04.12.08
15:18
Здравейте :)
От около 2 години съм все по форуми, диети, фитнеси и все не мога да разбера какво и кое е правилно... Предупреждавам, че темата ми най-вероятно ще стане дългичка, но ще разкажа на дълго и широко как стоят нещата, за да добиете по-добра представа за ситуацията и, естествено, ако можете да помагате някак... това най-вероятно ще е последният ми опит, защото само за 2 години се уморих да мисля какво и как да намаля мазнините по тялото си ...
Та така... в момента съм 10 клас (16 за 17г), 165см, 63кг ... всички ми казват, че тия килограми са нормални за тази височина и за годините ми, но само си измислят... всъщност изглеждам като бъчва - да-ръцете ми, краката, двойна гуша даже ми излиза, за корема и паласките да не говорим... преди пък бях ужасно слаба.. като дете дори са ме водили на лекар, защото бях ужасно слаба.. за пример - най-широкага част от краката ми бяха коленете и глезените, направо клечка.. но какво стана, даже и неусетих (може би от стреса, че се преместих в ново училище- никой не познавах и т.н.) за една зима, забележете (това беше 7-8 клас) надебелях 10/13 кг. Миналата година лятото се хванах на нисковъглехидратна диета и от 61-62 кг станах 56кг. Да,но се оказа, че държах така до април тази година (56кг) и като спрях диетата пак станах 63 кг... това лято се хванах на нв-вмд , но поради ред причини не успях да отслабна повече от 2-3-4 кг... които естествено не бяха наистина отслабване, т.е. изчистване от излишната телесна маса, а просто загуба на мускули и т.н. ,сещате се... От тогава до сега все държа 63 кг, но интересното е , че ям САМО ама САМО боклуци, НИКАКВО движение, НИКАКЪВ спорт... ям сигурно по около 6 пъти на ден само сладки неща, само хляб и мазнотии, абе по-зле от тази храна, която ям няма на къде... и се подух като балон , не си влизам в дрехите дето съм си ги купила лятото... т.е. съм на едни килограми, но съм доста по-дебела и надута всъщност...като се видя в огледало ми идва да го счупя, по физическо да кажем всички скачат на въже, а аз ако опитам не стига, че няма да мога да се отлепя от пода, ами всичко се тресе... та писна ми от тоя задръстен начин на живот, да му се невиди! За спорта - или няма с кого, или няма къде, или нямам възможност... в тъпия ми град има един единствен фитнес, дето всъшност е ”фитнес” и като се наблъскат 15 човека да не ви кажа как .. вони..; после лятото да речем, звъня на сигурно 10 човека да излезем да бягаме или да играем баскет, волей... нииикой, братче! За храната - всички повтарят: Протеини, въглехидрати, мазнини, белтъчини / яйца, плодове, зеленчуци, сирене, риба, пилешко ... добре, ама аз от къде да знам в кой продукт колко мазнини/белтъчини/въглехидрати се съдържат, от къде да знам по колко да ям, нищо не ми става ясно!! Рибеното масло, дето всички казват, че е много полезно - в нито един супер маркет не го намерих! Не мога да си създам някакъв режим, от хората които изпълняват режими съм-каквото ми кажат, по колкото пъти и така действам.. когато бях на нвд ми беше адски леко, всичките ми пъпки изчезнаха, чувствах се по-добре, но нямам възможност цяла година само на плодове/зеленчуди и сирене да карам...
Всъщност проблема ми е, че не мога да разбера какво точно трябва да ям и по колко, с какъв спорт/упражнения да го съчетая (така че да не си направя някаква трамва, примерно да блъскам само на коремни преси и гърба ми да се скапе...) един казва едно, друг друго, и накрая нищо не разбирам! Молбата ми към вас е - можете ли да ме просветлите , кое-как-защо-по колко... :) Сдухвам се от самата идея, че не мога да направя един мост примерно, защото съм толкова схваната от дебелината в коремната част най-вече, че просто.. :S Днес гледах клипове в ютюб на някакви момичета дето такцуват тектоник и ми стана супер криво, защото вместо да мога и аз да се движа леко и свободно, просто си стоя по цял ден да бездействам и само да се тъпча... Ако имате някакви въпроси ще се радвам да ви отговоря и да добавя, че прегледах всички раздели, защото (не ми се сърдете) най-мразя някой като ми каже - виж в тая тема какво трябва да ядеш, да кажем (в смисъл, че аз питам нещо конкретно, а някой да ми изтипоса да чета за нещо, което по принцип би могло да ми се отрази добре) :/ :)
П.С. Хехе, аз се сетих кога да пиша - като идва зима и всички гледат да си останат вкъщи натопло :D
Темата беше редактирана от astileable на 04.12.08 15:26.
