03.12.08
18:56
Преди няколко седмици имах физически проблем-натоварване и бях доста зле.Спрях фитнеса.Но сега пак почвам,защото имам голямо желание.Проблема е че си изгубих стария хранителен режим (rofl) а и без това той не беше особенно приятен.Не мисля да спазвам СТРИКТЕН режим,а просто така да го кажа здравословно хранене.Въпроса е дали правилно съм подбрал нещата.Ето ги и тях:
Закуска - Овесени ядки + Кисело мляко(не цяла кофичка,защото немога да изям цялата,приблизително 2/3 от нея)
Хмм как да го кажа..Предиобедно ядене - 5-6 белтъка
Обяд - Бяло пилешко месо + Ориз или картофи(варени) като гарнитура(Не винаги е с гарнитура).С минимално количество мазнини приготвено.Понякога разнообразявам.На обяд хапвам супа(леща,боб,зелен фасул или пилешка/телешка/зеленчукова супа)
Следобедно хранене(това май се пада и хранене преди тренировка.Това хранене е в 15:40 а тренировката е в 17:00) - тук вече неможах да го измисля.Може би пак яйца + ядки или някви плодове.Понеже в този час съм на училище нямам възможност да нося месни храни.Някви идеи какво да добавя тук?
Хранене след тренировка - 40-60 мин след тренировката.Вече съм вкъщи т.е. мога и меса да ям.Тук също не знам какво да добавя,предложения?
Вечеря - Не знам дали да включа вечеря,защото след всичките тези яденета ще се чувствам наяден ако не и преяден.Мнения?
На Предиобедното Хранене Ако само белтъците са малко,мога да добавя айран или ядки.Нищо друго,защото съм на училище.И колко белтъка 5 или 6?
14 години,Момче 172-172см. висок;тегло 68-69кг.
03.12.08
21:41
в първата закуска изяж примерно 3 белтъка+млякото+овесни ядки+стафиди или мед,междинната закуска другите 2-3 белтъка с останалото мляко нали викаш че на 1 път немжеш в което се съмнявам.Наобяд поне 150 гр месо с ориз и картофи и си яж и другите работи мо първите изброени със сигурност да са в менюто.Следобедна закуска:ами направи си във вас сандвич със 100-тина гр пилешко да речем+малко орехи или други ядки за калории и полезни мазнини и тука си готов.След тренировка веднага бързи въглехидрати(банани,стафиди,фафли....Като се прибереш от тренировка Яйца/Месо.И вечеря си направи-риба или пак месо.Преди лягане джасни 100-150 гр извара(аз ги пасирам с вода и ги пия че по друг начин ми е гадно) за да имаш нощен протеин :).Опитвай се и да хапваш ядки през целия ден по-малко към отделните хранения(бедеми,лешници,орехи,кашу...пий повече вода 3л+ и така.Не се презорвай на тренировкита тъй като ти е рано за каквото и да било.Тренирай си правилно,храни се правилно и чети много!
Мнението беше редактирано от Велико Иванов на 03.12.08 21:42.
03.12.08
21:53
казано от IronFreak на 03.12.08, 21:41:
в първата закуска изяж примерно 3 белтъка+млякото+овесни ядки+стафиди или мед,междинната закуска другите 2-3 белтъка с останалото мляко нали викаш че на 1 път немжеш в което се съмнявам.Наобяд поне 150 гр месо с ориз и картофи и си яж и другите работи мо първите изброени със сигурност да са в менюто.Следобедна закуска:ами направи си във вас сандвич със 100-тина гр пилешко да речем+малко орехи или други ядки за калории и полезни мазнини и тука си готов.След тренировка веднага бързи въглехидрати(банани,стафиди,фафли....Като се прибереш от тренировка Яйца/Месо.И вечеря си направи-риба или пак месо.Преди лягане джасни 100-150 гр извара(аз ги пасирам с вода и ги пия че по друг начин ми е гадно) за да имаш нощен протеин :).Опитвай се и да хапваш ядки през целия ден по-малко към отделните хранения(бедеми,лешници,орехи,кашу...пий повече вода 3л+ и така.Не се презорвай на тренировкита тъй като ти е рано за каквото и да било.Тренирай си правилно,храни се правилно и чети много!
Добави кьм изварата 3,4 льжици кисело мляко,разбьркай и ще видиш как ще си я хапваш с удоволствие.После кажи как ти се струва,но сьм сигурен че ще ти хареса.
