03.11.08
19:14
Винаги съм се чудил защо лекарите и фитнес инструкторите имат разногласия. Спора е най-ожесточен като стане въпрос за хранителните добавки и то леките като протеин и аминокиселини, де не говорим за по-тежки неща. Докторите подпържат мнение, че суперелементите са вредни и не бива да се използват. Хората с по дълъг стаж в залата обаче са на обратното мнение и в крайна сметка се получава една “суматоха” в която обикновеният човек не знае на кого да вярва.
Първоначално аз имах пълна вяра на лекарите и мислех, че всичките приказки на хората от бодибилдинг бранша са с цел реклама на даден продукт, марка и т.н. С времето обаче все повече се убеждавам, че точно лекарите имат остаряла практика и расъждават на принципа - “Стой си такъв какъвто те е създала природата”
Темата беше редактирана от Стефан Симеонов на 14.11.08 21:11.
E, това е малко пресилено.
Лекарите, лекарите...има и спортни лекари.
За добавките - не знам, дали всички лекари са единодушни. А и за кои точно добавки? Всъщност, това май не е област, която е добре изследвана, а си е доста скъп бизнес. Въпреки, че можеш да си купиш “американски мега-мас-прас-суплемент”, рекламиран с един много напомпан и приготвен от нелегални меХиканци в някое мазе. :lol:
Хората с по дълъг стаж в залата обаче са на обратното мнение и в крайна сметка се получава една “суматоха” в която обикновеният човек не знае на кого да вярва.
То и ..хората с много стаж със стероиди, сигурно си ги харесват, но какво от това?
То лекарите са и против алкохола, пък той може и да е полезен в малки количества. :-P
Истината, най-вероятно е някъде по средата. :)
Мнението беше редактирано от 6th на 03.11.08 19:29.
03.11.08
19:28
То това не е остаряла практика, братле. Това е истината.
За концентрираните храни, обработени неестествено, ние нямаме скоростта на усвояемост, нямаме ензими.
За страната, в която живеем, нямаме гаранции. Знаеш, даже в америка хванаха големи фирми, че мамят.
Така че тука спорът не е толкова спорен. Няма да умреш от спортните храни, но почти недвусмислено е : полезни не са.
Така че, мисли. Лекарите имат кусури, и то много, ама не точно тея :)
Точно спортните храни, ако можеше да се разчита на тях, първи щеха да влезат в медицината. Нужни са концентрирани храни за редица заболявания и диети.
И това зависи не само от лекарите. Всеки производителн на протеин от патладжан би бил заинтересован да ги наложи. Това е удесеторяване на пазара! Да накара медицината да предписва протеин на диабетика например.
Не може , знаеш ли защо?
Защото в медицината за храни сеговори за “фармацевтично качество”.
Първото изискване, където тея храни НИКЪДЕ не са прескочили официално.
Освен в рекламите си. Те обикновенно се стараят към доста по - ниски критерии и занижен контрол.
И ако някъде това вече се е променило, не е в България.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 03.11.08 19:30.
Така е, който и лекар да е чул, че пия протеин цъка с език и клати глава...един вид не е на добре :).
Лекарите понякога са доста тясно специализирани, а общата им култура понякога куца и това води до смешни твърдения.
Понякога лекарите освен това са некомпетентни и в тяхната си област.
Нивото на инструкторите ни е плачевно ниско и това също спомага за разминаването на мнения.
Точно спортните храни, ако можеше да се разчита на тях, първи щеха да влезат в медицината. Нужни са концентрирани храни за редица заболявания и диети.
Ами те са си навлезнали - много доктори предписват Биогейм, защото друг протеин не са чували, а този го имаше в аптеките.
Предписват и програми за тренировка(свалени от този сайт, между другото).
:)
Тоест в момента образоваме и докторите.
:)
Може би трябва да се отвори една “важна” тема - “ЗА ДОКТОРИТЕ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ”?
казано от mitaka101 на 03.11.08, 20:46:
Може би трябва да се отвори една “важна” тема - “ЗА ДОКТОРИТЕ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ”?
Да, но твърденията в тази тема трябва да бъдат доста солидно (научно) подкрепени.
Знаеш ли защо? Защото лекарите говорят за здраве, а инструктурите за мускули и добре изглеждащо тяло, и по случайност това съвпаднало леко със някакви бегли намеци за здравословен живот си мислят че нещата имат много общо.
