19.12.08
17:55
в другата секция на форума не ми беше обърнато внимание на този въпрос, затова го излагам тук, много моля който има малко време да ми даде съвет :(
на 20 съм, свалих бая килограми за мн кратко време и имам проблеми с поувиснала кожа. правя силови трениворки с максимални килограми и максимум 8 повторения в серия и се стремя да “запълня” мястото на мазнините, които свалих, с мукул. но въпреки че свалих много кила и сега паза теглото, което желая, си имам бая мазнини.. и та въпроса ми е как мога хем да ги чистя, хем да покачвам мускулна маса и да не я свалям ? да правя ли кардио, какво и как, или ще ми действа като анти ефект на покачването на маса ?
хранителни добавки не взимам. сутрин и вечер храненето ми е перфектно ( чисто месо или риба, доста яйца, мляко, салатки ). през деня на обяд често обаче ям ” не хубави неща ” от рода на кебапчета или нещо такова... пържени картофи, дори и хляб и то бял.. просто работата ми не ми позволява да ям нещо по добро защото нямам време.
моля, наистина моля за съвет ! благодаря.
Темата беше редактирана от nio на 19.12.08 17:57.
19.12.08
19:03
Първо второто: Освен ако не си тежководолаз (макар да не знам да има подводни кебапчийници) оправданието, че от/на работата не може да се храниш правилно е смешно. Винаги може да си приготвиш предната вечер обяда и закуските за следващия ден. Е, ако ходиш за да правиш оборот на продавачката на кебапчета, това е друга тема... ;)
За маса докато сваляш: Има едни хора, на които работата им е да имат големи мускули. Те си организират веднъж годишно състезание Мр. Олимпия, което се води нещо като световното им първенство. Зад тези хора стоят цели поликлиники, които ги изследват всекидневно. Техния бюджет за стероиди е по-голям от този на цялото ви семейство. Та тези професионални културисти имат 2 периода - за маса и за релеф. През първия се омазняват доста, после чистят през втория и се явяват на състезание. Никой от тях не е непрекъснато чист, така че участва в едно или няколко състезания годишно. През време на маса не се снимат по списанията и не ходят на семинари, макар от това да си изкарват страшни пари. Ако мислиш, че те са толкова глупави, че не са намерили цаката да качват мускули, докато чистят - ОК, продължавай да търсиш начина :)
Желая ти успех!
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 19.12.08 19:05.
не изгарям от желание да съм толкова “надут”, просто идеята ми е да си понапълня ръце крака итн с мускулна маса вместо с мазна, както бях преди. и това е по-важното в момента, тоест предпочитам го пред чистенето. значи остава пак въпроса кардио трябва ли ми ?
19.12.08
21:37
Вярно е, че няма как да качваш килограми, докато чистиш, но да качваш мускули, докато губиш мазнини, това е по-друго.Ако имаш лек положителен калориен баланс, приемаш необходимото количество белтъчини и си премахнал всякви кофти храни и с помощта на хранителни добавки(но не е задължително), би могъл приблизително да запазиш теглото си или поне да не го намалиш драстично, докато външният ти вид ще се промени значително. Така ще изглеждаш по-голям, а в същото време ще си по-лек. Ако примерно свалиш Х кг мазнини, но си запазил теглото или си го намалил съвсем леко, очевидно е, че си покачил мускулна маса. Прави кардио умерено-примерно три пъти седмично със средна интензивност след силовата тренировка и постоянно се наблюдавай-не на кантара, а в огледалото.
Той колегата Ultima Ratio го е казал в прав текст - може да сваляш мазнини и същевременно да качваш мускули.
Мнението беше редактирано от Nikolay на 19.12.08 23:17.
да си оправя храната напълно и може би с едно протеинче и 10-15 мин бягане 3 дни в седмицата би трябвало да се попроменят нещата ? а под положителен калориен баланс се има предвид нещо около 3000 на ден ? чел съм някъде че нормалното било около толкова ?
20.12.08
08:39
зависи от теглото ти, обмяната на веществата, енергоразхода. не може да се определи така наизуст. И ти трябват силови тренировки, ако разчиташ само на бягане, няма как да стане. Въпреки че спринта е силова тренировка, а не кардио.
да, такива тренировки правя. просто се чудя как най-добре да комбинирам чистенето на мазнините с едновременно покачване на мм :)
с две думи - не ми пречи да правя 10-15 мин пътечка в края на тренировка, въпреки че тя е силова за покачване, даже е хубаво ? или греша ?
23.12.08
11:27
10-15 минути в края на тренировката си е екстра :)
Такова бягане ще ти помогне за напролет, когато се чисти по-интензивно (ако имаш нужда) с по-продължителни бягания.
Впрочем, много трениращи не правят никакви аеробни упражнения есента и зимата и пролетта се хвърлят да правят 20-30 минутен джогинг и после има: “Ох, не мога!”, “Ох, боли!”, “Ох, не топя мазнини, дай да си накупя една камара фетбърнъри, щото съм баси и мързеливото прасе...”
23.12.08
16:31
казано от Oranje на 19.12.08, 19:03:
За маса докато сваляш: Има едни хора, на които работата им е да имат големи мускули. Те си организират веднъж годишно състезание Мр. Олимпия, което се води нещо като световното им първенство. Зад тези хора стоят цели поликлиники, които ги изследват всекидневно. Техния бюджет за стероиди е по-голям от този на цялото ви семейство. Та тези професионални културисти имат 2 периода - за маса и за релеф. През първия се омазняват доста, после чистят през втория и се явяват на състезание. Никой от тях не е непрекъснато чист, така че участва в едно или няколко състезания годишно. През време на маса не се снимат по списанията и не ходят на семинари, макар от това да си изкарват страшни пари. Ако мислиш, че те са толкова глупави, че не са намерили цаката да качват мускули, докато чистят - ОК, продължавай да търсиш начина :)
Желая ти успех!
А има едни хора, на които работата е да дразнят останалите, да показват колко “мноооооого” знаят за фитнеса и как само те, видиш ли, са информирани за случващото се. Вместо да дават съвети като по-напреднали във тази сфера, те се заяждат за всичко. Странно, но по някакъв странен начин ми напомняш за тях.
Към автора на темата - покачи приема на белтъчини и намали този на въглехидратите. Кардио можеш да правиш 2-3 пъти в седмицата, като е хубаво да е разнообразно - било тичане, велоаргометър, пътека.
Мнението беше редактирано от death на 23.12.08 16:32.
благодаря за отговорите, ще се постарая да си изчиста яденето максимално :)
искам да попитам и още нещо.. ако тръгна на плуване ще ми помогне ли да си постегна кожата ? чел съм, че водата помагала ? отделно и гръден кош, рамене итн би трябвало да се развиват добре при този спорт.. така ли е ? и ще ми пречи ли да го съчетавам с фитнес ? благодаря предварително :)
24.12.08
21:08
За кожата незнам, но що се отнася за развитието на тялото - да, така е. Ако ги съчетаваш правилно, няма да ти пречи. Прочети статията в изданието -> http://www.bb-team.org/articles/3173/ . Има какво да научиш от нея. Успех!