде ги измисляте тея работи :lol:

26.08.08
11:42

Перфекционистите отмерват всяка секунда. В момента съм на принципа “почини си толкова, че да се почувстваш готов за пълноценна серия” и не отмервам минути. Оня ден се загледах в часовника и видях, че се почувствах готов с изтичането на третата минута + още малко може би. Имал съм период, в който съм засичал точно 60 секунди или 90 секунди и тогава съм получавал най-разцепващите си мускулни трески...е това говори само за себе си.

TI

26.08.08
12:08

В момента не тренирам по стандартен сплит и често използвам пирамида с падащи повторения без промяна на тежестта, с която работя и почивам 60-90 секунди. Така се чувствам добре. Само на тяга и клек си давам повече почивка. Не съм пробвал да тренирам с големи почивки над 2 минути, но това не ме влече. За 60-90 секунди си почивам добре и започвам новата серия. Може би ако почивах повече щях да правя по едно повторение отгоре, но не искам 15 серии да ги правя 1 час.
За тежестта не мога да кажа колко процента е, но е добра :-) . Сега като тренирам стигам почти до отказ на най-много 8-мото повторение и това мисля, че значи 80-85% от макса, който мога да направя. И все пак, нека всеки почива както му е удобно. Просто казвам как го правя аз.

27.08.08
05:50

Такива кратки почивки - около 1.5 минути може да са добри когато не се стремиш да увеличаваш повторенията или тежестите всяка тренировка и когато използваш тежести и повторения които са под нивото ти на предизвикване на сегашните ти възможности. Обаче при положение че се опитваш да качиш килограмите или броя на повторенията и държиш повторенията до 7-8 максимум такива кратки почивки могат да те убият при упражнения като клякания и мъртва тяга и да направят тренировката нелепо неефективна при други по - леки упражнения. Ако правиш по 10-12 повторения без проблем при бицепсови сгъвания това е вече друго положение там може да се почива и по 1 мин.

27.08.08
07:11

Как ще те убият бе пич, стига глупости.От няколко години си засичам 1,5 мин между сериите и няма проблеми - така е супер ефекивно и се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система даже повече от кардиото(айде,дали е повече незнам, ама доста се подобрява)

Мнението беше редактирано от Nikolay на 27.08.08 07:47.

27.08.08
09:43

казано от Nikolay на 27.08.08, 07:11:

Как ще те убият бе пич, стига глупости.От няколко години си засичам 1,5 мин между сериите и няма проблеми - така е супер ефекивно и се подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система даже повече от кардиото(айде,дали е повече незнам, ама доста се подобрява)

Ами пич, не знам ти с колко клякаш и правиш мъртва тяга, правиш ли изобщо? Но аз ако почивам по 1.5 мин между сериите както аз тренирам като нищо ще си докарам някоя травма, ха та то дори дишането ми не е започнало до се успокоява за 1.5 мин нито виенето на свят се е оправило.

27.08.08
09:59

Правя с толкова,колкото ми е достатъчно,за да се натоваря максимално.А от това,че чакаш да ти се успокои пулса и дишането между сериите само губиш

27.08.08
11:18

казано от Nikolay на 27.08.08, 09:59:

Правя с толкова,колкото ми е достатъчно,за да се натоваря максимално.А от това,че чакаш да ти се успокои пулса и дишането между сериите само губиш

Здравей искам само да ти кажа, че кратката почивка между тежките серии изобщо не се отразява добре на сърдечно съдовата система, а и едвали ще можеш да повториш серията с тази почивка...

27.08.08
11:31

Аз пък си мисля,че засилено дишане и учестен пулс,поддържани за 30-40 мин ще се отразят добре на сърдечно-съдовата система,незнам защо мислиш обратното,ако може да обясниш

27.08.08
14:53

казано от Nikolay на 27.08.08, 09:59:

Това не е отговор, защото едно е да правиш мъртва тяга със 70кг друго е със 170кг. Така че да даваш съвети по конкретен случай с който не си запознат и без да си достигнал такова равнище не е най - умното нещо което можеш да направиш.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 27.08.08 14:55.

27.08.08
16:52

Доста елементарно разсъждаваш - килограмите нямат никакво значение сами по себе си, важно е за ТВОЕТО тяло да са тежки.

27.08.08
17:35

казано от Nikolay на 27.08.08, 16:52:

Доста елементарно разсъждаваш - килограмите нямат никакво значение сами по себе си, важно е за ТВОЕТО тяло да са тежки.

Килограмите са от основно значение защото определят интензивността а и прогреса който си направил. Размера не е баща на силата а обратното - с колкото повече килограми си прогресирал толкова по - голям ще си, това може да ти го каже всеки който е тренирал достатъчно дълго. На теб могат да са ти тежки дадени килограми и понеже ги чустваш тежки никога да не правиш опити да ги повишиш и така да не прогресираш изобщо.
Това обаче което исках да ти кажа е с примера за мъртвата тяга е че не може почивката да е еднаква за човек който я прави с 70кг и такъв който я прави с 170кг, при втория необходимата почивка ще е много по - дълга понеже общото изтощение ще е много по - голямо. Така че изказвания от типа -

Как ще те убият бе пич, стига глупости.

