03.01.09
22:01
Реших да запитам нещо,което ме гложди отдавна.Навсякъде се тръби,че хранителните добавки са напълно безвредни,но наистина ли на 100% не вредят - приемът на толкова концентрирани вещества не затормозява ли супер много работата на бъбреци и черен дроб?То вярно,че е естествено,ама то нали и прекалено многото храна също ги натоварва доста,камо ли якото тъпчене с още и още под формата на добавки.Може да звучи глупаво,но искам да чуя мненията по въпроса.
03.01.09
22:43
“Няма отрови - има само дози”, както е казал Парацелс.. но все пак, баш 100% безвредни не мисля. Всяко нещо оказва влияние по един или по друг начин.
Мнението беше редактирано от death на 03.01.09 22:44.
Ясно,че много ще е вредно,но като става въпрос за добавки,нали винаги си има дозировки,с които да речем не се злоупотребява.Дали все пак и регламентираният прием не е вреден в някаква степен.
Всичко опира до дози и наистина не трябва да се прекалява. Най-важното е да прочетеш внимателно и да осъзнаеш смисъла на думата “добавка”. Истинско ядене и по-малко “добавки” в моменти които ти трябва най-много (най-често след тренировки) ;)
Иначе, какви химикали има в самите добавки това е тема на съвсем друг разговор. Просто не си купувай no-name-brand добавки или твърде евтини, тъй като риска е по-голям. Ето видяхте какво стана в китай, как уж безвредна добавка, която хитреците добавяли в прясното мляко води до напълно повреждане на бъбреците :(
Айде стига толкова, че то да беше само добавките.. така е с всичко.. мялко, сирене, месо.. край нямат химикалите, “подобрителите”, овкусител и оцветителите ;)
Химикали има навсякъде.Иначе и добавките не са баш напълно безвредни.Ама я си задайте въпроса:Кое е по-вредно да пушиш по 1 кутия на ден цигари или да взимаш например 60 гр суроватка или друг вид протеин(или друга добавка).Аз предпочитам да си тровя здравето с добавки отколкото с цигари и алкохол,ако мога така да се изразя...
04.01.09
10:39
Сравнението ти не е много точно, да не кажа никак.. От едното се умира, а от другото не усещаш тази въпросна вреда.. Просто по последствия не са равносилни. А и такива въпроси колкото и да задаваме.. никаква файда няма да има. Цигарите ще си бъдат легални и от тях ще умират милиони души ежегодно, а марихуаната например ще е нелегална, като от нея не е регистриран нито един смъртен случай :)
Звучи парадоксално, нали ?
Идеята ми е, че всеки си решава какво да прави с тялото си. Дали ще взима добавки, ще пуши, ще бъде голям... каквото се сетите.
Добавките са полезни, и то много ако се взимат в нормални дози.Говоря за стандартните добавки като протеини, аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и др. подобни.
Мнението беше редактирано от Aquiles на 04.01.09 10:46.
Присъединявам се към изказаните по-горе мнения за отностителността на нещата. Като за пример ще добавя, че ако се прекали с яденето дори и на най-обикновено месо, говоря за сериозно количество не 2 пържоли, пак се получава хранително натравяне, следва повръщане и т.н.
Да не забравяме и какво символизира емблемата на фармацефтиката - змия около... и аз не знам какво е това подносче някакво ... :) Но идеята е, че змийската отрова може да убива или служи за лекарство.
казано от death на 04.01.09, 10:39:
Цигарите ще си бъдат легални и от тях ще умират милиони души ежегодно, а марихуаната например ще е нелегална, като от нея не е регистриран нито един смъртен случай :)
Звучи парадоксално, нали ?
Сори за спама, ама не се сдържах...
Няма регистриран случай на предозиране/натравяне с марихуаната в качеството и на наркотик; а вредата от катраните в една цигарка марихуана никой не я е замервал, най-вероятно. Доста повече са. ;р
04.01.09
20:40
И аз не се сдържам, за това ще ти отговоря.
Има такова измерване. Да, факт е че вредните вещества във ЕДНА цигара марихуана са повече от вредните вещества във ЕДНА цигара от тютюн.
Сега ми кажи колко цигари обикновено пуши на ден един пушач на марихуана и един на цигари :) Не говорим за отделни случаи, говорим общо :) Ако все още не съм те убедил все пак, кажи, ще ми е приятно да те убедя :)
Излязохме много от темата..
Все пак мисля, че всички сме съгласни, че всичко е относително и че малко или много, всяко нещо вреди.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от death на 04.01.09 20:44.