Въпрос за очите...

10.11.08
21:12

Това не може да се нарече травма или контузия, но мисля, че тук е най-правилното място да го пост-на.

Та, на 16г. съм, от 3 седмици тренирам (тази ми е 4та, само кръгови засега). Лежанката я правя със скромните 40кг. за момента. Проблема е, че по рождение си имам късогледство (в момента са ми -3.75 и -4 + астигматизъм) и съм чувал, че на някои упражнения вредят на очите ако се напрагяш много, особено на лег (при хора с очи като моите). Главно се натоварвам последната серия, другите не много.
Въпроса ми е, дали има шанс очите да станат по-зле от упражненията, по-специално лег? Честно казано си чувствам очите малко странно след лег, но ми минава после. При други упражнения това го няма.
Майка ми е фармацевт и ми каза, че не би трябвало да имам проблеми, независимо дали тренирам с лещи/очила (нося очила, но на лег ги свалям).
Честно казано отслабване на зрението към момента не усещам ама... де да знам?

10.11.08
21:21

Няма страшно - ако беше така досега всеки в залата да е с 20 диоптъра.

DI

10.11.08
22:19

Nikolay не е така! Например “Мечката” указва огромно напрежение именно в очите (просто такова е упражнението) и да, при късогледите по рожение хора увеличаващи диоптъра си, от много напъване очите се скапват още повече.. същото важи и за други упражнения изискващи по голям напън, напрежение и т.н. Aurin според мен, това само ще ти помогне, тъй като ще гледаш да не се напъваш и постепенно ще качваш килограмите в отделните упражнения. Просто не се напъвай с големи тежести. Успех!

Мнението беше редактирано от DiscoveryCold на 10.11.08 22:21.

10.11.08
22:44

Ми защото и аз съм късоглед а многото пънене въобще не ми се е отразило на диоптъра,пак казвам едва ли е така,понеже всеки с очила(а това са доста хора) щеше да ослепее от тренировките си.

11.11.08
04:36

казано от Nikolay на 10.11.08, 21:21:

Абе, момче, ти нормален ли си?
Не е въпроса само в диоптрите, а в това че може да ти се отлепи и ретината!
И като се напъвате, поне не забравяйте да издишате, че още повече ще усложните ситуацията.

NE

11.11.08
05:08

Братле,според мен няма от кво да се притесняваш.Евентуален проблем може да има от страшно голям напън...Тренирай си и не ги мисли очите.Поздрави :)

11.11.08
08:31

За такъв проблем по време на тренировка чувал сега, дори малко съм изненадан. Аз също съм късоглед, тренирам от години и не съм забелязъл такава тенденция. Дори миналата седмица бях на преглед - намалил съм леко диоптрите и астигматизма.
Ако говорим за правилно дишане и техника, тогава е друго.... чувал съм за случаи на инсулт по време на тренировка от неправилно дишане и напъване...

Мнението беше редактирано от Martenko на 11.11.08 08:33.

11.11.08
09:16

Аз ако бях на твое място щях да се ограничавам със серии не до 80-90 процента а по-скоро до 70-80 процента от максималната и никога да не правя тренировки за сила тоест максове и серии до отказ.

Може да звучи малко прекалено но ако го реализираш на практика ще видиш че пак ще си имаш резултати ако се храниш добре.

Според мен никой лекар не може да ти каже дали ще ти стане нещо ако се товариш прекоменрно и изобщо колко е това прекомерно. Така че ти си вземи предпазни мерки пък... Особено и на тази възраст а и на която и да си де щом вече имаш проблеми с очите не увеличавай риско излишно. Много е вероятно какти и да тренраш никакви проблеми да не ти създава на очите.

Мнението беше редактирано от tpd на 11.11.08 09:17.

11.11.08
11:48

Ако някои ми посочи един случй, в който някой си е отлепил ретината във зала от напрягане му давам 20 кинта. От напрягане може се исипиш ( както аз ) .  Наскоро верно едно момче ме пита дали ми се напрягат очичките на раменна преса и аз казвам не , той беше с очила и каза, че неговите му се напрягат . От напрягане диоптар да се увеличава... малко странно.

