Холестерол (статия)

25.11.08
09:26

Реших, че ще е от полза:
стр.1 - http://bg.fotoalbum.eu/MOHCTAPA/a186230/00000002
стр.2 - http://bg.fotoalbum.eu/MOHCTAPA/a186230/00000001

Отново лекарите са на друго мнение...отново казват не на млякото и яйцата (визират се жълтъците).

Темата беше редактирана от Стоянчо на 25.11.08 09:28.

Този спор ще е вечен. Но никой не ви кара или убеждава да ядете жълтъци.

25.11.08
09:46

Да, никой не ме кара, но много хора ме УБЕЖДАВАТ ;)

25.11.08
10:08

на 7-8 белтъка не е за умиране ако се консумира и 1/2 жълтък! Айде сега ... :)

25.11.08
10:11

казано от Стоянчо на 25.11.08, 09:26:

Реших, че ще е от полза:
стр.1 - http://bg.fotoalbum.eu/MOHCTAPA/a186230/00000002
стр.2 - http://bg.fotoalbum.eu/MOHCTAPA/a186230/00000001

Отново лекарите са на друго мнение...отново казват не на млякото и яйцата (визират се жълтъците).

[sarcasm]
Старши нАучен сътрудник д-р. Мина Стойчева ? Ааа, ок - щом тя казва, така трябва да е  :ahhh: Досега не бях попадал на медицински журнал, в който да има викторини (справка - 2рата картинка), но явно има и такива. Иначе, готина статия - силно прилича на една от вестник “Труд” от близкото минало. Ама нищо де, то няма лошо. Нали трябва да се запълни с нещо останалата част от страницата. ‘Щото ако сложат само каренцето за новото хапче, дето “драстично намалява нивото МУ” (ах, този лош вид липид) няма да има същия ефект, понеже хората по принцип не са наясно с подробната аргументация изложена в статията. [/sarcasm]
За да не остана неразбран:
Не се заяждам, не плюя и нямам намерение да навлизам в никаква дискусия по темата ;) Хубаво е да има статии по всякакви въпроси и подкрепям идеята. И евала за заниманието да се снима, качи и покаже :exclaim:
По-горе просто изложих нещата, които спонтанно ми дойдоха в главата докато преглеждах, не можах да се сдържа.

25.11.08
10:34

G33K, правилно си разбрал идеята ми - просто да се публикува това четиво. Даже бих подканил аудиторията, ако им попадат подобни статии или въобще каквито и да е интересни статии, свързани с тематиката на форума/сайта нека ги публикуват, от това никой нищо няма да загуби, най-много да обогати общата си култура. Относно източника на конкретната статия - това е притурката “За здравето” към вестник стандарт.
Другото любопитно нещо в тази статия е и карето с количеството холестерол в различни храни.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 25.11.08 10:37.

казано от Стоянчо на 25.11.08, 09:26:

Никой не казва не, просто не бива да се прекалява... Като с всичко.
И преди сме я дискутирали тази тема. Съжалявам, че загубих някъде случай на умрял с запушени артерии от надяждане с яйца.
Така че нито вредността, нито безвредността на яйцата следва да се превъзнася.

Поздрави!

25.11.08
12:03

D3BEP, статията е ориентирана по-скоро към средностатистическия (съответно по-скоро нетрениращ) човек. Казва се, че в ежедневието трябва по-рядко да присъстват тези и тези храни, сред които са и яйцата...а ежедневието на трениращия е “бъкано” с яйца :).
Не пуснах темата с цел да се пораждат стари спорове, а само информативно. Нека всеки я тълкува както намери за добре.

25.11.08
12:10

казано от Стоянчо на 25.11.08, 12:03:

D3BEP, статията е ориентирана по-скоро към средностатистическия (съответно по-скоро нетрениращ) човек. Казва се, че в ежедневието трябва по-рядко да присъстват тези и тези храни, сред които са и яйцата...а ежедневието на трениращия е “бъкано” с яйца :).
Не пуснах темата с цел да се пораждат стари спорове, а само информативно. Нека всеки я тълкува както намери за добре.

Ами нали за това са добавките за да поправят нещата от храната. Пример: NOW имат доста качествени неща за премахване на лошия холестерол в кръвта, за прочистване на черния дроб и т.н. Колкото до средностатистическия човек който въобще не се интересува какво яде и какво става с артериите му то нещата са направо трагични. В тази връзка човек или узрява в даден момент и проглежда /визирам спорта/, или се оставя на течението с мисълта - на мен не би могло да ми се случи.

Аз съм решил ако ще умирам от нещо такова да е от яйца, а не от цигари и алкохол.

казано от Стоянчо на 25.11.08, 12:03:

Добре де, аз я прегледах по диагонал.
Не виждам нищо необичайно и особено в статията, само верни неща.