Просто си задай въпроса, протеина, креатина, амино кисл., азотните бъстери, фат бърнерите и всички подобни добавки да не ги пиеш с цел здравословен начин на живот? Или по-скоро с цел да си по-як ?
04.11.08
06:49
За пръв път чувам лекар да предписва, и то точно Биогейм :) За конвенционален лекар ли си говорим, Митко? Защото моите лекари тук - родата, са доста добре наясно, че тея препарати не са за предписване, най - малкото без съответното ниво на разрешителни...
Не мой ме учуди, те вече са навсякъде в аптеките, ама е най - малкото странно.
04.11.08
07:37
казано от Стоянчо на 03.11.08, 19:55:
Така е, който и лекар да е чул, че пия протеин цъка с език и клати глава...един вид не е на добре :).
Те ако разберат какви други неща пиеме ще си вземат дипломката и ще се ският в миша дупка и ще се чудят как сме здрави,защото всички лераки,при които ходим са се обучавали по времето когато не са били разпространени добавките и затова всички си мислят,че е химия,а под химия въобще си нямат и представа за какво става дума.Затова ако лекарите си разбират от хапчетата и антибиотиците(които са по-опасни и от стероидите в някой случай),то инструктура си разбира от добавки и в частност от анатомия и биохимия.
04.11.08
08:01
Не е точно тъй.
Първо, има все по - голям брой млади лекари.
Второ, при тех образованието не свършва като в икономическия университет. Всеки голям производител на лекарства поне веднъж годишно, че и по - често, ги вика на обучителни курсове за новите си продукти, ползата от тях и приложението им.
Отделно при тях с всеки нов случай се налага да се запознаят с доста неща.
Така че недейте приравнява образованието на фитнес инструктора с това на лекаря.
И хранителните добавки на лекарства.
По - скор остероидите са равни на лекарства, ползващи се не по предназначение.
Фактът, че лекарите не одобряват добавките, е като крушката. Има си опашка.
Има си и резон да ядем истинска и нормално сготвена храна пред обещание за същата, но концентрирана и денатурирана...
От гледна точка на медицината крайностите, в които изпадаме никак не са здравословни, дени. Твоята физика не пращи от здраве, а просто гълта днес от ресурса си за стари години, претоварва ставите, сърцето, черния дроб...
И... има резон в това.
Поздрави!
04.11.08
08:07
Абсолютно съгласна с ДЗВЕРА
04.11.08
10:02
казано от avirex на 03.11.08, 19:14:
Винаги съм се чудил защо лекарите и фитнес инструкторите имат разногласия. Спора е най-ожесточен като стане въпрос за хранителните добавки и то леките като протеин и аминокиселини, де не говорим за по-тежки неща. Докторите подпържат мнение, че суперелементите са вредни и не бива да се използват. Хората с по дълъг стаж в залата обаче са на обратното мнение и в крайна сметка се получава една “суматоха” в която обикновеният човек не знае на кого да вярва.
Първоначално аз имах пълна вяра на лекарите и мислех, че всичките приказки на хората от бодибилдинг бранша са с цел реклама на даден продукт, марка и т.н. С времето обаче все повече се убеждавам, че точно лекарите имат остаряла практика и расъждават на принципа - “Стой си такъв какъвто те е създала природата”
Защото лекарите са некомпетентни , не са запознати с материала като цяло
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 04.11.08 15:58.
04.11.08
10:33
Преди време прочетох статията на доктор Уолък относно ползата от приемането на хранителните добавки и от тогава не се доверявам твърдо на лекари които забраняват използването на хранителни добавки. Ето тук може да се прочете и част от нея : http://bakalski.blog.bg/viewpost.php?id=199225 . Статията е дълга и говори за болестите които се получават когато в организма не постъпват достатъчно хранителни елементи.
казано от nxhnxh на 04.11.08, 10:33:
Преди време прочетох статията на доктор Уолък относно ползата от приемането на хранителните добавки и от тогава не се доверявам твърдо на лекари които забраняват използването на хранителни добавки. Ето тук може да се прочете и част от нея : http://bakalski.blog.bg/viewpost.php?id=199225 . Статията е дълга и говори за болестите които се получават когато в организма не постъпват достатъчно хранителни елементи.
Статията съдържа интересни неща, но е твърде популярно написана, сякаш за полуидиоти. Има много голи твърдения без грам обосновка, а преводът е безобразен - който я е превеждал, очевидно не знае добре нито английски, нито български, нито пък владее терминологията, с която се борави в текста.