Защо ли си мисля , че и сама можеш да си отговориш на въпросите си ? Май по-скоро имаш нужда някой постоянно да те ръчка.Е сори ама тоя някой пак трябва да си ти.Ако искаш да тичаш - ми тичай бе.Не разчитай на другите.На твойте години мисля можеш да си ядеш спокойно всичко , но трябва да запомниш , че това с което се храниш трябва да е равностойно на усилята , който полагаш.Тоест днес си яла само полезни работи - по-малко усиля в залата, утре пък обратното.И така.Знаеш кое е полезно , кое е вредно.Те са общи по-вечето неща.Едно доста важно според мен нещо е вечерята на човек.Трябва да хапваш не по-късно от 8 и то да е нещо леко.Рибка тон.Малко пилешко със някаква салата.Гледай храненията ти да вървят от обилни сутрин , до леки и и не толкова обилни вечер , НО това не значи да не ядеш нищо вечер за по-бързи резултати.Хапвай по-малко и начесто.А й колкото страмно да ти звучи - трябва да ядеш мазно , за да сваляш мазно.Няма да се впускам в обяснения.Просто гледай да не стигаш до крайности и да прибързваш и с времето всичко ще се нареди.Постави си конкретна цел и всеки ден допринасяй малко за постигането й.Ако днес не успеш да допринесеш утре допринеси двойно , но пак казвам - без крайности.Дано съм ти помогнал с нещо.Успех.
Здравей, Ели!
Рибено масло се продава в аптеките. Вземай най-скъпото :)
Ели, не е въпроса в ръчкането. Целият ти пост е написан отчайващо-депресарски... това за тъпкането на боклуци ми е толкова познато, че имам чувството, че аз съм написала онези редове като бях малка. Надебеляването ти е именно от стреса, в комбинация от пубертета. Защо смени даскалото?
Първото нещо, което трябва да направиш е да вземеш да се консултираш с психолог. Във вашия забит град има ли такова животно?
Второто нещо, което мисля че трябва да направиш, е да си вземеш карта за единствения фитнес и да почнеш да тренираш. Сама. Приятелите играят с кофтия в подобни ситуации, затова не ги моли. Отиваш сама и си тренираш. Ако имаш нужда от ръчкане, кажи на инструктора - “имам нужда от ръчкане” и той ще те ръчка, това му е работата.
Третото е да кажеш сбогом на захарта. Захарта завърта порочен кръг от сланина и захар, затова я спри. Вместо сладки, гризкай ябълки, вари си овесени ядки, яж пълнозърнести изделия.
Поздрави от мен!
05.12.08
13:45
Хей,
..ами не знам, може би наистина си намират оправдания, но кофти е да ходя да бягам сутрин самичка например... не знам :/ За фитнеса, именно в това, че няма инструктор :D Преди имаше, но я уволниха, сега работи като магазинерка :D За пълнозърнести храни и т.н. мога да си позволя, но не и всеки ден да ям и всеки път да си купувам, защото наще не ми дават пари за, както го наричат те, глупости... :/ И вместо това ми правят кюфтета :D Психолози, за щастие(?) има много, ама не виждам смисъл да ходя, защото всъщност не съм в депресия, а и не вярвам в такива чудеса някой друг да ми дава акъл как да си оправям проблемите и да ми казва кое е правилно и защо ... ;) Училището го смених, защото трябваше да отида в гимназия, няма да стоим необразовани я! ;)
За сладкото... да знам, но в училищната лафка като няма друго? Чипсове, хамдургери, такива неща... от нас да си нося... солети, ябълка, нещо ама само с ябълка и солети ще изпукясам до 3 часа в училище, а не мога да мъкна цяла кесия ябълки :D
казано от Ellie на 05.12.08, 13:45:
Хей,
..ами не знам, може би наистина си намират оправдания, но кофти е да ходя да бягам сутрин самичка например... не знам :/ За фитнеса, именно в това, че няма инструктор :D Преди имаше, но я уволниха, сега работи като магазинерка :D За пълнозърнести храни и т.н. мога да си позволя, но не и всеки ден да ям и всеки път да си купувам, защото наще не ми дават пари за, както го наричат те, глупости... :/ И вместо това ми правят кюфтета :D Психолози, за щастие(?) има много, ама не виждам смисъл да ходя, защото всъщност не съм в депресия, а и не вярвам в такива чудеса някой друг да ми дава акъл как да си оправям проблемите и да ми казва кое е правилно и защо ... ;) Училището го смених, защото трябваше да отида в гимназия, няма да стоим необразовани я! ;)