- са същинските глупости, разбира се можеш да ме опровергаеш като ми кажеш че вдигаш 170кг и ти трябват само 1.5 мин за да се въстановиш от серията? - едва ли.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 27.08.08 17:36.

27.08.08
17:53

Обичайно почивам 2-3 минути.

казано от Alkorin на 27.08.08, 17:35:

Това обаче което исках да ти кажа е с примера за мъртвата тяга е че не може почивката да е еднаква за човек който я прави с 70кг и такъв който я прави с 170кг, при втория необходимата почивка ще е много по - дълга понеже общото изтощение ще е много по - голямо.

Абсолютно вярно, не е важно само дали на теб са ти тежки килата, важно е и колко са в абсолютна стойност, т.е., колко кила имаш на щангата, и колко тежиш самия ти. Тялото получава много по-голям общ стрес от големите тежести и съответно му трябва много повече време за възстановяване. Който си мисли, че килата като абсолютна стойност нямат значение е в голяма заблуда.
Аз например дори след разтваряне с дъмбели встрани с максимални килограми за 8 повторения примерно, не мога да почивам само минута, какво остава за клек и тяга.

казано от Alkorin на 27.08.08, 17:35:

Как ще те убият бе пич, стига глупости.

- са същинските глупости, разбира се можеш да ме опровергаеш като ми кажеш че вдигаш 170кг и ти трябват само 1.5 мин за да се въстановиш от серията? - едва ли.

Може, ако максимума му примерно е 250-300 кг :) Тогава това ще е лека серия :)

Мнението беше редактирано от Петко К на 27.08.08 17:54.

Ае верно е и не е верно според мен. Омесени са малко нещата.

При цел мускулна маса идеята е да поуспокоиш дишането и да продължиш да помпиш. Отпочива мускула, но се търси помпещ ефект, задействане на последователни физиологични процеси.

При цел сила мускулът общо взето няма значение. Отпочива си нервната система и не се гони никакъв помпаж. А нервната система трябв да се “разнаелектризира” и това става по - бавно.

При цел мускулен растеж(максимален) винаги бих препоръчал по - малки почивки, като плтността на тренировката може да се компенсира и с по - нисък интензитет - 70-80 % от максимума. За да не се натоварва нервната система. В крайна сметка цел на тренировката е усилена катаболизъм върху мускулите, комбиниран с презапасяване с хранителни вещества и увеличено кръвоснабдяване. Претоварването на нервната система тук е излишно, защото тя не е целева и може да е само лимитиращ фактор, вредител.

Докато при цел сила да си смятаме времето е просто простотия. Да, не трябва да се заспива на лежанката, но е важно нервната система да си е починала. Важно е да се концентрираш. Важно е да се нахъсаш и да си уверен. А не да мислиш какво показва часовника.
Важно е също да не изпуснеш момента, да не се отпуснеш. Но това най - много от всичко е ТВОЯТ момент. Не че в културизма няма концентрация и индивидуални особености, но тук са много по - ясно изразени, защото и крайностите тук са по - големи.

Поздрави!

28.08.08
08:37

Омесени ти се струват нещата защото аз тренирам и за сила и за маса едновременно. Как го правя това - използвам повторения при които се развива използваема сила но има ефест и върху мускулите, почивките са достатъчно дълги така че да има пълно възстановяване и се използват базови упражнения. Когато се тренира в долния спектър на диапазона на повторения се правят много серии - така се тренира основно за сила но поради дългото време под напрежение на мускулите има ефект и върху мускулната маса, когато се тренира в относително по - високия спектър на повторенията се правят по - малко серии като ефекта е едновременно и горе - долу еднакъв по - отношение на качване на сила и мускулна маса. Тук целта е да се покачва функционална мускулна маса чрез увеличаване на силата и оттам на интевзивноста, а не просто с безмислено помпане с малки килограми от което не произлиза нищо добро.

28.08.08
09:21

А кво означават според теб ‘’използваема’’ сила и ‘’функционална’’ маса ?Би ли обяснил малко.А за почивките - кой както му изнася явно го разбира,аз и със 170 да почна да правя, ще съм стигнал до там с тези кратки почивки

Мнението беше редактирано от Nikolay на 28.08.08 09:26.

28.08.08
10:12

Хипертрофията може да е функционална и нефункционална или миофибриларна и саркоплазмена. Саркоплазмената е когато веществата в мускулната клетка нарастват без това да се отразява на силата - обема на мускулите се увеличава без да стават по - силни, миофибриларната е когато се увеличава броя на миофибрите в мускулните клетки и които са пряко свързани с произвежданото мускулно напрежение - силата се увеличава заедно с известно увеличение на мускулната маса.
С такива кратки почивки няма да стигнеш 170кг.
BTW ето ти една статия в която пише какъв е ефекта при различния брой повторения - http://www.gain-weight-muscle-fast.com/rep-ranges.html

Мнението беше редактирано от Alkorin на 28.08.08 10:20.

Всичко туй е много хубаво, ама аз подозирам ,че човекът иска маса...

А туй, което описа на дълго и широко... Няма силова тренировка, от която и мускулите да не растат, даже и саркоплазмено. Но просто е далеч от максимума на растежа, когато повторенията не стигат. Колкото по - малко натоварване, по  далеч от силата.
Просто е. Не  нужно да се навлиза толкова дълбоко в анализи.

