Въпрос относно бягане

SL

23.08.08
16:01

Здравейте,

Пише ви един нов член на този чудесен форум.
На 22 години съм, 191см, 120кг, и от 2 месеца започнах активно да спортувам.
Спорта се изразява в каране на велоергометър 2-3 пъти седмично (30-40мин.) и интензивно ходене пеша (поне 5км дневно).
Въпроса ми към вас е дали е уместно, впредвид теглото ми, да започна да бягам? Вредно ли ще е за ставите и колената ми и ако не е, кажете като начало с каква продължителност да започна?
Имам възможност да за започна и плуване, просто съм твърдо решен да направя нещо с тялото си. Вече промених драстично начина си на хранене. Посъветвайте ме кое от изброените по-горе упражнения ще е най-ефективно в моя случай и как да ги съчетавам най-оптимално.

Благодаря предварително за отговорите!
Хубав ден на всички!

23.08.08
17:04

Начина на хранене много добре ,че си го променил драстично, но няма да е лошо да споделиш какво ядеш.Плуването е много полезно за ставите,органите(абе всичко).Тичането е най-доброто и незаменимо кардио.Няма да сбъркаш ако почнеш с леки кросчета, а ако можеш спринтове още по-добре ! Успех!

Ами по-добре от начало започни с плуването,пък като се стопиш малко почни и да бягаш.Ми сега например в седмицата 3 дена велоаргиметър и 2 дена на плуване до 30-35 минути.Отначало започни с по малко времетраене на тренировката например 15-20 мин и с всяка следваща увеличавай времетраенето постепенно,докато достигне 30-40 минути,а после увеличавай само интензивността на тренировката.И ходенето него си го прави отделно може и да не е  интензивно,а просто една разходка и все пак гледай да не се влачиш.Виж в сайта има много теми за хранителни режими за сваляне на тегно и се опитай да спазваш някакъв,защото всичко зависи от храната.Кардиотата например може да редуваш така:
1)велоаргометър
2)Плуване
3)велоаргометър
4)почивка
5)Плуване
6)вело
7)почивка

23.08.08
17:28

тичането преебава ставите

23.08.08
18:20

казано от Nikolay на 23.08.08, 17:28:

Такива изказвания на друго място!

23.08.08
21:30

Тичането не винаги преебава ставите. Един 120 килограмов човек обаче трябва да бяга “нежно”, искам да кажа без отскоци и трусове, а полека, все едно бързо ходене, много лек крос.

PR

23.08.08
22:33

Затова направо да си отиде на плуване.  По-голям енергоразход ще има(спрямо бързото ходене или както го наричате), без отрицателно влияние над ставите.  Той не е казал, че иска да става релефен като културист, а че иска да отслабне.  Да докара до 90-100 килограма и ако вече иска да постигне някакъв по-изразителен релеф може да се насочи към тичането, като разбира се натоварването е постепенно.
Тежките тренировки в залата също ще помогнат за свалянето, така че опитай се ако можеш по някакъв начин да комбинираш кардиото с фитнеса.

24.08.08
05:57

казано от jalokin на 23.08.08, 18:20:

казано от Nikolay на 23.08.08, 17:28:

Такива изказвания на друго място!

Що бе нещо грешно ли пише

SA

24.08.08
08:01

Няма такова нещо като “нежно” тичане. Или тичаш или ходиш.И двете си имат своите предимства.Примерно за жени и по-едри мъже, бързото ходене с изнасяне е най-угодно.Аз съм превърженик също и на ходенето под 10-15 % наклон.

24.08.08
09:16

казано от sasch на 24.08.08, 08:01:

Няма такова нещо като “нежно” тичане. Или тичаш или ходиш.И двете си имат своите предимства.Примерно за жени и по-едри мъже, бързото ходене с изнасяне е най-угодно.Аз съм превърженик също и на ходенето под 10-15 % наклон.

Пич, “нежно” е образно казано, недей захапва!

