31.12.08
17:33
Такаа...
Привет на всички.Посещавам форума от скоро, доста неща попрочетох от тук ( и не само ) преди да се осмеля да пусна темата за да не я затворите или да ми се смеете ( което и сега не пречи ) НЕ СЪМ КОМПЕТЕНТЕН ! ВСЕКИ СМИСЛЕН СЪВЕТ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ!
С фитнес започнах да се занимавам що годе от скоро ( април 2008) , тогава бях 106кг,184см на 19 години. Започнах с НВД и фитнес 4 пъти в седмицата. Лятото заминах 3 месеца на морето, тежка работа по цял ден, спрях фитнеса, спрях и да ям (буквално нищо), което признавам бе доста голяма грешка...
Резултатът от това не толкова умно начинание (септември 2008) 72кг, никакви мускули, и кожа висяща до земята... прибрах се, починах седмица защото бях жив труп започнах да хапвам... предимно месо ориз картофки тва онова и горе долу се пооправих. В момента съм 78 и засега ги държа без особен проблем, 4 пъти ходя на фитнес, не взимам добавки.
Какъв ми е проблема?
Ами... вече 3 месеца и нещо станаха откакто си тренирам нормално и качих малко маса ( не само мускулна за съжаление) а в фитнеса нямам сила от няколко седмици въпреки 4е ям... не е като да не ям даже понякога и буклуци си позволявам. Все още не взимам никакви добавки. Нямам и режим. Също така тези няколко килограма които качих след като се прибрах отидоха и по коремче и тнт.... но това е нормално и е заради липсата на режим на хранене нали така ???
Какво искам?
1.Ами направих си един режим и искам да ми дадете съвет как даго дооправя защото протеина не се връзва.
2.Най общо казано.... релеф и мускулна маса искам. Мераклия съм за плочки доста в интерес на истината.. знам че се занимавам от сравнително много малко време с фитнес в сравнение с повечето хора тук но просто казвам какво искам а ако вие ме насочите рано или късно ще стане защото постоянство и воля имам много.
3.Какви добавки да започна да взимам да ми дадете насока. Чета че всички по отявлени хора които компетентно отговарят в темите казват че добавките са само 5-10% от режима. Обаче тези хора също ги взимат нали ? Значи не може да са толкова маловажни....... така мисля....
В крайна сметка за да постигна това което искам значи да изчистя мазнините паралелно със запазване/вдигане на мускулна маса.... не знам дали има такъв филм изобщо , дали това е възможно и тнт.... но за да стане трябва да намаля сладко виглехидрати и тнт... демек пак НВД нали така ??
Така посмятах малко , после си помислих какво обичам да ям и излезе това..
ОКБ 2484 хранене за деня 1 2 3 4 5
протеини на ден 234г = 936 калории от храненията 20 27 60 2 40
въглехидрати на ден 117г = 468 калории от храненията 1 9 0 27 0
мазнини на ден 120г = 1078 калории от храненията 1 27 15 1 5
първа закуска
5 белтъка + 1 чаша мляко
втора закуска
30г печени ядки (бадеми , фъстъци...) + 150г извара
обяд
200г пилешки гърди (варени или печени)
салата (маруля, краставици, домати, морков)
след тренировка
1 банан
вечеря
1 консерва рибка тон в собствен сос без мазнини допълнително слагани и тнт.
салата (маруля, краставици, домати, морков)
както се вижда режимът не е пълен.. трябва да се изядат още 85г протеин, 80г въглехидрати и 71г мазнини.
много ще се радвам ако споменете някоя хубава храна която хапвате а аз не съм се сетил за да я прибавя....
ами това е за момента. дано съм бил изчерпателен в описването на проблема
Поздрави.
01.01.09
10:19
преди лягане е добре да добавиш казеин(добавка или може извара,телешкото за вечеря мисля,че също беше вариант за бавноусвояеми белтъци).В първата закуска може да добавиш овесени ядки или мюсли.За обяд трябва да добавиш някакъв бавен въглехидрат.След тренировка трябва пак белтък-дали ще е добавка(протеин),може и вместо това малко извара разбита с вода.Засега като гледам на ден въглехидратите са малко,значи си на НВД май.Ако първо искаш да качваш мм-добави още въглехидрати,ако искаш да чистиш е добре така с въглехидратите-на обяд може и да не добавяш.НО според мен е по-добре сега да качваш мм,защото както сам си написал нямаш чак толкова мм,въпреки че си се “пооправил”.
ЗА добавки-може да започнеш да вземаш протеин(суроватъчен изолат)-syntrax nectar.Естествено има и други добри,но този е най-добрия според другите.Поне не си взимай някакъв български!Още може да си вземеш витамини(или тези от аптека на суправит и вегас или този http://www.hdobavki.hit.bg/produkti/vitamini/optimen_ON.html или ADAM Men’s Vitamins.Може също и рибено масло от аптеките,че и то е много полезно.)
Това е моето мнение,нека по-компетентните допълват.
По-здрави.
Здрасти,
Хубаво си си направил труда да опишеш нещата. Аз ще ти дам няколко идеи(съвсем конкретни) върху които може да помислиш и пооправиш някои неща.
