05.09.08
15:14
През месец октомври предстои да бъде организиран курс за фитнес инструктури в град Варна. За повече подробности:
тел. 0899228733 или e-mail: mispasolutions@abv.bg
06.09.08
01:13
И кой ги организира? Какви са ви сертификатите? По коя система са? Сертифицирани ли са от федерацията по културизъм и фитнес? Международно ли е лигитимна дипломата?
Организира ги фирма Компасспа ( www.compasspa.org ). Сертификатите са от министерство на образзованието и са международно легитимни.
Диплом регистриран към международната BODYWORK асоциация
Някакви дипломи, към някаква асоциация, 7-10 урока по 2 часа. Висша форма на знание и професионализъм!
:)
Ако, обаче на някой му се работи на кораб, пътуващ по екзотични места - тази организация май ще свърши работа. Поне претендира да е така.
Само е хубаво да попрочете колкото се може повече литература за ББ преди “курса”. Защото за 20 часа да се научиш да пишеш програми за напреднали (тренирали поне 3-4 години) - или е курс за гении, или трябва да знаеш закакво става въпрос, а на курса само да те научат как желаят да го поднесеш на клиента.
Курса се провежда с цел не да научи курсистите как самите те да тренират, а да ги научи на индивидуален подход към клиенти ( не да им се дават заучени програмки и диети) , съобразявайки се с техните нужди и цели и давайки им необходимата мотивация. Както се вижда на сайта на фирмата, от тях се изисква да са активно занимаващи се със спорт: т.е. грамотно трениращи и разполагащи с базови познания които в процеса на обучение се обогатяват.
07.09.08
10:17
За първи път чувам за диплома за фитнес инструктор или персонален треньор от Министерството на образуванието!?
07.09.08
11:06
Моите лични наблюдения са, че има доста хора без кетап, които имат много повече знания, от някои дипломирани инструктори по залите. Смятам, че ако човек реши, може сам да научи много повече от специализирана литература и от собствения си опит, отколкото ако някой седне да му налива в главата. Това обаче съвсем не означава, че подобни курсове за излишни, защото в крайна сметка, като отидеш някъде на работа, ти искат първо кетап и после знания ;)
И все пак похвално е, че подобен курс е организира във Варна и не е нужно човек да бие път до София - центъра на вселената.
Мнението беше редактирано от Владимир8507 на 07.09.08 11:08.
Дааа, там всичко се върти Владо, не знаеше ли? :) Колкото до курса - аз съм, да има такива. Това означава, че ще се създадат поне дипломирани кадри на фона на този масов непрофесионализъм! Пазара е малък, нека да се разраства! А вече личните качества ще определят кой колко пари ще си изкарва и докога!
На мнение съм, че курсове трябват! Да се създава потенциална работна ръка. И вече най-пробивния ще оцелее! Колкото до министерството и генезиса на дипломата - редно е! Така се озаконява една професия и заляга като параграф в документите!
Надали точно Министерството на образованието ги издава тези дипломи.
Издава ги фирмата (КомпасСпа), която е лицензирана от някаква си Бодиуорк организация и (по всяка вероятност) ги заверява в Министерството.
В България има Федерация по Културизъм, Фитнес и Силов трибой (БФКФСТ). Тя лицензира инструкторите изкарали курса към НСА. Не, че този курс дава много знания - прекалено е кратък (14 дни по 7 часа), но при всички положения е МНОГО по-добре от някакъв курс, който “Курса се провежда с цел не да научи курсистите как самите те да тренират, а да ги научи на индивидуален подход към клиенти ” по думите на организатора на курса.
Представям си как хора, които незнаят самите те как да тренират ще обясняват на клиенти с години стаж неща по тренировките им ?!?
Категорично твърдя, че курс с обем 10 учебни часа неможе да те подготви за инструктор. А толкова е посочената му продължителност.
Ми да вземат да го организират по Интернет или по пощата - още по-печелившо и по-бързо ще става!
Тоест ( по мое мнение) от този курс може да получиш някаква диплома,която да ти дава право да работиш като инструктор някъде, ама не тук, в Бг. Знания няма начин да усвоиш, освен за представата на фирмата за работа с клиенти и за тяхната мотивация.
Нищо повече.
Митака ще помоля за две неща: не давай грешни данни за продължителността на курса (никъде не е посочено че часовете са 10! ), и не давай своите съвети и мнения при положение че не си достатъчно осведомен по въпроса, именно за това сме дали координати за връзка, за да не навлизаме в безсмислени дебати и всеки който би се заинтересовал от съобщението да може да получи достоверна и подробна информация от първа ръка.
За хора желаещи да превърнат фитнеса в професия курса е подготовка, дипломата е необходимост, а кой как ще я оползотвори е въпрос на личностни качества и пробивност, както Питона вече е написал по-горе.
Поздрави.
07.09.08
18:02
Митака е напълно прав. Неможе всеки който си иска да организира курсове за професионални инструктори. Има си лицензирани организации за тази работа всичко друго е гавра със здравето на клиента. Много момчета които знаят много за тренировките ще се явят само заради дипломата, а останалите които виждат в това само една възможност за да припечелят нещо ? Нали точно заради такива учили недоучили има контузени клиенти и такива които завинаги се отказват от тренировките. Питон по съм навит “Фитнес консулт” да организира такъв курс и бих помогнал от колкото хора които и представа си нямат от фитнес.