Има над какво да се замислим, разбира се, но е рано да се хвърляме на (цитирам) “60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини”. Първо защото в съвременния ни начин на живот буквално не е възможно да си ги набавим всичките чрез храната и водата и второ защото никой няма да е в състояние да си ги плати, ако трябва да ги комбинира от лекарствени препарати. Хранителните добавки ги оставям настрана - там нещата са ясни, съдържанията са символични и не си струват коментарите.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 04.11.08 12:01.
04.11.08
15:49
Четох я и я намирам супер малоумна. С извинение.
Не ме учудва, че в америка човек, захванал се да пропагандира добавки, е добил широка популярност.
Учудвам се, че го наричат доктор и че нивото на аудиторията е паднало чак до там, че такива евтини статии да се слагат над науката...
Помисли колега, само за основното противоречие.
Според тоя “доктор” (по свинете, доколкото разбирам), ако не приемаш едни 90 добавки ще умреш млад.
От друга страна виж му примерите за дълголетие, с които “доказва” теориите си??? Некви тибетски монаси, некакви селяни в адзербейджан...
Тея хора в селата горе в планината най - вероятно им липсват продукти, хеле пък хранителни добавки ли са бъркали?
казано от 666_Deni_666 на 04.11.08, 07:37:
Те ако разберат какви други неща пиеме ще си вземат дипломката и ще се ският в миша дупка и ще се чудят как сме здрави
Не забравяй, че все още няма нито едно остаряло със съвременния “фитнес лайфстайл” поколение ;) Така че кой колко и как е здрав тепърва ще се проверява, след няколко десетилетия.
казано от 666_Deni_666 на 04.11.08, 07:37:
Затова ако лекарите си разбират от хапчетата и антибиотиците(които са по-опасни и от стероидите в някой случай),то инструктура си разбира от добавки и в частност от анатомия и биохимия.
Дали? Аз съм виждал не повече от 4-5 човека, които са фитнес треньори и които да разбират от анатомия и биохимия (а съм имал поводи да видя доста). Останалите...не съм сигурен дори че всички знаят какво значат тези думи. Не ги надценявай :)
Иначе поклон пред ДЗВЕР-а за първия му пост в темата, все едно си ми извадил мислите от главата и си ги формулирал по-добре отколкото аз бих могъл да го направя. И напълно подкрепям всичко останало.
Мнението беше редактирано от G33K на 04.11.08 16:37.
казано от FZKTWGS на 04.11.08, 10:02:
казано от avirex на 03.11.08, 19:14:
Защото лекарите са некомпетентни , не са запознати с материала като цяло
Ти сигурно си по-запознат, а? И от бб-теам.орг ли стана толкова образован, пиши на модераторите да ти пратят един балакавър
За пръв път чувам лекар да предписва, и то точно Биогейм За конвенционален лекар ли си говорим, Митко? Защото моите лекари тук - родата, са доста добре наясно, че тея препарати не са за предписване, най - малкото без съответното ниво на разрешителни…
Не мой ме учуди, те вече са навсякъде в аптеките, ама е най - малкото странно.
Ами то вече мисля, че няма протеини в аптеките - голям вой и бой беше къде да се продават - по света има “дрогерии”, където е разрешено да се продават добавки, а в аптеките се продават само лекарства. У нас в аптеките продават всичко. И изкараха от аптеките добавките, после пак ги пуснаха, после пак ги изкараха и ... в момента идея си нямам имат ли или нямат в аптеките добавки.
Защо да не са за предписване протеините? Категорично спомагат в следоперативния период - нали трябва да се възстановяват увредени тъкани?
Да, лекари предписват протеин. Стоматолозите предписват “метан”. На възрастни пациенти, след тежки интервенции, с цел по-добро и бързо възстановяване. И ефекта е положителен по техни думи.
От друга страна има редица културистични препарати, с които лекарите не са запознати, а би трябвало, например това:
http://www.flexy.info/bg/flexy.htm
немски специализиран желатинов хидролизат за възстановяване на хрущялна тъкан и сухожилия и още редица приложения - колаген е все пак. Много добър продукт за възстановяване след операция на кръстни връзки да речем, или за хора предразположени към херния и т.н. и т.н.
Нито един от познатите ми доктори не го беше чувал. А сега го ползват. Профилактично.
