30.08.08
09:08
Бях малко на хижичка - за 1 седмица.Там нямаше фитнес, но за сметка на това аз си намерих място за тренировка.
Правих 2 вида набирания 5 х 8 и 5 х 10, след това кляках със 105 килограмов човек на гърба а накрая 2 серии изоексплозивни лицеви упори х 20.При второто повторение сякаш някой ми заби нож под черепа в областта над врата.Мисля че ми мина бързо.На следващият ден по обяд скачах на въже.Точно на 15тия подскок болката се върна с пълна сила и ме държа почти до вечерта.Кръвното ми беше 140 на 75, а нормалното ми е 110 на 70.Днес съм в Пловдив вече и мисля че съм по-добре, но леко ме боли главата, а и още не съм тренирал.Тея дни ще ида и на лекар, но ако някой е имал сходен проблем моля да сподели.Благодаря :)
От обяснението ти разбирам, че болката т ие в малкия мозък ? Незнам на какво може да се дължи може на голямата разлика в надморското равнище (ако хижата е в планината) + натоварването...Иди на лекар те знаят по-добре.
30.08.08
09:33
Много неща може да се, но прилича на травма на нерв на шийните прешлени. Кръвното може да си го вдигнал в следствие на напрежението и болката. Болката от кръвно е по принцип по - тъпа, пулсираща, не реже, а по - скоро не отпуска главата. Може и кръвно да е, но не прилича да е само това.
Макар че има и други заподозрени, оросяване и мнго други неща. Най добре да те види лекар, но според мен е нещо сходно на сецване, което си си докарал и пак ще е добре да не се натоварваш известно време.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 30.08.08 09:33.
30.08.08
09:52
хора какви са тия ваши представи за тренировка...залите за това са направени дасе трениреа в тях.не че там няма възможност от контузий,но така на няква планина някой да ти се качва на гърба-нз за мен сами сиго правите,а после искате помощ
пичТ чети като пиша, ако не искаш - недей пиши ти.
ДЗВЕР болката я усещам когато кръвта пулсира през вените ми затова си мисля, че не е нещо свързано с гръбнака..
Преди 2 години имах същия проблем - по време на рамени преси ме заболя адски главата, имах чувството,че целия мозък ще ми се пръсне(и горната част на врата)- и това продължи целия ден!След почивка се оправих,но преди 2 месеца някъде пак ме удари по време на клекове и се появяваше при набирания примерно или лежанка и пр.,този път по-слава,защото спрях на време.Но например след набирането колкото и да се зорех,нямаше никаква болка.Разрових се из нета за exercise induced headache -най добре и ти го направи, и общо взето разбрах,че при многоставни упражнения(и не само - просто за големи мускули) при някои хора кръвното се вдига много и изведнъж и кръвта се изтласква към кръвоносните съдове на мозъка,където в следствие от това се разтягала някаква ципа около мозъка и оттам тази болка.Решението е следното- почини си колкото дни трябва,за да не остане никаква следа от болката,после преди всяка тренировка прави разгрявка на врата и леки упражнения за него, понеже по този начин се противодействало на това покачване на налягането и по точно притока на кръв към главата(образно казано).След като почнах да правя така няма и следа от подони болки и всичко е ок и до днес пак правя така.Най важното е да преустановиш фитнеса,докато я има болката,понеже може да си докараш инсулт.Пробвай този начин и ако пак усетиш нещо - бягай на лекар,че не е шега с мозъка работата.
P.S.Един фактор,който можел да предизвика такова покачване на кръвното било бавното дишане,по скоро задържането на въдуха,което се получава при забавяне на изпълнението на серията,затова помисли и над това
Мнението беше редактирано от Nikolay на 30.08.08 11:51.
Приятелю, бих те посъветвал да отидеш на лекар. Нека да ти направят необходимите изследвания.
Аз наследствено съм с повишено кръвно налягане и мога да говоря много по темата но:
При почивка на море кръвното е по-ниско следствие на надморската височина.
Обратно - колкото по-високо се качваш, то кръвното ти се повишава.
Според мен можеда е от шип, от някакво прищипване на нерв и т.н.
Нека не гадаем, никой не би могъл да ти каже с точност освен лекар специалист след съответните прегледи и евентуално рентгенови снимки. Желая ти успех.