За сладкото... да знам, но в училищната лафка като няма друго? Чипсове, хамдургери, такива неща... от нас да си нося... солети, ябълка, нещо ама само с ябълка и солети ще изпукясам до 3 часа в училище, а не мога да мъкна цяла кесия ябълки :D
кое е по-кофти да бягаш сутрин или като отидеш на басейн да те е срам да се съблечеш и да те подиграват постоянно ,като неискаш да ти дават акъл хората защо пусна темата изобщо .Малко ли материяли има в интернет за фитнес , че ти трябва инструктор?Задължително ли е да ядеш от лавката в училище ?Носи си от вкъщи ,не ти трябват една кисия ябълки , а дори да е една кисия - ще се изсипеш ли от нея ? +това ти си момиче , най-лесно ти е да отидеш с раница...аз съм на училище до 5 и си нося от дома всичко нужно .Знаеш ли какво , проблема ти не е че си депресирана а ,че си несериозна,бързо се отказваш и си сереш на ината - “а не мога да мъкна цяла кесия ябълки” - да отслабнеш не е лесно ,трябва много воля и постоянство - ако ти тежат една кесия ябълки ,то закаде си тръгнала ти !? ...ако искаш нещо наистина ! няма да носиш една кисия ябълки а цял чувал ! това е проблема на всички в днешно време -все нямате време или всичко е прекалено трудно! ми стой си така тогава щом неможеш да носиш кесия с ябълки ! Няма да изпадам в повече подробноси - ако искаш нещо истински ,винаги има начин ! винаги е най-лесно да се откажеш.Трудно е да следваш целите си ! успех !
И аз останах с подобно впечатление(като Димитър01).Или искаш нещо и правиш всичко възможно да го постигнеш.или само си мислиш,че го искаш и си измисляш оправдания.Съжалявам.Ще трябва да правиш неща от които те е срам,ще трябва да тренираш в гадната миризлива зала или поне да ходиш да тичаш,ще трябва да си носиш храна от вкъщи.Иначе работата не става.
05.12.08
19:38
Горния пост го игнорирай!!!
казано от The_Detonator на 05.12.08, 19:38:
Горния пост го игнорирай!!!
защото... ?
нещо грешно ли казах?ако иска да остлабне ще трябва да правигадните неща.факт :)
06.12.08
13:03
Да, ние сме долни гадни същества дето не мъкнат кесии като селяни... :D
“като неискаш да ти дават акъл хората защо пусна темата изобщо” - oтнася се за психолозите, а не за вас тук... ако не исках съвет, нямаше да пускам темата, логично, нали? А за ябълките, няма да ти отговарям, защото е несериозно просто...chillout :)
Всъщност темата беше за съвсем различно нещо- не дали да си нося да ям от вкъщи или да тренирам в миризливата зала, а каква хвана ще е най-подходяща, ПРОДУКТИТЕ, а не “яж повече протеини, белтъци, въглехидратите ги зарежи” и т.н. Е, в кое има протеини?!?!Белтъците освен в яйцата, в какво друго ги има?! За това ставаше въпрос! Както и как да се съчетаят упражнения? Примерно тренирам определена мускулна група, но докато извършвам упражненията натоварвам нещо друго (примерно гърба при коремните преси), та как да се избегне това?
Здрасти Ели,аз мога да ти кажа следното,трябва веднъж да се започнеш и после няма да искаш да спреш:)Реши сама кое е по добре за теб да бягаш сутрин или да тренираш в къщи,или и двете и го направи.С времето 6те свикнеш и ще имаш нужда от движение.Била съм в съштото положение и има начин да се справиш,трябва малко воля само:)Макар че и сега не устоявам на шоколад:)Но съм забелязала,4е колкото по редовна съм в трренировките,толкова по сериозна съм и кам храната която ям.Като трнирам апетита ми е по-малък:)Така 4е дерзай и то СЕГА!И УСПЕХ:)))И ПИШИ ЧЕСТО КАК ВЪРВЯТ НЕШТАТА:)))
Ели,
=> http://www.bb-team.org/values/nutrition_facts/ ето ти храни с белтъчините, мазнините, въглехидратите, холестерол, калоричност!
