преди да направя поредната глупост

25.12.08
14:07

Здравейте и Честита Коледа на всички, да сте живи, здрави и щастливи.
Реших да се допитам до по опитните от мен, преди да съм направила поредната глупост с избора на неподходяща програма.

Предисторията: Жена, 30 г, 165 см, 45 кг в момента/лек кокъл/. С НВД, много тренировки, със собствено тегло, упражнения и предимно кардио , бях направила едно доста прилично стегнато, релефно тяло за раждала 30 год.жена. Обаче все не ми беше достатъчно и прекалих. Отслабнах много и се появиха здравословни проблеми. Това лято реших да кача малко килограми по възможност не само мазнина. Нещо обърках програмата или храната и направих маса на бедрата + мазнини. Правих клекове, напади,и други разни подобни с много повторения без тежест, кардио  и т.н / 50 - 60 бр./, но явно съм приемала повече храна или не съм правила упражненията в аеробен режим и аз не знам, стана обратното на това което очаквах. Боклуци не съм яла особено.Както и да е. Реших че  въглехидратите не са от мойта партия и пак минах на НВД от около месец и половина. Ям около 1300 - 1600 кал, пия поне 2 литра вода.  Цел - стопяване на мазнини от брича, задното бедро и задника. Нагоре съм релефна.Изчетох всички теми в сайта и в нета за подобени проблеми на моя и от 2 седмици тренирам така:

Само понеделник - почивка
вторник  сряда и петък - тренировка цяло тяло, както следва
- 7 мин. кростренажьор/вело/
-  полуклек с разтворени крака - 3 х 40 бр/без тежест/
-  напади/отпади/ -3 х  50 - 60 бр./без тежест/
-  римска тяга с 2 гири х 2 или 3 кг - 3 х 40 бр.
- Бицепс или трицепс, махове за рамо 3 х 8 с 4 кг
- коремни преси на лежанка 3 х 50 - 60 бр
- повдигане на таз - 3 х 40 бр.
- гръбни преси - 3 х 30 - 40 бр
махове, ритници, ножици, и всякви други подобни 3 х  30 - 40 бр, като ги редувам в различните дни
- 30 - 40 мин. кростренажьор или вело в умерено темпо
- 10 мин. разтягане

четвъртък
- 10 мин, крос или вело
-  Бицепс или трицепс, махове за рамо 5 х 8 с 4 кг
- коремни преси на лежанка 5 х 30 - 60 бр
- коремни преси за долна част - 5 х 30 бр
- коремни преси за странична част - 5 х 30 бр
- талия 5 х 50 - 60 врътки
-  гръб на скрипец 5 х 8 бр с 15 - 20 кг тесен хват
-  гръб на скрипец 5 х 8 бр с 15 - 20 кг широк хват
- 30 - 40 мин. кардио
  -10 мин. разтягане

Събота и неделя - таебо

Това е основното което правя, понякога ходя на йога, тичам по 1 час или правя пилатес вкъщи. 
В момента не се харесвам от кръста надолу и искам да променя това възможно най - скоро. Приемам всякакви съвети. Ако има нужда от друга информация за режима ми ще напиша. Не се тегля, килограмите не са важни. Мярката са ми едни дънки, които трябва да ми станат пак широки ;-P
Благодаря на отзовалите се! Весел празник!

25.12.08
16:33

Мисля, че е по-ползотворно директно да напишеш хранителния си режим тренировъчната програма е по-малко интересна. Проблема, че трупаш мазнини е много вероятно да идва от несистематичното ти хранене и евентуално лоши пропорции и качесто на изядените м,в,б. Също не е без значение как са ти разпределени храненията в дните.

“Реших че  въглехидратите не са от мойта партия и пак минах на НВД от около месец и половина. Ям около 1300 - 1600 кал, пия поне 2 литра вода.” - Според мен това е много малко като хранене и е естествено организма да търси да си прави запаси.

Май пак си се излъгала в партиините си пристрастия, за щастие обаче добри алтернативи има, за разлика от други сфери. ;)

Весели празници и успех и постоянство ти желая.