И... неточно намесваш за силата. Миофибриларната хипертрофия НЕ Е отговорът.
Причината е проста.
Ако беше, влакната на твоите миофибрили на бицепса, даже и ако не беше хипертрофирал, биха удържали 200 или повече в контролирано движение.
Само че... Те не биха удържали. Защо ли? При положение че миофибрилите уж друго казват.
Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 28.08.08 10:26.

28.08.08
10:44

Може и така да е.Но тоя автор не го знам кой е и това,че е тренъор и е написал една книга не трябва да те кара да вярваш на всичко,което казва.Ако беше такъв експерт щеше да е доста по-напред - аз като го гледам  има по-добре изглеждащи читатели от форума.Аз също съм чел обаче,че нервномускулната ефективност(или както там се нарича),или процентът от мускулните влакна,които могат да се мобилизират в един момент, е генетично определен и не може да се променен.А това,че културистите били по-слаби от силачите,или че един човек може да е по-силен от по-едър от него човек не означава,че може да натрупаш неефективна маса - дадено движение зависи не само от силата, но и от техниката на изпълнение.Но най-вече различия като по-малък ръст(съответно по-къси крайници и следователно по-малко разстояние,на което да се премести тежестта),по-голяма нервномускулна ефективност и по-отдалечени от ставата места на захващане на мускулите определят по-голямата вдигната тежест,не я определя размера на мускулите.Затова няма смисъл да се сравняват два човека а сам със себе си - ВИНАГИ ще си по-силен, ако си с по-големи мускули.Сори че малко стана глупав спор извън темата ако са се издразнили модераторите.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 28.08.08 10:45.

28.08.08
13:16

казано от D3BEP на 28.08.08, 10:24:

Всичко туй е много хубаво, ама аз подозирам ,че човекът иска маса...

А туй, което описа на дълго и широко... Няма силова тренировка, от която и мускулите да не растат, даже и саркоплазмено. Но просто е далеч от максимума на растежа, когато повторенията не стигат. Колкото по - малко натоварване, по  далеч от силата.
Просто е. Не  нужно да се навлиза толкова дълбоко в анализи.

И... неточно намесваш за силата. Миофибриларната хипертрофия НЕ Е отговорът.
Причината е проста.
Ако беше, влакната на твоите миофибрили на бицепса, даже и ако не беше хипертрофирал, биха удържали 200 или повече в контролирано движение.
Само че... Те не биха удържали. Защо ли? При положение че миофибрилите уж друго казват.
Поздрави!

Човека какво иска в случая не е важно става въпрос че не може да оцени почивката нужна при такова трениране с такива тежести.
Анализа е затова че не помпенето както казваш е оптималното за покачаване на мускулната маса, оптималното качване на маса е когато растат тежестите и интензивноста се покачва но и общия обем - сериите заедно с повторенията са достатъчно високи. Мислиш ли че 3 серии по 8 повторения с по - малки тежести ще имат по - добър ефект върху мускулната маса от 6 серии по 4 повторения с по - големи такива само защото броя повторения в серия е по - висок? Тц - общия брой повторения и времето под напрежение на мускулите ще е еднакво обаче интензивността при 4 повторения ще е по - голяма и какво се получава същия общ брой повторения но действащ върху мускулите с по - голяма интензивност и освен това трениращ и по - добре нервната система поради ниския брой повторения.
Btw никъде не съм казал че миофибриларната хипертрофия е основния фактор при силата или лимитиращ такъв, чети по - внимателно - просто отговорих на въпроса какви видове е хипертрофията.

28.08.08
13:34

казано от Nikolay на 28.08.08, 10:44:

Може и така да е.Но тоя автор не го знам кой е и това,че е тренъор и е написал една книга не трябва да те кара да вярваш на всичко,което казва.Ако беше такъв експерт щеше да е доста по-напред - аз като го гледам  има по-добре изглеждащи читатели от форума.Аз също съм чел обаче,че нервномускулната ефективност(или както там се нарича),или процентът от мускулните влакна,които могат да се мобилизират в един момент, е генетично определен и не може да се променен.А това,че културистите били по-слаби от силачите,или че един човек може да е по-силен от по-едър от него човек не означава,че може да натрупаш неефективна маса - дадено движение зависи не само от силата, но и от техниката на изпълнение.Но най-вече различия като по-малък ръст(съответно по-къси крайници и следователно по-малко разстояние,на което да се премести тежестта),по-голяма нервномускулна ефективност и по-отдалечени от ставата места на захващане на мускулите определят по-голямата вдигната тежест,не я определя размера на мускулите.Затова няма смисъл да се сравняват два човека а сам със себе си - ВИНАГИ ще си по-силен, ако си с по-големи мускули.Сори че малко стана глупав спор извън темата ако са се издразнили модераторите.

Аз тоя автор го познавам много добре и знам какъв е и какъв не е, можеш да поразровиш за него и да понаучиш това онова. Има спор дали генетичното процентно разпределение на видовете мускулни влакна може да се променя вследствие на тренировки - аз смятам че се променя, невромускулната ефективност която спомена е нещо друго и горе долу значи какъв процент от абсолютната си сила можеш да използваш. А и къде съм споменавал за сравнения между ниски и високи хора, различни залавни места на мускулите и т.н. ? Това което казах е че колкото по - голяма тежест използваш толкова по - голям ще си ТИ и че почивката при серии със 170кг и такива с 70кг не може да бъде същата, още ли не си убеден в това?