Нивото на медицинското образование, респективно обслужване тук, у нас, е толкова ниско, че не ми се говори. Имам клиенти с такива “касапски” операции, които им нанасят еда ли не повече вреди от травмата, която е причинила операцията. Например, брата на един мой клиент, учи в Хавай, играе футбол, къса предна кръстна връзка и му правят операция. Т. нар. “безкръвна” - 10-12мм. разрез. На третия ден ходи, на 20 ден започва тренировки с шина. У нас - едно момиче - играе баскетбол, на състезание при сблъсък къса предна кръстна връзка на коляното, оперират я, разрез 150мм, отворена е цялата става, рязана е капачката на коляното, менискус,... рехабилитация 20 дни, и започваме леко да раздвижваме крака.Едвам, едвам ходи. Имам един още по-фрапиращ случай - пак с предна кръсна връзка. Рязан в Германия. Пак касапски - повече от 20 см разрез, махната половината капачка,... казват му на човека - няма да се възстанови муслкула, който е атрофирал, няма да можеш да клекнеш до долу, няма...Ама той упорит - идваше с патериците на тренировка и лека полека (след две години) си кляка като пич с 140-150кг, тегли тяга пак толкоз и на лега си тласка 120. Доктора му (германеца) му казваше - недей да тренираш - плувай, щангите ще те повредят. След шестия месец, като отиде на контрола - германеца смени песента - тренирай, много добре ти идва.
Ето и един пример за възстановяване без операция - едно момче играе футбол любителски и къса пак преда кръстна връзка. Страх го е от операция и не я прави. Обаче коляното му “блокира” няколко пъти - той тренираше активно “винг чун”. С триста зора го убедих да спре “виг-чуна”. Яки тренировки за квадрицепс, особено медиалната глава (капката) и долната част на латералната глава и стабилизирахме ставата. Сега, не само че кляка със 150кг, ами ходи и рита мач (за мой ужас) и няма грижи с коляното.
Всичко написано по-горе илюстрира идеята ми, че тренировките спомагат за възстановяване след операция, хранителните добавки предназначени за възстановяване след тренировка също спомагат за възстановяване след касаплък.
05.11.08
06:30
Номинално, Мико, номинално.
В смисъл те помагат, ама ако са верни и ако отговарят на някакъв стандарт за производството.
То... знаем за какво биха могли да помогнат концентрираните храни, и аз това казвам, но казвам че не се предписват поради друга причина, не защото идеята им е лоша.
Това, което се опитвам да кажа аз е не, че приемът на белтъчини ще навреди след операцията на мускул или орган. Естествено, че ще помогне.
А че тия чудеса минават бързите процедури, а не медицински регистрации. Те минават контрола, които минава една луканка например, която много месари тъпчат в склада, не контола на една ваксина или лекарство. Обикновено нямат даже одобрение от министерството на здравеопазването. Отделно контролът върху съдържанието е занижен. А контролът върху производственият процес е почти никакъв, общи санитаро - хигиенни правила, валидни примерно и за кръчма или фабрика за тухли. Добре, ама по тоя начин не се гарантира нито усвояемост, нито чистота... Те зависят от компетентно производство. За целта обаче трябва да има държавна НИРД в тая насока, а то няма. Ясно, че сега ако дойде тука некой мазеен производител, веднага ше каже колко контрола, проверки е минал... Ту хубуу ама...
Не знам, моето впечатление е, че уважаващите себе си лекари не предписват точно тея “диетични продукти”, които ние ползваме.
Лично впечатление.
ПП. И аптеките около нас са пълни с протеини, между другото. Ама то там медицината отдавна вече отстъпи. Хомеопатия, книжки се продават, лекарствата ссъс синя и зелена рецепт амалко по - скъпо... Аптеката отдавна вече е сергия.
Вижте сега, аз работя във фармацевтична фирма и имам поглед отвътре.
Основната разлика между хранителните добавки и лекарствата е тази, че на практика за хранителните добавки производителят не поема никакъв анажимент, било то за безопасност, за някакво действие или дори за съдържание. Лекарстените средства от друга страна трябва да отговарят на множество условия и критерии, да са преминали проучвания както за безопасност, така и за действие, да са преминали цяла серия от формалности по регистрацията им в НИЛС, да си имат т. нар. кратки характеристики... Също така законите за промоцията им, особено на тези по лекарско предписание, са доста рестриктивни. Давам един прост пример - има един “глюкозамин” на пазара, регистриран като лекарствено средство и множество хранителни добавки, коя от коя по-рекламирани. Проучванията доказват, че този, който е регистриран като лекарство, е единственият, който изобщо действа. Но това спира ли останалите да си приписват ефекти и да продават? Не. И нищо няма да ги спре, докато не се въведат законодателни промени и добавките не бъдат изкарани от аптеките. Ще пострадят всякакви фирми тип Валмарк и д-р Тошков, Биогейм и подобните им мошеници, а когато влезеш в аптека, ще знаеш, че ще получиш нещо с доказано действие и безопасност.
