Оптимални тренировъчни методики за всеки тип?

27.09.08
13:36

След като прочетох тази статия http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/mondays_with_thibs_the_five_elements_of_program_dominance ми стана итнересно,има ли някакви и какви са точно определените тренировъчни методики за различните типове хора-голям интензитет,нисък такъв,голям или нисък обем,висока честота...Интересно ми е да чуя обосновани факти,а не голи твърдения. :)

Темата беше редактирана от tra^la^la на 27.09.08 13:53.

27.09.08
15:53

Е, това си е сериозен удар под пояса. Един човек, казал на друг човек, че познава трети човек, който е ектоморф с 50 ръка.... :)

Нещо не съм много склонен да се вържа на това.
Прекалено много променливи има, една от които е адаптацията на организма.
И в тренирането и в храненето, има прекалено голяма доза индивидуализъм, че да изкараме някаква тотална формула. Дори не можем да знаем със сигурност, че при един и същ човек, едно нещо ще работи достатъчно добре и дали въобще ще работи, в два различни момента от живота му, камо ли в различна комбинация и при съвсем различни хора.
И като гледам и в самата статия са стигнали до някакви хибридни тренировки/хранене от 3 типа тренировки през седмицата в различни съотношения. Аз като един истински простак, харесвам простите неща.

Опасявам се, че мнението ми не съдържа голата истина, ама май се вкарах в голите твърдения. Упс :lol:
Лично мнение, к’во да се прави.

27.09.08
16:11

казано от С7АЛК3Р на 27.09.08, 15:53:

Аз като един истински простак, харесвам простите неща.

И аз така :) Затова не съм доволен от статията,която наистина доста забърква нещата  >:(

казано от С7АЛК3Р на 27.09.08, 15:53:

Прекалено много променливи има

Няма еднакви хора наистина.Но досега винаги съм имал в главата си един пример:аз като ектоморф тренирам тежко(с големи килограми близо до макса си) за кракто време-45-50 минути и средна интензивност-общо серии между 12 и 16.Чел съм,че така е “оптимално: за този телесен тип,за да не се позволява на кортизола да се развихри а тежките базови упражнения са най-добри за стимулиране покачванто на маса при екто.Нещо подобно както е и в тази статия и реших,че вероятно има някакъв установен стериотип тренировка за всеки вид тяло,която един инструктор примерно би дал на клиента си.И точно това е което искам да знам-има ли такова нещо и горе-долу какви са разликите между тренировките. :)

С7АЛК3Р винаги уважавам личното мнение. :)

Мнението беше редактирано от tra^la^la на 27.09.08 16:14.

Въчев,
Според мен статията е общоописателна.
Споменати са различните акценти в тренировката , като е имало старание да се опишат всички основни променливи в една тренировка. И да се състави цялото уравнение.
И за всяка променлива са дадени ЦЕЛИТЕ.
И... отговорът е в самата статия.
Различните видове тренировки са според различните типове ЦЕЛИ.
НЕ според различните видове ХОРА - ектоморф, ендоморф и т.н. както питаш...

Казано с други думи, поне дефинирай на ектоморф или който искаш там цел...
Ама след като му “монтиращ” цел, мисля, че отговорът сам си идва.
Ако питаш колко точно повторения  колко секунди точно почивка, няма универсална рецепта.

Поздрави!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1