01.12.08
19:23
Помогайте с идей!
Близо година имам стаж с залата - мин. 4 пъти седнично. Проблемът ми е обаче, че вече близо месец нямам тази сила, която имах преди това. И не само, че не мога да повиша постиженията си , ами дори напротив - започват да ми тежат дори и по-леки килограми. От какво да може да е причината?
Смених и тренировъчната програма, но отново нищо. Дори и добавките спрях, че си помислих, че може да са се натрупали прекалено много в огранизма /Вземах 2месеца Нитрикс със Cellmass/
Сега взимам само протеин на BSN.
Давайте някакви съвети, че както написах в началото - проблемът не е в това че не вдигам килограните на лоста, а че като нямам сила губя и мотивация.... предполагам всички знаете какво имам предвид. Може би това е т.нар. “Застой”
Според мен минимум 4пъти в седмицата трябва да ти е максимум,не си на стероиди за да тренираш като луд.Най вероятно си претренирал.Виж си храненето,изядай една пържола 1час преди тренировка,на мен ми действа добре за силата.Протеина ти е добър но не знам колко дози вземаш от него и ако имаш възможност добави БЦАА.Според мен направи си 10 дена почивка и почни отначало но не претренирай.
Ако тренираш културистично не трябва да ревеш, че нямаш сила. Тогава това няма значение, дори най-големите културисти в един момент тренират с дъмбелчета от по 10 кг. Ако тренираш силово да се оплакваш... ама като не го правиш по-добре си гледай растежа и не мисли толкова за силата. Ако искаш да имаш сила, почни малко силови тренировки, само с базовите упражнения, само по 1-3 работни повторения и ще вдигнеш хем силата, хем ще имаш по-добра плътност на мускула и качествена мускулатура.
Ако на тренировка с тежести не се чувстваш по-силен от преди (и това съответно да рефлектира върху брой повторения с дадена тежест/нова тежест на щангата и т.н., тоест да има прогрес от тренировка до тренировка) значи почиваш малко. Ако това стане хронично - значи трябва за седмица-две да спреш, за да вземеш засилка един вид.
казано от G33K на 01.12.08, 21:22:
Ако на тренировка с тежести не се чувстваш по-силен от преди (и това съответно да рефлектира върху брой повторения с дадена тежест/нова тежест на щангата и т.н., тоест да има прогрес от тренировка до тренировка) значи почиваш малко. Ако това стане хронично - значи трябва за седмица-две да спреш, за да вземеш засилка един вид.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 01.12.08 22:35.
силата не значи растеж, това че нервната ти система не е тренирана и не можеш да вдигнеш дадена тежест не значи, че мускулатурата ти е слаба или обема на мускула е малък. Като не тренираш нервната система с единици и двойки - няма как да си силен, ако щеш и два месеца да почиваш и да ядеш картофки пред телевизора :)
Ако си културист с доста години зад гърба си и видове тренировки, тонове вдигнати железа - тогава може и да си силен, но може и да не си.
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 01.12.08 22:50.
почини седмица и след това направи цикъл за сила за 2-3 месеца - има полза - от опит го казвам. дори и по чисто трибойска програма потренирай
казано от Emil_mlo на 01.12.08, 22:45:
силата не значи растеж, това че нервната ти система не е тренирана и не можеш да вдигнеш дадена тежест не значи, че мускулатурата ти е слаба или обема на мускула е малък. Като не тренираш нервната система с единици и двойки - няма как да си силен, ако щеш и два месеца да почиваш и да ядеш картофки пред телевизора :)
Ако си културист с доста години зад гърба си и видове тренировки, тонове вдигнати железа - тогава може и да си силен, но може и да не си.
Е то силен си е относително понятие. Не силен като целенасочено работещ за това, но по-силен отколкото си бил преди. Според мен за един изцяло натурално трениращ предимно за здраве и визия човек оптималният път е прогресът на обем и този на сила да са в зависимост. Все пак, трудно ще станеш по-голям/по-мускулест без да станеш доста по-силен. Само в сравнение със себе си това, не силен по принцип.
Трябва да се прави разграничаване, не всеки е Грег Ковач, да може да прави с 200 и нещо килограма 10ки, а и какъв е смисъла. При тези повторения възможността за травма е много голяма, защото мускула е подложен е непрекъснато напрежение, а нервната система е на предела си, много често и отвъд него, което пречинява и загубата на сила в последствие. Отказа, културистичната тренировка като цяло е много вредно нещо за нервната система. За организма това е стрес и саркоплазмената хипертрофия е реакция на организма в борба с този стрес и срив. И ако възстановяваш добре, имаш високи хормонални вълна, може и да има растеж на мускула, което си остава обаче една лесно разграждаща се тъкан при нужда.
Според мен е мит, че големите и културисти трябва да са и 100% силни. При толкова много повторения една хубава травма би била край дори на тренировките. За това културизма е измислил толкова много упражнения, машини и т.н. за да може всичко да се товари пълноценно, а да не се разчита само на базовите упражнения. На тягата ще натовариш едни мускули с по-силна хипертрофия от другите, примерно кръста, еректорите и трапеца, докато другите ще изостават... това не работи в културизма. Също така нито едно друго упражнение не може да донесе еднаква хипертрофия на всички участващи мускули.