04.12.08
05:53
Само да добавя за извара,че отдавна не се смята за “нощен протеин”.Тя се усвоява за 2-3 часа.По-добре е извара след тренировка(това съм го виждал да го правят и състезатели),а преди лягане телешко.Ще попиташ как да го зготвиш?Еми много просто.Отиваш в месарница и казваш да ти го смелят.След това преди да го печеш слагаш подправки и оформяш като кюфтета и мяташ на тефлоновия тиган.Ще си оближеш пръстите и ще имаш протеин за по-дълго време.Студени също са хубави!След тренировка вафли нетрябва да ядеш както е написал колегата-банани,стафиди или ако си намериш декстроза е най-добре.
04.12.08
09:59
Ами слагаш една шепа маслини,льжица ленено семе или зехтин и изварата става бавноусвояема.Може и ядки сьщо.А за вафлите сьм сьгласен-особено ако вземаш протеин след тренировка мазнините вьв вафлите ще забавят усвояването му.
04.12.08
11:54
Мога ли да заместя киселото мляко с прясно мляко за пиене?
04.12.08
18:25
Закуска - 3 белтъка + овесени ядки с мляко + мед във овесените ядки
Междинна Закуска - 3 белтъка + прясно мляко(т.е. айран) + ядки
Обяд - Пилешко Месо + Ориз
Следобедна закуска - Сандвич от черен хляб със пилешко месо + ядки
Веднага след тренировка - 2-3 банана + един пакет стафиди
40-60 минути след тренировка - каквото е останало от обяд в повечето случай пиле с ориз(само пилешкото ли да ям или и ориза?)
Вечеря няма да прибавям.Много хранене ми става.Това за нощния протеин задължително ли е?Ако е задължително,ще си купя и аз извара и ще капвам преди сън :)Все пак съм на 14 години и целта ми е да ям здравословно и от тренировките да има ефект(защото както прекрасно добре знаете без добро хранене не става).Нямам за цел да си набавям масивни количества протеини и въглехидрати,защото нямам огромна ММ,тепърва я трупам :) Мисля че това,което написах е достатъчно за младеж ( :D ) като мен да си набави необходимите вещества за деня.Кажете ако има нещо нередно в режима да го променя,но пак повтарям нямам за цел да ям по 2кг мляко и да ям по 1кг месо на ден.Искренно благодаря че ми помогнахте ;)
Последния ми върпос е какви ядки да ям - бадеми,лешници или орехи?
Ех,хайде още един найстина последен :D - как е по-добре 6те белтъка наведнъж сутринта + овеса и за междинната само мляко и ядки,или разпределени по 3?
05.12.08
07:07
Мен ако питаш мляко не ти трябва ама щом толкова си го харесваш......
След тренировката имаш прекалено много въглехидрати.2 банана са ти предостатъчни.но задължително трябва и протеин.Разтвори си 150гр извара със малко степ с подсладител ако нямаш възможност за протеин на прах.Това,че сваляш не значи,че нетрябва да приемаш достатъчно протеин,защото като отслабнеш ще свалиш и мускул и ще приличаш на плашило.За ядките-и трите стават.Ако искаш можеш да си ги мешаш,но така по-трудно ще определиш колко мазнини ще приемеш.За белтъците-3 белтъка са нищо.5 белтъка и 2 цели яйца или само 8 белтъка и в 2 хранения.След трянировката поне още 2 пъти ядене и то с месо или извара и салата.Преди лягане никакви въглехидрати.И ти каза,че искаш да се храниш здравословно.Много хори си мислят,че като рупат само салати и по малко месо се хранят здравословно,но истината е,че повечето от тях имат недостик на белтъчини което е пагобно за организма.
казано от 666_Deni_666 на 05.12.08, 07:07:
че повечето от тях имат недостик на белтъчини което е пагобно за организма.
То и твърде високия прием се отразява пагубно на мозъка :P
Аз едно не мога да си обясня,
Ти си на 14 години, следователно си още в 7-8-9 клас, знам ли и аз вече... на училище си не повече от 5-6 часа. това са ти 2 хранения, максимум 3. Какво ти пречи да си купиш 3 пластмасови кутии, и да си приготвяш храна. Аз от 2 години живея така, че ми се налага да имам поне 3 хранения извън къщи. Ето ти пример вчера, приготвих си свинско и салата в една кутия, риба и салата в друга, и си носих една протеинова вафла и ядки със себе си. Плюс 3 литра вода. Мяташ всичко в един сак слагаш си и учебниците и си готов. Какво съучениците ти ли ще ти се смеят или какво? От какво се притесняваш?