Храната се съобразява с разхода енергия за деня. Гледаш табличката в сайта с храните, отиваш на зала (то е само 1 част от изразходваното през деня), гледаш колко гориш (ако уредите са с такъв брояч, ако ли не и за това има таблици в нет-а с приблизителни стойности за дадено време), има и програми в сайта за упражненията и хранителни режими - разгледай, прочети, мисли :). Отделно, че можеш да се допиташ допълнително и до трениращите в залата, след като няма инструктор - едва ли ядат хора :) .
Не скачаш на въже, защото сланините ти се тресели - Ъ! Че ти да не мислиш, че батковците и каките с хубави тела са родени такива? :) Я, се вземи в ръце и не мисли, а действай! Преди време като теб бях подобно “искам, ама не действам и само мисля, мисля “Защо, бе!?”... ” . Е, случи се нещо, което ме накара да пожелая наистина този път да ходя и то говорим за ходене не за месец, а за години. Това нещо ме накара и да си направя план за близкото бъдеще за неща, които зависят от мен! Не от друг! Седни и се замисли, след като и ти обичаш да умуваш, какво ще ти стане, ако вместо да мислиш, че трябва, не започнеш направо да ходиш на зала и да се храниш с подходяща за теб храна (ясно, да, храната проблема) - ще смъкнеш кг.-те, ще оформиш тяло за някакъв период от време, ще укрепнеш имунната с-ма, ще раздвижиш кръвта, ще “потренираш” сърцето, ще се потиш, та, чак ще ти хареса и зариби, и като не идеш 1-2 дни, ще ти се стори като цяла седмица. :)
На родителите си можеш да им кажеш, че не искаш да изглеждаш така, че искаш да смъкнеш, оформиш, че искаш да се храниш здравословно и че те като родители, след като те ти купуват храната, могат да помислят малко за здравето ти и детето им да се храни правилно и т.н. Т.е. говори с родителите си! Разговора с родителите е важен. Настоявай, помоли да ти помогнат. Ако всеки път като ти сервират кюфтенца ти си ги изяждаш, следващия път пак ще ти сервират, защото просто за тях това изглежда като “мамо не прави/не искам кюфтета, ама ми се ядат - ам-ам”. Не вярвам да няма някакво месо, което да си го изпечеш на скара (различно от кюфтета, наденички и подобни, ако това ти е проблема). Българин без месо не съм видяла досега, макар да има някои :).
За училище - от вас! Една кутийка с храна вътре не тежи, повярвай ми! Пък и да тежи ще укрепи мускулчетата ;) - “фитнес”. Кутията с храна не е по-натоварващо от стълбите в училище ;) . Като остарее майка ти и не може да мъкне легена с прането за простиране (примерно, де), как ще го мъкнеш или ще кажеш “ааа цял леген - тежи!” или “аааа, не искам сама” :) . А, ми, след училище като завършиш образованието си (средно или висше) и почнеш работа, и евентуално ако е физическа, какво правим? :) И т.н.
Седни един ден (утре например) и помисли какво желаеш, какво желаеш наистина, а не привидно това, което изглежда, че уж искаме. Помисли в/у какво и как ще се отрази, какво ще е. После, когато си сигурна, че това е нещото, което желаеш няма да остане у теб и колебание за действие, а ще прекрачиш направо към действието.
Действай! Успех!
Мнението беше редактирано от DO на 06.12.08 23:26.
Ели, извинявай - не мога да ти отговоря на лични... нещо става с личната кореспонденция :smirk: Давай да пишем тук каквото-щото. Питай каквото искаш ;-)
Тези неща който ги написа искам да ти кажа, че проблемите са само в главата ти. Просто си кажи стига и това е! Да знам, че е трудно! Да знам, че може да ти се струва дори невъзможно, но сама трябва да докажеш, на себе си, че храната не е по силна от теб! Започни да тренираш, няма нищо срамно в това да ходиш на фитнес или да спортуваш! Напротив тези който не спортуват трябва да се срамуват от себе си! Пък и ти да не мислиш, че като влезнеш във фитнеса всички ще са с перфектни и изваяни тела? Напротив... Но те поне са там и полагат усилия...
