Течности по време на хранене

29.10.08
10:02

Здравейте,

отразява ли се по някакък начин на храносмилането,приемането на течности (пр: вода,сок и.т.н.) по време на хранене? И хубаво ли е да се пие вода с храната?

Темата беше редактирана от fitman на 29.10.08 10:02.

29.10.08
10:10

По принцип не се препоръчва, защото се разрежда стомашния сок и се затруднява храносмилането

29.10.08
10:24

Напротив, препоръчва се. Намалява апетита, а в същото време изобщо не пречи на храносмилането.

29.10.08
10:31

Препоръчва се, доколкото знам, когато се усети лек глад, преди да си започнал да “мачкаш” нещо друго:) Тогава изпиването на чаша вода може да притъпи чувството на глад. Но по време на самото хранене е логично храносмилателните сокове да се разреждат ( не е мое лично твърдение:) ). При мен лично няма проблеми с консумацията на течности с храната, всичко е до “проба-грешка”

29.10.08
10:36

Водата не само не влошава храносмилането, а напротив - подобрява го. Особено добре се отразява на перисталтиката на тънките черва. А истинското храносмилане се извършва от храносмилателни ензими, а не от солната киселина в стомашния сок, чиято роля е най-вече да ни предпазва от болестотворни микроорганизми, така че водата не разрежда нищо съществено.

29.10.08
10:59

Боби, това са всеизвестни неща...и твърденията все пак са много крайни и противоречиви...

http://www.lekar.bg :
ДА ПИЕМ ИЛИ НЕ ПО ВРЕМЕ НА ЯДЕНЕ
Пиенето на вода или други течности по време на ядене теоретично забавя храносмилането в стомаха, защото водата разтваря стомашния сок.
Обаче неотдавнашни изследвания, проведени в САЩ, не потвърждават тази теория.
Очевидно всичко зависи до голяма степен от характера на стомашната секреция (концентрация на солната киселина и ферментите), както и от състава на храната.
Много хора пият течности по време на ядене. Различните народи употребяват различни течности по време на ядене - вода, вино, айрян, чай. Например французите по време на ядене пият трапезни вина, чиито органични киселини стимулират храносмилането. Американците пият студена вода. В Япония е прието да се пие чай преди и по време на ядене.
Въпросът дали трябва да се пие вода или други течности по време на ядене е чисто индивидуален за всеки човек.
Изключение правят само алкалните минерални води.
Здравият човек не трябва да употребява такава вода преди, по време и веднага след ядене.

29.10.08
11:28

Така като гледам, казаното по-скоро потвърждава думите ми, отколкото да ги отхвърля. ;-)
Съвременната диетология не препоръчва пиенето на вода по време на хранене. Но тя е доста неадекватна и закостеняла като цяло - отхвърля почти всички диети, които не могат да минат в графата “баласнирано хранене” и “броене на всяка калория”, което е доста тъпо и късогледо.

29.10.08
11:50

Как може да твърдите, че течностите затруднявали храносмилането? Ако приемем, че е така, тогава тези дето трупаме маса и пием к’ви ли не суроватки(за които се иска да се пият много течности) какво да правим? Никога, ама никога, приемането на толкова течности, колкото си иска организма, пък и повече, не може да ви навреди по някакъв начин. Само внимавайте какво пиете. ;)

FZ

29.10.08
12:35

казано от Ива Павлина на 29.10.08, 10:59:

Боби, това са всеизвестни неща...и твърденията все пак са много крайни и противоречиви...

http://www.lekar.bg :
ДА ПИЕМ ИЛИ НЕ ПО ВРЕМЕ НА ЯДЕНЕ
Пиенето на вода или други течности по време на ядене теоретично забавя храносмилането в стомаха, защото водата разтваря стомашния сок.
Обаче неотдавнашни изследвания, проведени в САЩ, не потвърждават тази теория.
Очевидно всичко зависи до голяма степен от характера на стомашната секреция (концентрация на солната киселина и ферментите), както и от състава на храната.
Много хора пият течности по време на ядене. Различните народи употребяват различни течности по време на ядене - вода, вино, айрян, чай. Например французите по време на ядене пият трапезни вина, чиито органични киселини стимулират храносмилането. Американците пият студена вода. В Япония е прието да се пие чай преди и по време на ядене.
Въпросът дали трябва да се пие вода или други течности по време на ядене е чисто индивидуален за всеки човек.
Изключение правят само алкалните минерални води.
Здравият човек не трябва да употребява такава вода преди, по време и веднага след ядене.

И аз бях чел някъде , че не било добре да се пие вода по време на хранене

29.10.08
19:00

С една дума - всеки да действа, както се чувства най-добре:)

Въпроса е да не се прекалява. Чаша вода, сок няма да ви навреди с нищо на обяда. Но литър например ще го направи. Или поне ще ви затрудни.

30.10.08
11:41

Е аз докато ям изпивам средно по около литър айран(бърканица). Не съм усетил да ми става тежко, или да имам някакви проблеми. Отивам си на тренировка след около час и като свърша тренировката пак съм гладен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1