От друга страна в самата фармацевтична индустрия нещата изобщо не са толкова приятни и прозрачни. Конкуренцията е огромна, лекарите - пренаситени от “подаръци”, семинари (много от които - безплатни екскурзии с ядене и пиене на корем на практика) у нас и в чужбина. Корупцията сред тях не е изключение, а правило, като интересите на пациента са последното нещо, което интересува 90% от специалистите. Мога да ви уверя, че некомпетентни има, но причините за неадекватното лечение в повечето случаи не е некомпетентност, а корупция от страна на фармацевтични фирми. Който даде повече, неговите лекарства се предписват. Ясно, трудно за доказване и трагично. Та в тази връзка лекарите у нас не са консервативни по отношение на прозиводителите на хранителни добавки, те просто не прибират своя дял и затова няма и да ги изписват в обозримо бъдеще. Пациентите кучета ги яли.
Пациентите кучета ги яли
Е това отговаря на 99% от въпросите “защо”, свързани със здравето.
И изчерпва темата според мен.
Хубава тема се е разгоряла. Съгласен съм с преобладаващата част от мнения тук, беше ми интересно да ги прочета.
А ако трябва да обобщя спорд мен истината се лашка някъде между лекарската теоритизация на здравето и прекалената самоувереност на така наречените фитнес инструктори. Вижда ли сме по много и от двете.
И за съжеление едва ли не пациента сам трябва да седне да се самоубочава за да може да анализира това което лекаря му говори и алабализмите на фитнес инструктурите базирани единствено на посредствена литература и практически краткотраен опит.
Това горното относно лекарите не важи само за България на всякъде по света го има според мен. Никога няма да дойде деня в който лекарите ще са такива професионалисти, че единственото което ще трябва да направиш е да обясниш внимателно проблема си, ако имаш такъв, и изцяло да му се доверяваш по отношение на лечението. Това е някаква утопична идея... :)
14.11.08
09:49
казано от D3BEP на 03.11.08, 19:28:
То това не е остаряла практика, братле. Това е истината.
За концентрираните храни, обработени неестествено, ние нямаме скоростта на усвояемост, нямаме ензими.
Имаме усвояемост ,имаме и ензими ;) Самият факт ,че действат и хората растат значи ,че си се хидролизират,окисляват и т.н. Но по-надолу спомена за (не ми се търси точния цитат надолу) ,че черпим от ресурса за стари години.Ами да ти кажа много пъти съм си мислел по тоя въпрос тъй като тялото ми започна да “хрупа” едва ли не с времето и имам и стрии ,но това са бели кахъри .Две мои твърдения си подкрепям :
едното е биохимичното - че това непрекъснато затрупване на организма с концентрати ,които нямат и 1/3та усвояемост на един буркан кисело мляко който са яли нашите дядовци и баби едно време, води до трупане на полу-субстрати,св. радикали ако щеш и куп други вещества ,които не е нормално да са налице още в младежка( 20-35г) възраст.Те се трупат в органелите-най-вече в лизозомите,намалява се ефективността на последните и всичко това в комбинация с остаряването на организма ,увеличението на грешки при репликациите респ. митозите и т.н. води до е един срив след време.Самото клетъчно стареене дори се ускорява ,НО имай предвид и че луканката дето я купуваме, дето викаш също не е това което се предполага да е -в такъв смисъл ,може да не си фен на добавките и да прегърнеш идеята на лекарите относно ползата/вредата ,но пак си тормозиш огрганизма. Смятам че един кренвирш Сачи ,може да ти се окаже още по-голям враг от един шейк дето си си набъркал,ама не съм чул лекар да забранява или да цъка с език относно тия лайна дето ги има по пазара.Още повече ,че е пълно с “конвенционални” дето ги нарече (не че е грешно де) , дето цигарите и алкохола не могат да спрат, а ще ми говорят за вредата от 3те килограма (има-няма)суроватъчен протеин който съм изпил за цялата минала година . Остарели са им преценките -ДА ,ще го подкрепя. А относно младите лекари - не се заблуждавай ,студент съм и ги гледам всеки ден днешните колеги ,дето утре ще станат “млади лекари” -повечето сега са заблудени книжни плъхове,с абсолютно изкривени идеи за обучение,с по-скромни познания от половината форум и щом сега ,когато са на по 21-22 години не могат да дадат мнение за нещо толкова дискутирано и актуално като добавките например,какво остава като метнат слушалките на врата на 30 ? Те ще ви махат с пръст и ще ви говорят “абе махни ги тия химии ве ,всичко е измама,само се тровиш” - познато нали ? Малко необосновано ,но ще е така ,защото докато са следвали са се тъпчели с пици и бира всеки ден. Ква полза ,че знаеш наизуст учебника по физиология ,а ти самия си някой който има нужда от помощ,която може да получиш и от най-отдалечения от тези неща човек,но с развита обща култура.