29.03.09
16:03
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/37021/
08.04.09
09:00
Ellie, първите стъпки на промяна са да се ограничиш откъм тестените и захарните изделия, ако това ти е възможно даже направо да ги спреш. Второто нещо е постоянството, а именно всеки ден по малко тренировки, 30-45 мин. НО РЕДОВНО!
08.04.09
11:59
Здравей и от мен. Прочетох внимантелно и мисля,ч е много от отговорилите са донякъде прави. Написаното представлява зов за помощ, но под формата на едно голямо оплакване. Права си. Проблемно е и трябва да действаш. Но може би си приела твърде буквално форума. тук не е панажея. Тук момчетата и момичетата могат да дадат въвет - кратък, който д ате насочи. Това ще направя и аз. Направи следното:
1. Напиши си на един голям лист следното: “Който иска - намира начин, който не иска - намира причина” Сложи го на видно място, така че да ти е пре очите често.
2. Направи си снимки по бански и си ги залепи на хладилника. Не се бъзикам. Може би си чувала за Елизабет Тейлър. Това е метод, който тя е предприела за себе си за да се справи с хапването на каквото и да е, когато и да е.
3. Постави си цели, започни да мислиш за това, как би искала д аизглеждаш! Огледай внимателно тялото си. Избери кое е нужно най-напред да атакуваш и седни да четеш. Чети във форума, чети в сайта, пускай точни теми, които да съдържат точни въпроси. Никой тук няма и не е по силите ни да седнем и да ти направим точен, пътлен и абсолютно работещ модел на хранене и програма. Някои хора с това си издържат семейства, жени, любовници.... това в кръга на шегата. Но това не е посилите на никой да го направи в рамките на един пост. Информацията е обемна, обширна и иска много опити, експерименти.
4. Експерименти - това е следващото. Атакувай тялото си с голямо напрежение. Тренирай го с любов. Бягай, скачай на въже, посещавай залите. Посещението там не е само за да използваш уредите. Много опт професионалистите си имат домашни зали, но също така много то тях не влизат често там. Атмосферата на залата преобръща мотивацията. Настройва бойно и агресивно спрямо проблемите ти. Дава ти възможнот да излезеш от “хленчещото” (извинявай за прямотата ми) състояние. Залата или ще те накара да си борбена и да изградиш себе си като силен и красив човек, или ще те смаже и ще те откаже. Най-много да се обезвериш, но като чета поста ти ... ти вече си го направила. Нямаш каквода губиш.
5. Няма с кого да ходиш - това не е кино, не е среща любовна... това е борба срещу всеки килограм. Ако се обградиш от хора, които са слаби волево и ги помъкнеш от залата... те ще ти помогнат да се откажеш. Ти искаш някой да те прикрива че си там, или сикаш атмосферата на тренировката да те грабне и да си ПОБЕДИТЕЛ. Защото победителите излизат сами и побеждават, а другите носят със себе си паравани, които да им оправдаят отказа, слабия характер и да им помогнат да оправдаят бездушието си.
Ако очакваш програма... всеки от можещите и знаещите ще ти помогне. Ако искаш диета... сама каза, че ядеш боклуци... махни ги, прочети и се ориентирай. Много мочета и момичета ще ти помогнат и за диетата и за програмата. И то тук... в сайта, защото все повече можещи и знаещи го посещават. Но и всеки един от тях когато има нужда от помощ я търси сам, набаза познанията си и после пита другите. Попитай ги и ще се убедиш. Няма по-ценно от познанието и ако се опиташ да се ориентираш в ситуацията... после ще занеш какво да питаш. Ще придобиеш сама това нужно ти самочувствие и ще ми благодариш някой път.
Това мисля, че е достатъчно като съвет. Мисля, че е добавка към това, което всеки ти е казал. Може би някой да ме обори, че бягам от пряката помощ. Мога да ти я дам, но смятам, че така съм ти по-полезен.
Ако имаш конкретни въпроси... питай в собствената си тема. Но опитай да се справиш сама с информацията, която има в сайта.
Останалото... всеки би ти подал ръка за конкретни неща.
Успех!
08.04.09
13:06
според мен ти си търсиш причина само и само да не станеш сутрин и да отидеш да потичаш.кво като нямаш с кой да бягаш?ако наистина искаш да отслабнеш ще тренираш и без да има някой който да ти прави компания...