06.09.08
18:31
От доста време насам искам да си ги измеря,за да мога да определя какъв точно телесен тип съм,щото така като ги чета ми се струва че имам и от трите :D Къде мога да го направя и каква точно е процедурата?
Темата беше редактирана от Kevin_Kostner на 06.09.08 18:32.
Когато ходих на спортен диспансер ме качиха на кантар после въведоха ръста ми и машинката учудващо как изведе некво число и уж тва беше процента мазнини, което ми се стори абсурдно ...
В Благоевград - незнам къде, но в Сф. можеш да си измериш състава на тялото в магазина на Карабиберов на ул.”Пиротска” 12 или в моя фитнес.
Митака би ли ми разяснил как се прави измерването с каква апаратура и по какъв начин?
07.09.08
08:19
http://www.bb-team.org/articles/2822/ - ето как.
09.09.08
06:16
Значи след измерването вече ще мога да знам какъв точно телесен тип съм?
След замерването ще знаеш колко % телесна мазнина имаш и къде си спрямо препоръчителния за твоята възраст, колко килограма активна телесна маса имаш, колко килограма ти е мазнината, какъв ти е боди-мас индекса.
След някой и друг месец тренировка и повторно замерване идва голямата полза от него:
вече ще знаеш качените килограми от какво са - от мускули или от мазнини, това ако тренираш за маса;
ако тренираш за сваляне - ще видиш колко от свалените кг са от сланинка и колко от мускул;
След като имаш тази информация можеш да направиш адекватни промени в тренировките и диетата.
Това са реалните ползи от меренето.
Колкото до това какъв тип си - това няма кой знае какво значение. Важно е какъв тип би искал да станеш. След няколко години тренировки обикновено се постига.
:)
казано от mitaka101 на 09.09.08, 07:10:
След замерването ще знаеш колко % телесна мазнина имаш и къде си спрямо препоръчителния за твоята възраст, колко килограма активна телесна маса имаш, колко килограма ти е мазнината, какъв ти е боди-мас индекса.
След някой и друг месец тренировка и повторно замерване идва голямата полза от него:
вече ще знаеш качените килограми от какво са - от мускули или от мазнини, това ако тренираш за маса;
ако тренираш за сваляне - ще видиш колко от свалените кг са от сланинка и колко от мускул;
След като имаш тази информация можеш да направиш адекватни промени в тренировките и диетата.
Това са реалните ползи от меренето.
Колкото до това какъв тип си - това няма кой знае какво значение. Важно е какъв тип би искал да станеш. След няколко години тренировки обикновено се постига.
:)
Митака, аз да питам за разлика м/у боди-мас индекс и процент подкожни мазнини разлика има ли? Такива машинки не се ли продават някъде из нета, по-тънко, че 30лв. за едно измерване ми идва малко, даже много, скъпо.
http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm
това е линк да си измериш Бодимас индекса. Той е създаден от СЗО (Световна здравна организация) за бързо измерване на затлъстяването/недохранването на големи групи хора (племена, народи). За съжаление е неточен метод за оценка, тъй като не оценява от какво са натрупаните килограми (мускули или сланина). Все пак дава някаква представа къде си и накъде трябва да вървиш.
Къде я видя таз цена от 30 лв?
На Пиротска беше 3 лева, може да са вдигнали цената, ама надали на 30. При мен си е 2 (два) лева замерването.
Спайдърспорт май също мерят - погледни им в страницата за цени.
казано от mitaka101 на 09.09.08, 10:51:
http://www.nhlbisupport.com/bmi/bmi-m.htm
това е линк да си измериш Бодимас индекса. Той е създаден от СЗО (Световна здравна организация) за бързо измерване на затлъстяването/недохранването на големи групи хора (племена, народи). За съжаление е неточен метод за оценка, тъй като не оценява от какво са натрупаните килограми (мускули или сланина). Все пак дава някаква представа къде си и накъде трябва да вървиш.
Къде я видя таз цена от 30 лв?
На Пиротска беше 3 лева, може да са вдигнали цената, ама надали на 30. При мен си е 2 (два) лева замерването.
Спайдърспорт май също мерят - погледни им в страницата за цени.
жалко, че не съм от София и за тука чух такава цена - нереална чак. Аз тоя индекс веднъж го мерих и излезе прекалено много дори и за мен, вярно бях малко мазен ама пък 24% си е бая както и да го погледнеш.Ще се измеря пак да видим.
Индексът на телесна маса не се мери, а се пресмята - той е производна величина на ръста и теглото. Формулата е съвсем проста - теглото (в килограми) се дели на ръста на квадрат (в метри).
Вие кажете откъде може да се купи калипер онлайн - намерих някакъв за 45 лв., но ми се струва абсурдно висока цена за нещо с няколко разграфени резки и две раменца.
има едни такива кантари в техномаркет като се качиш и ти исписва колко кг си колко % мазнини имаш ,незнам как става този фокус хаа
Вие кажете откъде може да се купи калипер онлайн - намерих някакъв за 45 лв., но ми се струва абсурдно висока цена за нещо с няколко разграфени резки и две раменца.
