Вдигане от лег?

12.09.08
20:10

Здравейте! ;-P Имам един въпрос относно вдигането от лег, защото съм малко раздвоен.Положението е следното:занимавам се с фитнес отскоро и преди да започна сериозно тренировките потърсих информация за всяко от упражненията които правя,за да съм убеден че изпълнявам всичко правилно.Дотук ОК.Във вашия сайт потърсих как точно се изпълнява изтласкване на щанга от лег и намерих това (http://www.bb-team.org/exercise/1173/):
Начин на изпълнение
1. Легнете на лежанката и фиксирайте краката здраво на пода (не ги движете по време на изтласкването). Също така не повдигайте главата си, тъй като напрягате напъло излишно вратните мускули.
2. Извадете щангата от стойките я задръжте в перпендикулярно спрямо тялото положение.
3. Спуснете щангата надолу до гърдите и когато ги докоснете, задръжте секунда и върнете тежестта в изходно положение с експлозивно движение.

Но вкъщи имам и една книга (Фитнес:силова тренировка; Автори:Венд-Уве Бьок-Беренс/Волфганк Бускис), в която пише следното, относно изтласкването от лег:Спускане на тежестта към тялото, при което мишниците не трябва да са по-ниско от височината на раменете(хоризонтални мишници); едно по-ниско спускане на тежестта до докосване на гърдите увеличава натоварването на раменната става и почти не води до увеличаване на активирането, така че ниското спускане има смисъл само в единични случаи(от гледна точка на специфичната спортна дисциплина, например при тласкането на гюле).

Искам да ви попитам вие как точно изпълнявате това упражнение и да поискам съвет на кое да вярвам.Благодаря предварително! :)

12.09.08
20:20

казано от Building The Body… на 12.09.08, 20:10:

Здравейте! ;-P Имам един въпрос относно вдигането от лег, защото съм малко раздвоен.Положението е следното:занимавам се с фитнес отскоро и преди да започна сериозно тренировките потърсих информация за всяко от упражненията които правя,за да съм убеден че изпълнявам всичко правилно.Дотук ОК.Във вашия сайт потърсих как точно се изпълнява изтласкване на щанга от лег и намерих това (http://www.bb-team.org/exercise/1173/):
Начин на изпълнение
1. Легнете на лежанката и фиксирайте краката здраво на пода (не ги движете по време на изтласкването). Също така не повдигайте главата си, тъй като напрягате напъло излишно вратните мускули.
2. Извадете щангата от стойките я задръжте в перпендикулярно спрямо тялото положение.
3. Спуснете щангата надолу до гърдите и когато ги докоснете, задръжте секунда и върнете тежестта в изходно положение с експлозивно движение.

Но вкъщи имам и една книга (Фитнес:силова тренировка; Автори:Венд-Уве Бьок-Беренс/Волфганк Бускис), в която пише следното, относно изтласкването от лег:Спускане на тежестта към тялото, при което мишниците не трябва да са по-ниско от височината на раменете(хоризонтални мишници); едно по-ниско спускане на тежестта до докосване на гърдите увеличава натоварването на раменната става и почти не води до увеличаване на активирането, така че ниското спускане има смисъл само в единични случаи(от гледна точка на специфичната спортна дисциплина, например при тласкането на гюле).

Искам да ви попитам вие как точно изпълнявате това упражнение и да поискам съвет на кое да вярвам.Благодаря предварително! :)

Пускай на около 2-3см от гърдите и не ги докосвай-така държиш мускулна постоянно в напрежение и съответно недей изпъва ръцете докрай за да не натоварваш лактите.

14.09.08
21:52

Напротив, пускай до долу. Горе може и да не заключваш лактите, но долу спускай лоста до гърдите.
П.П. Подържането на постоянно напрежение в мускулите няма нищо общо с това дали докосваш гърдите или не.

ГН

15.09.08
08:27

Само да внимава да не се поддаде на изкушението да пружинира щангата от гръднат кост, че нито натоварва повече, нито пък е полезно... Виждал съм такива изпълнения, че все едно си пускат щангата половин метър да отскоч, па поне вдигнат повче... Ужас! Гръдния кош затова е направен, за да защитава жизнено важни органи!

15.09.08
08:41

Спокойно пускай до долу. Ако имаш проблеми с раменете (болки), тогава опитай, ако оставяш разстояние дали се чувстваш по-добре.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 15.09.08 08:41.

До докосване на гърдите! Или по - точно мястото между корема и гърдите точно. Докосване без “удряне” на щангата в гръдния кош. В крайна горна точка може да не заключваш лактите, но докосвай гърдите задължително като пускаш лоста. Ако досега си правил без да ги докосваш отначало ще ти е малко кофти докато свикнеш, но после натоварването е доста по - добро. Казвам го от личен опит.
Отностно болките в раменете - трябва да изпъчиш гърдите леко нагоре. Така с лекото присвиване на гърба назад и “навътре” няма да имаш проблем с раменете.

15.09.08
09:21

Само да допълня нещо - всъщност невъзможността да се спусне тежестта под или дори до нивото на раменете е основният недостатък на това упражнение в сравнение с варианта с дъмбели.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1