От кои храни да си набавяме необходимите Мазнини?

07.01.09
15:25

С протеините и въглехидратите, като че ли е по-лесно да се ориентираш от какви храни да си ги набавиш, но с мазнините поне при мен е голям проблем, затова ви моля за помощ:)

От кои храни си набавяте необходимите дневни мазнини. Имам предивд Омега-3, Омега-6(Есенциалните мастни киселини) и въобще освен тях, какви още мазнини трябва да се приемат, и от кои храни и колко грама на ден :))) Еми така де, много см неориентиран, Моля помогнете:))

Вярно ли е, че наситените мазнини са вредни, трябва ли да се ограничават?

07.01.09
16:15

казано от downbg на 07.01.09, 15:25:

С протеините и въглехидратите, като че ли е по-лесно да се ориентираш от какви храни да си ги набавиш, но с мазнините поне при мен е голям проблем, затова ви моля за помощ:)

От кои храни си набавяте необходимите дневни мазнини. Имам предивд Омега-3, Омега-6(Есенциалните мастни киселини) и въобще освен тях, какви още мазнини трябва да се приемат, и от кои храни и колко грама на ден :))) Еми така де, много см неориентиран, Моля помогнете:))

Основно от ядки, зехтин, мазна риба, авокадо, маслини, жълтъци(но не прекалявай - да не са осн. източник)...има също ленено олио.
Това, по колко да ядеш зависи на какъв хран. режим си и какви са дневните ти дажби калории. Имай предвит, че в маслините и авокадото има и въглехидрати, както и в леблебията, кашуто - то има доста повече въгл. сравнение с другите ядки.
Наситените мазнини са вредни, когато са в  излишни калории ....тук пак опира до това колко е дажбата ти за ден.  Някои ги хапват, за да увеличат отделянето на тестостерон.

Мнението беше редактирано от Ambriel на 07.01.09 16:31.

ИВ

07.01.09
16:39

Всеки ден на организма са нужни 20-30 грама наситени мазнини. Другите мазнини съответно са моно- и поли- ненаситени.

07.01.09
18:06

Орехи-преди лягане,мхмхм перфектно
Иначе през деня обичам да хапвам сирене-50-100гр.
И малко от пилешкото,лещата и другите неща и така съм аз..

казано от Cedar на 07.01.09, 16:15:

казано от downbg на 07.01.09, 15:25:

Основно от ядки, зехтин, мазна риба, авокадо, маслини, жълтъци(но не прекалявай - да не са осн. източник)...има също ленено олио.
Това, по колко да ядеш зависи на какъв хран. режим си и какви са дневните ти дажби калории. Имай предвит, че в маслините и авокадото има и въглехидрати, както и в леблебията, кашуто - то има доста повече въгл. сравнение с другите ядки.
Наситените мазнини са вредни, когато са в  излишни калории ....тук пак опира до това колко е дажбата ти за ден.  Някои ги хапват, за да увеличат отделянето на тестостерон.

+

AZ

08.01.09
08:05

рибено масло.С една кутийка караш към 2-3 месеца.
Едит:да,наситените мазнини не са полезни,ненаситените са полезни.Което означава,че мазното месо,освен рибата не е полезно.А ненаситените също помагат и за регулирането на холестерола,ако не се лъжа.
виж и тези статии:
http://www.bb-team.org/articles/1556/
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/24169/#226995

Мнението беше редактирано от az100yan на 08.01.09 08:12.

ИВ

08.01.09
15:59

казано от az100yan на 08.01.09, 08:05:

рибено масло.С една кутийка караш към 2-3 месеца.
Едит:да,наситените мазнини не са полезни,ненаситените са полезни.Което означава,че мазното месо,освен рибата не е полезно.А ненаситените също помагат и за регулирането на холестерола,ако не се лъжа.
виж и тези статии:
http://www.bb-team.org/articles/1556/
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/24169/#226995

:). С една кутийка карам макс 10 дни.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1