Икномическата криза и хранителните добавки

16.11.08
15:39

Как мислите какво е бъдещето на хранителните добавки, имайки в предвид настъпилата икономическа криза.Ние тук ползваме почити изцяло вносни продукти, а доколкото разбирам в Европа и САЩ кризата е доста осезаема.Нека някой който е запознат с международния пазар да обясни какво би могло да се случи тук при нас в БГ.Очаква ли се движение на цените и ако да накъде.

ВИ

16.11.08
16:06

Кризата не е просто осезаема, а направо катастрофална и нас ни засяга доста повече отколкото щатите, европа и япония. Инвестираните в нас пари се изтеглят, фондовия пазар умря, недвижимите имоти почнаха да се сгромолясват, а пролетта ще видиме и кои банки ще фалират и колко пъти ще се увеличи безработицата.
Що се отнася до добавките в световен мащаб, може да се предположи, че пазара ще забави растежа си и дори може да се свие. Във момента водещи марки повишават цените на продуктите като превантивна мярка.Най-вероятно ще има фалити и при някои от марките.
Ако продължава да пада американската борса (а за сега няма признаци за спиране) до нова година може да видим курс от два лева, а може би и повече за долар. Сумирано това би означавало повишение от 70-100% от сегашните цени на американските продукти. Най-вероятно и европейските ще ги хване инфлацията.

Е новите цени биха свили драстично потреблението.

16.11.08
17:38

Трябва ли да се презапасим докато е време?

ВИ

16.11.08
18:19

казано от Стоянчо на 16.11.08, 17:38:

Според мен има смисъл за не повече от 3-4 месеца.
Надеждата е , че около февруари ще излязат малко по-добри новини за финансовия сектор. Тогава долара би трябвало да загуби малко тежест.

СБ

16.11.08
19:33

казано от Валентин Иванов на 16.11.08, 18:19:

Надеждата е , че около февруари ще излязат малко по-добри новини за финансовия сектор. Тогава долара би трябвало да загуби малко тежест.

И двамата знаем, че това е утопична мечта... Просто нещата от тук нататък ще стават все по зле във финансовият сектор. Тази криза не е на ниво “България” както беше когато банка “Моллов”, “Първа Частна...” и “Банката за Земеделски Кредит” фалираха и куп други. На ниво СВЯТ е... -5% в Сряда на NYSE… за Атинската Стокова Борса, там положението е критично - гледал ли си индексите на банките там...., ами те държат един много добър процент от нашите БГ банки...за Азиятския пазар просто не ми се говори... Да не си мислите, че БГ е изолирана на пустинен остров??? Арабските държави са друго нещо, но доколкото знам, ние не копаем петрол в заднияси двор??!

Приятели не ни чакат добри времена... най-големите банки в БГ са субсидирани или са клонове на чуждестранни банки “Майки”... Недостига на свежи пари е толкова усезем, че просто няма накъде... да сте виждали скоро реклами за кредити по TV-то... тези за депозити изобилстват...

2008-09 са години на обемите... който набере добра депозитна база и умерено кредитира, ще остане на пазара.... (от банките)

Вальо нека не залъгваме хората... както Българина е свикнал с един що годе добър стандарт за сега, шока ще бъде толкова осезаем след 3 месеца, че кой знае какво ще стане...

Nick K.

Мнението беше редактирано от Сила БГ на 16.11.08 19:48.

Честно казано, май изпитвам угризения на съвестта заради това че пуснах темата.

17.11.08
08:03

Мне, добро четиво стана.
Относто презапасяването - или го правиш за поне 6-7 месеца дори година или е безсмислено.

ВИ

17.11.08
09:32

казано от Сила БГ на 16.11.08, 19:33:

казано от Валентин Иванов на 16.11.08, 18:19:

И двамата знаем, че това е утопична мечта... Просто нещата от тук нататък ще стават все по зле във финансовият сектор. Тази криза не е на ниво “България” както беше когато банка “Моллов”, “Първа Частна...” и “Банката за Земеделски Кредит” фалираха и куп други. На ниво СВЯТ е... -5% в Сряда на NYSE… за Атинската Стокова Борса, там положението е критично - гледал ли си индексите на банките там...., ами те държат един много добър процент от нашите БГ банки...за Азиятския пазар просто не ми се говори... Да не си мислите, че БГ е изолирана на пустинен остров??? Арабските държави са друго нещо, но доколкото знам, ние не копаем петрол в заднияси двор??!

Приятели не ни чакат добри времена... най-големите банки в БГ са субсидирани или са клонове на чуждестранни банки “Майки”... Недостига на свежи пари е толкова усезем, че просто няма накъде... да сте виждали скоро реклами за кредити по TV-то... тези за депозити изобилстват...

2008-09 са години на обемите... който набере добра депозитна база и умерено кредитира, ще остане на пазара.... (от банките)

Вальо нека не залъгваме хората... както Българина е свикнал с един що годе добър стандарт за сега, шока ще бъде толкова осезаем след 3 месеца, че кой знае какво ще стане...

