10.09.04
20:23
може ли някой да ми обясни особеностите при метаболизма на фруктозата. За глюкозата ми е ясно - постъпва директно в кръвта, сложните въглехидрати се разграждат до глюкоза, като и в двата случая глюкозата се използва за енергия, попълване на гликогенните депа, а излишък се трупа в мастните клетки. Какво става с фруктозата обаче - тя е монозахарид, имам някакъв спомен че не се трансформира в глюкоза. Въпросът е още по-интересен в светлината на голямото количество фруктоза която всеки в този форум поема чрез плодовете, меда и т.н.
Има нещо,което трябва да знаеш!А това е,че фруктозата не се преобразува напълно в глюкоза.Неусвоената фруктоза се трансформира във вид на мазнини,които съответно се натрупват под кожата.Яденето на плодове не е фатално,но трябва да бъде ограничено.По 2-3 плода на ден,като последния трябва да бъде изяден най-късно до 15 ч.
17.01.05
01:42
Фруктоза -същата молекула като глюкозата само че кислородният атом(с двойна връзка/кетон/)е резположен на друга позиция във въглеродната верига.Могат да се преобразуват една в друга.Пример за това е медът в него и двата захарида се съдържат в някакви пропорции(непомня точно какви).
И фруктозата и глюкозата постъпват в гликолитичната обменна верига, по един и същи начин (след трансформация до фруктозо-6-фосфат), така че не знам какви са тия работи с непълното усвояване и т.н.? Транспортните механизми на глюкозата и фруктозата в клетката са сходни, само че при фруктозата са два (инсулин зависим и инсулин независим).
Slade, напиши нещо повече за инсулинонезависимия механизъм, излиза че дори без пик на инсулина, фруктозата може да влезе в мастните клетки, а нещо не ми се вързва с другите неща които знам?
Трябва да си изровя учебника по биохимия и да ти го препиша механизъма от там.
Открих обаче информацияз ащо фруктозата може да повлияе на напълняването (но не защото не се усвоява напълно, а точно обратното):
We are “constructed” to conserve energy. The rapid entry of fructose into glycolysis leads to fatty acid synthesis in the liver. Because fructose metabolism “fills” glycolysis with substrate at a very high rate, frequent use of sucrose (remember sucrose is a dimer of fructose and glucose) or fructose promotes fat production. Plasma triglyceride levels are increased by the ingestion of large amounts of sugar. There is a correlation between sugar consumption, high plasma lipid levels and atherosclerosis.
Накратко за който не знае английски: Бързото навлизане на фруктозата в гликолизата води до синтезата на мастни киселини в черния дроб. Поради това, че фруктозния метаболизъм подава на гликолизата субстрат с много висока скорост, редовната употреба на захар (димер от фруктоза и глюкоза) или фруктоза увеличават производството на мазнини. Явно трябва по-внимателно с фруктозата.
Може би това което пише в статията е точно така, но за да не останат другите с погрешни впечатления, бих искал да кажа че 2-3 плода на ден са задължителни дори в период на релеф, предвид ценните им микровещества а и доколкото знам сутрин фруктозата отива приоритетно за възстановяване на чернодробния гликоген, което действа общоанаболно. Производството на мастни киселини се случва при пълни гликогенни депа и висока концентрация на глюкоза. Поне това аз съм чел.