30.10.08
19:19
Напоследък имах някои здравословни смущения и реших да отида на ендокринолог. Основното нещо за което исках да се консултирам са килограмите. Висок съм 193 но тежа само около 66-67 кг (16 год). Майка ми беше проучила нещата и не отивах при случаен лекар. По стечение на обстоятелствата ендокринолога се оказа като мен висок и слаб. Поговорихме си и в край на сметка той ми каза че колкото и да тренирам и да се харния и каквито и добавки да пия не мога да избягам от гена си. Каза че диапазона в който мога да променям телесната маса е около 15%. Тоест най много да го докарам до 75. Каза също така че нямам нужда от диета и да ям каквото ми се яде.
Въпреки че доктора е специалист аз не съм съгласен. Вече спрях да раста, а апетита постоянно ми се повишава. Качих някое друго кило последните месеци, както във фитнеса така и на килограми. Баща ми също е бил много висок и слаб, но след 20 години е започнал да трупа. Отделно познавам и доста други хора с моя проблем който са го преодолели. Пример: Слави Трифонов.
Посъветвайте ме какво да правя. Според мен е нужно да се консултирам и с друг лекар - диатолог. Да започна здрав хранителен режим + протеин и да ходя на зала поне три пъти седмично.
30.10.08
19:33
Правилно си мислиш какво трябва да се направи.
Слави Трифонов не е много удачен пример - според мен е използвал стероиди.
Сам каза, че баща ти след 20 години е започнал да трупа - метаболизма се забавя и се затлъстява много по-лесно, отколкото когато си на 15-16.. А за този диапазон от 15%... не съм съгласен също. Започни да се храниш много хубаво и след 3-4 години тренировъчен стаж и 90кг телесна маса отиди при специалиста ти да му кажеш бау.
Мнението беше редактирано от death на 30.10.08 19:35.
30.10.08
19:34
Кажи какво точно искаш?
Качване на килограми или растеж на височина?
Ако е качване на килограми, естествено, че много сбъркано изказване е направил лекаря.
Според мен съди доста ... еднопосочно, по собствената си дисциплина.
Даже хормоналният ти баланс трайно може да се промени от ттрайно въздействие с храненето.
И преди ти казвах - пази режим. Яж през час и половина - това държи инсулина висок, а той отговаря за качването. Тренировките също са важен фактор - ако не ходиш в зала поне тренирай вкъщи.
Най-важното е постоянството - не днес да правиш всичко като по учебник, а утре и вдруги ден нищо да не ядеш цял ден, а всеки божи ден докато си буден, мине ли час и половина да пъхаш нещо в устата, както и поне три пъти седмично (в едни и същи дни и по горе-долу едно и също време) да тренираш.
Сезона сега е напълно подходящ за качване - използвай го!
Успех!
Първо ендокринолога не знам защо се е изказал така, според мен си е направо некомпетентно. Може би самия той е имал комплекси и за това така си въобразява. Много хора има които са с подобен метаболизъм и структура и нещата се променят след пубертета. Дори имам приятели, които са високи по 2 метра, като по-малки бяха супер клечки после си натрупват съвсем нормална маса. И аз като малък бях супер слаб, не че сега съм нещо феноменално, но съм нормално сложен за структората си. 15 % са малко, вярно е, че може да не стнаеш 110 кг чистамускулна маса, въпреки, че и това не е невъзможно, но все пак ще ис качваш.
Според мен започни да четеш сериозно за фитнес диетологията, тренирай по програма за маса и имай търпение. Дори може да започнеш с тренировки със собствено тегло за няколко месеца, да влезеш във форма. В нкакъв случай не се опитвай да вдигаш зверски килограми, на тази възраст няма за какво да се юркаш. Дори на първо време може да не взимаш протеини и други довабки, просто се фокусирай върху ‘естествното’ хранене.
Времето ще си минава и след примерно година като направиш сравнение ще видиш, че доста си дръпнал. Просто не си поставяй някакви кратки срокове.
Просто тренирай с търпение и се храни като хората.
И все пак поздравления, че си потърсил компетентно мнение. Това е правилния начин.
Мнението беше редактирано от tpd на 30.10.08 20:33.
Здравей!
И аз отсвирих здравеопазването вече ;-) Особено след последните изяви точно на ендокринолог.
Ако ще качваш маса, постарай се наистина да ядеш на всеки 1-2 часа, както са те посъветвали. Освен това, за да ядеш повече от това, което ти се яде, вземи смени приоритетите на желанията си. Яж високомазнинно и с по-малко въглехидрати, на често и по много. Няма начин да не качиш.
Успех!
Мнението беше редактирано от Winnie на 31.10.08 08:09.
31.10.08
08:42
казано от Winnie на 31.10.08, 08:09:
Здравей!
И аз отсвирих здравеопазването вече ;-) Особено след последните изяви точно на ендокринолог.
Ако ще качваш маса, постарай се наистина да ядеш на всеки 1-2 часа, както са те посъветвали. Освен това, за да ядеш повече от това, което ти се яде, вземи смени приоритетите на желанията си. Яж високомазнинно и с по-малко въглехидрати, на често и по много. Няма начин да не качиш.
Успех!