И второто ми твърдение е по-лекомисленото ,но не по-малко правдоподобно - за кво му е на човек да се щади толкова на младини-да си пази” ресурса ” за старини ? Дали е по-добре да тренира и да изглежда добре (макар и с т.нар “концентрати” ) ,отколкото да ходи по дискотеките и да се “нарязва” всеки петък и събота? Да пуфти лайната с бандеролите и ония без бандеролите дето се свиват? Ами - не ,нека да не ходи с лоши компании и по лоши напивания. Нека си учи в къщи -да яде дюнерите с пепсито и да си чете от учебника. Така няма да получи стрии ,няма и да почне да му щрака лакътя.
Какво да кажат спортистите - дори най-полезният спорт според всички лекари - плуването - тия артрити и ревматити мислите ли ,че пропускат бившите плувци и олимпийски надежди? Така или иначе рушим даденото ни от природата с огромни темпове-било то наркомани,алкохолици,”МкДоналдс нацията”,нормалното ежедневие- аз мисля че със спорт,дисциплина и например добавки също си вредим ,но за разлика от първите случаи съм на мнение ,че на всеки две съборени тухлички слагаме една пак на мястото й.
Исках и аз да си кажа мнението, но след горния пост, само мога да ръкопляскам!!!
Обобощавам само следното - честно казано докторите са типичен пример за анти здраве. Просто са уникални, повечето злупотебряват с вредни субстанции, по начин, на който биха завидели и най-лудите анаболици.
Второ, храните, които ядем в ежедневието си са така обработени и третирани, че разните му там протеинчета и креатинчета са техен подобрен и прахообразен еквивалент. Да не говорим с какво пък хранят добичетата или пръскат зеленчуците.
Трето - за живота е важно качеството, а не количеството, а активния спорт определено повишава качеството на живот!
Мнението беше редактирано от sportist на 14.11.08 12:07.
14.11.08
16:25
introducer,
С някои работи съм съгласен, с други не...
Ще го кажа по - ясно.
Протеините не са хава, защото:
1. Не са проверени като лекарствата. За това съм абсолютно зад лекарите, които отказват да ги предписват. Всъщност, ако ги предписват, според мен могат да бъдат подведени под отговорност.
2. Твърде вероятно не отговарят на съдържанието си.
3. Нямаме усвояемост. Пишеш за лизозоми и т.н. Добре де. Кажи ми как реагира организма, когато стринта му дадеш мляко примерно с 5% протеин и малко селд това му сервираш пак мляко с разтворен протеин с 40% от същите или сходни белтъчини?
Аз ще ти отговоря: пътува. Ензимите не се коригират на секундата, а организмът привиква към обичайните концентрации.
Теоретично, след няколко месеца, може би ще привикнеш и ще имаш нужната усвояемост. Гледай да не смениш протеина!
Нали, следва да уточниме че за целите на фитнеса става. При всички положения, даже и с намалена усвояемост, протеинът пак дава много повече. Та тоя ефект аз не го отричам.
Новите протеини поради тази причина ги правят с ензими. Именно защото съм прав. ама не заради мен. Но това е още по - спорна тематика и да, помагат за повишен усвояемост на приетия протеин но има доста спорни моменти, включително и определен тип зависимости.
Сравнението с луканки и кремвирши е доста точно. Само че аз сравнявам протеина с чистото месо и прясното мляко.
Понеже сам знам каква връзка ще опитате да направите, ви казвам; по - добре недейте.