28.08.08
14:04

Това,което казваш,че е нервномускулна ефективност е същото,което и аз казвам - какъв процент сила можеш да използваш е същото като какъв процент от мускулните влакна можеш да мобилизираш.А за тези ниски,високи и пр. беше коментар към статията на автора,за която си дал линк.А за 170 те кг да, мисля,че щом работиш на максимална тежест,оправяш се с малки почивки и прогресираш,нищо не пречи да вдигаш значителни килограми.Тук лимитиращ фактор ще са ти пулсът и дишането, но ако тренираш само така, те също се развиват.И не мисля,че това са чак такива килограми,които да не понесе тялото/скелета,както беше споменато по-горе или нещо от сорта.Чел съм за тренировките(Няма смисъл да споменавам имена-нз дали ще са познати и бройките бяха нещо от сорта, но ето),с които Артър Джоунс е тренирал своите опитни субекти от рода на : 20-30 повторения на лег-преса,БЕЗ почивка 15-20 лег екстензии,БЕЗ почивка 15-20 серии клек.И говоря за сериозни тежести.И трениращия не е умрял - и повечето тренировки са изглеждали така - яко суперсерии,така че не смятам,че 1,5 минути са малко.

Мнението беше редактирано от Nikolay на 28.08.08 14:05.

28.08.08
15:51

Когато се използват такива свързани серии макар че на тебе ти изглеждат сериозни тежестите те не са наистина тежки за тези които ги изпълняват т.е. те са по - силни от това което се демонстрира. А и Артър Джоунс и елитните му атлети които са тренирали много години и са използвали “възстановяващи” средства едва ли са удачните примери за сравнение с обикновения трениращ.
Факторите които налагат по - дълга почивка при серии с относително големи тежести при тяга и клек са че настъпва голяма цялостна умора особено ако си близо до границата на възможностите си както тренирам аз, замайване, учестено дишане - което остава учестено поне 4-5 мин. Ако беше тренирал по - такъв начин щеше да разбереш какво имам предвид, след като не си не знам защо продължаваш да спориш и да казваш какви би трябвало да са факторите за почивката след като аз много добре ги усещам върху себе си.

28.08.08
17:41

Не знам защо говориш, сякаш знаеш как тренирам и с какви тежести.Да, и аз тренирам на ръба на възможностите си,и аз съм получавал замайвания,но не знам какво ти пречи учестеното дишане - аз се чувствам супер като вдигам така.А за Артър Джоунс трябва да почетеш още малко

28.08.08
21:04

Дълги почивки (2-3 и повече минути) се правят при базовите упражнения, когато се ползват големи тежести (над 80% от макса), особенно ако се гони сила. Кратки почивки (под 90 секунди) се правят при по-изолирани упражнения, и/или по-леки тежести, най-вече, когато се гони напомпване и максимална хипертрофия.
Не виждам за какво спорите?

На, и аз това казвам, ама пак ще има литературно четене.
Съвсем проста е работата.

Що се отнася до въпроса дал 3 серии по 8 повторения е по - добре за растежа на мускула или 8 серии по 3 повторения, отговарям:
3 х 8 повторения.
Като разбира се говорим за серии с над 70-75% от тежестта, серия от осем повторения, в която ако се напънеш ще направиш 9, но не и повече.

Видимият растеж е саркоплазменият, Алкорин. Заради това другият се нарича функционален - сам си го ползвал като понятие, помисли за значението му. Ако си мислиш, че някога саркоплазмената хипертрофия ще бъде изреварена от миофибриларната или ще набараш някакъв “хитър баланс”, който е много наклонен към силата, но ужасно добър за маса и благодарение на съучастието на двете ще бие стандартните тренировки за маса на културистите видимо - няма да се получи.
Все едно имаш олово и памук, можеш да вземеш обюо 5 кила и трябва да докараш голям обем. Е, ти ми твърдиш, че можеш да наблегнеш на оловото и да получиш максимален обем... Не можеш.
А примерът, който ми даваш, че трениращият трябва да си увеличава силата ,е нещо съвсем друго. ТОва е увеличаване на кривата на силата. С течение на времето всеки трениращ, независимо как, се адаптира към работната тежест. Тогава, за да спази принципа на 3х8, в които може най - много 9, но вече може 12, той трябва да увеличи тежестта. И ще я увеличи.
Но това не превръща тренировката му в конвенционална силова, нито ще увеличи непропорционално миофибрилите му.
Разминаването идва от друго странно разбиращо се в тезата ти.
Мускулът не знае килата, които вдигаш.
Мускулът знае натоварването. Голямото натоварване го бута към силата, умереното на 70-80% - към маса. Все едно дали се увеличават килата. Следи се тоя показател, а не килограмите. Килограмите варират много даже при един и същи състезател.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.08.08 05:32.

