19.12.08
18:15
Здравейте!От доста дълго време съм си имал този проблем (понякога по-слабо понякога по-силно),но напоследък става почти всеки ден.Проблема е следния.Като дойде време за лягане (сега си лягам около 23:00-23:30),лягам (загасени лампи,сичко точно) в първите 5мин. си се чувствам уморен и леко ми се доспива,обаче след като отминат тия 5-10 мин. започвам да се въртя,немога да си намеря место,после каточели ми идва енергия и ми се прави нещо.Вчера след тренировката ми за крака бях мноого изморен,прибрах се,изкъпах се,наядох се и си легнах,но уви ми отне 1 час да заспя (от 23:30 до към 0:30-0:40).Това си е мъчение..Не пия кафета или кола.Пробвал съм и да стана примерно в 7:30 и после си лягам към 22:00 но пак до около 23:30 ми отнема за да заспя.На какво може да се дължи това?И защо ако не заспя в първите 5-10 мин. ми идва тази енергия и ми се става?
П.П. Извинявайте,че обърках раздела.
Темата беше редактирана от -=REFLEX=- на 19.12.08 18:39.
Може да е просто на психическа основа.Стерс , нерви и т.н.На мен ми се е случвала и то доста често като си лежа да се сетя за нещо и да се нервирам и забрави да заспя.Аз лично гледам тв докато почна да се онасям.
19.12.08
20:09
Аз ВСЯКА вечер преди да заспя минават към 2 часа в мислене за някви глупости (не се притеснявам просто си мисля) към 00:30 лягам :)
И аз съм посъщия начин от бая време ама вече не му обращам внимание или лягам когато “боквално заспивам на стола” да съм сигорен ,че ще заспа 100% :)
19.12.08
21:24
Е ОК ама аз имам чувството че ше заспа на стола когато стане време за ставане :-D
19.12.08
22:30
Пробвай с МентаГлогВалериан или Мелатонин или и двете.Има ги в почти всяка аптека
20.12.08
09:58
Явно тренираш късно и тренировката е доста интензивна, нервната ти система остава превъзбудена часове след това. Опитай да тренираш по-рано или наистина опитай с мелатонин и мента-глог-валериана както ти каза IronFreak.
20.12.08
10:15
казано от Любомир_Иванов на 20.12.08, 09:58:
опитай с мелатонин
Сега сериозно да ти кажа значи един колега на баща ми имаше същия проблем и му бяха препоръчали да пие чай преди лягане от някаква билка но незная точно каква и се оправи. До ден два ще разбера и ще ти пиша. При него всичко беше на нервна основа и така.
Няма повод за притеснения аз имам същия проблем,получава се ,когато си преуморен.Има продукти за спокоен сън,
Не знам, дали има повод за притеснения, но от 4-5-ти клас си лягам към 12 часът и не мога с часове да заспя. Ако за някои хора е супер странно и учудващо вечер докато се въртиш и не можеш да заспиш и погледнеш часовника и часът е 2-3 - за мен е напълно нормално. Не мога да си го обясня, не знам на какво се дължи. Казаха ми - много седиш на компютъра.. със седмици не сядах на композитора и ето пак същото нещо. Казваха ми, че съм прекалявал с някакви храни, което е дори по-голяма глупост. Казваха ми и че претренирвам, а в периода м/у края на Ноември и средата на Декември аз не бях тренирал изобщо и пак - въртя се цяла вечер и като погледна часовника на GSM-а е 2-3-4-5 часът! Пиех някакви хапчета, майка ми беше купила от аптеката - никакъв ефект. Не страдам от безсъние, защото една на 4-5 вечери мога да кажа, че спя добре.. Не знам, братле.
Вместо да приемаш некви химии и глупости едно масе 1 час преди лягане и ша спиш кат заклан...И аз имах същия проблем преди 2-3 години ама се дължеше на много кофеин и нисък разход на енергия.Сега всичко е наред...Яденето преди сън също пречи доста.И като си легнеш не мисли за това какво имаш да правиш утре, колко работа трябва да свършиш и такива работи...
20.12.08
19:01
Първо,благодаря на всички за отговорите!
@egx И при мен има нещо такова.Обаче в стаята ми няма телевизор,иначе съм пробвал и с тв-то лесно се унасям и заспивам.Но понякога просто имам излишна енергия която трябва да се “освободи”.
@Любомир_Иванов Тренировката ми започва около 19:00 и свършва към 19:50 - 20:00.По-рано просто немога,защото съм на училище 2ра смяна.Пробвах няколко тренировки сутрин,но ми е малко времето,а и каточели имам по-малко сили..
@Mish0 Да,напълно съм съгласен!Но все пак ако може да ми кажеш и името на чая,защото момичето няма да може да издържи :)
@Dan4o1000 “едно масе” ?
Утре ще мога да ти кажа че пича го няма в тях май е на село но утре ще ти кажа на 100 %
Иначе въпроса с мацетата ми намери 2 бе мой ;) айде изкараи още 1 тежка вечер и от утре як сън :)
Причини колкото щеш може да има-преумора,стоене пред компютъра,кафе+кола и шоколад,студена стая,превъзбуда и т.н.Старите компютърни и тиви екрани дават облъчване.Ако имаш такъв го сменяй с LCD-екран.Някои хора с анемия и нисък хемоглобин също имат проблеми със съня.Още повече когато се ползва печка на твърдо гориво.Лягай рано да заспиш рано.
Вземи си GABA… (друг вариант е 5-HTP или мелатонин както вече ти казаха), но мисля че с GABA ще се чувстваш по-добре.
Намери си тежка умствена работа в ежедневието, да видиш как ще заспиваш за роени минути.
Иначе има и друг по-народен вариант:
|^^^^^^^^^^ ||
| Греяна Ракия ||’‘’‘’‘\\__,
|______________||___|__|
(@)(@)’‘’‘’**|(@)=(@)*|(@)
:-) Стискам ти палци да избереш правилния вариант.
Мнението беше редактирано от tpd на 21.12.08 17:57.
казано от tpd на 21.12.08, 17:56:
Намери си тежка умствена работа в ежедневието, да видиш как ще заспиваш за роени минути.
Иначе има и друг по-народен вариант:
|^^^^^^^^^^ ||
| Греяна Ракия ||’‘’‘’‘\\__,
|______________||___|__|
(@)(@)’‘’‘’**|(@)=(@)*|(@):-) Стискам ти палци да избереш правилния вариант.
Демек втория - народния :-):-)
Мнението беше редактирано от Петров на 21.12.08 21:24.
23.12.08
15:31
Гледай телевизия на sleep mode . Нищо не ме приспива повече от това,даже и от порнаците ми се приспива (а може и ножка да пробваш ,преди лягане). Въпросът е, че като те унесе и телевизорът после да не те събуди, макар че при някои индивиди като мен и включени лампи,телевизори,радио,компютър и калорифер не ми пречат докато спя