Мнението беше редактирано от Controlled Labs на 07.09.08 18:04.
казано от mitaka101 на 07.09.08, 14:29:
“някаква диплома,която да ти дава право да работиш като инструктор някъде, ама не тук, в Бг. “
Мнението беше редактирано от INikolov на 08.09.08 05:46.
Защо си мислиш че някъде извън Бг е по-лесно да си намериш работа като фитнес инструктор? От мои лични впечатления, навсякъде, освен в Бг гледат кандидата и дипломата му под лупа преди да го допуснат да работи с клиенти. Само в родната България съм виждал “фитнес инструктори” без дипломи, със съмителни знания, без какъвто и да било подход към клиентите направили грешката да им се доверят.
Фирмата освен че издава съвсем легални и законни дипломи (които се признават даже и в Бг!), разполага и с висококвалифицирани преподаватели.
08.09.08
06:02
Започваме да се настройва ме на една вълна! Кои са ви преподавателите? От НСА ли са? Какво включва курса като програма? Има ли включена Спортна психология и педагогика, диетология, физиология, спортна медицина и първа помощ?
За хора желаещи да превърнат фитнеса в професия курса е подготовка, дипломата е необходимост
Аз не го отричам, въпросът е КАКВА диплома?
В ДАМС има регистрирана ЕДНА федерация по Културизъм и фитнес. Това лесно може да се провери:
http://www.sportdep.com/federation/?federation_search=%F4%E8%F2%ED%E5%F1
Българската Федерация по Културизъм и фитнес (БФКФ) от своя страна лицензира фитнес инструктурите в Бг.
Кой знае защо Вие НЕ посочвате, че се издава лиценз от тази федерация, а “Диплом регистриран към международната BODYWORK асоциация”.
Това ми дава правото да твърдя, че дипломите издавани от Вашата фирма важат за някъде другаде (евентуално).
Но не и за Бг.
Митака ще помоля за две неща: не давай грешни данни за продължителността на курса (никъде не е посочено че часовете са 10! )
Извинявам се, грешката е моя!
Написал съм 10-14 учебни часа, а те били цели 20 !!!!
Разликата е ОГРОМНА.
Още веднъж се извинявам за техническата грешка.
И все така продължавам да твърдя, че за 20 (!) учебни часа няма начин да се подготвиш за фитнес инструктор.
и не давай своите съвети и мнения при положение че не си достатъчно осведомен по въпроса
Ами бихте ли ме осведомили (за да не се изказвам тъй неподготвен) какви са тези Дипломи, които издавате и кой всъщност ги издава?
Писахте, че ги издава Министерството на образованието и че са регистрирани (дипломите) към някаква асоциация на масажистите.
Това ли е точната информация или бъркам?
И НЕ се издава лиценз от БФКФ?
Или пак бъркам?
Предварително благодаря за отговорите!
Така...понеже не смятам да излизам от културния тон на темата и да отговарям на нападки на хора, които не са дори потенциални клиенти за въпросния курс а очевидно имат прекалено много свободно време ( с което аз не разполагам за се впускам в ненужни дебати), смятам да приключа темата така: в първия пост сме дали координати, по-долу има интернет сайт на фирмата организираща курса ( www.compasspa.org - за тези които не са го видяли), в който пък има още телефонни номера, адреси, skype и icq номера, на които на всеки заинтересован в обучението ще бъде дадена нужната му информация.
Поздрави!!!
Реших да допълня темата с телефоните на БФКФ. На тези телефони, мейл, факс, а и в самата федерация заинтересуваните могат да получат информация за издаването на лиценз от федерацията. На завършилите едикой си курс се издават лицензи, на останалите - не. Могат и да попитат защо.
Българска Федерация по Културизъм и Фитнес (БФКФ)
София 1040, Спортна палата
бул. “Васил Левски” 75, ет. 4, стая 421
e-mail: bg_bbff@yahoo.com
телефон: 02/93 00 615
факс: 02/981 57 28
Понеже и аз нямам достатъчно свободно време НЯМА да твърдя, че от БФКФ издават лицензи на завършилите курс, който дава поне минимална база от знания, провежда се от преподаватели от НСА и претендира да даде основни познания (за съжаление твърде основни) по анатомия, физиология, биохимия, ...
Пак повтарям, няма да твърдя такова нещо. Само ще си го предполагам.
Който го интересува - да се обади във федерацията и да попита кой курс биха му препоръчали и защо.
И какво става с предложените промени в закона за спорта, според които ще се изисква във фитнесите да работят само ЛИЦЕНЗИРАНИ инструктори.
А тези с дипломи от Министерство на образованието (макар и “регистрирани” в някаква масажистка асоциация) ще трябва да изкарат курса в НСА.
Ще завърша оптимистично като Мечо Пух:”Колкото повече, толкова повече”.
Курсове, дипломи, разходи.
А може да се мине само с един, но не този...