25.12.08
18:33

Здравей и от мен!
Амбициозна програма! Ако втория последователен ден тренировки (сряда) ти идва тежко, намали с една серия упражненията.
По-удачно е (според мен) не да правиш 3 серии с почивка между тях, а да въртиш цялата тренировка с по 1 серия без почивка (тоест да правиш кръгова тренировка). Прави по 2 кръга в началото и постепенно ги увеличи до 4 (5). Почивката е само между кръговете и в твоя случай трябва да е на някой аеробен уред, в умерено темпо и почти без натоварване. 3 до 5 минути е тази “почивка”. Дръж храната така още 2 седмици и ако нямаш промяна в см, ще трябва да я свиваш още откъм калории.
По празниците увеличи ударно водата.
Успех!

25.12.08
20:16

Благодаря и на двама ви за бързите и адекватни отговори. Доста се притеснявах тези дни да не бъркам нещо тренировката, че ако ми порасне още нещо ще откача вече.
Та тренировката ми е нещо като кръгова , но започвам от клековете и нападите, че са по-тежки и между тях правя малко бицепс, трицепс, рамо и талия или преси, после останалите упражнения на земя ги въртя докато стигна пак до клека и така 3 кръга. Не съм от най-вещите, но мисля че правя точно това което ме съветваш. Не правя почивка между отделните кръгове, но ще включа малко бавен крос или вело. Благодаря за съвета Митака 01 ;-). Понякога ако имам сили правя още 40 - 50 клека или напади преди да почна финалното кардио. Общо взето импровизирам според състоянието си.

tpd,тези калории според калкулаторите наистина ми идват малко, но от повече категорично качвам и ме е страх.

Храната ми е нещо от сорта:
закуска - половин грейпфрут

2 закуска - кис.мляко /извара/с ленено семе, стевия и канела

обяд - пил.филе 150 - 200гр  или риба или омлет  със салата/маруля, морков, зеле и т.н/ зехтин и маслини

следобед - чушка с извара или краствица с извара/ нискомаслени кашкавал и сирене/ и маслина, понякога ям овесени трици варени с вода и извара

вечеря - риба или пиле или омлет/ 1 жълтък и 3 белтъка с извара/, салата или броколи и карфиол със зехтин
Средно белтъчини към 90-100 гр, въглехидрати към 50 гр/предимно зарзават/, мазнините не знам колко са ама не са много

Това е най-обичайното ми меню. Иначе си правя запеканки със зеленчуци,яйца, извара, мусака от тиквички, миш маш. Ям през няколко дни малко линд 85 % или 20-30 гр тиквени семки/печени/. На работа ако няма нищо свястно си вземам леблебия или соя. Много рядко ям мандарина или ябълка/пък как ми се ядат, ужас/. Предната седмица правих зареждащ ден и ядох 150 гр бонус и някви пури с уж тъмен шоколад/пфу гадост/Та на всичкото отгоре беше вечер. Общо взето не залитам по джънк и съм дисциплинирана. Ако издивея за сладко ям извара със стевия и канела.Не знам дали да правя зареждащи дни има доста противоречиви мнения. Мисля си че с тва диво кардио без въглехидрати ще се съсухря, ама може и да греша. И без друго предпочитам да не ги ям, че ми отварят апетит, но ако от това зависи да свалям мазнини ще ги ям. Вие ще кажете. На седмицата веднъж излизам и пия водка с фреш. В този ден тренирам най-много и зареждам, като не надвишавам 1700 кал., качвам двойно въглехидратите само, тоест 100-120 гр. Абе отпускам му края малко. Това е в общи линии. Понякога не ми се закусва, понякога прекалявам с обяда или вечерята, но съотношенията си ги гоня.

Вечерям към 19.00 и огладнявам преди да легна почти винаги. Ям извара с краставица. това малко ме притеснява, защото си мисля че ям твърде много извара. Имало е дни да ми се събират по 300 гр. и белтъка ми става 110 - 120 гр. за деня.
Ако ими още въпроси ще питам. Моля не ми се сърдете за досаждането, ама стегнатата и релефна горна част на тялото хич не отива на отпуснатата долна и трябва да се коригира спешно :P Започвам от увеличаването на водата.