ГН

29.08.08
07:53

казано от Nikolay на 27.08.08, 16:52:

Какво ти става - не се заяждаш на говориш глупости. Извини ме, но не мисля че си някакъв извънземен феномен. Момчето иска да тренира тежко за маса и ти му казваш да почива по 1 минута. Няма начин да тринираш с утежнение от 80% и да почиваш една минута. Ако говорим за нещо друго - да. Но ако говорим за класически серии за хипертрофия - не може да направиш 8х80% на лежанката, да починеш 90 секунди и да се хвърлиш пак. Ще направиш 4 или 5, в трератат серия почти нищо. Са малко по-дълги почивки ще си направи сериите ако държиш да са в този диапазон на повторения и тежест. Или клякаш 15 пъти на 70% от макса, серия клек от която не можеш да се освестиш над 3 минути, но не, на 90 сек си пак под щангата - ще направиш 5 повторения и най-много да припаднеш. И това не е само за лежанка и за клек, а за всяко упражнение изпълнено с високи интензивност и среден брой повторения. Ако в тазива случаи почиваш по 60-90 секунди, средния брой повторения ще се превърне в нисък и в никакъв във втората и третата серия съответно. Повтарям за последно - тежести над 75% и среден блрой повторения (7-8). Това не го ли знаеш?

29.08.08
08:33

казано от D3BEP на 29.08.08, 05:28:

На, и аз това казвам, ама пак ще има литературно четене.
Съвсем проста е работата.

Що се отнася до въпроса дал 3 серии по 8 повторения е по - добре за растежа на мускула или 8 серии по 3 повторения, отговарям:
3 х 8 повторения.
Като разбира се говорим за серии с над 70-75% от тежестта, серия от осем повторения, в която ако се напънеш ще направиш 9, но не и повече.

Видимият растеж е саркоплазменият, Алкорин. Заради това другият се нарича функционален - сам си го ползвал като понятие, помисли за значението му. Ако си мислиш, че някога саркоплазмената хипертрофия ще бъде изреварена от миофибриларната или ще набараш някакъв “хитър баланс”, който е много наклонен към силата, но ужасно добър за маса и благодарение на съучастието на двете ще бие стандартните тренировки за маса на културистите видимо - няма да се получи.
Все едно имаш олово и памук, можеш да вземеш обюо 5 кила и трябва да докараш голям обем. Е, ти ми твърдиш, че можеш да наблегнеш на оловото и да получиш максимален обем... Не можеш.
А примерът, който ми даваш, че трениращият трябва да си увеличава силата ,е нещо съвсем друго. ТОва е увеличаване на кривата на силата. С течение на времето всеки трениращ, независимо как, се адаптира към работната тежест. Тогава, за да спази принципа на 3х8, в които може най - много 9, но вече може 12, той трябва да увеличи тежестта. И ще я увеличи.
Но това не превръща тренировката му в конвенционална силова, нито ще увеличи непропорционално миофибрилите му.
Разминаването идва от друго странно разбиращо се в тезата ти.
Мускулът не знае килата, които вдигаш.
Мускулът знае натоварването. Голямото натоварване го бута към силата, умереното на 70-80% - към маса. Все едно дали се увеличават килата. Следи се тоя показател, а не килограмите. Килограмите варират много даже при един и същи състезател.

Поздрави!

Ето тука се разминаваме - за теб това което определя мускулния растеж е броя на повторенията в серията - колкото по - висок толкова по - голям растеж, обаче за мен нещата не седят така. Щеше да си прав ако ставаше дума за или 3х4 или за 3х8, обаче забравяш нещо много важно броя серии при 4-ворките е два пъти по - голям и общия брой повторения за упражнението е равен - 24 броя. А кое е най - важното условие за мускулния растеж - това е времето под напрежение (time under tension) на мускулите - това определя микротравмите заедно с интензивността която е процент от макса. Сега и сам можеш да се сетиш че при еднакъв общ брой повторения но по - висока интензивност мускулния растеж ще е по - добър. Грубо можем да приемем че 8-ците са 80% от макса а 4-ките 90% от макса.
А и много си прав че съм набарал “хитрия баланс” - растежа в силата води до бърз растеж на масата ако се яде достатъчно и се поддържа нужния обем. И не говоря за това да си вдигаш примерно 10-ки и след месеци да “почустваш” че са ти леки и да почнеш да правиш 11-ки, не - говоря за това тенденциозно да преследваш увеличение на силата чрез прогресия във всяка тренировка било чрез увеличаване на броя повторения в сериите дори с 1 повторение със същата тежест или със повишаване на тежестта и намаляване броя повторения в сериите. Така тренирам аз, но за да тренираш така ти трябва дисциплина и поддържане на точни записки от всяка тренировка за да знаеш какво трябва да изпълниш когато отидеш в залата следващия път и никак не е лесно - тренировките са брутални защото всеки път трябва да подобриш личните си постижения. Мускула може да не знае килограмите но аз ги знам и при мен няма “вариране на килограми” и изобщо не ме интересува как тренират “състезателите” и как им падат постиженията след цикъла и които щом искат да растат не удвояват усилията а дозата медикаменти.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 29.08.08 08:35.

