Химията при кокошките и яйцата

09.11.08
11:50

Привет!
Аз съм от хората които хапват доста цели яйца на ден.Чел съм,че кокошките ги тъпчели с какви ли не химии за да растат бързо и да стават на пържоли,и съм сигурен,че тези които несат яйца са подложени на същите неща.
Според вас до каква степен може това да окаже негативно влияние на самите яйца(а ги направи “лоши,вредни за организма”)?

Темата беше редактирана от tra^la^la на 09.11.08 11:50.

RO

09.11.08
12:54

Както при всички храни човека оплесква нещата, за да увеличи производителността и да стане по изгодно икономически , намаля хранителната стойност. Но мисля , че яйцата са най-малкия проблем. ПО голям проблем са полуфанбрикатите с които се тъпчат не вече само американците , а и българите. Настигаме ги а? Разберете, че храната наистина е прецакана , но полуфабрикатите са тройно прецакани. Какво е естествено... млякото издържа по 4 месеца без да му стане нищо, “натуралните” сокове стоят с години по витрините с цветните си обложки нарисувани с весели семейства по тях и си мислите , че и вие ще сте щастливи точно като усмихнатия баща на снимката носещ малкото си детенце, не едва ли от този концентрат не става. Бройлерите са като някакви културисти тъпчат ги на макс и за един месец стават, знам защото баба ми имаше и тя ги тъпчеше със специална смеска , стават уроди мигновено. Плодовете са генно променени, правят квадратни дини, ябълки колкото дюля , всичко е прецакано. Трябва да се примирим, поне тези които живеят в града.Но е важно поне да стоим от полуфабрикатите, като рибени хапки замразени хоп в микровълновата и ядеш риба ...поне от това да не купуваме ще сме малко по малко прецакани
Ако можеш да намериш яйца от село ще е добре, но трябва да се консумират бързо. Иначе нищо няма да ти стане и ако ядеш тези от мгазина, разбира се мисля , че е излишнно да казвам , че сурови яйца консумира само РОКИ, а той не е човек. :)

Мнението беше редактирано от Rock_acdc на 09.11.08 12:58.

09.11.08
14:37

Здравейте, за да не пускам нова тема, само за единия му и никакъв въпрос ще пиша в тази тема.
Преди време по телевизията гледах, че повече от 2 жълтъка на седмица, не било много добре да се консумира. Разбирасе останах шокиран! Тъй като много обичам цели варени яйца, бихте ли ми дали някаква информация дали найстина е вредно, защото ям по 2 цели яйца на ден, а за седмица жълтъците ми стават доста, ако е вярно.

RO

09.11.08
15:48

По принцип заради холестерола в тях, но ако ядеш само 2 яйца на ден няма проблем. Може да ядеш само единия жълтък ако искаш, но при две яйца нищо не може да ти стане е виж ако пукаш по 5 яйца на ден не е добре да ги консумираш целите.

09.11.08
15:51

Според мен няма никакъв проблем ако тренираш яко и метаболизма ти е на шест за си ядеш и по пет жълтъка на ден. Аз поне от години ям яйцата така

09.11.08
16:36

Дидо, какво имаш предвид под “..и метаболизма ти е на шест”? Връзката с метаболизма е по-скоро тази какъв тип е - дали е предразположен повече към протеинова, въглехидратна или балансирана диета.

За яйцата като супер полезна храна в не липсват голям брой проучвания, които казват, че лошия холестерол не се увеличава от тях. По-проблемен е въпросът какви са яйцата, които консумираме. Трябва да са от свободно отглеждани кокошки (free-range), не клетъчно отглеждани или на карстов под. Да са хранени с органична храна - нещо, което на този етап е невъзможно да се разбере. В други страни има и яйца, обогатени на есенциални мазнини...още сме надалеч от тях. За сурово ядене не бих препоръчал от чисто личен опит :)

tra^la^la, до колкото съм чел ефектът от диетата на кокошките пряко се отразява и на яйцата - подобно на отделените хормони в млякото на хормоналните крави.

Мнението беше редактирано от Калоян Я. на 09.11.08 16:39.

09.11.08
17:01

Прав си, но изказването ми е във в ръзка с холестерола, който според мен не е проблем за сериозно спортуващ човек. А иначе че в България си ядем боклуци натъпкани с неизвестни субстнации е пределно ясно.

09.11.08
19:02

казано от Rock_acdc на 09.11.08, 12:54:

Както при всички храни човека оплесква нещата, за да увеличи производителността и да стане по изгодно икономически , намаля хранителната стойност. Но мисля , че яйцата са най-малкия проблем. ПО голям проблем са полуфанбрикатите с които се тъпчат не вече само американците , а и българите. Настигаме ги а? Разберете, че храната наистина е прецакана , но полуфабрикатите са тройно прецакани. Какво е естествено... млякото издържа по 4 месеца без да му стане нищо, “натуралните” сокове стоят с години по витрините с цветните си обложки нарисувани с весели семейства по тях и си мислите , че и вие ще сте щастливи точно като усмихнатия баща на снимката носещ малкото си детенце, не едва ли от този концентрат не става. Бройлерите са като някакви културисти тъпчат ги на макс и за един месец стават, знам защото баба ми имаше и тя ги тъпчеше със специална смеска , стават уроди мигновено. Плодовете са генно променени, правят квадратни дини, ябълки колкото дюля , всичко е прецакано. Трябва да се примирим, поне тези които живеят в града.Но е важно поне да стоим от полуфабрикатите, като рибени хапки замразени хоп в микровълновата и ядеш риба ...поне от това да не купуваме ще сме малко по малко прецакани
Ако можеш да намериш яйца от село ще е добре, но трябва да се консумират бързо. Иначе нищо няма да ти стане и ако ядеш тези от мгазина, разбира се мисля , че е излишнно да казвам , че сурови яйца консумира само РОКИ, а той не е човек. :)

Компотите на баба ти също издържат поне по 1 година. И те ли са “прецакани” ?
Това, че има млека които издържат по няколко месеца не означава, че са “прецакани”.