26.12.08
09:53

А здравословните проблеми, за които споменаваш?

26.12.08
13:00

казано от Cedar на 26.12.08, 09:53:

А здравословните проблеми, за които споменаваш?

Всички съпровождащи ненормално ниското тегло - косопад, болки в костите, чупливи нокти, пробелми с цикъла, безсъние и още много. Всичко вече е минало и се надявам да не се повтаря. Не съм пила и се надявам да не пия нищо повече от витамини и минерали. Сега определено съм наясно, че крайностите не водят до нищо добро, за това искам да постигна златната среда. :-)

П.П Пия фолиева киселина и Магнерот, това предполагам е добре за трениращи хора.

26.12.08
13:35

Знаеш ли не те попитах само от любопитство! Преди 6 години и аз бях в същото положение...Преди 1,5г. мойте здравословни проблеми стигнаха своя връх, независимо че преодолях всичко, започнах да спортувам, да се храня както трябва, имах непродолимо желание да се информирам не само за хранене, спорт, но и за здравето си - а това е в основата на всичко! Така реших да посетя ендокринолог - откриха ми проблем с щитовидната(а там пълно излекуване няма) и на мен не ми идва вече 2г. По това, което ти описваш като здр. проблем ми прилича много на симптом за хормонален дисбаланс - дори и мастните натрупвания в долната част на тялото....
Предлагам ти да отидеш - нищо не губиш, не казвам че точно на щитовидната ще ти открият нещо.....но е хубаво да си наясно :)

26.12.08
19:41

Редовните тренировки помагат и при хормонален дисбаланс. Имах клиентка с проблеми със зачеването - бяха и предписали спорт и пълноценно хранене. След 6 месеца тренировки проблема стана минало. Гладуването лишава организма от витамини и най-вече от мастно разтворимите А и Е, които влияят съществено на хормоналното производство. Много хубав источник на мастноразтворими витамини е пшеничния зародиш. Може да го включиш към 2-то хранене, една супена лъжица на ден.
Критерия за зареждане е прост - ако можеш без него - чудесно! Ако неможеш - ще разбереш. В смисъл - махни го и само ако започнеш да губиш енергия за тренировка го включи и то започни с минималните 200грама въглехидрат. Ако след 4 дни си “омекнала” в тренировките - пак увеличи с още 100 грама. и пак така. Важното е да е минимално количеството и да НЕ Е ОТ СЛАДКО. Макарони, сухари, ориз, картофи (при тях количеството е умножено по 1,5).
Това е. Личния ти план за зареждане. :)
Дръж фронта по празниците - после е по-лесно.
Успех!

26.12.08
21:52

Cedar, аз се усетих че не ме питаш случайно, за това накъртих на изречението за крайностите. Просто предположих че имаш проблеми от този род. Аз съм ходила на всички видове лекари  - ендокринолози, гинеколози, хомеопати, гастроентереолози и още много. Пускала съм си всички видове изследвания.  Резулатата беше клинично здрава, но с ниско тегло и натрупан стрес. Та се реших да си помагам сама. Може и да съм грешила понякога, но човек се учи от грешките си. Твърдо против съм съвременната медицина и синтетичните лекарства. Всеки намира най-добрия лек за себе си. За мен е спорта.

Митака 101, благодаря отново за съветите. Ще пробвам варианта който ми предлагаш, въпреки че 200 грама въглени направо ме стряскат като цифра. По принцип издържам без тях, но съм в сесия освен всичко друго/ дом.грижи, спорт, работа/ и май се умарям. Иначе празниците не са ми проблем. Малко теквеник, бонбон ,ябълка и 2 сърми за трите дни едва ли ще ме убият. Туй беше то. Сега пак режимно. Лека вечер :)

27.12.08
07:09

казано от diva 97 на 26.12.08, 21:52:

Cedar, аз се усетих че не ме питаш случайно, за това накъртих на изречението за крайностите. Просто предположих че имаш проблеми от този род. Аз съм ходила на всички видове лекари  - ендокринолози, гинеколози, хомеопати, гастроентереолози и още много. Пускала съм си всички видове изследвания.  Резулатата беше клинично здрава, но с ниско тегло и натрупан стрес. Та се реших да си помагам сама. Може и да съм грешила понякога, но човек се учи от грешките си. Твърдо против съм съвременната медицина и синтетичните лекарства. Всеки намира най-добрия лек за себе си. За мен е спорта.