1) Тези резки промени на килограми са супер вредни за вътрешните ти органи, още повече си само на 19. Според мен ти трябва един БАЛАНСИРАН режим на хранене за да може да се стабилизираш малко, оттам ще дойде и добрата форма и по-малкото мазнини. Струва ми се, че разсъждаваш много технически: искам това и това, значи правя конкретно това и това. Само дето биологията е доста комплексва и ако искаш изчистване, това не значи автоматично НВД. Това е малко женска логика даже, много е вредна. :)
2) Един балансиран режим не означава само формиране на определени стойности на б,м и въглехидрати за деня. За него ти трябват и балансирани хранения. Тоест ако на ден ядещ 2500ккал. На едно ядене ще трябва да ядеш 2500 разделено на броя хранения ккал +- няколко стотин ккал. Освен това тези въхлехидрати на едно хранене трябва да са разпределени между източник предимно на бавни въглехдрати, източник предимно на белтъчини, а източник предимно на мазнини не ти трябва, освен малко растителни масла(зехтин)
До колкото видях храненията ти имат само източник богат на протеин и нищо откъм въглехидрати. За мен едно балансирано хранене(обяд или вечеря) е комбинацията между 1 елемент от всяка колона:
яйца картофи
пилешко ориз
риба хляб
телешко макарони(спагети и т.н. до е долу горе като хляба)
+ задължително салата(зеле, марули, моркови, лук, маслини...) (достатъчно фибри, за да може да се изакаш като хората :) )
3) Количествата вече зависят от теб. Но те съветвам в никакъв случай да не се оповаваш само на теоритични сметки, а главно да си спретнеш един режим и с времето да донагажда. Разбира се помисли добре в началото за да не се забиеш в девета глуха от самото начало.
Освен това много е важно каква ти е седмичната ангажираност, ако лежиш по цял ден много ясно няма да е същото меню.
4) Ще променя меюто което си писал по-горе примерно така:
1 закуска
овесени ядки и плод(или сок примерно)
2 закуска
5 белтъка + 1 чаша мляко - да е кисело по-добре
обяд
- 200г пилешки гърди (варени или печени)
- салата (маруля, краставици, домати, морков)
- ориз
след тренировка(мин 1 час след трен.)
1 банан + извара
вечеря
- 1 консерва рибка тон в собствен сос без мазнини допълнително слагани и тнт.
- салата (маруля, краставици, домати, морков)
- малко картофи
Според мен към това ядене ако добавиш 3 дена в седмицата една базова програмка(виж сайта не откривай топлата вода на ново) даже ще ти е много малко това хранене, но трябва сам да прецениш.
Може да добавиш и малко кросчета в нетренировъчните дни ако чувстваш че имаш енергия за хабене.
И си го анализираш това режимче в предължение на 3 месеца променяш това онова и до 6 месеца би трябвало да си перфектно наясно как работят нещата за теб и да си си балансирал метаболизма така че да нямаш много мазно и да си качим мм. И чак тогава може да си направиш едно леко НВД да поизчистиш таман за лятото.
5) А между другото, подготви се психически, че ще трябва да забравиш за бързите въглехидрати освен ако не са плодове и то пресни. (и без бира и вина) С изключение на 3-4 дена в месеца примерно, но това зависи от това дали калорииния баланс ти е бил нисак предните дни.
Поздрави и успех.
П.П. Не претендирам да съм изряден в съветите които ди дадах, но мисля че може да си зададеш няколко въпроса като за начало.
Мнението беше редактирано от tpd на 01.01.09 12:05.
мерси и на двама ви за отговорите и особено на тпд за преправянето на менцто. аз 6те си досметна грамажи и вси4ко естествено НО при тоъи режим как стои взпроса с добавките. И 2мата ме сзветвате да натрупам маса о6те преди да запо4на 4истене - така и 6те направя, това зна4и ли да си взема и протеин и да го вклу4а в режима.
друг взпрос който силно ме взлнува. в дните когато няма тренировка да намалявам ли храната .
а да и след ве4еря да хапвам ли не6то рпеди лягане
Мнението беше редактирано от dakata1 на 01.01.09 17:21.
Добавки според мен не ти добавки от рода на протеин, аминокиселини или нещо за сила трябват на този етап, поне още половин или една година. Ако пък настояваш да даваш пари със съмнителен ефект насреща(и това е така защото още нямаш много опит, ако го имаше щеше да е друго) може да пробваш нещо от рода на л-карнитин. Но добавки като бирена мая, рибено масло, витамини и т.н. общи са добре дошли.
Да натрупаш маса само да уточня не означава да качваш прекомерно много мазно. За това служи именно балансирания режим. Ако се храниш добре, протеин на този етап няма нужда.
Не намаляй храната в нетрен. дни. Тъй като тогава се възстановяваш.
Ако имаш нужда да се храниш може да удариш едно кисело мляко преди лягане. Някой мислят, че лактозата не е а препоръчване вечер, ама... опитай виж как е. В процес на проучване си и си дай голям срак, примерно 3 месеца.
И пак ти казвам не се осланяй единствено на сметките усети нещата сам как действат с течение на времето при всеки човек е различно.