25-те най-полезни храни на планетата

BO

14.11.08
07:35

Последният списък на най-здравословните храни предлага в новия си брой американското популярно списание Health. Своеобразната класация е съставена на основата на най-новите научни изследвания за всеки от продуктите, но с уговорката, че храните не са подредени според своята полза.

1. Кайсии
В състава им има много бета-каротин, който не позволява на свободните радикали да разрушават вътрешните структури на клетката. Особено полезни са за очите.

В организма бета-каротинът се преработва до витамин А, за който се смята, че намалява риска от някои видове рак. Един плод съдържа 17 калории, 1 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Купувайте твърди кайсии - когато омекнат те губят част от хранителните си вещества.

2. Авокадо
Понижава нивото на холестерола. В авокадото има и много целулоза. Едно парче съдържа 81 калории, 8 г мазнини и 3 г въглехидрати.

Съвет: Опитайте да замените майонезата в сандвичите и салатите с няколко парченца авокадо.

3. Малини
Те са богати на киселини, които прекратяват растежа на раковите клетки, витамин С, който понижава нивото на холестерола в кръвта и намалява вероятността от сърдечно-съдови заболявания, както и голямо количество целулоза. Една чаша малини съдържа 60 калории, 1 г мазнини и 8 г въглехидрати.

4. Диня
Витамин С и бета-каротинът, съдържащи се в нея, са сред най-силните антиоксиданти, които предпазват клетките от вредните свободни радикали. В половин диня се съдържат и 853 мг калий, който спомага за намаляване на кръвното, 97 калории, 1 г мазнини и 2 г въглехидрати.

5. Манго
Един плод със среден размер съдържа 57 мг витамин С. Мангото спомага за предотвратяване на артрита и зарастването на раните, а освен това укрепва имунната система. То съдържа и големи количества витамин А. В един плод има 135 калории, 1 г мазнини и 4 г въглехидрати.

6. Домат
Доматите намаляват риска от заболявания на пикочния мехур, стомаха и понижават с до 50% риска от рак на дебелото черво. Един среден домат съдържа 26 калории, 1 г въглехидрати и няма никакви мазнини.

7. Стафиди
Те са основен източник на желязо, което способства за пренасянето на кислорода към тъканите. Половин чаша стафиди съдържа 218 калории, 3 грама въглехидрати и никаква мазнини.

Съвет: Добавяйте стафиди към овесените ядки.

8. Смокини
Те са сред основните естествени източници на калий и въглехидрати. Освен това съдържат голямо количество витамин В6, който отговаря за производството на серотонин (хормона на удоволствието) и за понижаването на холестерола. Една смокиня има 37-48 калории, 2 г въглехидрати и никакви мазнини.

9. Лимон
Той е богат на витамин С - безспорно най-популярния антиоксидант. Съдържа много малко калории и няма никакви мазнини и въглехидрати.

Съвет: Добавяйте лимонов сок или парченца лимон към салатите.

10. Лук
Някои изследвания сочат, че той намалява риска от рак.
Една чашка нарязан лук съдържа 61 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Освен на салата, можете да го задушите в зехтин, да го сервирате с ориз или различни зеленчуци.

11. Джинджифил
Той спомага за намаляване на тежестта в стомаха и гаденето. 1 ч.л. пресен джинджифил съдържа 1 калория, и никакви мазнини и целулоза.

Съвет: Обелете твърдата кафява кора, нарежете го на парченца и го запържете в кипящо масло.

12. Броколи
Намаляват риска от рак на гърдата. Броколите са богати и на витамин С и бета-каротин. Една чашка съдържа 25 калории и 3 г целулоза.

Съвет: Добавете към задушените броколи лимонов сок.

13. Тиква
Всички растения от семейство Тиквени съдържат голямо количество витамин С и бета-каротин. В една порция има 80 калории, 6 г въглехидрати и 1 г мазнини.

14. Спанак
Съставките му възпрепятстват дистрофията на ретината, която е главна причина за влошаването на зрението в по-напреднала възраст. Една порция спанак съдържа 7 калории, 1 г въглехидрати и няма мазнини.

Съвет: Добавяйте спанак, подправен със зехтин и чесън като гарнитура към различните ястия.

15. Китайско зеле
Предпазва от рак на гърдата и понижава нивото на естрогена. Една порция зеле съдържа 158 г калций (чието нормално съдържание в организма намалява риска от остеопороза), 20 калории, 3 г въглехидрати и никакви мазнини.

Съвет: Нарежете белите сочни стъбла на зелето и ги добавете към пържолите или кюфтетата непосредствено преди тяхното сервиране на масата. Можете да ги консумирате и подправени със зехтин и чесън.

16. Чесън
Сярата, влизаща в състава на продукта и придаваща му специфичния аромат, намалява количеството на вредния холестерол, понижава кръвното и риска от рак на стомаха и дебелото черво. Една глава чесън съдържа 4 калории и никакви мазнини и въглехидрати.

17. Лапад
В половин чаша има 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.

Съвет: Добавяйте лапад в супите, за да увеличите количеството на белтъчините, но не забравяйте преди това да изплакнете добре листата.

18. Пшеничен зародиш
1 с. л. съдържа приблизително 7% от необходимото за деня количество магнезий, който има пряко роля за нормалната сърдечна дейност и предотвратява появата на мускулни спазми. Пшеницата е и добър източник на витамин Е. В 1 с. л. се съдържат 27 калории, 1 г въглехидрати и мазнини.