:)  Да, така е! Сигурно няма лекар, при който да не съм ходила. Да не говоря и с колко “компетентни” съм се срещала....напълно съм съгласна с теб - всеки намира най-добрия лек за себе си  :)
А колкото до спорта - това е много добър начин не само да изглеждаш добре, но да се чувстваш тонизиран и по-лесно да понасяш стреса на ежедневието!

Мнението беше редактирано от Ambriel на 28.12.08 14:28.

28.12.08
22:47

казано от diva 97 на 25.12.08, 14:07:

Отслабнах много и се появиха здравословни проблеми. Това лято реших да кача малко килограми по възможност не само мазнина. Нещо обърках програмата или храната и направих маса на бедрата + мазнини. Правих клекове, напади,и други разни подобни с много повторения без тежест, кардио  и т.н / 50 - 60 бр./, но явно съм приемала повече храна или не съм правила упражненията в аеробен режим и аз не знам, стана обратното на това което очаквах. Боклуци не съм яла особено.Както и да е. Реших че  въглехидратите не са от мойта партия и пак минах на НВД от около месец и половина. Ям около 1300 - 1600 кал, пия поне 2 литра вода.  Цел - стопяване на мазнини от брича, задното бедро и задника. Нагоре съм релефна.

Не е възможно да качиш килограми (тоест мускулна маса) както си искала, а в същото време да правиш 40-50-60 повторения със собствената тежест или даже както пишеш и без тежест... Това вече не е силова тренировка, а живо кардио! Както и да е... Тази забележка е за преди, сега както разбирам искаш да сваляш отново?

За мен (когато искаш да изчистваш) най-важно от всичко е интензивността на тренировката. Почивките м/у сериите не би трябвало да са по-големи от 60 сек.
Работна тежест, с която се правят повече от 20-25 повторения вече е прекалено малка за да предизвика някакъв стрес върху мускула и оттам някакъв отговор... пък, ако искаш прави и по 100 повторения. То по-добре си играй тае-бото в такъв случай...

И още нещо - ако със седмици и месеци работиш с едни и същи тренировъчни тежести тялото няма никакъв стимул да се променя.

С най-добри пожелания!

29.12.08
04:48

Здравей и от мен :)

казано от diva 97 на 26.12.08, 21:52:

.... Аз съм ходила на всички видове лекари  - ендокринолози, гинеколози, хомеопати, гастроентереолози и още много. Пускала съм си всички видове изследвания.  Резулатата беше клинично здрава, но с ниско тегло и натрупан стрес. Та се реших да си помагам сама. Може и да съм грешила понякога, но човек се учи от грешките си.

А защо не си посетила най-важния “лог”, именно психолог? Нито един от горните “лози” не може да ти помогне по простата причина, че нямаш физическо заболяване, а психическо разстройство. По подчертаните диагнози и аз мога да ти поставя диагноза, без да съм доктор. Никой друг ли не го направи? Съмнява ме.
Сама не можеш да си помогнеш, най-малко пък със старите грешки. Ще ти кажа и защо. Най-натоварващото упражнение за нервната ти система е кардиото. Тренирайки предимно и по много кардио, не само че не гониш стреса, ами още повече се стресираш. Точно за това е лепнато едно обяснение след диагнозата “анорексия” , лепната е една невроза. Защото не самото разстройство е невроза, последиците от глад и претрениране са невротични.
Ето това е омагьосан кръг.
”Мярката са ми едни дънки, които трябва да ми станат пак широки”
И тук се затваря кръгът.
45 кила, както и да ги гледаш са си 45 кила. Костите ти са леки, защото си ги поизяла, а и защото ти липсва естроген, толкова важен за костната плътност. Но с грейпфрути и канела няма да стане работата :)
Не мисли, че ти се карам, най-малко целя това. Много е важно, потърси някой психолог за да те научи да релаксираш адекватно, защото и сама виждаш - сама не можеш. И преди да си се усетила, ще направиш поредната глупост :)

29.12.08
15:38

Благодаря и за последните два коментара по моя проблем.

