15.10.08
13:46
Искам да попитам за новите цени на добавките ?понеже разбрах, че цената на суроватката се е вдигнала и въобще на повечето продукти поради световната икономическа криза.Търсих с търсачката на сайта, но открих един стар ценови лист.Ще съм благодарен ако някой ми даде линк с цени на добавки или сложите нов списък.
Сигурен ли си, че има подобно увеличение още повече дължащо се на икономическата криза?
16.10.08
09:30
казано от Калоян Георгиев на 15.10.08, 14:42:
Ще има най-вероятно - долара се качва постоянно.
Колко горе - долу ? :smirk:
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 16.10.08 09:30.
16.10.08
09:43
казано от Svirepiq на 15.10.08, 13:46:
Искам да попитам за новите цени на добавките ?понеже разбрах, че цената на суроватката се е вдигнала и въобще на повечето продукти поради световната икономическа криза.Търсих с търсачката на сайта, но открих един стар ценови лист.Ще съм благодарен ако някой ми даде линк с цени на добавки или сложите нов списък.
В следващите няколко месеца ще има чести увеличения на цените на всичко- от суровини до транспорт, та дори и надценките на много фирми по веригата до потребителя. Колко точно?- Никой не знае. Всички се надяваме световната криза да бъде овладяна, но май не отиват натам нещата.
16.10.08
09:53
казано от Валентин Иванов на 16.10.08, 09:43:
В следващите няколко месеца ще има чести увеличения на цените на всичко- от суровини до транспорт, та дори и надценките на много фирми по веригата до потребителя. Колко точно?- Никой не знае. Всички се надяваме световната криза да бъде овладяна, но май не отиват натам нещата.
Ако има увеличение, то ще бъде само поради увеличение в надценките на фирмите, просто защото в момента никой от ресурсите не се покачва. Лично мнение - не е препоръка за покупка и продажба на протеини :cheese: .
16.10.08
10:08
казано от Cherniq_Konan на 16.10.08, 09:53:
казано от Валентин Иванов на 16.10.08, 09:43:
Ако има увеличение, то ще бъде само поради увеличение в надценките на фирмите, просто защото в момента никой от ресурсите не се покачва. Лично мнение - не е препоръка за покупка и продажба на протеини :cheese: .
:)
Кефиш ме, явно четеш и инвестора.
Качват се надценките на фирми търгуващи със суровини, както и на прекупвачи и на самите фирми за суплементи. Все още сме в началото, но във времена на криза потреблението пада и търговците качват надценките за да балансират риска и да могат да си платят растящите лихви по кредитите.
16.10.08
10:26
Да, но падането на потреблението(тоест с намаления оборот на търговците на суровини, на дистрибуторите и въобще на всички по веригата), падат и цените на въпросните суровини(включително и тези, от които зависи транспорта) и при една такава ситуация, при която крайната цена за потребителя е константна, а ресурсите падат, маржът, който се прибира от търговците нараства и съответно компенсира намаления оборот. Разбира се ако потреблението намалее драстично, ще трябва да се коригира и цената, но това са вече доста по-крайни ситуации и по-скоро промени в цената биха били от спекулации от страната на някой от доставчиците(особено на някой не много добре регулиран и конкурентен Източноевропрейски :) пазар). Това са ми лични разсъждения и е много вероятно да греша, най-малкото защото нито ви знам обема на продажби, нито отсъпките, нито как точно си образувате цените :).
Мнението беше редактирано от Cherniq_Konan на 16.10.08 10:27.
16.10.08
10:41
Ок, няма да влизам в спор, просто ще почакаме малко и ще видим.
Това което аз смятам е че цените на добавките в щатите ще се повишат, а долара ще потегли към 1.60лв до 2 месеца и всичко това ще се калкулира в цените тук. Също така петрола беше 148$ до преди няколко месеца, сега е близо 70, но транспора не само че не поевтинява, а се качва.
16.10.08
11:08
казано от Валентин Иванов на 16.10.08, 10:41:
Ок, няма да влизам в спор, просто ще почакаме малко и ще видим.
Аз и не искам да споря. Дори съм съгласен, че цените ще се вдигнат. Просто не бях съгласен с първото, което написа, че ще е следствие на увеличаване на суровините, защото те падат(и ще продължат). Съгласен съм че цените по цялата верига на доставчиците най-вероятно ще се увеличат и от там крайната цена ще скочи било то заради спекула или заради, както доста точно се изрази, балансиране на риска(което отново си е спекула, просто казано по-друг начин, защото няма реално завишаване на производствените фактори).