03.10.08
11:07
здравейте
майка ми има пелонифрит и от бабреците дига кравно и креатинина в кравта и е 400 а трябва да е около 100 беше в блоница неможаха да и помогнат и и казаха да пази строга диета на 39 години е бихте ли ми казали с какви храни е препорачително да се храни и всичко сварзано с това...
благодаря предварително
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 05.10.08 16:35.
03.10.08
11:47
Лекарите трябва да й изпишат, приятел... Зависи от причинителя, от състоянието на кръвта и бъбреците....
По принцип минава на вегитарианска дета без мазни неща. И щом има бъбречна недостатъчност, в началото с нискобелтъчни храни. После постепенно включва мляко и млечни, риба и най - накрая може и пилешко, бяло месо.
Пречистващи чайове - шипка, зелен чай, върби, мечо грозде - задължително.
Шипките и боровинките също се води че помагат.
Като обезболяващо бих препоръчал но - шпа...
Много трябва да внимава с водата. Повечето минерални води са за избягване, мисля че Хисар бяха по - добри за бъбреците, но пак лекар да пита.
Да забрави напълно за кафе и цигарки.
Понеже ще започне да отделя много вода по този начин, трябва да помисли за калия в организма. Например - банани. Натрии също ще започне да липсва, но трявба да внимава страшно много със солта и да я намали до минимум.
Да иде малко на санаториум и така...
Но всичко това тук във форума няма да стане, казвам ти общите насоки. Каквато рецепта й предпишат, ако ще и драстично различна от тази, да я спазва, защото пиелонефритът е опасно заболяване при жените...
Поздрави!
03.10.08
12:51
мерси много приятел ами само едно неразбрах за бананите трябва да се ядат или нетрябва
03.10.08
13:50
По принцип съдържат калии, следователно е добре да се ядат.
Но не си прави диета алал ДЗВЕР, нека лекарят ви направи диета, аз само давам някои идеи.
казано от Petros на 03.10.08, 12:51:
мерси много приятел ами само едно неразбрах за бананите трябва да се ядат или нетрябва
Аз до колкото знам именно бананите и сушените плодове са абранени при бъбречни проблеми. Но и аз далеч не съм лекар.
03.10.08
17:46
Не е забранено, не е и разрешено ТПД. Зависи от водния баланс.
По принцип алкалоидите и фосфатите се избягват да се приемат. В това число калият и натрият.
Но ако се взимат много диуретични чайове - както съм писал по - горе - именно калият трябва да се възстанови. Затова казах и бананите.
Те не бива да са основно ядене естествено. И затова казвам: лекар да изпише диетата .Аз не мога, казвам само общи насоки.
Диетата следва да е много стриктна и по възможност наблюдавана от лекар.