Източникът на месото може да съдържа стероиди и антибиотици, да...
Ама ако на протеина може да се вярва, то неговият източник пак е естествен и пак от там.
При това 99,99% той е от ПО - НИСКОКАЧЕСТВЕНИ продукти, щото никой няма да ви даде рибица или висококачествено мляко да правите протеин. Прави се от денатуриране на остатъчни млека, непродаваеми рибоци и т.н. Не си мислете, че го правят от нектар и амброзия.
Така че освен в другото, протеинът е назад и в това. В ИЗХОДНАТА СУРОВИНА.
Отделно има крайно спорна и определено нездравословна ТЕХНОЛОГИЯ НА СЪЗДАВАНЕ. Високи температури, сушене, после седене, консерванти и прочие...
Що се отнася до лекарите... И аз съм видял доста.
Много млади лекари тренират и добре знаят що е добавка и стероид.
Сега, че има “класическо” разбиране и предубеждения, има.
Че има калпави лекари, има.
Но не можем да ги мерим по непредписването на протеини.
Що се отнася до стареенето, нито аз, нито науката има доказателства, но смея да твърдя, че всичко, що ускорява метаболизма трайно, натоврва черния дроб и скъсява живота. ФАКТ. Това е цената, която следва да се плати.
Най - бавен метаболизъм имат костенурки, крокодили, змии... И без проблем отпират до 200 години, нищо че са малки.
Не казвам, че е добре.
По последния въпрос: за спортуването, и аз казвам да. Повишава качеството на живот.
Думата ми беше до вманиачеността, до болните амбиции.
До спорт с постоянни болки, пукане на стави и късне на мускули и въпреки това напред.
Какъвто практикуват доста народ тук.
Просто има здравословна двигателна активност... И нездравословна - в нейна опозиция.
Та в единият случай, приятелю introducer, рушиш, но по - малко, отколкото можеш да съградиш.
Във фитнеса принцип, познат като ХИПЕРВЪЗСТАНОВЯВАНЕ.
В обратният, по честият случай(погледни раздела травми и контузии) рушиш, ама няма достатъчно обратно градене, а възстановяването е бвно, ама... продължваш да рушиш.
Толкова.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.11.08 16:28.
DZVER, пак си написал една огромен пост без да си запознат с материята. Говориш сякаш имаш завод за протеини? Поинтересувай се малко от добавки и протеини за да може поне да дадеш актуална информация и наистина хората да ти вярват така темата само ще води до излишни спорове. Може би поста ти е актуален ако темата е от преди 10 години, но в момента тази индустрия е на много високо ниво поне в САЩ и със сигурност там има много професионалисти които следят за качеството на продуктите повече отколкото в рибиците от свинско които ние с теб ядем.
И със сигурност компаниите които прозвеждат добавки са по-запознати с материята отколкото 90% от родните лекари които викат на протеина химия, и бягат от него като дявол от тамян. Това става защото са необразовани и защото последните книжки за протеини които са чели са били тези публикувани когато те самите са се дипломирали. Но не искам да оплювам родните лекари - все пак голяма част от тях се и стараят. Но тази дезинформираност има трагичен резултат... особено когато става въпрос за некадърен лекар чиято грешна диагноза може да ти коства живота.
Мнението беше редактирано от kao на 14.11.08 20:55.
14.11.08
17:53
Фитнес индустрията се развива, а българската здравна система не. За това са на различно мнение.
Калоян Георгиев
Искрено се възхищавам на доверието, което имаш във фирмите за хранителни добавки.
Аз лично и на фармацевтичните не им вярвам много, много, а при тях е уж ..дебелата работа.
Всичко се продава.
14.11.08
18:19
Калоян има конкретна причина да се доверява.
Точно на американските компании за хранителни добавки следва да им се има най - малко доверие.
Важи и за американските фармацевтични компании. Които всъщност са им задкулисните “бащичковци”.
Това са корпорации извън контрола на държавата и единствената информация, която има за тях, е маркетингова. Облечена в подходящи одежди, естествено, изследвания от лаборатории и алабала, но държава, в която националната банка и валутата е частна... Общият интерес никак не слугува на частния.
Знам кво пише и на етикетите, и в сайтовете, макар и отдавна да съм спрял да чета надълбоко там. Не го намирам за знание.
Както и да е.
Значи отново казвам.
