12.10.08
09:14
Здрасти,
Потърсих материали по въпроса но не намерих задоволителна информация, освен многжество хора, които се оплакват от същото, но без решение на пролема.
Случва ми се да ми потрепва клепача на едното око последно време. Става дума за няколкократни сравнителни бързи съкращения на мулскула, който е там... Освен това много рядко ми се случва да имам същото на други мускули. Та това става доста рядко, но все пак ми се иска да реша проблема.
На доста места пише, че се дължало на преумора и натоварено ежедневие. Предполагам, че е така, но няма ли нещо по-конкренто? Не съм си променял ежедневието последно време, а по начало не съм забелязал да имам такива потрепвания. А на други места прочетах, че също може да се дължи на липса на калции и магнезии. Но не ми се иска да взимам минерали на гъотере белким помогнат. Предозирането на минералите също е вредно, а аз не съм сигурен, че има недостиг.
Вие знаете ли нещо, което може да помогне по въпроса?
Поздрави
12.10.08
10:52
На мен всяка сутрин ми потреперва клепача,точно по същият начин,но не мисля,че е болка за умиране.
В следствие дългосрочна преумора (сесиите ми) може и 3 месеца да ми трепери клепача. Минералите наистина имат пряко отношение към това треперене, но мисля, че тук отговорен е не калций, а КАЛИЙ.
12.10.08
13:22
Това може да иде и към нервен тик, колега.
Ако е временно явление, проблеми няма.
Ако обаче почне често да се повтаря или дълго да не спира, да се разпознават някакви симптоми - причинители, отиди на невролог.
Иначе, по малко и нарядко, на всеки се е случвало.
Най - добре недей му обръща внимание, не можеш да помогнеш много... Може и да е калции, който е пряко отговорен за предаване на нервините импусли по електрохимичен път. Може и калии да е. Ако вкараш калии пък ще задействаш натрия, който като се намали в кръвта почват крампи... Според мен за едно трепване на клепача чат - пат не си струва да започваш “самолечение”(и то без ясна причина), ама ти си знаеш.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 12.10.08 13:23.
Случайно да си посягал скоро към кленбутерол?
Ако не си, бягай следващите няколко дни в някоя близка лаборатория и си пусни едно изследване за минерали - кали, магнезий, калций и цинк. Ако калият се окаже “виновник” (в което се съмнявам), купи си Паматон и го пий по описаната профилактична схема в листовката. Ако пък всичко е наред, имаш две възможности - да идеш на лекар или да си караш така, решението си е твое.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 12.10.08 15:11.
12.10.08
15:09
При мен е временно явление , като ида да вдигам , тъкмо лягам на лежанката и след първата серия клепача започва да играе ;) , но аз не мъ обръщам внимание !
Както казахте : “Не е болка за умиране!”
12.10.08
15:41
Когато съм нервен или докато вдигам по тежки тежести ми се повдига лявата страна на горната устна така бързо много кратно и некотролируемо... като освирепяло куче :) ама кво да се прави вика му се нервен тик и може да се прояви по всяко време или по често в стресови ситуации
Е разбира се, че не е нещо сериозно. Но може да е симптом за недостиг на нещо, което да е нужно за нервната система. Явно е на нервна почва, а гледам да съм в колкото си може по-добра кондиция за да съм максимално трудоспособен умствено, и малките детайли някой път могат да допринесът.
Да в сесия като бях преди лятото също ставаше пак съвсем рядко. Не мисля също така и че е от дехидратация.
Става дума за съвсем епизодично явление. Ако го има става сутрин мисля... Не съм взимал клен, както и каквито и да е стероиди. Но имам известна промяна в храненето, ходя на стол и съответно е леко нискокачествена храната, а и смених питейната вода. Явно от хранителните вещества и стреса идва проблема. Но ми се искаше да се конкретизира, че да взема нещо ако трябва и да реша въпроса. :)
За съжаление няма да ходия на лекар или да си правя тест скоро, доста съм ангажиран, а за такова нещо не си струва енергоразхода. Но ще се радвам ако някай се поинтересува и специалист му каже какъв може да е проблема. Според мен причината ще е кажи-речи една и съща при всички...
Boby_, горе прозвуча като че си имаш понятие от медицина. Дали не би могъл да намериш по-конкретна информация от тази? Такова масово явление, би трябвало да не е нещо особено... :)
Поздрави и благодаря за отзивчивостта.
казано от tpd на 12.10.08, 15:56:
Boby_, горе прозвуча като че си имаш понятие от медицина. Дали не би могъл да намериш по-конкретна информация от тази? Такова масово явление, би трябвало да не е нещо особено... :)
Аз понятие си имам, но не и такова, че да давам консултации. :-)
Работя във фармацевтична фирма и около мен е пълно с лекари. Ще поразпитам, ако намеря кого и ще ти кажа. Но ако това те притеснява, по-добре си отиди на преглед.
12.10.08
16:29
Не, причината не е задължително да е една и съща при всички, не се полъгвай. Както ти казах, има поне два минерала, които играят при тея тикове. А причината може да се крие далеч не само в минералите!
Без да говорим ,че в повечето такива случаи лекарите ще предпишат “плацебо”. Колкото да не е без хич, някакви витамини или минерали, които няма да навредят, но и не са почиващи на реално изследване и дали ще помогнат, не е медицинска, ами “божа” работа.
Просто случая не е толкова сериозен. А изисква голямо “ровене”.
Затова ти казвам, не го мисли, освен ако не се задълбочи. Според мен.
Пък и специално нервните проблеми имат една странна особеност.
Мислиш ли ги много, те се задълбочават :)
Обратен ефект на плацебо.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 12.10.08 16:29.
Независимо от причината можеш да опиташ с някои противоспазматични,отпускащи лекарства и вещества.В малки дози.например 1/2 или 1/4 спазмалгон в дни с по-чести оплаквания.Или 1 хапче бусколизин,който действа най-силно на стомаха,но и на други места премахва спазмите.За него трябва да нямаш глаукома(повишено вътреочно налягане).Много често за малки оплаквания лекарите въобще не търсят някаква причина.Просто пишат нещо леко.То много често помага и проблемът е решен без да се разбере конкретната причина,която го е предизвикала.
Вместо лекарства можеш да опиташ с билков чай.Лайка,маточина и други имат изразен миорелаксиращ ефект.Отпускат,разхлабват мускулите.Премахват спазмите,намалят нервната възбудимост и подтискат умерено нервните импулси.
Мнението беше редактирано от Миро на 12.10.08 18:34.
Ами добре, благодаря още веднъж.
Май на този етап нищо няма да взимам, все пак е дреболия. И не ме притеснява, просто както казах си мислех, че причината е по-ясна и меже да се направи нещо лесно по въпроса. Ще гледам да спя малко повече.
Ако някой все пак разбере нещо по-конкретно може да го сподели тук.
Поздрави
Такиа спазми на нервната система се получават след силен стрес, биологичен, емоционален. Много от лекарите казват, че е нарушение на хормоналния баланс, което може да доведе и да стане хронично увреждане, тик и дори по-зле. Нужно е да се разтяга, стречинг след тренировка. Хубавото разтягане, добрата почивка и възстановяване помагат да се премахне, също така и нивото на тренираност е важна. Може при подобен проблем да се тренира само за миофибриларна хипертрофия и нервна ситема, т.е. малко повторения 2-4 с по-малка плътност, т.е. сравнително големи почивки. Както каза Стефчо не му обръщай внимание, бъди на 100% в тренировките, бъди осъзнат за храненето и възстановяването си.
поздрави
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 13.10.08 10:57.