SA

24.08.08
09:50

Не,не беше насочено към твоя пост. ;) Не за пръв път се срещам с определение като нежно бягане и реших да сложа черта между интензивното бягане и лакатушенето по пътеката ;)

EM

03.09.08
18:03

Лека атлетика тренирам...преебава ги  :) :P

04.09.08
06:49

казано от Стоянчо на 23.08.08, 21:30:

Тичането не винаги преебава ставите. Един 120 килограмов човек обаче трябва да бяга “нежно”, искам да кажа без отскоци и трусове, а полека, все едно бързо ходене, много лек крос.

точно понеже е 120кг според мен първо ако си дебел( извини ме за израза) ще е малко трудно тичането, иначе с първоначални стъпки като посвали 5-6 до 10 кг може вече по сериозно да се захване с тичане иначе здраво кардио, пеш , плуването -като бивш плувец  мнго добра идея , задължително добър хранителен режим(това диета ми звучи малко ге...ски) и търпение с времето.

04.09.08
13:02

казано от INZAGHI на 04.09.08, 06:49:

точно понеже е 120кг според мен първо ако си дебел( извини ме за израза) ще е малко трудно тичането, иначе с първоначални стъпки като посвали 5-6 до 10 кг може вече по сериозно да се захване с тичане иначе здраво кардио, пеш , плуването -като бивш плувец  мнго добра идея , задължително добър хранителен режим(това диета ми звучи малко ге...ски) и търпение с времето.

И 127 кила съм бил и не ми е било трудно тичането, казвам ти го от опит. Все пак не говорим за пенсионер, нали.

04.09.08
14:07

казано от Стоянчо на 04.09.08, 13:02:

И 127 кила съм бил и не ми е било трудно тичането, казвам ти го от опит. Все пак не говорим за пенсионер, нали.

може не съм бил, но само от наблюдение , то зависи от структората му, все си мисля че ако крачетата  са му малки като размер и недобре раздвижени , може и да има проблем, понеже имам такъв приятел с такова телосложение и чак като стигна 110кг започна да тича, преди това просто минаваше 10- 20 метра и нямаше въздух и отделно бе с луди болки в колената, но за щастие сега е 90кг  и живее нормално, за това му казах че по добре да почне с велогометър пеш и постепено да вкарва тичането, поне така действаше при моя човек, при теб е било друго и може и за това да бъркам, но нали знаеш при всеки е различно и строго индивидуално. :)

04.09.08
15:17

казано от INZAGHI на 04.09.08, 14:07:

казано от Стоянчо на 04.09.08, 13:02:

при всеки е различно и строго индивидуално. :)

Извод: ако може да бяга и иска да бяга, нека го прави.

TS

05.09.08
10:02

Бе луди ли сте... Как ще бяга 120 кг. Това ще му преебе ставите доживот. Кат падне под 90 (пак са много) тогава да ходи да бяга.
Плуване, а като компромисен вариант колело, ако не може да плува/трудно му е/ не му се занимава/ няма възможност. Нема какво допълнително да се дискутира.

FZ

05.09.08
13:21

казано от Tsetso на 05.09.08, 10:02:

Бе луди ли сте... Как ще бяга 120 кг. Това ще му преебе ставите доживот. Кат падне под 90 (пак са много) тогава да ходи да бяга.
Плуване, а като компромисен вариант колело, ако не може да плува/трудно му е/ не му се занимава/ няма възможност. Нема какво допълнително да се дискутира.

Велоергометъра е добър вариант също и кростренажора и пътеката

05.09.08
17:21

казано от Tsetso на 05.09.08, 10:02:

Спокойно Цецо, не сме луди ;)

06.09.08
06:22

Искам да попитам за бягането. Извинявам се ако някъде има отговор. Може ли някой да ми даде програма или инструкции за бягане.Нямам време за фитнес, а искам да подържам форма за здраве, стягане и тонус. Как се почва, колко време е достатъчно и т.н. Аз съм на 40 години,1.6, 70 кг.(жена ;) Много ще се радвам да получа информация!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1