15.09.08
08:26
Имам много важен въпрос относно соевите продукти( соева кайма,кашкавал,мляко,кюфтета и др.),както и соевия протеин-изолат,които се продават в магазините за диабетици.От статиите в сайта знам,че соята съдържа фитоестрогени,които са аналози на женския полов хормон естроген и вероятно имат сходно действие.Според вас редовната консумация на соеви продукти може ли да предизвика естрогенни ефекти(задръжка на вода,гинекомастия,затлъстяване женски тип, намалено либидо и др.)?
15.09.08
08:30
От едномесечна редовна употреба дневно по 200 гр соев протеин изолат от диабетилен магазин за 12 лв, ревоятно вече 15лв килото, мога да ти кажа...че нищо не съм усетил. Малка потдбробност е по същото време пиеш ЗМА, което се води тестостеронен стимулатор, и може да е повлияло. Но не ми вървай изцяло, противоположните мнения не са малко.
15.09.08
20:19
Ами наскоро четох че някакво ново проучване е неправено и соята въобще влияе на хормоналния ти баланс.Даже е добре да се взима,защото и тя си има положителни черти! Пък и защо толкова фирми ще правят соев протеин ако има отрицателен ефект :)
16.09.08
06:41
казано от Neophyte на 15.09.08, 20:19:
Ами наскоро четох че някакво ново проучване е неправено и соята въобще влияе на хормоналния ти баланс.Даже е добре да се взима,защото и тя си има положителни черти! Пък и защо толкова фирми ще правят соев протеин ако има отрицателен ефект :)
Защото е евтин :)
Наскоро четох една статия за соята и бях направо УЖАСЕН.Изкараха я като нещо изключително вредно, ще се опитам да я намеря..
Мнението беше редактирано от RedWalker на 16.09.08 17:19.
16.09.08
17:39
Ето малко повече за соята: Какво наричат “универсалната храна”?
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 16.09.08 17:40.
Много ме дразни, когато хора, който хабер си нямат от дадено нещо изказват чужди мнения. Повечето от вас знаят единствено, че соята е жълта, ама иначе сте повече от убедени соя=отрова, ужас, не е за ядене. С нея може само прасета да се хранят... Баба едно си знае - едно си бае. САМО СУРОВАТКА НА Optimum, те тва други фирми мирми - ряпа да ядат, боклуци са всичките, нали така драги ми специалисти ?
ПП. От БГ добавки се умира и як без стероиди не се става
Мнението беше редактирано от ozo на 16.09.08 18:14.
казано от Димитър Михайлов на 16.09.08, 17:39:
Ето малко повече за соята: Какво наричат “универсалната храна”?
Да,вече съм чел тази статия-не се съмнявам в посочените полезни качества на соята.Притеснява ме само наличието на фитоестрогени,които са споменати само че ги има,а не се обясняват възможните ефекти от такива съставки.Биологичното действие на естрогена и неговите растителни аналози е пагубно за всякакви бодибилдинг цели.
20.09.08
11:12
казано от ozo на 16.09.08, 18:08:
Много ме дразни, когато хора, който хабер си нямат от дадено нещо изказват чужди мнения. Повечето от вас знаят единствено, че соята е жълта, ама иначе сте повече от убедени соя=отрова, ужас, не е за ядене. С нея може само прасета да се хранят... Баба едно си знае - едно си бае. САМО СУРОВАТКА НА Optimum, те тва други фирми мирми - ряпа да ядат, боклуци са всичките, нали така драги ми специалисти ?
ПП. От БГ добавки се умира и як без стероиди не се става
Браво. Подкрепям те. Както и наскоро пак отбелязах, аз лично предпочитам да говоря от опит. А опита ми със соята не е невероятно положителен, но и нищо лошо не съм усетил, а съм взимал такъв протеин в продължителни преиоди от време в гигантски дози. Освен горепосочения, съм пил и друг път един чисто соев, както и комбинирани със съдържание на соев.
С риск да се изява като голям пръдлю ще каже, че и аз съм пробвал тоя соев изолат. Единствено пърдене и висок гликимичен индекс съм усетил. Според мен си яж една извара и не се занимавай със сои.
Аз протеини не съм пил, но соя печена съм ял.. и да ви кажа ядеш ядеш не засища въобще, а пърдиш през 2 мин....
29.09.08
06:16
казано от Георги Николаев на 15.09.08, 08:30:
От едномесечна редовна употреба дневно по 200 гр соев протеин изолат от диабетилен магазин за 12 лв, ревоятно вече 15лв килото, мога да ти кажа...че нищо не съм усетил. Малка потдбробност е по същото време пиеш ЗМА, което се води тестостеронен стимулатор, и може да е повлияло. Но не ми вървай изцяло, противоположните мнения не са малко.
Мога спокойно да се съглася с теб. Опитах споменатия изолат. (мисля че говорим за един и същ - с 90 % белтъчини). Нямаше резултат. Поне не усетих подобен. Освен натоварването в корема. Не мсиля, че вече бих го препоръчал. А и е доста неприятен на вкус!
казано от Trepa4a на 15.09.08, 08:26:
Имам много важен въпрос относно соевите продукти( соева кайма,кашкавал,мляко,кюфтета и др.),както и соевия протеин-изолат,които се продават в магазините за диабетици.От статиите в сайта знам,че соята съдържа фитоестрогени,които са аналози на женския полов хормон естроген и вероятно имат сходно действие.Според вас редовната консумация на соеви продукти може ли да предизвика естрогенни ефекти(задръжка на вода,гинекомастия,затлъстяване женски тип, намалено либидо и др.)?
да,възможно е,но за дълги периоди от време с консумация на сериозно количество соеви продукти