Съвет: Добавяйте пшеничен зародиш към млякото и плодовете.

19. Леща
Спомага за запазване здравето на сърцето, предпазват от рак на гърдата и съдържа внушителните 9 г белтъчини в половин порция. В нея има още 115 калории и никакви мазнини. Полезните й свойства се запазват и след термична обработка, т.е. можете да купувате лещата в изсушен, консервиран вид или на супа.

Съвет: Лещата е особено подходяща за един богат на протеини обяд.

20. Орехи
Те съдържат само ненаситени мазнини и затова понижават с до 20% риска от сърдечни заболявания. В 30 г се съдържат 166 калории, 17 г мазнини и 2 г целулоза.

Съвет: Шепа орехи за идеално средство за преодоляване на глада между основните хранения за деня без да се консумират мазнини, но пък с много калории.

21. Шарен боб
Половин порция от него съдържа над 25% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина, която спомага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и вродени дефекти. В половин порция боб се съдържат 103 калории, 1 г мазнини и 6 г целулоза.

22. Мляко с ниско съдържание на мазнини
Бактериите в млякото предотвратяват развитието на различни заболявания, а калцият укрепва костите. Една порция съдържа 155 калории и 4 г мазнини.

23. Обезмаслено мляко
То съдържа витамин В2, който е необходим за доброто зрение, витамин А, който предотвратява възникването на рани и алергии, калций и витамин D. Една порция съдържа 86 калории и никакви мазнини и целулоза.

24. Морски дарове
Всички ракообразни (мекотели, миди) са богати на желязо, минерали (магнезий и калий) и витамин В12, който поддържа функциите на нервите и умствените способности. 100 г съдържат 126-146 калории и 2-4 грама мазнини.

25. Сьомга
Рибите в студените морета (сьомга, тон, скумрия) са основен източник на мастни киселини, които намаляват риска от заболявания на сърцето. 100 г съдържат 127 калории и 4 г мазнини.

source: http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=1252058

14.11.08
10:07

Мерси но никъде не видях месо,яйца, извара :Д

FZ

14.11.08
10:17

казано от tonu на 14.11.08, 10:07:

Мерси но никъде не видях месо,яйца, извара :Д

Да най-вече има плод и зеленчук

Човека говори за полезни храни.

FZ

14.11.08
11:08

казано от Траян Атанасов на 14.11.08, 10:40:

Човека говори за полезни храни.

На пилешкото примерно , какво не му е полезното ?

14.11.08
11:27

Пропуснати са доста полезни неща...

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.11.08 11:28.

14.11.08
12:43

казано от Стоянчо на 14.11.08, 11:27:

Пропуснати са доста полезни неща...

x2

14.11.08
13:06

казано от FZKTWGS на 14.11.08, 11:08:

казано от Траян Атанасов на 14.11.08, 10:40:

Човека говори за полезни храни.

На пилешкото примерно , какво не му е полезното ?

Хормоните, с които третират пилетата. Кожата също е изключително богата на т.нар. лош холестерол и токсини...

За нас е полезно, но не е изцяло здравословно пилешкото.

FZ

14.11.08
13:12

казано от No_WaY на 14.11.08, 13:06:

казано от FZKTWGS на 14.11.08, 11:08:

казано от Траян Атанасов на 14.11.08, 10:40:

Човека говори за полезни храни.

На пилешкото примерно , какво не му е полезното ?

Хормоните, с които третират пилетата. Кожата също е изключително богата на т.нар. лош холестерол и токсини...

За нас е полезно, но не е изцяло здравословно пилешкото.

Ами то и в зеленчуците има нитрати ,  и др. така че .............

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 14.11.08 13:12.

14.11.08
13:30

а плодовете и зеленчуците не се ли третират с изкуствени торове и какви ли не замърсители има особено за тях така че .... айде..

FZ

14.11.08
14:55

За пилешката кожа ,  че  не е полезна съм съгласен , аз лично никога не я ям

Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 14.11.08 14:56.

BO

14.11.08
18:22

В тая статия се акцентира наи-вече върху това какво полезно действие оказват тия хранителни продукти върху човешкия организам. Преди всичко действието им е анти-оксидантно като всички знаете какво значи това. Наи-големите убийци на клетните това са свободните радикали, а начина по който ние можем да ги ограничим това е чрез анти-оксиданти. За справка една цигара унищожава половин блистер от витамин Ц в организма.
Пилешкото месо има място в тая класация но то щеше да е далеч назад в нея.

Мнението беше редактирано от bobi_benetton на 14.11.08 18:22.

16.11.08
08:36

Ами ако някой чака среща със Св. Петър, да вземе да се храни с “25-те най-полезни храни на планетата”. Срещата няма да закъснее.

16.11.08
10:27

Аз май не ям почти нищо от здравословните храни :)

SU

30.11.08
13:55

Извинявай, но в половин диня да има само 2 г. въглехидрати и в половин чаша стафиди- само 3 гр. .... нещо сериозно грешиш.
Не че изброените храни не са полезни, но въглехидратното им съдържание далеч не е такова, каквото е цитирано.

Килограм диня съдържа поне 110-120 гр “захар”. Приблизително килограм е един резан, може би един и половина, два. При внушителните размери на дините звучи странно “половин”, защото това може да е между 4 и 6-7 кг. :)

Списъкът е интересен и може да се направят изводи от него - обяснението към храните е за най-широката публика. За повечето от представените в класацията сме писали вече в изданието.

Любопитно е за мен, дали от списание Health са излезли данните или има разминаване при превода.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1