Напротив, Уини, пак ще ти противореча с риск да стнаа банален, обаче по - добрият мъжки вариант за качване, особено при слаб човек, е точно високовъглехидратното хранене с малко мазнини.
Поздрави!
Ами, банален, не си ;-) С мен за първи път го правиш...
Добре, защо с мен се получава точно обратното? Мъжки, женски варианти... не сме ли еднакви на практика?!
Идеята ми е, че ако се намаха с много въглехидрати, няма да може да поеме достатъчно калории, поради простата причина, че ще е сит по-дълго време. ВМ-НВД храните са по-бързо преработваеми и ще е по-лесно да яде по повече. Не знам, може и аз да не съм като хората, но аз определено качвам на ВМ ядене :)
31.10.08
10:52
Ами защото този вариант не е добър за качване.
И по принцип аз тази диета я считам по - подходяща за поддържащи формата и дами, отколкото за качващи мускулна маса мъже.
Инсулинът по принцип е анаболен хормон.
А ускореното качване изисква енергия, бързо и навреме.
Нисковъглехидратната диета не дава нито едното от двете.
Дава го именно инсулина.
ВМ-НВД дава сериозна енергия за катаболни процеси свързани с аеробика, по - дълги тренировки...
Само че тея процеси се отключват бавно, не в една кратка силова тренировка.
И при това, обърни внимание, са подчертано катаболни.
ПРИ ВВД се ядат т.нар. “бавни въглехидрати”, т.е. храни с по - бавно усвояване и сравнително нисък глекимичен индекс, т.е. не най - силно въздействие върху инсулина, но все пак по - силно от невъглехидратните храни.
Идеята? Да се използва анаболната фаза на инсулина, без ри това да се стига до пренатрупване.
Инсулинът пък “отваря” клетката, за да може тя да натрупа въглехидрати за горене и белтъчини за запаси.
Слепите привърженици на ВМ-НВД по принцип тук ще кажат: “Да, ама това е цитоплазмен, временен растеж, докато ние предлагаме постоянно решение”.
Не е точно така. Именно за това говорим за клетъчна и мускулна памет. Ако едно състояние на организма се задържи 6 месеца и повече, организмът го “счита” за нормално и лесно се връща към него.
А защо са различни - по принцип дамите имат по - ориентиран към мазнините метаболизъм, имат нужда повече да ги приемат и компенсират разграждането им, докато при мъжете не е точно така. Като цяло моите впечатления са за по - добри резултати на ВМ - НВД върху жени, отколкото върху мъже.
Лично мнение!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 31.10.08 10:56.
Мерси за съдействието! Не мога да кажа че човека който ме преглежда е некомпетентен, но всеки индивид е сам за себе си и развитието му зависи от усилията който полага.
Ще наблегна много сериозно на тренировките. Приятни занимания ще останат в страни. Хранене, тренировка и сън. Тези три неща ще са главен приоритет от тук на татък за мен.
Искам да благодаря специално на mitaka101. Преди ми беше дал някои много полезни съвети за протеините и добавките.
казано от D3BEP на 31.10.08, 10:52:
ВМ-НВД дава сериозна енергия за катаболни процеси свързани с аеробика, по - дълги тренировки...
И при това, обърни внимание, са подчертано катаболни.
Това от къде следва? Заради по-голямата енергия от разграждането на мазнините ли? И колко бързо ще се разграждат те, не зависи ли от това, колко си адаптиран към дадена диета, в случая ВМ-НВД? Из постовете на Владо Недков съм чел обратното- ВМ-НВД НЕ е за продължителни спортове/натоварвания. Някой ще обясни ли?
казано от avirex на 31.10.08, 20:11:
Мерси за съдействието! Не мога да кажа че човека който ме преглежда е некомпетентен, но всеки индивид е сам за себе си и развитието му зависи от усилията който полага.
Ще наблегна много сериозно на тренировките. Приятни занимания ще останат в страни. Хранене, тренировка и сън. Тези три неща ще са главен приоритет от тук на татък за мен.
Искам да благодаря специално на mitaka101. Преди ми беше дал някои много полезни съвети за протеините и добавките.
Не мисли, че те апострофирам просто ей така, но искам да ти намекна, винаги да търсиш златната среда. Да наблягаш много сериозно на тренировките няма смисал. Особено на тази възраст. Тренирай умерено и се научи да се храниш качествено и методично. Така де, в днешно време му викат здравословно и методично хранене, а нашите баби му казват чисто и просто ‘’ пяпкяй баби ‘’. :) :)
казано от king_size на 03.11.08, 07:29:
казано от D3BEP на 31.10.08, 10:52:
И при това, обърни внимание, са подчертано катаболни.Това от къде следва? Заради по-голямата енергия от разграждането на мазнините ли? И колко бързо ще се разграждат те, не зависи ли от това, колко си адаптиран към дадена диета, в случая ВМ-НВД? Из постовете на Владо Недков съм чел обратното- ВМ-НВД НЕ е за продължителни спортове/натоварвания. Някой ще обясни ли?
Според мен не е точно така, както казва Дзверо. Точно кетоза и аеробика е “мисия невъзможна”. Който твърди обратното, явно никога не е пробвал и няма как да е наясно.