07.12.08
16:26
Здравейте!
Една моя добра приятелка ме помоли да й помогна да при съставянето на НВД. Въпреки, че ми е добра приятелка ще си позволя да я опиша по-красноречиво, за да можете да придобиете по-реална представа.
Тя е дребничка и трътлеста - 156 см, 62 кг, 25 години. (с висок процент подкожни мазнини).
При изчисляването на калорийния минимум се получава 1413,5 калории. Умножени по индекс 1,55 това прави 2191 калории.
Въпроса ми е следния:
Как мислите? 2191 калории много ли са за НВД или това е минимума?
п.с Може би задавам отговор, но тъй като тези формули са с общ характер според мен, бих искал да чуя и вашето мнение. Благодаря предварително.
След изчисляване на дневният калориен минимум, към него се прибавя относителният индекс отговарящ на степента на физическата активност, а не се умножава....., т.е. 1415,05 kcal. :)
Мнението беше редактирано от Ambriel на 07.12.08 16:47.
Напротив, умножава се!
Само дето индекс 1,55 и е много. Този индекс значи да тренира тежко и интензивно 4-5 пъти седмично. Като под тежко и интезнзивно нямам предвид 30-40 минути ходене на пътечката или въртене на велоергометъра с темпо колкото да не заспи.
Ами погледни тук: http://www.bb-team.org/articles/914/ - “След изчисляване на дневният калориен минимум, към него се прибавя относителният индекс отговарящ на степента на физическата Ви активност”
Или нещо е грешно написано?
Благодаря за отговора.
казано от Петко К на 07.12.08, 17:12:
Напротив, умножава се!
Само дето индекс 1,55 и е много. Този индекс значи да тренира тежко и интензивно 4-5 пъти седмично. Като под тежко и интезнзивно нямам предвид 30-40 минути ходене на пътечката или въртене на велоергометъра с темпо колкото да не заспи.
Точно така умножава се. 1, 55 не знам дали е множко. Предвидено е да бяга яко 4-5 дни в седмицата по 30 мин. И все пак това достатъчно ли е за индекс 1,55 при отсъствие на друга активна дейност?
казано от Cedar на 07.12.08, 17:25:
Или нещо е грешно написано?
Явно е грешно.
П.П. Помисли малко, има ли смисъл да се добавят 1,375 или 1,5 калории? :)
казано от Brachi на 07.12.08, 17:38:
Точно така умножава се. 1, 55 не знам дали е множко. Предвидено е да бяга яко 4-5 дни в седмицата по 30 мин. И все пак това достатъчно ли е за индекс 1,55 при отсъствие на друга активна дейност?
По-добре да смята с 1,375.
П.П.
Умереното кардиото гори известно количество калории докато го практикуваш, но след това не гори нищо, за разлика от силовите тренировки, които повишават енергоразхода в покой.
Аз лично, като си смятах такива неща, открих, че 1,55 ми идват в повече, защото правех силови тренировки само 3 пъти седмично по около час, без друга физическа активност.
П.П.П. И още малк допълнение - тя е жена с висок процент мазнини, съответно по-малко активно тегло, което пък значи и по-бавен метаболизъм. А според мен тия формули не отчитат дали теглото е активно или мазнини. Тоест, ако двам адуши са с еднакво тегло, но единия е с 20% мазнини, а другия с 10, и на двамата ще им изкара еднакво количество калории, но всъщност този с 10% ще има повече мускули и по-бързо метаболизъм и ще може (и трябва) да яде повече калории.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.12.08 18:15.
Да, така е! :) Не ми се е налагало да си пресмятам калорийния минимум и не обърнах внимание.........
07.12.08
21:22
Тези 2191 ккал дето излизат са и много, защото не си приложил добре коефициента. По-правилно е да са 1908 ккал, от които за начало да смъкнеш 15%, което прави 1621 ккал. Една приемлива сума.
Успех!
Мнението беше редактирано от Владимир Недков на 07.12.08 21:23.
Може би е добра идея да внесем малко пояснения относно този индекс.
Т.е. на кой индекс какво натоварване съответства.
казано от Владимир Недков на 07.12.08, 21:22:
Тези 2191 ккал дето излизат са и много, защото не си приложил добре коефициента. По-правилно е да са 1908 ккал, от които за начало да смъкнеш 15%, което прави 1621 ккал. Една приемлива сума.
Успех!
Това е доста интересно. Казваш като начало могат да се смъкнат 15%. Въпроса ми е за какъв период от време да е това начало. Все пак това е НВД. Ако калориите са прекалено малко няма ли опасност някой ден да припатка и да си каже “Офффф, утре ще спазвам режими, а днес ще се наямммм.”
Извинете ме, че навлизам толкова дълбоко в конкретика, но НВД е доста “тежък” режим за човек, на който ще му е за пръв път. И затова се старая всичко да е изпипано.
08.12.08
14:32
Лично мнение, но според мен е трудно човек, който не е спазвал никакъв режим да премине направо към НВД. Доста вероятно ми се струва да си каже точно това “Офффф...”. Защо не пробва първо с РБР при 1621ккал ?