03.01.09
10:04
Тренирам футбол и след 1-2 седмици почваме с физическата подготовка(тичане).Нямам намерение да спирам с фитнеса,затова питам коя е по-удачната комбинация: креатин с протеин или креатин с аминокиселини?Целта ми е хем да имам енергия,хем да възтановявам добре и да качвам мм.Мерси за вниманието
Темата беше редактирана от vasko1914 на 03.01.09 10:38.
Креатин + протеин, но ако спортувам футбол бих заложил на други продукти (освен креатин).
03.01.09
10:29
казано от tonu на 03.01.09, 10:18:
но ако спортувам футбол бих заложил на други продукти (освен креатин).
Какви по - точно ?
казано от vasko1914 на 03.01.09, 10:04:
Тренирам футбол и след 1-2 седмици почваме с физическата подготовка(тичане).Нямам намерение да спирам с фитнеса,затова питам коя е по-удачната комбинация: креатин с протеин или креатин с аминокиселини?Целта ми е хем да имам енергия,хем да възтановявам добре и да качвам мм.Мерси за вниманието
Мене ако ме питаш ако мислиш да взимаш монохидрат-много ще ти ебава майката докато си на тренировката(тичане),аминки+глутамин е добър вариянт....
Честно да си кажа,досега креатин не съм вземал и все още се чудя дали да си взимам :?
03.01.09
17:10
Гейнър+Таурин+B12+Аргинин+кофеин—ако пиеш тия неща мисля че енергия няма да ти липсва
Аз също играя футбол и имам определени наблюдения върху добавките подходящи за футбол - те не са особено различни спрямо тези за фитнеса :)
Всъщност мой познат (един от рехабилитаторите в ЦСКА) ме изненада като ми каза, че една малка част от футболистите полагат нужните усилия във фитнеса. Една малка част обръщат внимание на режим и диета. Повечето имат доста лоши навици и влагат символични усилия (липса на желание и мотивация), което наистина ме изненада, с оглед на това че са професионалисти и голяма част от тях имат претенции. Лошата ФП рязко се отразява на броят на контузиите. Така, че похвално за всеки млад футболист който се замисли върху режима си, физическата си подхотовка (в частност фитнеса), диетата си и т.н.
Темата Футбол е много обширна и качественото провеждане на ФП е тема на дърги разговори и писане. Като за начало ФП далеч не е просто бягане... В общи линии в нета може да се намери информация за различните стадии през които се преминава във фитнеса (на пистата е отделен въпрос) за да се достигне добра ФП. Като цяло става дума за:
1. подготовка
2. натрупване на мускулна маса
3. трениране за сила (strength)
4. трениране за мощ (power)
Фаза 1. може да изглежда в съвсем базов вид така: правене на 6 до 15 повторения с тежест под единичният максимум (1 RM).
Фаза 2: 8 до 12 повторения, вероятно до отказ или според метода който предпочиташ за хипертрофия.
Фаза 3: 1 до 5 повторения до максимум.
Фаза 4:
4.1: 2 до 6 повторения с тежест под максимума (80-90% 1RM) с максимална скорост на изпълнението, но и със запазване на правилната техника - за ексползивна сила;
4.2: 10 до 20 повторения с 30% от 1RM с максимална скорост - за максимална издръжливост при бягане.
Ще се опитам в няколко изречения да опиша теорията на тези фази: Първо си подготвяш тялото за сериозни натоварвания (нещо като начинаещият във фитнес залата, за да не се стигне до контузии при опит още в началото да се вдигат сериозни тежести). Втората фаза изисква трупане на маса, защото крайната цел е енергията (в смисъла на power), а енергията (кинетичната) е масата по скоростта на квадрат върху 2. Т.е. една от важните предпоставки за голяма сила(енергия) е масата. В третата фаза се гони силата, защото силата е прекурсора на скоростта, а както се вижда от формулата за кинетичната енергия масата е важна, но скоростта има квадратична тежест! Т.е. скоростта е много по-важна от масата, от където човек вдигащ да речем 120 кг от лег в никакъв случай не значи че е по-силен (в смисъла на power) от колкото човек вдигащ 100 кг (тъй като 2-рият може да е значително по-бърз) ;) Накрая 4-тата част (4.1) служи да постигнеш експлозивна сила, бърз старт, обръщане и т.н., докато 4.2 цели постигането на висока скорост при тичане, НО за по продължително време отколкото ти позволява “бързата енергия” (от АТФ реакцията) - да речем спринт от центъра до наказателното поле на противника :)
Защо пиша толкова, при условие, че въпроса ти беше за добавките, при това този въпрос е толкова “прост”!?
Мисля, че явно се вижда, че правенето на качествена ФП включва един огормен арсенал от техники, засягат се различен тип тренировки с различен тип цели и всяка фаза изисква индивидуален подход при избора на хранене, добавки и тренировки.
Просто раздели фазите на 4 и попитай каква добавка търсиш за някоя от фазите и съм сигурен, че част от хора във форума ще ти дадът компетентен отговор.
Аз лично мога да ти кажа, какво обикновенно ползвам не по време на ФП, а за самите мачове (когато се предполага, че си минал ФП):
1. След мач “Total Recovery” ( http://weider-bulgaria.com/products/4/79 ). Може и амино. 30 мин след това протеин (комбиниран), а не само Whey (темата е прекалено дълга защо не просто Whey), например “Protein 80+” ( http://weider-bulgaria.com/products/6/46 ).
2. Между полувремената “ISO Energy” ( http://weider-bulgaria.com/products/4/85 ).
Креатин не ползвам. Оправдано му е използването според мен за фаза 3 и фаза 4.1 от подготовката. Може и да съм леко параноик, но прекаляването с приема на креатин дехидратира сърдечният мускул и е силно НЕ препоръчителен за ареобни спортове, където тичането е основна част от играта и можеш да стигнеш до пълно изтощение и сериозно дехидратиране. Имало е случаи на футболисти починали от сърдечен удър, в следствие на дехидратация и една от причините е прекомерна употреба на креатин (това поне съм информиран аз). Така, че за мен не е оправдано целогодишното използване на креатин при аеорбни спортове.
Другото което може да отбележа е “Total Recovery” - за мен страхотен продукт, който е подходящ и като заместител на гейнър след тренировка. Това “нещо” като го пия нямам почти никаква мускулна треска, СЛЕД като дълго време съм бил изън фитнес залата. Ефекта му е по-силен и от аспирин :) Наистина на мен действа като total recovery.
П.П. Ако си сериозен с футбола и финтеса, разгледай много подробно този линк (и линковете в края на статията): http://www.sport-fitness-advisor.com/soccertraining.html
П.П.2: Жалко е, че си левскарче (като гледам ника), но ще го преживея ;) :D
Мнението беше редактирано от perlsite на 03.01.09 23:25.
Мерси за изчерпателната информация :] Смятам да се възползвам от съветите ти.А поне засега креатин няма да взимам.
ПП: Между другото за колко време стига 1 опаковка на TOTAL RECOVERY?
Мнението беше редактирано от vasko1914 на 04.01.09 11:42.