Nick K.

И аз точно това казах в първи ями пост. В БГ сега започва шоуто и ще видим кулминацията някъде пролетта с големите фалити.
Докато в световен мащаб има очаквания тогава да започне да обръща тренда. Такива кризи са циклични, стават на 6 до 10 години и продължават средно по една( като изключим голямата депресия 28г). Ако имаме едно рали на NYSE, ще има рязък скок на петрола и спад на долара и дай боже да успеем да издърпаме поне едно контейнерче на по-приемлив долар. Не само ги следя нещата на NYSE i na Nymex, но и имам позиции там.
Според специалистите кризата в БГ ще продължи поне 4-5 години и за съжаление доста ще се промени начина ни на живот.

СБ

17.11.08
10:15

Разбрал съм те погрешно значи с това което си написал... определено сме на едно мнение... нещата не са розови и приказката, в която живееше БГ е към края си. Казвам това, защото по мое мнение 89-90 година и Виденовия мандат ще ни се сторят като детска игра. Все пак средностатистическият Българин е стигнал до определен стандарт на живот и в бъдеще ще се промени много.

Пак казвам, ако кризата беше на местно ниво, щеше да е песен, но не е... затягайте коланите...

Мнението беше редактирано от Сила БГ на 17.11.08 10:20.

02.12.08
20:45

Криза има ама не се оливайте. Тя ще се задълбочи ако всеки зпре да купува и си пази парите за “по-добри времена”. Истината е, че кризата добива “свински” размери и заради медиите. Много ясно  , че като всеки, хванат от кол и въже обяснява как ще се случи най-ужасното нещо, хората ще се панират и пазара ще замре. От това икономиката ще пострада още повече.
Същото виждам и тук. Разни хора обясняват, че едва ли не ни чака втора Голяма депресия. Ми ако ви слушат хората и се влиаят точно това ще стане. Малко по спокойно. Не е розово положението ама не изпадайте в крайности. Човек като се панира, прави най-големи глупости.
Да не говорим, че икономиката си е циклична. Не може само да расте. Все пак понякога има спадове. И сега е така. Това не означава, че трябва да се презапасиме с нафта, брашно и картови, да с еприберем вкъщи и да си прережем вените. Спокойно. Надявайте се хората от които зависи положението да си свършат работата. Дано повечето от вас да са лоши пророци.

02.12.08
21:39

Цикличните кризи в икономиката са на 50 години - открил ги е някакъв руснак и са наречени на негово име, ама не го помня. И в никакъв случай няма да има 4-5 години криза в Бг. Това е несериозно твърдение, най-малкото е недоказуемо. Ако греша, моля да ме поправите!
И като повод за оптимизъм - долара спря да поскъпва, това трябва да ви говори много.
:)
За съжаление някои вносители пак (и отново) си вдигнаха цените, при положение, че и без това са в пъти над американските. Май ще сменям вносителя, с който работя ...

Мнението беше редактирано от mitaka101 на 02.12.08 21:42.

02.12.08
21:58

казано от mitaka101 на 02.12.08, 21:39:

Цикличните кризи в икономиката са на 50 години - открил ги е някакъв руснак и са наречени на негово име, ама не го помня.

Кондратиев ;)
Долара стана 1,50 и нагоре и някои вдигат цените,но когато беше 1,20-1,30 не ги сваляха.Хубавото е че има вносители, които запазват цените, а и доста коледни промоции излезнаха, така че да се възползваме докато можем. :)

03.12.08
08:00

Коледната промоция на ОН е +10% на цените!!!????!!!
Ще зареждам вече на NOW.
Момчил се самозабрави за пореден път - тоя пич е решил да си взима примерно 100 бона на месец от добавки и като му падне оборота под тази (теоретична и сигурно занижена) сума си вдига цените.
Има пряка зависимост между ниските продажби - то си е цикличност през годината и вдигането на цените на ОН.
Работя поне от 6 години с Момчил и е вдигал цените повече от десет пъти затова време, а ги свали само веднъж и то закратко.
А кризата, свивайки пазара, трябва да доведе до понижаване на цените - с цел запазване на нивото на продажбите производителите ще свият печалбата, защото иначе конкуренцията ще ги изяде. Хубавото на тази криза е, че по-неконкурентоспособните ще фалират и (дай-Боже) качеството в световен мащаб да нарастне.
:)

03.12.08
10:25

Ами според мен ОН разчита главно на платежоспособни дами и джентълмени. Както едни фитнеси в София в които не можеш да правиш тяга, защото имало някаква скъпа настилка, която лесно се чупела... :) Понеже в България поляризацията е силно изразена в класите, е разумно Момчил да разчита на платежоспособните, да ги товари малко повече, вместо да разчита на големи обороти, каквито прави Г-н Карабиберов. Децата си купуват повече от Карабиберов, а от ОН ако съберат пари няколко пъти в годината за нещо по-лъскаво. Но и при Карабиберов има толкова много хубави неща и други с по-добра цена.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1