05.01.09
10:45
здравейте всички и нека използвам случая да ви пожелая щастлива и успешна 2009 година!
моля ви за съвет относно една травма. Преди около две седмици в къщи имахме ремонт, та вдигнах едно доста тежко легло и гадното беше, че нямаше как да застана отпред а го хванах отстрани и вдигнах само с дясната ръка. Принципно се имам за яка , защото спортувам почти ежедневно, понякога ходя и на фитнес, но редовно правя упражнения, плувам и тичам, занимавам се и с танци. Но когато вдигнах това легло, усетих нещо, макар и да не мога точно да определя какво, в дясната част на кръста. Не беше болка, камо ли остра болка, но в последствие имах усещането сякаш кръста ми е “слаб” , особено в дясната част. Не спортувах активно няколко дни, но точно преди Новогодишната вечер освен тичането си направих и упражненията - за талия и общо разтягане на тялото и коремни преси и то доста. И съответно на Новогодишната вечер аз вече за първи път имах болки в кръста, особено в дясната част, даже се наложи да пия хапче с/у болката. По заръка на баща ми няколко дни нося колан , когато съм в къщи и мажа с диклак. Вече нямам такава силна болка, но все още си усещам кръста слаб и ме е страх да правя упражнения. Днес пък усещам променена болката- не в дясно , а само в средата на кръста, долу ниско към опашката. Моля, кажете ми какво да правя, докога да се пазя за упражнения, въобще как да постъпя? Много съм притеснена. Извинявам се за дългите обяснения....
С поздрав,
Теди
За сега отпочини 10на дена. След това загреей добре и направи един хубав стречинг. Ако няма проблеми (болка) опитай да правиш коремни преси. Ако всичко е наред, пробвай внимателно и някакви упражнения за еректорите.
Ако имаш болки си почивай. Ако общата почивка без натоварване надвиши 15-20 дена и не си се оправила вероятно има по-сериозен проблем. Ако не ти мине за това време не подценявай травмата, защото при нелекуване и развиване на болестното състояние може да се стигне и до дископатия... така, че ако не се оправиш в рамките на 10на дена потърси лекар.
Мнението беше редактирано от perlsite на 06.01.09 11:43.
05.01.09
18:33
Една снимка на рентген няма да ти навреди. Описанието прилича на скъсан мускул, но може и да е друго.
Абе облъчването, си е облъчване :) Нека да види дали, както много пъти си казвал, почивката няма да му помогне най-добре :)
05.01.09
19:56
Почивката не е под въпрос.
Но просто често прешлените се контузват така и хората не разбират, а когато разберат - вече е късно за каквото и да било .Затова предлагам все пак снимка. Това е кръст. Ще служи цял живот. Не е възпалена китка или лакет, а част на тялото, която постоянно е под голямо напрежение....
Поздрави!
05.01.09
20:50
Според мен - най-обикновенна травма. Случва ми се да защипа нерв дори при добре загрят , камо ли като при теб.При мен се оправя с тичане и с малко почивка. :) Ще се оправиш, мисли положително ;) Успехи!
Егати съветите брат...Момичето от седене я боли,носи колан и се маже с кремове,ти тичане препоръчваш...
05.01.09
22:04
отиди на лекар това ще е най - добре
Мнението беше редактирано от qm_meso на 05.01.09 22:04.
благодаря на всички за отговорите, честно казано ще взема под внимание всички мнения. от една страна си казвам, че нямам силна болка и не би трябвало да драматизирам. от друга страна обаче, тя, макар и слаба, постоянно ме тормози и напомня за себе си, не се чувствам във форма, а напротив, сякаш цялата ми енергия изчезна. мисля си, ще потърпя още малко, ще опитам с почивката, мазилата и т.н., но ще попитам и лекаря си евентуално да ме прати на рентген . макар че хич не ми се ходи да се облъчвам и не мога да преценя трябва ли да ходя или не трябва. иначе, мисля си че тичането не би ми навредило- нали тичам с изправен гръб? аз тичах доскоро, но сега ми е доста студено. моля да ми кажете какво са еректори?
отново ви благодаря за съветите,
Теди
Еректорите са мускулите отстрани на гръбначния стълб. Основната им функция(както се подсказва от името им) е да държат гр. стълб изправен.
Нормално е, да имаш опасения и те да ти се отразяват върху тонуса изобщо. Но използвай инерцията от притеснението да те закара директно при ортопед травматолог. Тук никой не може да ти постави надежна диагноза. Само едно е ясно нанесла си някакво поражение(мускул или нещо друго, но наистина прилича на разтегнат мускул описанието което казваш) и после естествено се е възпалило откъдето и болката. Но и при друг тип трявми има същите неща. Добре е да се уточни точно какво е за да не донанесеш други щети от незнание. Мазила и тем подобни са най-вече симптоматични, не помагат дългосрочно.