НЕ ОТРИЧАМ ПОЛЗАТА НА ТЕЗИ ДОБАВКИ ЗА ФИТНЕСА. ЗА ДИЕТИТЕ И СПЕЦИАЛНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ.
ОТРИЧАМ БЕЗУМИЕТО, че те са по - добри и здравословни от нормалната, здравословна храна и стават за лекарства.
Дебело го подчертавам.
И напускам темата, за да не се превръща в спор.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.11.08 18:26.
14.11.08
18:38
Стефчо не ти ли омръзна с тези свободни съчинеия дето ги приваш по абсолютно свички теми в този форум...не се ли усещаш?
Имай малко уважение поне към хората които създават и работят в тази индустрия!
14.11.08
19:37
Казах че няма да пиша, ше наруша обещанието си не заради интриганта по- горе.
Кало,
погледни пак темата.
Основната тема, по която тръгна, е “защо лекарите не предписват добавките - защото са тъпи или заради друго”.
Вторично се добави и темата за здравословността и усвояемостта. Която без съмнение е повишена в американските протеини посредством ензими и други добавки, но като се замислиш, е повишена с причина...
Пишем тука не от омраза към това, което правите или от бай ганювщина, а в търсене на истината. Мога да почна да пестя моята, ако е неудобна.
Но всъщност изместваш темата към нещо съвсем отделно, от типа “струват ли си добавките” и “струват ли си българските лекари”.
Разбрах те какво имаш предвид, най малко съм искал да преча, но мисля, че можеше да намерим и по - удачен начин.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.11.08 19:40.
Евалата,момчета,много добра тема се е получила!А за индустрията,FCgym, няма никакъв смисъл от уважение,ако амяташ,че и ти получаваш същото,грешиш.Индустрията я интересува единствено да си пробута продукта на масите,обличайки го в резултати от разни “изследвания” и тръбейки,че е изключително необходимо да се приема,ако искаш нещо да постигнеш - а хората само това чакат - вълшебни препарати,което им предоставят решения на проблемите без много усилия.
14.11.08
20:46
Грозно се изказваш за аудиторията. Не мисля, че “няма за какво да си говорим”.
Хайде да бъдем отново малко по - конкретни.
Лекарите биха могли да предписват добавки предимно в случаите на:
- болести на храносмилателния тракт(язва, гастрит, жлъчни болести - с уговорка), но там е почти сигурно, че даже и наблъскани с ензими добавките не помагат, даже обратното, могат да докарат допълнителни смущения;
- болести на обмяната на веществата и хормонални заболявания(подагра, диабет и други); ползването на добавки е крайно рисково Калояне, и си мисля, че ако недай си боже имаш такова заболяване някога едва ли ще си рискуваш живота, тъпчейки се с протеин;
- болести със затруднен прием на храни или нужда от подсилване на организма, случаи ,в които лимфната и въобще имунната система е крайно стресирана и всъщност няма да й се отрази толкова протеина, там се приемат предимно течни храни с ниско хранително съдържание;
- възстановителни периоди след операции - моментът е критичен за организма. Там лекарите обаче предпочитат да дават СТЕРОИДИ(ако и хич да не са безопасни и безобидни), а не добавки. Защо?
Заради недоказаното им действие и взможните опасности естествено.
Причината лекарите да не го правят е проста и ще я разбереш веднага, щом отвориш листовката на кое да е лекарство ,дори и аспирин.
И погледнеш върху какво се концентрира листовката на едно лекарство.
А листовката на една добавка?
Там има всичко. Ма бел протеин, ма червен... Ма чесън от баобаб.
Само най - важните неща ги няма.
Докато в лекарството какво пише? Едно химично вещество. И това е.
Не, не е това, и хиляда други неща.
И... знаеш ли кое според мен става грозното?
Че напоследък изскачат добавки, които “вземат” съдържанието и на някои лекарствени продукти.
Само че от съдържанието им само това са взели. Е, и много свои добавки, но кое им липсва?
И там е причината според мен.
Не че лекарите са много тъпи, а инструкторите - много напред с мат’ряла.
И че денатурирането на скумрия е изпреварило далеч, далеч фармацевтичната индустрия и медицината в частност.
За мен всяка индустрия трябва да си има място и мястото на тази, поне засега, е извън медицината.
Причините са ясни.
Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 14.11.08 21:02.
14.11.08
21:10
Не виждам смисъл от това, което направи, освен че не желаеш да си говорим.
Спирам темата за да няма дразнения.