Nikolabull, за качването на килограми при тези повторения единственото и логично обяснение е че съм се хранила неправилно. По наблюдения от вашия и от други форуми забелязвам че много жени имат моя проблем, колкото и на мъжете да не им се вярва. Кофти но факт, качваме и от 100 повторения. Може и на психическа основа да е точно от прекаления страх да не качим нещо. Упражненията и най вече клековете и нападите ги правя за оформяне. Чувствам се добре с тази програма за сега. Мисля че за 3 седмици ще ми свърши работа, после ще я променям/ с ваше съдействие/

Уини, благодаря за мъдрите съвети. Аз всъщност съм ходила и на психолог и на разни други места именно за освобождаване от стреса, защото съм убедена че всичко започва от там. Просто споделих с момичето/Cedar/ което ме питаше дали съм ходила на ендокринолог, че съм минала през всички медицински направления.
Знам че 45 килограма не са много и точно за това не искам да свалям тегло , просто да се стегна и оформя. Повярвай има какво да се оформя и хич не изглеждам толкова лека. Цял живот съм била под 45 кг и това ми нормалното тегло. Имам реална представа за тялото си и знам кога да спра. Точно за това реших да качвам кг, когато отслабнах много. Само дето подхода ми куцаше явно. Кардиото изглежда много, но аз съм привикнала от години с него и не ми е проблем. Така мисля аз може и да греша. Ще разберем след 1 седмица. Отново благодарности ;-)

П.П ”Мярката са ми едни дънки, които трябва да ми станат пак широки”  - широки, не големи. Пък и модела им е да са широки, сега опъват в бедрата %-P

29.12.08
17:53

казано от Winnie на 29.12.08, 04:48:

Тренирайки предимно и по много кардио, не само че не гониш стреса, ами още повече се стресираш. Точно за това е лепнато едно обяснение след диагнозата “анорексия” , лепната е една невроза. Защото не самото разстройство е невроза, последиците от глад и претрениране са невротични.

Съгласна съм с Winnie относно кардиото!Организмът и по-точно имунната ти система са сринати, не въстановяваш максимално и най-лошото е, че това не го усещаш...аз превих грешката в едно такова състояние да правя кардио по 7 пъти седмично - нито един път не чувсвах умора. Много ти идва натоварването...
Преди да се втурваш към изстощително кардио виж как седят нещата с храната ти.....можеш да я напишеш ако искаш.
Колкото до лекарите - не разчитай много на мненито “клинично здрава”. Понякога е много трудно да попаднеш на точния специалист.....

29.12.08
20:23

казано от Cedar на 29.12.08, 17:53:

казано от Winnie на 29.12.08, 04:48:

Тренирайки предимно и по много кардио, не само че не гониш стреса, ами още повече се стресираш. Точно за това е лепнато едно обяснение след диагнозата “анорексия” , лепната е една невроза. Защото не самото разстройство е невроза, последиците от глад и претрениране са невротични.

Съгласна съм с Winnie относно кардиото!Организмът и по-точно имунната ти система са сринати, не въстановяваш максимално и най-лошото е, че това не го усещаш...аз превих грешката в едно такова състояние да правя кардио по 7 пъти седмично - нито един път не чувсвах умора. Много ти идва натоварването...
Преди да се втурваш към изстощително кардио виж как седят нещата с храната ти.....можеш да я напишеш ако искаш.
Колкото до лекарите - не разчитай много на мненито “клинично здрава”. Понякога е много трудно да попаднеш на точния специалист.....

