04.12.08
14:32
Въпросът ми е следният:Мога ли след тренировка да въртя на колелото или да бягам на пътеката, така че да не се отрази негативно на режима ми за покачане на ММ?Приятели от залата ми казаха, че бягане или колело до 15 мин. не би трябвало да попречи на режима ми.Знам че ще ме посъветвате да изчакам някой друг месец и тогава да се засиля да чистя,но целта ми е малко по малко да чистя корема и паласките.
Кардио тренировката означава тренировка за сърцето, при която с бавно, равномерно темпо на аеробно упражнение пулса ти не се вдига отвъд дадени граници, които варират според годините и физическите данни. 10-15 минути бавно темпо велоаргометър, бягаща пътечка или степер са добър вариант. Ако ежедневието ти е такова, че не можеш да се движиш през деня, то кардиото според мен е задължително - без значение дали качваш килограми или сваляш.
За да качваш килограми най-важното е да имаш положителен калориен баланс - т.е. да приемаш повече отколкото изразходваш, ако в диетата ти има достатъчно протеини, постоянен приток на аминокиселини към мускулите, достатъчно въглехидрати когато са нужни, тогава ще качваш маса, дали мазнини и мм, зависи.
поздрави
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 04.12.08 14:41.
Аз си качвам килограми, но както мускулна маса така и мазнини,неизбежно е :/,но просто се питах дали е възможно да компенсирам качването на мазнини до известна степен с кардио,по такъв начин, че да не се отрази зле на покачването на мускулна маса.Въобще има ли такъв вариант...
Ако вземаш стероиди и нивата на анаболните хормони е високо - тогава просто съотношението на качване н м.м./мазнини ще ти е по-добро. Но е безмислено. По-добре да имаш периоди на качване и на сваляне.
Е чак до стероиди не смятам да стигам :).Май така ще я направя: с периоди на качване и сваляне.
Благодаря ти много за помощта!:)
Този, който ми твърди, че с кардио не се качва мускулна маса може спокойно да се застреля и да се запише, ако оживее, да играе шах или голф! Толкова е старо това твърдение, че ми наподобява случката с една колежка инструкторка: “Хората, които са непрекъснато на диета, могат да си сменят кръвната група!”
Нещо толкова смешно е и в този случай! Емо ти е обяснил как не се свалят мускули! А тренировката за сърце е най-важната, защото това е най-важният орган! Тренировки на пътека със темп по 4.5 км/ч и наклон от 7-8 градуса в период от 12 минути преди и след моя тренировка, увеличиха обиколките на бедрата ми с цели 4 см! Това са съвсем актуални данни! Ползвам достатъчно силни добавки, храната ми е изчислена за покачване на мускулна маса и фактите убиват митовете!
Мисля че ми трябваше да чуя точно това.Мятам се от утре сутринта с кроса.Благодаря още веднъж !:)
Кардиото трябва да е прецизно дозирано,тичай по няколко километра редовно и забрави за маса.
казано от Nikolay на 04.12.08, 20:52:
Кардиото трябва да е прецизно дозирано,тичай по няколко километра редовно и забрави за маса.
Да забравя за маса?Смисъл,че няма да качвам?Иначе като интензивност смятам да почна с 15 мин лек крос,след това малко упражнения на лостовете и да приключа с още 10мин бягане.Добре ли е като замисъл.Смятам да бягам на гладно..
Не бе човек ти си прави кардио но по малко,както е писал Питона,не да тичаш по много щото ти е кеф и щото все е кардио и ако малко е добре,то много да е по-добре.
Ясно и аз така знам,но просто да попитам пак,че после да няма тема ‘Що свалих ММ’ :D.
Мисля че посочих много кратко и ясно - 4.5 км/ч за 12 мин - сам си преобрази мерките в кросови величини. ;) И вдигни индекса на белтъчините на до 2.6 грама белтък на килограм телесно тегло! За да не гориш мускул!
Добре, че ме подсети да кача количеството на белтъка.Така наистина няма опасност да горя мускули..и май се оказа,че Emil_mlo ми е казал нещата в първия си пост,ама кой да чете :/...Мерси много за полезната информация, момчета!
Може да бягаш но по не повече от 2км защото после почваш да гориш мускол... може да пробваш следния вариант на тичане 2минути ходиш с около 6-7 км час, след това 2мин тичаш с 13-14км/ч и така докато направиш 2км.. (около 12 мин май се получаваха) ( Този вид кардио го правиш с цел кардио + допълнително натоварване на мускулите чрез смяна в интензивноста) това е от мен успех !
14.12.08
16:52
Кардиото е несъмнено много важна част от тренировката, както казаха вече, това е тренировка за сърцето. До колко обаче може да попречи на качването на маса, зависи от това как го правиш. Моят съвет е, не прави повече от 15мин кардио след тренировка с ниска интензивност, пулс 130-150(макар че не казваш на колко години си, а това има голямо значение). Това, примерно 2-3 пъти в седмицата, дори може да подобри възстановяването ти, ако разбира се се храниш правилно.