За какво са ми тез ВЪГЛЕХИДРАТИ?

11.01.05
23:02

Привлякох ли ви вниманието :)

По темата. На НВД съм. Ограничил съм страшно много въглехидратите. Ям почти само месо, белтъци от яйца и риба. Пия си отделно протеин и аминокиселини. Правя кардио 3-4 пъти седмично. До сега съм свалил почти 2 килограма и от това което виждам по-голямата част е мазнина (съдя по корема). Всичко 6 обаче това е за свалянето на кг. А когато искам да качвам за какво са ми въглехидратите или поне голямото им количество. По принцип мисля, че съм ендоморф (не, че им вярвам мн на тия приказки ама...). Ако приемам много протеин (под много разбирам 2-2.5гр. на кг телесно тегло) и отново съм ограничил много въглехирдратите ще имам ли проблем с качването на МУСКУЛНА маса.

Още 1 въпрос. Когато съм на НВД калориите които приемам трябва да са главно от протеин и мазнини нали? Така ли е и защо всеки има страх от мазнини, а не от въглехидрати? По принцип колбасите до колкото знам са съставени главно от мазнини и протеин (има ли въглехидрати в тях?) => не би трябвало да има проблем когато човек е на НВД да яде колбаси, а на различни места съм чел обратното. Каква роля имат мазнините при качването на мускулна маса и при горенето на мазнини?

Мерси предварително!

11.01.05
23:52

Специално за колбасите проблема не е в мазнините, а в неясното им съдържание ;) Кой знае с какво ги тъпчат. Затова и аз не бих ти ги препоръчал. Иначе би трябвало да можеш да качваш маса и на НВД, ако приемаш достатъчно калории. Само че яж чисто месо (без колбаси, кренвирши и т.н.), мляко, яйца, сирене и др.

12.01.05
01:22

Петко К мерси за отговора. Точно това е проблема при колбасите и според мен :) По другите въпроси някакво разяснение? :wink:

14.01.05
11:43

въглехидратите са основен енергиен източник за организма,бързо и лесно се преработват в енергия,която служи за обезпечаване на всички жизнени процеси. Ако има недостиг на въглехидрати, тялото черпи от собствените си енергийни запаси,разбирай тлъстините,както и от мазнините и протеините, поемани с храната. Сигурен съм, че това го знаеш,така че сега по същество.
Маса може да се качи и с много малко въглехидрати, като тогава в основен енергиен източник се превръщат мазнините и протеините. Ако приемаш достатъчно от тях и обезпечаваш нуждите си, то не би трябвало да имаш проблем да качиш. За тази цел обаче ще ти трябват поне 4-5 гр. протеин на кг. тегло. Ако да речем тежиш 80 кг. и са ти необходими 3500 кал. дневно, то трябва да изядеш 350 гр.протеин, 200 гр.мазнини и 80 гр. въглехидрати. Без въглехидрати недей да оставш, защото те играят важна роля за функцията на мозъка и други жизнени процеси.
Приемането на голямо количество белтъчини само по себе си носи рискове за здравето,чувал съм, че можеш да развиеш подагра и  алергии. Също така качествените белтъци (пилешко,телешко,риба, яйца) струват скъпо за нашия стандарт, не всеки може да си позволи да дава по 500 лв. за храна на месец,нали така  :wink: ?   

В период за маса билдърите поемат повече въглехидрати с цел да покрият завишените си енергийни нужди поради тежките тренировки, така тялото задържа собствената си маса, а белтъчините следва да отиват единствено в изграждане на муск.маса. Така качването на маса с въглехидрати става много по-бързо и лесно,отколкото без тях.  Ако ядеш прекалено много въглехидрати ще трупаш много мазно, затова трябва да постигнеш баланс в храненето, което е мнооооооооого трудно  :x