Според мен пропускате факта, че представената “диета” в статията е за хора по принцип имащи висок холестерол и си е много правилна.

Иначе, ето

http://www.bb-team.org/articles/1009/
http://www.bb-team.org/articles/898/
http://www.bb-team.org/articles/1557/

Статии за холестерол и свързани :)
А ето и целият таг...

http://www.bb-team.org/tag/холестерол/

Поздрави!

25.11.08
13:43

Не е въпросът в това дали има или няма вече публикувани статии, а че тази е поредната “contra” яйцата. Дори и да е написана за лица, с висок холестерол, тя подсказва, че чрез диета (органичаване на яйцата) високият холестерол може да се смъква или поне да не се покачва... Както и да е, явно статията е била безполезна, ако е така темата да заминава.

казано от Георги Гайдов на 25.11.08, 12:24:

Аз съм решил ако ще умирам от нещо такова да е от яйца, а не от цигари и алкохол.

А не е ли по-добре да не се мре и от яйца или поне да се намали рискът.
Някой като пусне такава тема и все едно взима щангите от ръцете ви и ви казва айде повече няма да тренирате днес...:)

казано от Стоянчо на 25.11.08, 13:43:

Не е въпросът в това дали има или няма вече публикувани статии, а че тази е поредната “contra” яйцата. Дори и да е написана за лица, с висок холестерол, тя подсказва, че чрез диета (органичаване на яйцата) високият холестерол може да се смъква или поне да не се покачва...

Е това лъжа ли е според тебе? Смяташ, че холестерола от храната няма как да попадне в организма ли? Не разбирам?

25.11.08
15:43

Не съм компетентен и не мога да кажа кое е лъжа и кое не. Аз съм привърженик на това да ям 5 белтъка и 1 жълтък именно поради множеството подобни статии, които съм прочел и просто отбелязвам, че тази е поредната в подкрепа на начина, по който ям яйцата. Когато се пусне подобна тема за холестерол или жълтъци и веднага има хора, които казват “дайте ми жълтъците на мен” или “абе луди ли сте само цели яйца ям” и др. подобни, без изказванията им да са подплатени със солидни аргументи...е, ако приемем за такива изследване върху 20000 човека, проведено в Университета Х в държавата У, от професор Z… Аз поне досега НЕ съм чел статия, в която да пише “яжте колкото си искате цели яйца, от консумацията им В ДЪЛГОСРОЧЕН план няма да ви стане нищо лошо свързано с холестерол и стеснявания на кръвоносните съдове”.
И още нещо, което може да звучи неиздържано, но все пак ми се иска да видя статия на български език, под която да стои името на български учен, който да е заложил името си под това, което е написал и същия този да е казал, че яденето на жълтъци не влияе на нивата на холестерола. Подозирам какво ще ми се отговори - приетия холестерол не влияе на този в кръвта...ОК, а като не влияе защо на хората им препоръчват да се въздържат от ядене на мляко. яйца...
Не искам да спорим, аз съм един от вас, не съм срещу никой!

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 25.11.08 15:50.

Ма ний и да спорим ти пак си един от нас. Не се делим по разликата в мненията.

Начи, виж българин какво е написал, нямам време да го сканирам цялото.
“В жлъчката се намира холестерол в свободно състояние. Една част от него СЕ РЕЗОРБИРА обратно през тънкото черво и чрез v.portae преминава отново в черния дроб”.
Разбра го, нали? Най - общо казано жлъчката отделя преди червото и сокът й се смесва с храната, т.е. наличният в храната холестерол МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ червото и да се озове в кръвта. Описан е и пътят.
Думите с на професор Начо Начев, екс председател на съюза на българските медицински дружества. Съавтори са му един професор и трима доценти по медицина.
Друг е въпросът, че черният дроб има механизми тоя холестерол да се “обезвреди”, да се използва и т.н. Трети е въпросът, че черният дроб има капацитет, не е безкрайна сила...

Мнението беше редактирано от Стефан Симеонов на 25.11.08 16:23.

25.11.08
19:27

Според мен тая статийка си е написана на супер разбираем и нисък като ниво език,с цел абсолютно всеки - от скучаещия лекар в кенефа до фолк-певицата чакаща за реда й на фризьора :lol:

Абе не трябва да се прекалява с нищо. Нашия бивш ректор проф.Овчаров ни го казваше постоянно,колкото и да е шаблонно. Нещо което сега се сещам от него, е че разделното хранене е много глупаво като идея.Причината е ,че екзокринният дял на панкреаса произвежда абсолютно достатъчно като брой и количество ензими ,за да се справим наведнъж с приетата храна -била тя от растителен и животински произход едновременно или с много белтъчини  и много въглехидрати. Панкреас btw от старогръцки означаваше нещо като “смила всичко”

25.11.08
19:51

Това е доста интересно по темата - http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1