19.09.08
16:04
От доста време съм забелязал че ми се случва. Когато съм играл футбол, или силно съм ги напрягал...
Последния път ми се случи вчера в залата, тренирах крака.
Странното е, че загрях добре, въртях колело за 10-ина мин, след това направих 4 серии клекове, 4 серии лег преса, и след това отидох да правя една машина за задно бедро. По средата на втората серия се напънах и така ми се схвана че просто онемях от болка. Прецака ми цялата тренировка, да не говорим че в останалата част от деня се схващаше още няколко пъти.
Дайте някакви съвети, знаете ли нещо за това??
Аз се порових и открих следните неща; случва се:
при липса на въглехидрати (напоследък имам дни в които въглехидратите ми падат под 40-50гр дневно)
при повишена телесна температура (взимам ефедра и кофеин)
при недостатъчно хидратиране
Предполагам че е заради превишената телесна температура и недостатъчното хидратиране, тъй като преди тренировка взех ефедрата, кофеина и 500мг Л-карнетин, и съм изкарал доста вода, без да я върна обратно.
Темата беше редактирана от Георги Гайдов на 20.09.08 07:19.
По време на тренировка пий вода след всяка серия.
Аз като плувам си държа една безопасна игла с мен, ако се схване го бочкам и се оправя ;)
Тия спазми и схващания доколкото знам се наричат мускулни крампи.Много са опасни за плувците.Имаше някакво обяснение за по-голямо отделяне и изхвърляне на магнезий или може би калий.Не си спомням добре,отдавна го четох.Може да опиташ с таблетки витамини с мироелементи.Но струва ми се при теб причината е друга.Знаете,че съкращенията на мускулите се осъществяват от подадените към тях нервни импулси.Вземал си едновременно ефедра и кофеин,които тонизират силно нервната система.Вероятно спазмите са от повишена възбудимост на нервната система.
При мен обаче не е просто схващане, което се оправя с карфица. Супер болезнено е, и вече втори ден боли яко. Разтягам го, масажирам итн, но все още боли.
Интересното е, че се случва периодически. Чудя се, да не би защото не тренирам достатъчно прасците... ? Не знам.
Но не ми се е случвало да ми се схващат други мускули, само прасците и най вече левия. Големи проблеми ми прави.
Според мен е заради хидратирането и Ефедрата + Кофеина. Ясно е че е нещо с храненето, понеже последната седмица се храних не достатъчно, а и не пих много вода. Но реших да се поразтърся, че започна да се случва често.
А какво да правя? да ги тренирам ли, да ги оставя да почиват ли?? Смятам да ходя да тичам днес.
Трябва да наблюдаваш след колко време се появява оплакването при тренировка и на крос след колко метра или време.След това правиш тренировките много по-кратки преди да се стигне до проблеми.От такива болки се оплакват възрастни хора,но те имат влошено кръвообращение на крайниците.Които освен това лесно изстиват,съдовете им са частично запушени.А при теб вероятно става въпрос за бързо настъпващи много силни спазми на кръвоносни съдове.Недостигът на кислород се усеща като силна бавнопреминаваща болка.Добре е да знаеш хемоглобина ти в нормата ли е.Тонизиращите вещества също засилват спазмите.Може да ти пишат нещо релаксиращо на мускулатурата.Може да опиташ и топли душове или масаж.Влошена работа на бъбреците и черния дроб също могат да повишат концентрацията в кръвта на вещества токсични за нервната система.Тъй че е добре да си сигурен,че там нямаш проблем.
Случвало ми се е. Даже май бях пуснал тема преди доста време за тва, но не ми се търси :).
Магнезиииииииййййй требе. Или разбира се друга често срещана причина - недостатъчно въглехидрати.
Мнението беше редактирано от ozo на 19.09.08 20:32.
20.09.08
11:29
Крампи, братле. Прасецът им е от любимите места.
Както каза ОЗО, магнезии.
Освен това мног овода и сол. Виждал съм култрист, при крампа 2-3 лъжички сол и много вода - над литър.
По принцип крампаа е нарушение на електролитния баланс, осново на калия и натрия, и тъй като е по - безопасно да вземаш натрии във вид на сол отколкото да вадиш калии например, това и правиш.
Другото за електролизата е водата. Тя е единствена и неповторима среда.
Няма да мне отведнъж, но почвай малко по малко.
Иначе се влошава.
Поздрави!
20.09.08
12:08
казано от D3BEP на 20.09.08, 11:29:
Крампи, братле. Прасецът им е от любимите места.
Както каза ОЗО, магнезии.
Освен това мног овода и сол. Виждал съм култрист, при крампа 2-3 лъжички сол и много вода - над литър.По принцип крампаа е нарушение на електролитния баланс, осново на калия и натрия, и тъй като е по - безопасно да вземаш натрии във вид на сол отколкото да вадиш калии например, това и правиш.
Другото за електролизата е водата. Тя е единствена и неповторима среда.
Няма да мне отведнъж, но почвай малко по малко.
Иначе се влошава.
Поздрави!
аз също съм получавал крампи.Мноооого гадно,но ако пиеш от време на време някави витамини с минерали няма да имаш проблеми.Аз си пия и от 7-8 месеца вече не съм имал да чукна на дърво. :)