16.01.05
15:37
Един приятел, който се занимава сериозно с тенис на корт ме попита за подходящи упражнения във фитнес залата, които да доведат до подобрение в играта му. Аз съм играл, но отдавна и много малко и не съм съвсем сигурен кои точно мускулни групи са най-натоварените, предполагам упражнения за предмишница и сила на хвата трябва да прави, но ако някой има повече информация...
16.01.05
23:41
за рамо да прави... и крака
bobtosh, може да нямам толкова опит във фитнеса колко теб, но поне в тениса едва ли е така :)
Главно за краката трябва да се поспори и то не само от гледна точка на фитнеса. Та има мнения, че увеличаването на силата води до намаляване на издръжливоста, незнам дали е така, но тук издръжливост е много необходима. Абе то тениса хубаво, ама заради него верно немога да тренирам краката като хората, понеже на корта се скапват от натрупаната умора от щангите, та затва гледам да не ги преуморявам.
А иначе ако иска да блъска як сервис горещо препоръчвам гърди и трицепс :) понеже при него трябва да се “легне” на една страна и се включва гръдния кош. Тва за който е играл.
А иначе ако е новак в тениса и ако претовари предмишницата има една мноо гадна контузия наречена “тенис лакът”, но тя отшумява с нужната рехабилитация :)
Бе общо взето поради комплексноста на спорта, включващ множество разнообразни удари + много тичане по корта в работа влиза абсолютно цялото тяло. Ако сред профитата търсите мноо корав тенисист, няма да откриете, понеже те се скапват от тренировки и немогат да наваксат като хората. Но това си е за тях :)
Бе незнам кой ще го чете това, но се надявам да е било интересно :)
ми да ти кажа тренирвки и с щанги определено биха подобрили бързината и силата. Не става дума за бодибилдинг тренировка а за експлозивност. изпълнява се с тежест 30% някъде от максималната. и по 2 повторения на серия. правите серии докато мускула се чувства свеж. сега тенисистите си знаят кои мускули вършат основна работа. мисля че експлозивна тренировка за рамо с рамена преса., за гърди- лег и набирания/или на скрипец за гръб. за краката клекове с подскок.
не съм трениор има и още полени неща който могат да се правят. важното е да не се трупа маса. при мен тези упражнения доста добре се отразиха на играта ми на волей, футбол и баскет. играя ги за удовоствие.
26.02.05
12:52
[quote author=“Achille”]
Главно за краката трябва да се поспори и то не само от гледна точка на фитнеса. Та има мнения, че увеличаването на силата води до намаляване на издръжливоста, незнам дали е така, но тук издръжливост е много необходима.
когато някой се занимава сериозно с някакъв спорт, тренировката му във залата е съвсем различна от билдерската!!! това, че трябва да прави крака не означава да да прави клекове и лег-преси до откат с 101% от възможната тежест.......когато на спортисти се препоръчва тренировка в зала, тя е повече за издръжливост. в този ред на мисли задължителните за тенисиста мускулни групи са краката, предмишницата, рамото, трицепса, гърдите...това обаче не означава, че трябва да се пренебрегват другите мускули(най-малкото от визуална гледна точка - обичайна картинка - тенесит с две отчетливо различни по големина ръце.....кофти нали ?)
A_Layup, този тип тренировка е доста сложна като замисъл и с минимални ползи, поне според мен, 2 повторения на серия няма да дадат желаното натоварване, особено с 30% от макса
wow при този метод се тренира експлозивност. лично аз съм го изпитал има ефект и продължавам да го правя. повторенията са 2 за да може мускула да е максимално свеж за следващите серии. а тежеста такава за да може да се изпълнява макс бързо. това е тренировка за експлозивност на мускула не за сила издръжливост маса и тн... (още от малък ми харесва думата експлозивен:-))
с експ трен. от лег и рамена преса мятам вече с 10м повече снежни топки :-). и цела хората от далече.
28.02.05
10:41
[quote author=“A_Layup”]с експ трен. от лег и рамена преса мятам вече с 10м повече снежни топки :-). и цела хората от далече.
е, ти си станал машина :wink: :D