Amino...отново

24.03.04
22:50

Пичове,
колко време след като си взема следтренировъчната доза аминокиселини мога да пия протеинов шейк ?

ВН

24.03.04
23:12

Можеш и веднага, ако няма да пиеш глюкоза можеш да си ги изпиеш и с протеиновия шейк. Все пак протеина от шейка влиза в кръвта след около 3 часа, а аминокиселините до 30 минути. Аз бих ги изпил 15 минути преди края на тренировката, а шейка веднага щом ми спадне адреналина - 15 минути след края на тренировката.

29.03.04
19:24

Image a ako vzimash glukoza sas sled trenirova4nia sheik.Koga trqbva da zimash aminokiselinite?

LE

29.03.04
21:21

Image ти ме уби.Наистина ли протеина от шеика се усвоява след 3-ри часа.Та нали идеята на протеиновите шеикове(и основната им реклама) е че те са нужни точно след тренировка защото се усвояват изключително бързо за разлика от обикновенната храна.А ако наистина се усвояват за 3-ри часа то дефакто е едно и също дали ще пия суроватъчен протеин или мляко?
И обясни защо трябва да ми спада адреналина за да приемам храна?

ВН

29.03.04
21:56

Не, не е едно и също дали пиеш мляко или взимаш протеин.
На млякото му трябва повече време, от колкото само на суроватъчния концентрат, защото в него има мазнини, които забавят изпразването на стомаха (е тук разликата е в минути) и освен това конценрацията на протеин в млякото е много ниска, т.е. трябва да изпиеш 1,5 литра за една 45 грамова доза протеин. За да отдели течността от хранителните вещества тялото ще загуби до час.

Връзката между адреналина и храносмилането е следната:
По време на храносмилане тялото е отпуснато и релаксирано. Ако тогава се отдели адреналин, периферната нервна система указва на храносмилателната система да забави или въобще да прекрати смилането, тъй като всяка частица енергия ( произтичаща от глюкоза и 3 глицериди) бива препращана в мускулите и зрителната система. Храносмилането и особено това на белтъците изисква доста енергия. Докато в тялото ти има адреналин или кортизол (катаболени хормони), то не отделя инсулин (анаболен хормон).  За около 15 минути след последня стрес нивата на адреналин биват понижени. Това е момента  за хранене. Ако масираш добре е да вземеш декстроза или глюкоза за да предизвикаш инсулинов шок, а след още десет минути да изпиеш дозата си протеин.

ВН

29.03.04
21:58

Аминокиселините се всмукват в тънките черва и нямат нужда от смилане. Можеш да ги вземеш още по време на тренировка или непосредствено в края и.

LE

29.03.04
22:18

Казваш докато в тялото има кортизол,е за 15 минути спада ли този кортизол,аз съм чувал че точно след тренировка започва да се отделя наи силно?
Чрез прием на храни с викок гликемичен индекс(например банани) пак мога да предизвика инсулинов шок нали,не е нужно да приема, глюкоза?

29.03.04
22:43

lesno_nema, доколкото знам, кортизола се отделя в тялото про стрес. Ако не греша. по време на тренировка отделянето му е най-силно след 45-тата минута, за това много хора препоръчват тренировките да са не по-дълги от 45 минути.
А по въпроса за глюкозата - тук отговорът е много близък до този за амин киселините - тя се всмуква и навлиза директно в кръвта, докато въглехидратите в банана тепърва трябва да се превърнат в глюкоза.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1