11.11.08
14:14

казано от Winnie на 11.11.08, 04:36:

казано от Nikolay на 10.11.08, 21:21:

Абе, момче, ти нормален ли си?
Не е въпроса само в диоптрите, а в това че може да ти се отлепи и ретината!
И като се напъвате, поне не забравяйте да издишате, че още повече ще усложните ситуацията.

Дай го по спокойно.И пак ти казвам,ако беше така,то всеки в залата да беше с отлепени ретини и пр.Щото ако не се напъваш не знам кво правиш в залата.

11.11.08
14:34

Пич иди и питай някой лекар тука не е мястото за такива въпроси

11.11.08
16:47

От 40 кила едва ли нещо ще ти стане.Занапред при по-големи тежести трябва да се внимава.И според мен са опасни тежести които вдигаш прав.Там разните тяга,чукчета,клек и т.н.Тоя диоптър гледай да го запазиш да не се увеличава повече.А това ще стане с повече спорт и фитнес и по-малко четене и време пред компютъра.Освен това късогледите имат слабост на тъканите на окото.Лесно се преуморява и деформира,диоптъра нараства.В много от тези случаи е свързано с липса на витамини и други вещества в кръвта.С две думи засили пълноценното протеиново хранене и повече червено обагрени плодове и зеленчуци,съдържащи каротин  и витамин А,боровинки,риба и подобни храни.През зимата може и синтетични витамини в умерени дози.

Тук някои писаха,че от фитнеса нямат проблеми със зрението.И ако имаше нещо,всички щяха да ослепеят.Което по принцип е вярно.Обаче има една подробност.При диоптър над 4-5 понякога стават промени в очните дъна.Може да се получи отлепване на ретината от самото високо късогледство дори без да спортуваш,а големи тежести увеличават риска.Накратко казано това е проблем преди всичко на хората с висока степен късогледство,с голям диоптър над 4-5 и повече.Те трябва да са по-предпазливи.Да избягват рязко вдигане на максимални тежести.Трябва да минават поне веднъж годишно на очен преглед с разширяване на зениците и измерване на очното налягане.Внезапни промени в зрението са сигнал,че може би има проблем и трябва преглед.Виждане на светкавици пред очите са често срещан симптом,предшестващ отлепването на ретината.В тоя случай се налага преглед по спешност за да се вземат необходимите мерки.

11.11.08
20:58

Благодаря на всички за мненията, най-вече на Миро. Това за упражненията прав е вярно, но сега крака не правя, защото се контузих лошо преди месец и 1 седмица и поне още 3 седмици крака няма да правя.

12.11.08
04:42

казано от Aurin на 10.11.08, 21:12:

Въпроса ми е, дали има шанс очите да станат по-зле от упражненията, по-специално лег? Честно казано си чувствам очите малко странно след лег, но ми минава после. При други упражнения това го няма.

Здрасти, пак :)
Не забравяй да издишаш, докато вдигаш щангата и не я претоварвай. Понякога, вие мъжете имате амбицията да вдигнете повече и се напъвате излишно. Същото важи и за тягата. Миро го е обяснил много по-обстоятелствено :)
Искам да вметна, надявам се нямаш нищи против, че хората претърпели оперативна корекция на диоптрите също са застрашени от “светкавиците” и трябва да внимават.

13.11.08
12:00

казано от Winnie на 12.11.08, 04:42:

казано от Aurin на 10.11.08, 21:12:

Здрасти, пак :)
Не забравяй да издишаш, докато вдигаш щангата и не я претоварвай. Понякога, вие мъжете имате амбицията да вдигнете повече и се напъвате излишно. Същото важи и за тягата. Миро го е обяснил много по-обстоятелствено :)
Искам да вметна, надявам се нямаш нищи против, че хората претърпели оперативна корекция на диоптрите също са застрашени от “светкавиците” и трябва да внимават.

Това за амбицията може би е вярно, да :)
Оперативни намеси за премахване на диоптър се правят по-късно. Брат ми каза за негова приятелка, която си е направила операция на очите при около -5 диоптър на 25год. и от въпросното място и казали, че по-рано от тази възраст не е много препоръчително. Но не съм много запознат с тия неща :)
Иначе вчера направих 45 без особено напъване ;)

Мнението беше редактирано от Aurin на 13.11.08 12:01.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1