От цялата работа аз си правя един извод.
Нов си в занаята за силата. Доскоро си правел маса, скоро си установил, че повече ти харесват килата. Готов съм да се закълна. Вероятно, не повече от година буташ килограми.
Ще мине време, ще говориш с хора, ще опиташ различни работи и ... може би ще разбереш кой е прав.
И аз бях в началото така, бъди спокоен. Превъзнасях едни принципи на Цацулин за маса и сила едновременно, даже част от статиите, които съм писал по темата още са в изданието.
Бързо ще разбереш обаче, че “златната среда” е всъщност “голямото наникъде”. Ако искаш резултати де. Ако се задоволяваш с малкото подобрение, става. Но ако те обхване “алчността” за килограми - накъдето гледам, че май биеш, бързо това, което ти се вижда връх сега ще ти стане усмирителна риза.

По другите въпроси:
Основата на хпертрофията е :
1. Метаболизъм
2. Хормонален баланс
3. Микроразкъсвания
Горе долу това е и поредността по важност.
Това купешко понятие, дето го изкара “time under tension” - отде го зе? Предполагам де. Ама е поредното кухо творение на американската “наука”. Имам тука един съгражданин... И той ги има по много тея понятия.
Ако беше тимето ъндър тенжън основната причина за хипертрофията, защо въобще вдигаме?
Необходимо ни е просто т.нар. тонично съкращение на мускула.
Слагаш 150 кила на щангата, пускаш до гърдите и напъваш да не ти смачкат ребрата. Нема да ги вдигаш, само опън. Трима мъже те пазят. Колкото повече издържиш, по - голем ше станеш, щото тимето ти ъндър незнам си кво си се е дигнало.
Да, ама не.
Много по - голямо значение има завършването на цикъла на приплъзване на актина и миозина и натоварване, каращо мускула да включи почти всички вериги в действие, отколкото времето, за коеот този цикъл се осъществява. Бързината му не значи повече или по - малк оенергия. Клетката се презапасява за директните нужди на този процес, а не за тимето на тензиона.
Чети тея неща. Добронамерено ти казвам, виждам ,че си умен човек и се интересуваш. В Интернет не ги пише, половината написано в интернет са зарибявки, големата част от останалото са общи приказки около 1-2 верни твърдения.

Когато ти говорех за колебания, далеч няма мпредвид това, коеот се опита да изкараш. Това е някакво... любителско мислене.
Основата на истински силният мъж е нервната система и психиката. Не бруталността. Не килограмите. Ще познаеш, че си станал силен, когато ясно проумееш този факт, не само го повтаряш и декларираш. Разликите, които ти казвам не идват от стероидите, всъщност според мен не познаваш основните принципи на стероидният цикъл на силов спортист, жокер, не е като на културиста.
Разликите са от психичната нагласа.
С неправилна психична нагласа, липса на концетрация и други подобни един силач може да направи в повторението си по - голям пробив, отколкото са му разликите с и без стероиди.
Добре надъхан той може да се надскочи и то даже неочаквано добре.
Недобре психически подготвен лесно може да си събори 20-30 кила в движение.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 29.08.08 10:46.

29.08.08
14:36

Аз даже бих предположил,че Alkorin още прави маса,както беше споделил в темата “какво постигнахте през лятото” или нещо подобно. Той беше уточнил,че през посочения период е качил сила и маса,но и сланини. Не знам дали досега е имал период на чистене,той ще каже,но ако не е имал,ми мяза на първият му основен период. Но негова си работа,не мисля да обсъждам стажа на никой.
Иначе Алкорин, тъй като каза,че във всяка тренировка се стараеш да постигнеш с едно повторение повече от предишната или пък да сложиш повече килограми,съм любопитен да получа отговор на 1 въпрос. Представи си,че правиш много тежка серия клек. Със свръх усилия правиш 4 повторения на съответната серия. Как тогава само след 2 седмици вече си на 6 повторения?

Мнението беше редактирано от Kevin_Kostner на 29.08.08 14:37.

29.08.08
15:15

:) Бе и ти му зададе един въпрос... Ма както и да е, като иска да ти отговаря.

Аз пиша заради ДЗВЕР. Евала, братле, че толкова нашироко и изоснови обясняваш нещата. Рядко се срещат такива хора. Често (по мое мнение в почти всички случаи) се обяснява “изцяло и безпристрастно” през очите и убежденията на автора. Доста интересни и полезни работи гледам си изписал, ма мен ме заитригува следното- как може да се коригира времето на свързването на актина и миозина? Аз доколкото знам след освобождаването/активирането на АТФ той протича, кое може да се регулира? Ако задържам щангата, просто не става ли изометрично натоварване и пак протичане на процеса със същата скорост?

Благодаря предварително!

29.08.08
16:07

Представи си,че правиш много тежка серия клек. Със свръх усилия правиш 4 повторения на съответната серия. Как тогава само след 2 седмици вече си на 6 повторения?

Абсолютно постижимо. :)
Ако си го постави за цел, може и да бъде по-прогресивен дори.
Още повече, че понякога 1 повторение е въпрос на ...ден. Не, че става за един ден, а по-точно е въпрос на психика и моментно физическо състояние да го прескочиш. (приемаме, че не се тренира до отказ в серията, която е като отправна точка)

Интересна дискусия, но залитането в крайности ..малко размива нещата.
Въпрос на цели и подходи. Не мога да отрека, че и аз съм малко или много, както и Алкорин съм фен на ‘средната работа’ - вдигам за сила и маса(в тоя ред).
От друга страна, осъзнавам че както успехите, така и неуспехите ми и по двете точки ще са ...средна работа от моя потенциал.