на мен ми откриха кравното когато бях на около17-18, парво ми казаха че е от вазраста и ште отмине.после на военната куп иследвания по вма и каде ли не.сега сам на 23,ходих преди 2 месеца пак на иследване и докторката ми гледа сарцето на апарат и ми каза цхе имам супер сарце.така и не се знае зашто понякога ждигам кравно.вдигам го когато се притесня или нервирам каза ми 4е имам сврах 4увствителност.нормалното ми е 130/80.вдигал сам и 180/100 веднаж и не е приятно :) .химя не си позволявам никаква ,каза ми че и добавките штяли дас ми вредят но пак като ги пия се 4увствам добре.понякога вав залата ми се завива свят но си мисля че е ннормално а дали????бихте ли ме посаветвали как да си здаржам нервите,като се нервирам вдигам кравно и ми става лошо а не искам да се тапча сас хапчета и оспокоителни????? мерси ...
бих те посаветвал да направи6 пални иследвания, и да отдели6 време за ти4ане или колело така наи лесно се тренира сарцето и се оправя кравното казвала ми го в лекарката ми а тя е една от наи добрите кардиоложки в бг
Е същия проблем се появи отново от клековете преди няколко дни.Мислех че е отшумял но днес започнах набиране с тежест и отново зла болка.
Отчитам че не правя никакво кардио - да.Това е грешка.Днес ми направиха ЕКГ което беше нормално, а утре ще си взема изследванията на кръвта.
Четох темите във форума а и извън него.Просто ако някой може да помогне, да даде съвет - нека пише.
Никола, при мене се е случвало това.Най често ми се е случвало след клека ,като легна да бутам на машината.Понеже съм надолу с главата и като сложа по тежко ,при напъването става така.болката е доста силна и нахлува изведнъж.мога само да ти кажа че това се случва при тежки упражнения предразполагащи рязко повишаване на налягането в главата.Когато ти се случи моя съвет е да преустановиш веднага тренировката,докъдето си стигнал,до там,болката постепенно ще отшуми.Продължиш ли тренировката само се влошава положението.Забележи че това се случва при едни и същи упражнения.За тези упражнения трябва да намалиш работната тежест и да увеличиш почивката м/у сериите,ако не можеш да ги избягваш.Старай се да си контролираш пулса и кръвното когато ги правиш.Преди да си се успокоил не предприемай следващата серия,и намали килограмите.Всичкото това е от много тежко и рязко повишаване на налягането.Недей да тренираш на предела на възможностите ти!По спокойно,няма да ходиш на състезание,нали?Следи си и кръвното профилактично,сутрин ,вечер ,преди и след тренировка-ако не забележиш нищо обезпокоително-това е което ти казах.
Мнението беше редактирано от icebobo на 05.10.09 19:26.
Не е само на определени упражнения...след такъв пристъп дори при задържане на дъха пак има болка.
казано от Никола на 05.10.09, 19:55:
Не е само на определени упражнения...след такъв пристъп дори при задържане на дъха пак има болка.
целта е да не допускаш такъв пристъп,не след това да се чудиш ли да дишаш или да задържаш въздух.Възможно е и да има по сериозен проблем,обърни се към невролог или неврохирург за консултация.
08.10.09
09:15
go 2 doc :)
Мнението беше редактирано от roshko_rs на 08.10.09 09:15.
Никола, брат абсолютно те разбирам случвало ми се е. Това е най - отвратителното нещо. Много ме болеше при всякакъв вид натоварване (дори и не фитнес), не ми минаваше напълно, а вечер най - често към 2-3 през ноща ме будеше болката още по - силна от деня. Починах си 8 дена някъде и сега да чукна на дърво съм си перфектно, няма и следа от тая болка. Пробвай и ти.
Ами аз действително си починах 10на дена.Днес или утре мисля да тренирам, дай Боже всичко да е наред.
Но щом вчера след секс не ме боля значи съм по-добре :lol:
А на доктор мисля да ида след като си взема направление тази седмица.Странното е че този проблем се беше появил преди точно година и пак след почивка отшумя.
Мисля че е свързан с факта че не правя никакви кардио тренировки.
Кросфит-а или поне тичането от време на време вероятно ще помогнат.