Аз принципно съм съгласна  с двете ви. И аз съм правила безумия от рода на двуразови ежедневни продължителни тренировки и знам какво е крайно изтощтение. Е то се връща определено. Сега не смятам да тренирам до припадък. Бях си дала достатъчно дълга почивка преди тази програма, ще си дам и след тези 3 седмици. Всъщност аз усещам умора, но се възстановявам до следващата тренировка с достатъчно сън и витамини. Храната съм я написала в горните постове някъде. Ако видя зора ще намаля темпото. Аз на лекарите хич не разчитам, просто слушам тялото си. Вече не съм на 20 и като че ли се разбираме телепатично.
Поздрави

30.12.08
07:26

Да, видях! Извинявай  :)
Храниш се добре, но закуската я направи по-обилна....сложи овес, по-добре яж яйцата сутринта, хапвай и др. плодове(ябълки, кивита). Въглехидратите ти идват много малко, само от млякото и грейпфрута, морков....щом си 45кг. яж от 45гр. до 67-8 гр. въгл. ( нали си на НВД).
Ако имаш възможност вземи си някакви антиоксиданти, витамин Е,А, селен и суроватъчен протеин - той набавя алфа-лакталбумини, бета-лактоглобулини, имуноглобулини......, за да подсилиш имунната система. Не се претиснявай от суроватката, не се пие само за мус.маса, често я  исписват след операции, раково болни и като цяло на хора с отслабнал имунитет.Като удариш чертата тези добавки идват доста слъпо, за това може да ги разпределиш по месеци, но е хубаво вит. Е да се комбинира със селена.

03.01.09
20:52

Честита нова година и от мен. Дано е успешна и ползотворна за всички.
Седар, благодаря за съветите. Малко съм на Вие с добавките и въглехидратите, но е крайно време да се сприятелим. Започнах да пия цинк с магнезия и фолиевата киселина. после може да включа и селена. Мисля че за сега нямам нужда от допълнителни витамини А и Е, тъй като ги набавям с храната.

Утре е последния ден/таебо/ от тази триседмична програма и отново ще имам нужда от съветите ви. Равносметката е задоволителна, но резултата ще го видя окончателно след наближаващото месечно хормонално торнадо и след отводняването от  малкото но достатъчно за да ми спрат прогреса , тиквеник, сърми и баница по празниците.
Общо взето намалих малко обиколки и се пооформих. Остава ми малко. Вече свикнах на това натоварване и ще го сменям - приемам съвети. Усанових че отпадите ми действат зле на мускулатурата и ще правя само напади. Клековете и тягата остават.
Храненето ми е тъмна Индия но поне разбрах че 1300-1500 кал ме нахранват ако имам повече сложни въглехидрати. Това което ме притеснява е да не кача ако ги включа. Има ли такава възможност? Обобщено смятам да тренирам и да се храня така:

Между 2 и 3 тренировки седмично за цяло тяло сходни на тези от първия пост, но с различни повторения и комбинации, ще включа нови упражнение от пилатес и йога които бая ме измориха при пробата.
1 или 2 кардиотренировки сутрин с повечко стречинг накрая. Ше ми се да тренирам максимум 5 пъти седмично. Имам времето, желанието и силите да го правя.
За храната: НВД в малко по лек вариант х 1,5 гр въглехидрат с 1 зареждащ ден седмично/х 3 гр/. Не знам дали е добре. Страх ме е да не кача отново мускул и мазно.
закуска: плод ,извара ленено семе, трици
2 закуска: малко сурови ядки
обяд:  50-100 гр от следните храни/овес, черни спагети, кафяв ориз, картофи или хлаб без брашно/ в зависимост от това дали тренирам или не през този ден + месо/ 150 гр/ и салата
тренировка/ 16.00 ч /
вечеря: месо и салата
ако огладнея преди лягане малко извара
Това общо взето е около 1400 кал/ 80 гр.въгл , 100 гр.белтък, 30-40 гр.мазнини
Всичко е много осреднено, защото не съм сигурна дали съм на прав път. Благодаря предварително за съветите.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1