Та конкретно по темата - не виждам нещо страшно в почивка от минута и половина, дори и минута.
Не виждам проблем, първата почивка да е минута(ако чувстваш, че е достатъчно), следващата да е малко повече. :)
Аз лично, правя и почивки от доста под минута, понякога.
Също така, при различни методики, почивката е едва ли не отречена - при суперсерии и т.н., например.
Нека да има баланс, м-ду интензивност и почивка. К’во пък?
И двете са важни. И все пак, много си зависи и от преследваната цел.
Ако целим функционалност, то и да вдигаш с малка почивка, пак ще дава някакъв бонус.

И има нещо много вредно в почивката - ако прекалено се ангажираш със следенето и, ще пренебрегнеш по-важни неща. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 29.08.08 16:10.

29.08.08
17:35

казано от D3BEP на 29.08.08, 10:40:

От цялата работа аз си правя един извод.
Нов си в занаята за силата. Доскоро си правел маса, скоро си установил, че повече ти харесват килата. Готов съм да се закълна. Вероятно, не повече от година буташ килограми.
Ще мине време, ще говориш с хора, ще опиташ различни работи и ... може би ще разбереш кой е прав.
И аз бях в началото така, бъди спокоен. Превъзнасях едни принципи на Цацулин за маса и сила едновременно, даже част от статиите, които съм писал по темата още са в изданието.
Бързо ще разбереш обаче, че “златната среда” е всъщност “голямото наникъде”. Ако искаш резултати де. Ако се задоволяваш с малкото подобрение, става. Но ако те обхване “алчността” за килограми - накъдето гледам, че май биеш, бързо това, което ти се вижда връх сега ще ти стане усмирителна риза.

По другите въпроси:
Основата на хпертрофията е :
1. Метаболизъм
2. Хормонален баланс
3. Микроразкъсвания
Горе долу това е и поредността по важност.
Това купешко понятие, дето го изкара “time under tension” - отде го зе? Предполагам де. Ама е поредното кухо творение на американската “наука”. Имам тука един съгражданин... И той ги има по много тея понятия.
Ако беше тимето ъндър тенжън основната причина за хипертрофията, защо въобще вдигаме?
Необходимо ни е просто т.нар. тонично съкращение на мускула.
Слагаш 150 кила на щангата, пускаш до гърдите и напъваш да не ти смачкат ребрата. Нема да ги вдигаш, само опън. Трима мъже те пазят. Колкото повече издържиш, по - голем ше станеш, щото тимето ти ъндър незнам си кво си се е дигнало.
Да, ама не.
Много по - голямо значение има завършването на цикъла на приплъзване на актина и миозина и натоварване, каращо мускула да включи почти всички вериги в действие, отколкото времето, за коеот този цикъл се осъществява. Бързината му не значи повече или по - малк оенергия. Клетката се презапасява за директните нужди на този процес, а не за тимето на тензиона.
Чети тея неща. Добронамерено ти казвам, виждам ,че си умен човек и се интересуваш. В Интернет не ги пише, половината написано в интернет са зарибявки, големата част от останалото са общи приказки около 1-2 верни твърдения.

Когато ти говорех за колебания, далеч няма мпредвид това, коеот се опита да изкараш. Това е някакво... любителско мислене.
Основата на истински силният мъж е нервната система и психиката. Не бруталността. Не килограмите. Ще познаеш, че си станал силен, когато ясно проумееш този факт, не само го повтаряш и декларираш. Разликите, които ти казвам не идват от стероидите, всъщност според мен не познаваш основните принципи на стероидният цикъл на силов спортист, жокер, не е като на културиста.
Разликите са от психичната нагласа.
С неправилна психична нагласа, липса на концетрация и други подобни един силач може да направи в повторението си по - голям пробив, отколкото са му разликите с и без стероиди.
Добре надъхан той може да се надскочи и то даже неочаквано добре.
Недобре психически подготвен лесно може да си събори 20-30 кила в движение.

Поздрави!

