Развиване на бързината в домашни условия.

02.11.08
10:13

Здравейте ,
На 16 години съм, тренирам футбол и вечер тренирам вкъщи(лицеви,коремни,и малко на лежанка).Висок сам - 187, тежа - 74 кила.В момента спазвам хранителен режим, който обаче е стриктно балансиран, познат още като Зоната.Така сега по темата..
Изчетох доста теми по-въпроса, но така и не стигнах до нищо конкретно, затова как да подобрим бързината си в домашни условия.След тренировка правя допалнително спринтове и стартове, но имам чуството че мога още много.Това което искам да подобря е не толкова бързината на дълго разстояние, а по-скоро старт на 10-15 метра.
Упражнения : Мислех си за клекове с някаква тежест на гърба, и/или клекове със щанга, пистолети и др. , но да съм честен в главата ми е една голяма каша и се нуждая от малко помощ.
За който не е проблем, моля да драсне няколко реда, да ми обясни горе доло как седят нещата.Само да допълня, вкъщи разполагам със гири от 3 , 5 кила ,въже, лежанка , “лодка”, тежестта на щангката е ~ 30 кила.Ако не е проблем, моля да се обосновите.
Благодаря предварително!

02.11.08
10:40

значи и аз тренирам футбол на 17 години съм и аз като теб тренирам отделно и в нас.слушай сега взимаш си някакво трупче и почваш отскоци само първо напред после настрани после взимаш по една гира и с гири отскачаш.има и едно друго упражнение но не знам дали ще го разбереш са докато ти го пиша трябва да ти го обясна.но иначе само отскоци подобряват бързината прави и стречинг след тах.и тренираи за крака в един ден от седмицата това е. :)

PL

02.11.08
20:22

и аз тренирам футбол на 15 години съм и аз като вас тренирам отделно освен тренировките илина стадиона или в нас в къщи правя стречинг и подскоци най различни пък бързината спринтове яко аз като съм свободен ходя на стадиона и бягам доста -совалки,бегови упражнения,спринтове ..ако искаш пиши ми на лично скайпа си може да обменим малко опит там

02.11.08
20:33

яко ска4ане на въже.
Може6 с малка тежест кляка6 няколко пъти и след това спринт на 1 място, по добре е да се изтреля6 на някаде ама у вас 6а е на 1 място

03.11.08
12:00

и аз като тренирах баскет правихме яко совалки.Като цяло за бързината са ти нужни упражнения, в който рязко се променя скоростта ти.......говоря за тичане.Поне аз така виждам нещата.А за лежанката не искам да те притеснявам , но един приятел , тренираше джудо.......та тях ги караха да не се застояват много на лежанката , защото ставаш бавен от нея.Може би са имали предвид , че не трябва да правят много мускули , за да си останат подвижни.И така......

03.11.08
16:09

казано от egx на 03.11.08, 12:00:

и аз като тренирах баскет правихме яко совалки.Като цяло за бързината са ти нужни упражнения, в който рязко се променя скоростта ти.......говоря за тичане.Поне аз така виждам нещата.А за лежанката не искам да те притеснявам , но един приятел , тренираше джудо.......та тях ги караха да не се застояват много на лежанката , защото ставаш бавен от нея.Може би са имали предвид , че не трябва да правят много мускули , за да си останат подвижни.И така......

Здравей,
Може ли да бъдеш само малко по-конкретен моля те :) .Смисъл такъв, от кое по то4но става6 бавен, примерно от мъртвата тяга или от клековете с щанга ? Може да не съм разбрал, но доколото знам за бързина трябва сила, повече мускули = пове4е сила.
Поправете ме ако греша ( се пак затва пиша тука :P )

03.11.08
16:36

казано от helper на 03.11.08, 16:09:

казано от egx на 03.11.08, 12:00:

Здравей,
Може ли да бъдеш само малко по-конкретен моля те :) .Смисъл такъв, от кое по то4но става6 бавен, примерно от мъртвата тяга или от клековете с щанга ? Може да не съм разбрал, но доколото знам за бързина трябва сила, повече мускули = пове4е сила.
Поправете ме ако греша ( се пак затва пиша тука :P )