Ами може, да.
Но не съм привърженик на тея идеи.
За какво са депата за глюкоген тогава?
Как бавно разграждащите се белтъчини или мазнини ще подсигурят енергийните нужди на организма текущо, сега, в този момент, особено ако са по - големи, а не, хм... бавни и монотонни?
За какво е енергията и нейните еквиваленти? За фитнеса? Ами не само. Те са за постоянна телесна температура, дишане, кръвообращение, сърдечна и мозъчна дейност и т.н.
И калории. Понятието калории на мен нищо не ми говори, какво е туй калории?
Някакъв опит за всеобщ еквивалент, неуспешен според мен.
Еди кое си било еди колко си калории, там мазнините 9, та белтъци 4,6 и въглехидратите някъде колкото белтъците.
Без да се спирам на това, че има различни видове от всеки вид с различна стойност:
Да, сигурно това за калориите е вярно.
Обаче вярно, ако си гориш калориите от мазнини, въглехидрати и белтъчини в доменна пещ.
В организма не е така. Не е едно и също времето, за което се разграждат. Съответно приходът на калории за единица време не е еднакъв.  Не винаги процесът се преустановява на едно равнище, не винаги остатъкът е еднакъв, респективно не винаги енергийната стойност е еднаква. Ензимите в организма са силно пригдени за въглехидрати, слабо за мазнини. Т.е. усвояемостта на приетите с храната мазнини е много по - малка. Да не говорим, че е едно дали са мазнини от риба тон и друго дали са свинска мас или краве масло.
Та истината според мен е, че тея процеси в организма, хомеостазата(включително и ужасният инсулин) не са случайни и е грешка да се върви за дълго време срещу тях. Истината за мен е в балансираното хранене, а не в изхвърлянето на това или онова.
Иначе, диети могат да се прилагат. Но отричането на въглехидратите не е нищо повече от мода.
Едно време диетите отричаха белтъчините.
Бъдете сигурни, че с които и хранителни вещества да се храним най - много, все ще имат вредни последици. Та оттам и въглехидратите имат, но аз мисля, че човешкият организъм знае немалко, за да отричаме знанията му.
Заради нечии статии.

14.01.05
17:58

Страшно много се радвам, че има наистина информирани хора в този форум. Едно много голямо МЕРСИ и на двамата! Значи при мен проблемът е, че просто не знам какво количество въглехидрати да приемам. Предполагам, че приемам повече от нужното и качвам и мазно. За това съм ги ограничил страшно много и за сега наистина съм доволен от резултатите (горене на мазнини, не качване на мускулна маса). На 17г. съм, висок съм 172см, тежа 68-69кг. Ще карам още около месец-два макс с много малко количество въглехидрати и после ще пробвам с малко повече или обратното. Смятам, че съм разбрал какво писахте и двамата сега въпросът ми е как да определя от колко въглехидрати/протеин/мазнини се нуждая ако съм на НВД и съответно и на балансирана диета при моите кг?

Благодаря.

AR

15.01.05
05:23

Да обобщим D3BEP прав си нетрябва да се ограничават въглехидратите,но НВД е ефективна и затова нетябва да се отказваме от диетата.Затова по принцип и моя съвет е да се храним балансирано макар че е трудно да спазваме някакви изчисления(нещо което аз неправя).Понякога са ни нужни осезаеми резултати и затова трябва да накараме организма си да работи за нас дори и това да не е съвсем нормално за него.Тези режими го довеждат до изкуствено подържано състояние при което в краина сметка се изтощава тялото ни затова такива режими натрябва да се правят прекалено дълго.

15.01.05
05:52

[quote author=“SGK”]Приемането на голямо количество белтъчини само по себе си носи рискове за здравето,чувал съм, че можеш да развиеш подагра и  алергии.

Много си прав според мен! А тук се намесва и холестерола... особено при засилен прием на месо и млечни продукти, което пък хич не е здравословно! Абе както каза и Армитраж - балансираното хранене му е майката! Всичко когато е в наднормени количества е вярно!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1