Ха винаги ми е забавно като излезеш с номера за старото куче “вряло и кипяло” - остави ги тия работи “като пораснеш ще видиш”, какво да гледам като вече съм го видял? Предположенията ти са изцяло погрешни, още преди доста вече години преди изобщо да започна да тренирам си направих труда да проуча добре нещата и ми стана ясно че за да трупаш маса бързо трябва да гониш прогресия в основни упражнения. Ако се поразровиш из стари теми преди години ще забележиш че споменавам че най - важния пренцип е прогресията и на няколко пъти съм отбелязвал ползата от воденето на записки и необходимосста всеки път да се стараеш да подобриш постиженията си. Още от самото начало аз си водя такива записки и това е няколко години преди да се регистрирам във форума.
Сега да споменем за факторите които посочи - метаболизъм и хормонален баланс. Тука просто се опитваш да извъртиш истината както на теб ти е удобно - и двете и метаболизма и хормоналния баланс (тука се има предвид повишеното отделяне на естествени анаболни хормони като тестостерон и хормон на растежа) се ускоряват чрез тренировки най - много при базови многоставни упражнения при които се използват големи тежести защото големите тежести се възприемат като заплаха от огганизма и отклика е най - силен. Най - голямо влияние в тези отношения имат мъртвата тяга и кляканията, сега след като аз ги правя и двете и то с големи килограми мислиш ли че няма да имам ускорен метаболизъм и повишено отделяне на анаболни хормони? Тези два фактора са важни,но най - важния както казах е микрораскъсванията на мускулните влакна в следствие на времето под напрежение на мускулите. Защото ти може да имаш най - високия метаболизъм и отделяне на анаболни хормони но ако микротравмите са минимални какво от това? Тялото ще поправи и ще усили само тези мускулни влакна които са били повредени.
Що се отнася до това че не си имал предвид културисти а силови трибойци - не говорехме ли за различните видове хипертрофия и не говореше ли ти за мускули или само аз оставам с такова впечатление?
А това с 150кг седящи на гърдите както и онова с 200кг сгъване са твои измислици които искаш да ми припишеш - да ама не. Казах време под напрежение на мускула, но време под напрежение в целия диапазон а не в една точка. Защото това което се случва когато тежестта изминава целия път е че се променя акцента на напрежение върху различни мускулни снопове и така те всички стават по - силни и по - големи а не само един от тях както би се получило при статична контракция.
Малки подобрения казваш? ами първо ти не ми знаеш прогресията, как тогава реши че е малка? Просто си измисляш, прогресията ми е много добра защото всеки път когато ида да тренирам аз съм там за да подобря постиженията си, я ти ми кажи колко от трениращите правят като мен? Говориш за “алчност за килограми” обаче аз нямам такава алчност защото аз вече вдигам големи килограми и ги повишавам непрекъснато, алчност може да има когато нещо липсва а в случая не е така. Изобщо начина по който говориш поучавайки другите отвисоко имам чуството че говори световен или републикански шампион по вдигане на тежести, аз имам един такъв в залата ми но и той не говори така. Обаче нещата не седят така при теб нали?

29.08.08
17:47

казано от Kevin_Kostner на 29.08.08, 14:36:

Аз даже бих предположил,че Alkorin още прави маса,както беше споделил в темата “какво постигнахте през лятото” или нещо подобно. Той беше уточнил,че през посочения период е качил сила и маса,но и сланини. Не знам дали досега е имал период на чистене,той ще каже,но ако не е имал,ми мяза на първият му основен период. Но негова си работа,не мисля да обсъждам стажа на никой.
Иначе Алкорин, тъй като каза,че във всяка тренировка се стараеш да постигнеш с едно повторение повече от предишната или пък да сложиш повече килограми,съм любопитен да получа отговор на 1 въпрос. Представи си,че правиш много тежка серия клек. Със свръх усилия правиш 4 повторения на съответната серия. Как тогава само след 2 седмици вече си на 6 повторения?

Тук явно имам страстен критик, който недолюбва мойте изказвания. Ще ми споделиш ли о критико с какво заслужих твоя негативизъм :) и за да не съм голословен ще цитирам мнение на Kevin Kostner от една друга тема -

казано от Kevin_Kostner на 02.08.08, 21:48:

Не знам какво вика Алкорин,но още помня една тема,пусната за рамо май беше или за ръце ако не се лъжа и отговорът на Алкорин беше - щом искаш по-големи ръце,прави повече клякания и мъртва тяга. Вярно е,че тези упражнения са безценни и незаменими и че оказват влияние върху цялото тяло,но съм сигурен че ако един човек тренира 1 година по 2 пъти в седмицата само ръце,а друг тренира по 2 пъти в седмицата само клякания и мъртва тяга,то този който е тренирал ръце ще има по-големи ръце. Може като цяло да е неустойчив,несъразмерен и какво ли още не,но ще има по-големи ръце. Някак си не ми се връзва да не тренирам ръце изобщо и те да си растат сами като клякам :D

Ще отговоря на въпроса ти, дано те удовлетвори - даваш пример че в дадена тренировка съм правил по 4 повторения на серия, това при мен значи че съм направил 6 серии по 4 повторения без да стигам до отказ. Следващата седмица след като съм се възстановил напълно от предходните клякания аз ще направя 5 серии по 5 повторения - няма никакво съмнение че ще ги направя правено е много пъти. Така след като се възстановя и от тази тренировка ще последва 4 серии по 6 повторения. Просто е общо взето - повторенията растат, сериите намаляват докато не се увеличи тежестта тогава се започва отначало.

Мнението беше редактирано от Alkorin на 29.08.08 17:50.

29.08.08
17:58

Alkorin, не виждам защо си приел мненията ми толкова навътре и “на въпреки”. Сега като обясни за броя на сериите ми се изясни. А относно копирането ми на поста от друга тема - да,все още съм на това становище,като съм длъжен да поясня,за да не бъда разбран погрешно. Двама трениращи с еднакви размери и що годе еднакъв тип тяло тренират 2 пъти седмично. Единият от тях прави бицепс и трицепс 2 пъти седмично,другият прави тяга и клек 2 пъти седмично. Според мен този който тренира само ръце ще има по-големи ръце от този дето кляка,става и прави тяги. Да - той ще изглежда несъразмерно,смешно,няма да има здрав кръст,гръб,трапец,крака,няма да е набит,но според мен на обиколка ще има по-големи ръце от другия.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1