09.11.08
19:07

Последен офтопик. Благодаря на всички отговорили ми. :)

09.11.08
19:11

казано от Калоян Янкулов на 09.11.08, 16:36:

Дидо, какво имаш предвид под “..и метаболизма ти е на шест”? Връзката с метаболизма е по-скоро тази какъв тип е - дали е предразположен повече към протеинова, въглехидратна или балансирана диета.

За яйцата като супер полезна храна в не липсват голям брой проучвания, които казват, че лошия холестерол не се увеличава от тях. По-проблемен е въпросът какви са яйцата, които консумираме. Трябва да са от свободно отглеждани кокошки (free-range), не клетъчно отглеждани или на карстов под. Да са хранени с органична храна - нещо, което на този етап е невъзможно да се разбере. В други страни има и яйца, обогатени на есенциални мазнини...още сме надалеч от тях. За сурово ядене не бих препоръчал от чисто личен опит :)

tra^la^la, до колкото съм чел ефектът от диетата на кокошките пряко се отразява и на яйцата - подобно на отделените хормони в млякото на хормоналните крави.

Калояне,мерси :)
Диетата на кокошките се отразява на яйцата,но до каква степен смятате?Може ли да ги превърне в нездравословен продукт?
Обогатяването на яйца с есенциални мазнини ми е много интересно по-какъв начин става?Не е ли и то химия..?

09.11.08
19:26

Вече за нищо неможе да си сигурен че е наистина здравословно :( Освен ако не си вземеш кокошка за вкъщи :D
Оффтопик: Според вас добре ли е след тренировка за маса да пиеш по 2 белтъка смесени с малко мед гадно е но е много добре(така ми каза един инструктор)

09.11.08
19:49

tra^la^la, аз лично смятам, че се отразява. Тези с есенциални мазнини са напълно органични - идеята е, че ги хранят с ленено масло, което е голям източник на EFA (омега 3 специално). Същата е и асоциацията с хормони - дават им хормони, ядеш хормони :) С млякото е още по-проблемно, до колкото знам в него се отделят най-драстично хормоните от кравите.

Аз лично си зимам едни яйца от свободни кокошки - опаковката е бяла с нарисувана трева. Това е най-оптималния вариант...засега.

RO

10.11.08
20:07

казано от mamaligabg на 09.11.08, 19:02:

казано от Rock_acdc на 09.11.08, 12:54:

Това, че има млека които издържат по няколко месеца не означава, че са “прецакани”.

Прецакани са имат 10 лъжици захар вътре не знам колко по прецакани от това могат да бъдат :D

10.11.08
20:48

Прецакани са имат 10 лъжици захар вътре не знам колко по прецакани от това могат да бъдат :D

Ако са без захар - също издържат. Да, захарта е консервант, ама варенето на компота го “стерилизира” и той може да изкара дълго време. Подобен метод за високотемпературна стерилизация прилагат и при някои млека. За кратко време ги нагряват и това убива микробите, които водят иначе до пресичане на млякото. Та има млека с висока трайност и БЕЗ КОНСЕРВАНТИ.

Оффтопик: Според вас добре ли е след тренировка за маса да пиеш по 2 белтъка смесени с малко мед гадно е но е много добре(така ми каза един инструктор)

Имаш реален шанс да се разболееш от салмонела. Едно на забравих колко хиляди яйца е заразено и ако не мине температурна обработка - честито! Печелиш антибиотици на воля!
Освен това има т.нар. биологична стойност на храните - той отчита какъв % от белтъка в тях усвояваш.
Цялото яйце (белтък+жълтък) е първенец с 94%
По отделно - доста по-малко.
Тоест ако ядеш само белтъци ще усвоиш много по-малко протеин от тях, отколкото ако ядеш цели яйца. Или едно яйце и един белтък.

10.11.08
21:52

Ама и аз ква простотия съм изръсил горе.. хранели ги с ленено масло :D Ленено семе исках да напиша.

Иначе, BlackStyle, искам да те предупредя, че моят опит със суровите яйца ми доведе доста стомашни болки и диария. Но това може и да се държи на факта, че гмурах по 3-5 на ден цели сурови :D

11.11.08
12:50

mitaka101, това с белтъците го зачетох и съм леко притеснен, аз редовно си хапвам по 7-8 на ден...особено след тренировка по 4 с мляко и 1 банан. ама сега май ще почвам да варя...:)...тъпото е, че като трябва да изям 4 варени белтъка и ми се надува стомаха за нищо..:)), а сурови и 10 можеш да изядеш...

RO

12.11.08
13:15

казано от slavko на 11.11.08, 12:50:

mitaka101, това с белтъците го зачетох и съм леко притеснен, аз редовно си хапвам по 7-8 на ден...особено след тренировка по 4 с мляко и 1 банан. ама сега май ще почвам да варя...:)...тъпото е, че като трябва да изям 4 варени белтъка и ми се надува стомаха за нищо..:)), а сурови и 10 можеш да изядеш...

Не ги яж сурови въобще не се замисляй ами спри. Остави това на Роки, той ги яде сурови :)
И аз имам въпрос , някой може ли да ми каже , коя марка млека са без консерванти . :)

Мнението беше редактирано от Rock_acdc на 12.11.08 13:16.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1