RDA

03.01.09
14:29

Здравейте. Бих искал да ви попитам има ли някаква разлика между RDA и Daly Value? .........или е едно с също.

Например ако срещу витамин А пише RDA 30% това какво означава? ..........че в една таблетка има 30% от препоръчителната доза ли?

Темата беше редактирана от Stefan Todorv на 03.01.09 14:29.

03.01.09
14:53

RDA - recomended daily amount според мен това означава.Тоест препоръчана дневна доза (стойност)

ИВ

03.01.09
15:03

При повечето от витамините и минералите дозите, които препоръчва RDA са много ниски и недостатъчни дори и за обикновения неспортуващ човек.

03.01.09
15:12

казано от Aleksandar Marinov на 03.01.09, 14:53:

RDA - recomended daily amount според мен това означава.Тоест препоръчана дневна доза (стойност)

Мерси за отговора. Това го знам. :) Въпроса ми е RDA 30% означава, че в тблетката има 30% от дневната доза, така ли е. Искам да знам това със сигурност. Благодаря предварително

03.01.09
15:23

така е да

03.01.09
20:19

казано от Stefan Todorv на 03.01.09, 15:12:

Въпроса ми е RDA 30% означава, че в тблетката има 30% от дневната доза, така ли е. Искам да знам това със сигурност. Благодаря предварително

казано от Aleksandar Marinov на 03.01.09, 15:23:

така е да

Не е съвсем така или по-точно не винаги това е вярно. Обикновенно е посочено за какво количество става дума. По някога се описва, че например е 30% RDA ако приемеш 100гр от продукта или че е 30% RDA от една доза, която доза може да е 1 таблетка, може да са 3 таблетки и т.н. Обикновенно е много ясно и точно описано определеният процент RDA за какво количество е.

03.01.09
20:38

казано от Иван В. Станков на 03.01.09, 15:03:

При повечето от витамините и минералите дозите, които препоръчва RDA са много ниски и недостатъчни дори и за обикновения неспортуващ човек.

Без да искам да влизам в излишни спорове - това също не е задължително да е вярно. Дори начина по-който си го формулирал е дисинформация и доста подвеждащо.
Жалко е, че има доста противоречива информация в нета, а изследванията не са чак толкова много. Почти непрекъснато се изнася информация и се променя RDA. Така например за Витамин A (който е мастно разтворим витамин, т.е. може да се натрупва в тялото и не се изхвърля като Витамин Ц) до скоро се считаше за нормално прием от порядъка на 7500-15000 IU и едва ли не се напдреварваха компаниите произвеждащи мутливитамини да блъскат повече, но наскоро нещата се промениха и сериозните компании намалиха дозите до 5000 IU - това е и границата над която се повишава значително риска например от фрактури. Свръх приема на Vitamin A може да има много сериозни последствия за здравето (включително, че става в много големи дози и токсичен).
Нещата с годините се променят и нещата които са се писали пред 4-5 години сега се преразглеждат и отхвърлят. Не случайно сега предимно се използва бета-каротин (про-Витамин А). Про-витамините са като про-хормоните: необходим е ензим, който да преобразува в активното вещество (в случая в Витамин А). Това помага значително, тъй като дори и по-големи дози про-витамини, не значи, че ще се достигне до предозиране на съответният витамин.
По подобен начин стои въпроса и с др. витамини. Така например широко разпространеният и може би най-широко злоупотребяваният витамин е водноразтворимият Витамин Ц. До скоро се считаше, че спокойно може да се пие по грам-два и т.н. като в “най-лошият” случай просто ще се изпикае. Това нещо се е споменавало често дори и в нашият форум. Сега разбиранията са, че е вреден прием на Витамин Ц над 500 мг.
С две думи: има много витамини които трябва да се приемат с рамките на RDA, нищо, че сме “големи” спортисти. За други трябва да се внимава много с тях и да не се прекалява, дори и към този момент да се счита, че са безвредни. По-добре е да се приема добре балансирана храна (зеленчуци и плодове) за да компенсирате евенутален недостиг на витамини и минерали отколкото да правите едно от най-лошите неща:  да се тъпчете с “пакове” от по 10-15 хапа..
Много е важно да осъзнаете, че изречения от рода на “имате нужда от много по-голям прием на витамини заради многократно повишената физическа активност” са само и единствено с цел да купите повече, да похарчите повече и някои хора да станат по-богати :)

04.01.09
17:54

Темата за RDA е доста обширна. Някои изследователи дори го перифразират “Ridiculous Dietary Allowance”.
Ето едно доста интересно и обширно четиво за вит. C
Няма да забравя и едно интервю с откривателя на вит. Е, като в статията обяснява как се е стигнало до сегашното RDA 30IU и накрая на статията го питат а Вие колко пиете, при което той казва “...Мен не ме гледайте, аз приемам много вит. Е и C. - 400IU/1333% RDA/, през ден....”

Мнението беше редактирано от exstasy на 04.01.09 20:58.

ВИ

04.01.09
18:08

@perlsite - Тези твърдения, които цитираш са просто едно от теченията. Ако промениш малко заданието в google-а ще видиш и обратните твърдения.
Истината е че няма консенсус за това какви са полезните дози витамини. А и 100% е силно индивидуално.
Каваш 5000 IU витамин А, а знаеш ли че според БГ законодателството максималната допустима стойност е доста по-малка - 1500? Това не пречи аз да съм си купувал от аптеката таблети с по 50 000 IU, да съм пил по 3 на ден и да съм бил доволен без последствия.

04.01.09
20:50

Разбира се. В това е проблема, че излизат нови и нови материали отхвърлящи старите догми, както колегата по-горе е посочил online статия за Витамин Ц, която е “Copyright © 1972”. Т.е. леко е морално остаряла.
Например за Vitamin C се твърди, че във високи дози спира да бъде антиоксидант - това е качество на витамина, който определено не бих искал да се лиша и не бих рискувал да загубя. Дори 500 мг. е от достатъчно, предостатъчно (много над 100% от RDA), тъй че аз не бих пил повече. Този витамин е изключително евтин (на база други вещества и екстракти от полезни билки) и много от компаниите изобщо не се свинят и тъпчат таблетката, както и с калции и какво ли още не, само и само да си я запълнят :)

За Витамин А, аз тъй или иначе вече споменах, че в момента сериозните производители на мултивитаминни пакове започват да ползват почти изцяло бета-каротин (про-витамин), а не директно Витамин А, за да избегнат лошите ефекти в дългосрочен план :) Интересно ми е да пиеш по 50 000 I.U. в продължение на 1 година всеки ден, а не за 3 дена :) Ясно е, че от единична доза няма да ти стане нищо ;)
Пак да се върна на Vitamin C… знаеш, че огромна част от хората които съзнателно взимат големи дози от Vitamin C (половин-един грам и повече) го правят, защото в момент са на стероидни или прохормонални медикаменти и целят с използването на Vitamin C да постигнат по-добър антиоксидантен ефект, а се оказва, че всъщност не са получавали практически никаква защита, по отношение на Vitamin C. :)
Това какви статии има в момента в нета, честно казано не ме интересува кой знае колко много, защото в нета наистина има страшно много глупости, но когато елитните компании намаляват количестото на някои витамини или сменят техният вид ме кара да се замисля, защото тук не говорим за инцидентна промяна, а за масови промени в бранша.

04.01.09
21:10

казано от perlsite на 04.01.09, 20:50:

Т.е. леко е морално остаряла.

Отдели време, прочети я и след това да коментираме. Да има конструктивен характер. Иначе да си говорим за работи от вида на ЕБК/Една Баба Казала/ няма смисъл.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1