Това подчертаното не е точно така.
От мъртвата тяга и клековете не се плаши, бавен няма да станеш. Освен тях можеш да правиш и щангистките движения (изтласкване, изхвърляне), повярвай ми - особено на къс спринт щангистите са много по-напред от болшинството атлети ;)
Това, което са имали предвид с това “да не се застояват на лежанката” е че повечето младежи се увличат по трупането на мускулна маса (особено по ръцете и гърдите), което в един момент се оказва с обратен на търсения ефект - губи се подвижността, особено на тази в раменния пояс, а това е лошо за един спортист. А всъщност силата е качество на нервната система и спокойно може да бъде развивана и без значително увеличаване на мускулната маса (което всъщност е целта във всички спортове, освен бодибилдинга). Просто трябва да се избягва помпане, изцеждане, прегряване на нервната система, голям обем на тренировката и прочие неща.

03.11.08
17:15

Здрасти,
Мерси за бързия отговор, G33K, лека по-лека започна да ми става ясно.Зех че се “напрегнах” малко и си измислих някаква програма, на база на това, което съм получил като отговори.
Вторник - Четвъртак - Неделя
Клекове сас щанга ( 30 кила ) - 3 серии по 10
V - преса - 3 серии по 10
Мъртва тяга - 3 серии по 10 (пак 30 кила)
Скачане на въже, но тука го дообмислям ( всеки съвет е добре дошъл) :P
Ако някой се сеща, за нещо друго, което ще е от ползва да казва :)

П.П. Сега като се замисля, аз ще наблегна на четириглавия мускул.Дали не трябва да обърна повече внимание на пръсеца, също така :?

Мнението беше редактирано от helper на 03.11.08 17:36.

03.11.08
18:12

Според мен намали повторенията под 5 , съответно с по-голяма тежест. Така е по силово ориентирано, докато 10 повторения отиват към силова издържливост, а и до саркоплазмена хипертрофия(не ефективна).
Щом лостът ти е 30 кила трудно можеш да прогресираш, можеш само да увеличаваш повторенията, което не ти върши работа. Най-добре е да ходиш в зала. Друг вариант е да изпълняваш експлозивно упражненията, но не е за препоръчване при начинаещи - лесно може да се контузиш, а и пак е до един момент.

Мнението беше редактирано от MrNikoi на 03.11.08 18:13.

03.11.08
20:27

за да си подвижен и бърз не трябва да си бабенка.Трябват ти просто добре развит мускул.Не прекомерно развит такъв.И не си мисли , че като тренираш дигане на тежести основно , ще станеш по-бърз.Аз не виждма много логика в това , макар че има малко де.А и в това да си бърз има общо и ръстът.Ти си колкото мен.А аз като знам колко съм подвижен........мани бегай.Всъщност сега видях че си на 16.На твойте години не бях толкова висок , но пък бях доста бърз и пъргав.Абе и ръстът си има общо.По-трудно набираш , но пък като набереш.............Щом искаш да подобриш старта си прави точно това - стартове.Заставаш и си представяш , че си Асафа Пауел и бягаш за светоната титла и стартираш.Тичаш 20- 30 метра и започваш да спираш бавно.После се връщаш и пак правиш старт.Можеш и да си сложиш примерно две линии на земята на 30 метра разтояние и се стремиш максимално бързо от едната до другата и обратно като докосваш самата линия при обръщането.Тренирай и на каув машината за прасеца (свинчеца :D :D).Чудя се дали някоя AIR ALERT програма от баскета ще ти е от полза , защото тя е принципно за по-висок отскок.Трябва да се научиш да движиш ръцете , да правиш подходящата крачка.Има си и техника.Но пък си знай , че по-нискити тапи винаги на къси разтояния са по-бързи - по-бързо ускоряват тяхната кожа.

06.11.08
19:05

Добре , а да попитам за тези ключови стартове от 15 - 20 метра, кой мускул заема по-голямо значение..прасеца или четириглавия ? И евентуално кой да натоварвам повече за “по-явни” резултати ?

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1