13.12.08
23:36
Едно нещо което ме гложди от доста време насам. http://www.belchohristov.com/1884.html
“Периодизацията е именно подходът, по който се разпредлеят както тренировките, така и храненето ни през тези дни. Броят повторения, почивките между сериите, обема свършена работа, интензитета по време на нашите фитнес занимания ....”
Замислих се дали начина по който тренирам ( 4х8 ) е най-оптималния за всичко-качване,сваляне,обработване на мускулатурата.Попадал съм на дневници,логове,писания където периода за маса(примерно) се разделя на части-в едната се работи с малки повторения(4-6) и големи тежести на основно базови упражнения,в други се вкарват изолиращи упражнения и се вдигат повторенията.Играе се с почивкитемежду сериите както и продължителноста на тренировката(предполагам това е отчасти идеята на “периодизацията” или).
Бих се радвал на по-подробно обяснение за тези неща,от някой който е по-навътре в тези неща.
Темата беше редактирана от tra^la^la на 14.12.08 22:52.
А пробвал ли 5х10, или дроп серии, или падащи пирамиди, покачващи пирамиди, бутам-дърпам и т.н.
Почти всеки прави периодизация. Някои умишлено, други интуитивно. Няма “идеална” тренировка, която да е валидна за всички и всякога. Има тренировки, които са насочени предимно към: сила, маса или релеф. Ами ти си избираш какъв тип тренировка ти трябва в момента и си я правиш. Ако се съобразяваш със сезоните, още по-добре за теб. Сега е зима, организма се стреми да качи мазнина за да се пази от студа, използвай този му стремеж за да качиш мускули, а не мазно. Освен това една тренировка дава резултат (стресира мускула) 6 до 8 седмици. После идва адаптацията и трябва да я смениш. Ако искаш да растеш, разбира се.
Потърси различни видове тренировки, изясни си какво искаш да постигнеш в близката една година да речем и си планирай тренировъчния процес за тази година.
Успех!
По-точният отговор според мен трябва да е: всеки който иска непрекъснат резултат и качествена мускулатура, трябва да периодизира! Дали интуитивно (което е за уважение дори) или умишлено, трябва да има! Иначе сте виждали хора да влизат в залата и от години наред си стоят едни и същи! Това не е заради Бг добавки, това е заради липса на подход и знания! ;)