Ами май си е добра цената - аз поне нищо по-добро не съм намерил, а търся от години.
Само че търся метален, с калибрирана пружина, която оказва точно определен натиск.
Защото на този пластмасовия натиска е ... колкото ти стиснеш. И ако искаш да си по-слаб - стискаш. Един пич, американец, ми демонстрира точно този номер - стискаш до синьо и се измерваш с 5-10 % по-малко мазен :)
“Истински” калипери в нето видях само в някакъв белоруски или руски сайт и тъй и неможах да си поръчам.
Точността на измерването си личи и по скалата - на пластмасовия е в мм., а на металния в мм и десети от мм. Плюс тарирана пружина за натиск от забравих колко кг - за да са коректни замерванията. Защото формулите, в които после се въвеждат показанията на калипера са изчислени за “истински” калипер, с тарирана пружина.
Само пускам запитвания до вносителите на медицинска техника и пак си нямам калипер.
Мъка, мъка.
mitaka101, благодаря за разясненията! Точно и изчерпателно! :-)
Ivan, кантарчетата мерят мазнините на принципа на различната електропроводимост на различните тъкани. Но там играят роля твърде много фактори и резултатите не са особено точни.
Имах един служебен “мазномер” на Omron - ръчен (като волан от Формула 1). Уж марков, уж калибриран, а мереше с 3-4 процента разлика един и същи човек при две измервания в рамките на десетина минути.
Затова калипер с калибрирана пружина си е най-точният метод, както отбеляза mitaka101.
Иван, мене ме мериха с такъв кантар където въвеждат ръста ми, той си намира кг ми и накрая показа 22% което е ъпсурдно! Бях на спортен диспансер. СПоред мен не може само с ръст и тегло да кажеш колко % мазнини има даден човек, защото може да има повече или по-малко от средната мускулна маса ;)
E, мен кантарът, който уж мерел и % подкожни мазнини при Кауфланд ме изкара със 7%, което също е лУеко абсурдно. :)
Но и да си призная честно - би ми било любопитно да измеря какво е реалното положение на нещата.
10.09.08
09:50
казано от mitaka101 на 06.09.08, 20:57:
В Благоевград - незнам къде, но в Сф. можеш да си измериш състава на тялото в магазина на Карабиберов на ул.”Пиротска” 12 или в моя фитнес.
С какъв уред мерят на Пиротска и в твоя фитнес? Шото е ако е от ония кантари с ппласмасовите пластини... и 3 и 2 лв е безбожно. Надявам се, че не е с тях, де.
http://izmeri.com/images/omron_fat.jpg
Това е моя, на Карабибера е от по-старите модели.
Чух, че някакъв лекар в Дианабад мерел с калипер и веднага му завидях :)
16.01.10
06:51
Аз също имам такъв кантар.Трябва да въведеш ръста, годините и пола си.След това кантара ти изчислява мазнините, водата и мускулната маса в проценти. При последното измерване имах 24,1% мазнини, 51,2% вода, 39,4% мускулна маса.Едва ли е много вярно, но все пак ще има нещо вярно :D.
В JK Fitness на Бокар имат чисто нова ултра модерна машина която мери какво ли не. Изследването е доста скъпо, но дава пълна картина. Иначе евтиният вариант е просто да си закупиш калипер и да си следиш мазнините.
16.01.10
22:38
казано от mitaka101 на 16.01.10, 22:37:
Аз пък се сдобих с калипер какъвто исках и съм щастлив от това :)
За колко, от къде?
Здравейте!
Относно измерване на % съотношение на мазнини, мускулатура, съдържание на вода в организма и още 7 от жизнено важните показателя, мога да ви помогна.
обадете ако желаете
Александрова 0899452033
И аз си взех калипер Accu Measure 3000 Personal Body Fat Caliper за 26 лв. от един сайт. Доволен съм защото си следя мазнините и мога да коригирам диетата, ако не свалям мазно увеличавам кардиото или намалям въглехидратите. Ако губя и ММ качвам белтъчините и тнт.
25.03.10
22:31
казано от fitboy на 25.03.10, 20:23:
И аз си взех калипер Accu Measure 3000 Personal Body Fat Caliper за 26 лв. от един сайт. Доволен съм защото си следя мазнините и мога да коригирам диетата, ако не свалям мазно увеличавам кардиото или намалям въглехидратите. Ако губя и ММ качвам белтъчините и тнт.
Хмм... по-евтини дали няма да се намират, но да са точни разбирасе!
казано от GRENLOULD на 25.03.10, 22:31:
казано от fitboy на 25.03.10, 20:23:
Хмм... по-евтини дали няма да се намират, но да са точни разбирасе!
Ами за този пише че е с Gold Standart имал 1% отклонение от водното мерене
03.12.11
13:01
бахси...Митака си е взел калипер за 500 лв, а хората се оплакват че 25лв за АкуМежър е много....
08.07.12
17:13
А някъде в Бургас правят ли измерване на подкожните мазнини?