Високо кръвно налягане и бодежи в сърцето

11.09.08
23:26

Израстнал съм със спорта. От както се помня тренирам - тенис на корт 6 години, лека атлетика 2, волейбол, баскетбол, хандбал..през всичко съм минал. Спортна натура съм и се радвах на здраво тяло. Напоследак започнах да забелязвам, че кръвното ми е високо. Когато стана рязко ми причернява и нищо не виждам, започва да ми бие тъпанчето в ухото (усещам как бие сърцето), последват и няколко бодежи в/около сърцето (не е ребрена невралгия, отначало мислех, че е такова, но се оказа, че не е). Тези неща не мисля, че са нормални за момче на 17 години  :roll: Искам да ви помоля за съвет как да процедирам от тук насетне, защото работата може да отиде на зле (нищо чудно някой инфаркт да си докарам). Не си давам зор в тренировките, тренирам за удоволствието, а с удоволствие се постигат много неща, едно от които е красиво и здраво тяло, но ето, че стана изключение. Ям здравословно - пилешки храни основно, картофи, ориз, мляко и прочие. Не пия и не пуша. Как бихте процедирали от тук насетне в моята ситуация?

12.09.08
05:52

Ще ти отговоря веднага - отиди на лекар.
Рисковите фактори за хипертония са много (затлъстяване, неправилно хранене, тютюнопушене, стрес и др.), но дори да ги избегнеш всички, пак остават доста променливи, които могат да я причинят и над които нямаш контрол - бъбречно заболяване, наследствена обремененост... За да установиш от какво точно се причинява в твоя случай и как да я държиш под контрол, трябва да се консултираш със специалист и да си направиш съответните изследвания. Инфаркт едва ли ще получиш, но да оставиш хипертонията да се развива значи да си играеш с огъня - в най-добрия случай се увреждат кръвоносните съдове, в най-лошия... за него няма да говоря.
Аз самият съм с хипертония - тренирам, поддържам добро тегло, храня се уж подходящо, но пия бета-блокери всеки ден, няма начин.
Изобщо не чакай съвети за подобно нещо във форума, това си е за лекар и то скоро. Успех!

12.09.08
08:52

и аз сам на 17 години , занимавам се с фитнес от някаде 3 и не6то , след парвата година полу4их са6тите симптоми ( хипертония , техекардия , аритмия и даже кравно) обиколих кам 3-4 кардиолога и ни6то не ми откриха ,вси4ки викат здрав си както бик  , за тва наи бероятно е не6то от растежа  поне при мен така бе6е  . спрях фитнеса за 1 година като парвите два месеца ни6то не тренирах след тва запо4нах таи бокс (аеробен спорт)  и постепенно от6умяха вси4ки симптоми .все пак иди на лекар  да не би е проблем сас сарцето  ма мисля 4е си като мен

12.09.08
15:35

Хммм и аз съм на 17 и имам абсолютно същите симптоми (все едно аз съм писал темата) да се надяваме че е нещо от възраста щом и 3-мата сме на 17г явно е нещто от растежа на организма... Като бях на 12/13 имах много силни бодежи в сърцето почти всеки ден и от време-на време и сърцебиене. Обиколихме няколко лекари и всички ми казваха едно и също - От растежа е и скоро ще ти мине.Та ка и стана на 15г вече нямах проблеми до сега та се нядявам до 1 година да нямам проблеми :)

13.09.08
17:41

Imam 1 vupros , kolko si visok?Kogato si mnogo visok i se izpravi6 rqzko kruvta ne stiga do glavata i zatova ti pri4ernqva.Az sum pripadal ot tova.Mnogo se izvinqvam za latinicata no pc-to ne6to totalno e po4nalo da se sduhva

15.09.08
05:52

Мисля, че вече си казах мнението. С такива симптоми - на лекар. Това, че някой друг също ги има, не може и не трябва да ви успокоява. Тук никой няма да ви даде адекватен съвет - първо защото не знаете с кого говорите отсреща, каква е медицинската му култура и второ защото никой не може да ви прегледа във форума.
cheFo’‘, това няма много общо с ръста, а с ниското кръвно. Принципно не е страшно, особено ако се случва само когато се изправиш рязко.

MA

23.09.08
19:31

еми аз също имам подобен проблем понякога минава 1-на силна и остра болка във сърцето и ако спъ на обяд или сутринта като стана и влезна в някои друга стая ми причернява незнам защо става така

25.09.08
00:12

Момчета, първо се успокойоте. После отидете на лекар. Варианти много - ние не сме лекари, а това може да е сериозно. Аз бях същия като вас на 18 години, сърцето ми прескачаше, понякога ме болеше, бях си втълпил че евда ли не ще умра всеки момент. Бях на кардиолог и всичко беше ок, понякога на вашата възраст това е нормално (така ми каза доктора, изобщо не ви подстрекавам да не ходите, напротив, отидете колкото се може по-скоро).. Друг вариант да ви боли сърцето е да имате развалени зъби, отидете на зъболекар. Живи и здрави ;)

11.03.09
17:34

Самият изотониарен характер на упражненията на лежанка, гладиатор и различните варианти на канлатите, тяхния t-ресантен кардио ефект са причината да бъдат избягвани от лица под двадесет години. Една от вредните последици върху неукрепналото сърце е сърдечната недостатъчност, клиничен синдром, при който сърцето поради нарушение на своята систолна и/или диастолна функция не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи метаболитните нужди на тъканите. Симптоми от страна на белия дроб и сърцето:
Задух – бива 5 степени:
  - задух при физическо усилие;
  - задух в покой;
  - ортопнея – задух, който се появява в легнало положение и намалява или изчезва 3 до 5 минути, след като болният заеме седнало или изправено положение.
Тези три степени на задух са израз на белодробен венозен и капилярен застой.
  - пристъпен нощен задух (кардиална астма) – израз е на интерстициален оток.
  - белодробен оток – най-тежка форма на задух, израз на алвеоларен оток.
Прояви от страна на органите с повишено венозно налягане:
Набъбнали вени на ръцете и шията, патологичен венозен пулс.
Увеличен черен дроб (хепатомегалия), с плътна консистенция. Може да има тежест и болка в дясното подребрие. В късен стадий настъпва кардиачна чернодробна цироза.
Венозен застой в бъбреците. Води до олигурия, никтурия, лека протеинурия. В късен стадий може да настъпи бъбречна недостатъчност.
Отоци по долните крайници. По-големи са вечер и намаляват или изчезват сутрин. Кожата върху тях е бледа, студена.
Висцерални отоци – хидроторакс, асцит, хидроперикард.

Тук се споменават само част от симптомите, при констатиране на които следва незабавно да потърсите лекарска помощ и да забравите за дълъг период фитнес залата.

Виждам че темата е стара ама все пак, как разбра че кръвното ти е високо? И колко е точно?

MA

08.06.09
14:39

И аз имам подобни проблеми като ставам ми причернява за няколко секунди  същото като правя клекове или клек-преси

22.08.12
22:09

Аз съм на 16 и не пия,нито пуша спортувам нормално,на моменти ми се прескача сърцето за няколко секунди,мислех,че ще умра,яко депресиран бях,ходих на лекари къде ли не - напълно здраво ми е сърцето,и се оказа на психична и нервна основа,като спрях да го мисля всичко отшумя.А защо ви пречернява като ставате ли?Защото ставате много рязко,правете го много бавно-и ще видите резултата!Айде живи  и здрави!

Мнението беше редактирано от RossenStoilov на 22.08.12 22:13.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1