27.10.08
14:00
ЗДР. Щте карам направо по вапроса. От около 2 месеца почнаха често да ми пищът ушите и вчера имах вазможноста да си премера кръвното 158/90 като го видях това щях да падна от стола от изненада(аз съм на 17г 69кг) Казаха ми че кръвното ми е като на възрастен човек и ако съм я карал тъка трябвало да почвам с лекарства. Трябвало да избягвам солено - да ама като малак доста време прекарвах при баба и дядо ми а дядо ми беше с високо кръвно и зареди него винаги храните които се ядяха бяха безсолни и така и до сега съм свикнал да ям безсолн та явно проблема не е в това. Лошото е че кръвното удряло в сърцето а аз от извесно време има остри бодежи там но го отдавах на побертета... Ако някои може да ме посаветва кои храни да избягвам или какво изобщо да права да казва.
27.10.08
15:59
Колега, страшен правопис.
Който ти е казал от веднъж какво да правиш, знай че е отбил номера или се е направил на интересен. Веднъж може нещо да си се изнервил, уплашил, да си си внушил и да си вдигнал кръвно.
Това кръвно наистина е високо, но не чак до там, може и естествено да бъде вдигнато.
Отиваш в аптеката.
Купуваш си апаратче за кръвно.
И го мериш три пъти на ден. Час - час и половина след ставане(не веднага, сърцето е в аритмия). После през активния ден и накрая вечер. Записваш данните 2-3 дни.
После с тефтерчето на лекар.
Има ли трайно високо кръвно през цялото време или през определени периоди на деня, значи е добре да с инаправиш една кардиограма и да приминеш на леките, билкови успокоители на кръвното.
Ако кардиограмата нищо не покаже и хапчетата нямат ефект, почваш с по - дълбоки изследвания. Не само сърцето вдига крвното. Бъбреците например също.
Поздрави!
На4и виж зависи на колко години си , 6от преди 2г имах са6тич проблем изведнаж дигнах кравно полу4их аритмия , техекардия .Обиколих сумати гкардиолози и ни6то не ми намериха и казаха 4е сиг. е от растежа . Та спрях фитнеса за 1г и вси4ко от6умя .Освен тва сам 4увал 4е ако зима6 кретаин монохидрат мои да ти се дигне кравното с кам 10 единици . Поразрови се във форума 6от бях видял няколко др поста за хора с подобни проблеми . Ма иам съвет задалжително иди на кардиолог да направи една кардиограма и си направи изследвания на бъбреците и 4ерния дроб 6от ако е не6то сериозно от тях е .А тва за дядо ти не го зимаи предвид 6от по4ти всеки вазрастен 4овек има високо кръвно .
27.10.08
18:24
Пичове, опитайте се да пишете така, че поне да се разбира! Модерираме за четворки и шестици, а вас какво да ви правим? Двойки по литература :) Ба*ти темата стана тука. Нема ли някой, който да пише още по - зле? Постарайте се малко!
Cro Cop,
Не се разбира препоръката ти. Но се разбира, че не четеш: Човекът е писал на колко години е, колко тежи.
и аз съм така.Високото кръвно си е проблем в днешно време.То като цяло кръвното си е проблем.Ако ти кажа , че знам какво не трябва и какво трябва да правя и пак не мога да го спазвам.Значи без нерви,алкохол,цигари,кафе ,тлъсти храни,(жени-че само ти тровят нервите :) ).......т.н.Най-добре си запиши час някъде или и аз не знам.Говори с ваште , защото трябва да ти се направят изследвания и то доста изследвания.Ще ти гледат бъбреците,сърцето,лепиди..........за лекарства си млад и едва ли ще пиеш.Пък и през пубертета донякъде е нормално да имаш проблеми с кръвното.Не се шашкай , но е добре да се разбере от къде ти е проблема.Може да е и наследствено.
Факторите, които повишават кръвното налягане с много, няма и да се опитвам да ги обхвана - като се започне от затлъстяване, преминем през вредните навици и стигнем до вродени заболявания. Кръвното варира в зависимост от ежедневието на човек, съответно ако е натоварено - това също се отразява на налягането (примерно ако учиш, притесняваш се за оценки, следваш и те чакат тежки сесии, работиш и постоянно мислиш как да свържеш двата края - това са все фактори, които предизвикват повишване). Спортът помага, това е сигурно, освен ако не става дума за болест. Спортът помага, защото, ако си напрегнат, нервиран - отпускаш. От кардио тренировките също само ползи може да извлече човек. С две думи не се паникьосвай от 1 измерване, което може да не е вярно било от скапан апарат (всякакви електронни измишльотини), било от недочуващ човек. Нека апаратът да е живачен - те са най-точни, живачен със слушалки.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 27.10.08 20:17.
тука в тоя сайт само някви литературни критици ли са се събрали или спортисти тва не мога схвана ??
28.10.08
06:41
Първо, пишеш неразбираемо.
Второ, даваш неадекватни предложения - в смисъл повтаряш чужди и поставяш въпроси, на които е вече отговорено.
Трето, третият път ще ме разбереш.
Значи, колеги, кръвното може да се вдига от много неща, излишно е да се надпреварваме да ги казваме всичките. Сърцето, бъбреците, мозъкът и много други... Жлезите могат да го вдигат, кръвната захар...
Първо трябва да се установи дали еднократно е вдигнал кръвно или просто си вдига кръвно и с каква честота. Така ще стане ясно за какво става въпрос.
Иначе електрокардиограмата не е излишна. Но всичко останало... Не може всеки път като разскърца колата да я вкарваме за основен ремонт :) Трябва да се стесни кръга на диагностиката. “Вдигам кръвно” обикновенно е симптом, не е причина.
28.10.08
12:29
Окс мерси на всички за одговорите :)