Тихомир, който стана трети на републиканското тази година, правеше за трицепс 130-140 8ци, чисти. С течение на подготовката силата му намаля, интересно, че от подготовката имаше моменти, когато имаше отново дори и повече сила, но и тренировки до отказ само с 60кг. и дъмбелче с една ръка над глава 8-10кг... Това че Пенчо вдига 150от лег 10ка, не значи, че има най-добрите гърди на състезание, даже на против.
Според мен липсата на сила може да се дължи и на друго
Момчето каза, че има стаж 1 година.
Значи, ако през тази година той е тренирал без прекъсване е нормално да има малко спад на нивото на тестостерона. И аз съм го изпитвал. Тук решението е да се опита да го повиши до предишните нива. Примерно с ZMA.
Може просто да се е натрупала и хронична умора. 10-ина дена почивка биха го “излекували”.
А и щом до скоро е вземал Cellmass, според мен е нормално след като го спре да има лек спад на силата...
Нещата май са навързани и трудно може да се каже къде точно се крие причината. :roll:
А дали проблема не се крие и в диетата? Приемаш ли толкова ( и достатъчно) въглехидрати, колкото си приемал и преди ?
Мнението беше редактирано от Rafael на 02.12.08 10:35.
02.12.08
20:43
Значи хранителният ми режим мисля, че е на ниво...дори и да не е ... същият е като когато имах много повече сила, т.е. не мисля че би могло да е в него причината. За добавките да кажа - значи взимах Cellmass, BCAA, Протеин и Nitrix. Тъкмо започнах да усещам повишение на силата и беше минал месец с тези добавки и спрях Cellmass-a и ВСАА-то /нали уж Cellmass-a се взима месец, след това месец почивам..някъде го бях чел, но както и да е/. Значи продължих с Протеина /3 пъти дневно - сутрин, след това след пренировка и след това към 11 вечерва - лягам към 1:00/, Нитрикс-а /3 капсули сутрин на гладно и 3 малко преди тренировка/ и добавих и No Explode към добавките /незнам какво толкова го хвалят - при мен не подейства.... дори бих казал никак... разбира се всичко си е до организъм/. И от тогава започна спада на силата ми. Само да вметна - нямам амбициите да вдигам по 200 от лежанка..., но поне да не се получава така , че да съм правил серии със 100, а сега и 80 да ми тежат.
След месец с въпросните добавки силата все не ми стигаше - спрях No Explode-a и започнах пак Cellmass, но уви - силата така и не ми се връща.
Ще направя наистина почивка една седмица пък ще видим какво ще стане.
П.С. Докато почивам само протеин ли да взимам.
Супер, добавките са добре. Гледай си хапването, разнообразно и по много, особено ако зимата качваш маса. Ако искаш направи един месец или 3 седмици силова тренировка само за повишаване на силата. Тренировката е следната: Избираш си няколко базови упражнения и ги правиш само тях. Примерно лег, клек, тяга - към трите можеш да прибавиш френско от лег, лег преса, хакен клек, ти си прецени. Правиш по 2 базови упражнения на тренировка, загряваш поне 15-20 минути хубаво само с лоста или с малко дискове, след това почваш серии с по 1-3 повторения с 3-5 минути почивка между сериите. 100% ще качиш сила така.
казано от tonu на 02.12.08, 10:37:
Георги Димитров пък прави лег-а с 80кг. Ако не ви се вярва не вярвайте...
Той и с 30 да го прави пак ще изглежда така, но и цикъла му явно си го бива :)
казано от Стоянчо на 03.12.08, 15:24:
казано от tonu на 02.12.08, 10:37:
Георги Димитров пък прави лег-а с 80кг. Ако не ви се вярва не вярвайте...
Той и с 30 да го прави пак ще изглежда така, но и цикъла му явно си го бива :)
не си съвсем прав - какъвто и да е цикъла, без яки, сериозни тренировки, нищо не става ..... с каквито и да е препарати
03.12.08
21:48
казано от Emil_mlo на 02.12.08, 21:19:
Супер, добавките са добре. Гледай си хапването, разнообразно и по много, особено ако зимата качваш маса. Ако искаш направи един месец или 3 седмици силова тренировка само за повишаване на силата. Тренировката е следната: Избираш си няколко базови упражнения и ги правиш само тях. Примерно лег, клек, тяга - към трите можеш да прибавиш френско от лег, лег преса, хакен клек, ти си прецени. Правиш по 2 базови упражнения на тренировка, загряваш поне 15-20 минути хубаво само с лоста или с малко дискове, след това почваш серии с по 1-3 повторения с 3-5 минути почивка между сериите. 100% ще качиш сила така.
Това е истината приятелю, просто трябват и такива тренировки от време на време, да изпиташ лимита си... Колегата ти го е написал. Но не жертвай техниката си, само и само да вдигнеш 5 кг повече, контузиите лесно стават. Говоря от опит. ;)