07.01.09
10:34
Здравейте приятели!
Поводът за пускането на тази ми тема е че много често говорим за загуба на мускулна маса. “Ще загубя ли много маса ако...”, “Губи ли се мускулна маса ако...” и други. Понеже не съм на режим от страшно много време, случва се да ям малко пъти на ден, да спя по 4-5 часа на нощ, да тренирам 2 пъти за две седмици и все пак да държа някакво добро ниво на форма. За мен мускул много трудно пада. Или по скоро пада, но до едно ниво. Признавам като бях стриктен бях доста по-добре. Но за жалост няма как да стане. Обаче и сега не мога да се оплача докато има хора които ако си изпуснат дневната доза протеин и все едно ръката им пада от 43 на 34.
Вие как мислите? Лесно ли се губи мускулна маса или не? Или по скоро се появяват мазнини които изкривяват визуалната ни представа?
07.01.09
11:16
казано от Георги Гайдов на 07.01.09, 10:34:
Вие как мислите? Лесно ли се губи мускулна маса или не? Или по скоро се появяват мазнини които изкривяват визуалната ни представа?
Аз разсъждавам в обратната посока.Мазнините се топят в следствие на лошото хранене и визуално изглеждаш непроменен,ако не и по-добре въпреки известната загуба на мускулна маса.
Първа се губи издръжливостта и тонуса, после силата и накрая мускулната маса. Понякога масата се губи преди силата, зависи от храненето и метаболизма.
А ако тренираш от време на време, може и нищо да не загубиш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 07.01.09 11:54.
Също влияние оказва и това през тоя период дали се си разболявал какви стресови моменти си имал. Но като цяло ако се тренира от поне 1 год. има т.нар. мускулна памет която трудно се загубва.
Ще споделя личен опит, а не прочетено в статии. Изграденият по естествен път мускул не се стопява за 1-2-3 месеца. Под естествен път имам предвид с храна и хранителни добавки. Имал съм едно голямо прекъсване в началото когато започнах да тренирам. До тогава бях натрупал стаж година и няколко месеца. След това прекъснах за повече от година тежките тренировки, съответно и храната ми тогава не е била съобразена с нищо. Резултатът беше за около година и половина минус 2 сантиметра на ръката и ок.4-5 на гръдната обиколка. Повече не съм се смалявал. Откакто тренирам отново (вече ок.4 години) също съм имал периоди, в които не съм могъл да тренирам и да се храня прецизно - спад не е имал. Просто загуба на форма. Най-дългъг период без тренировка беше 1 цял месец, а без добавки и качествена храна - 2 месеца. Размерите да са паднали с милиметри. Щом намираш време за някоя друга тренировка и похапваш що годе нормално мисля, че няма да претърпиш фрапиращи промени.
07.01.09
12:08
Загубата на мускулна маса зависи от това по какъв начин е постигната ,с какво и как
казано от Георги Гайдов на 07.01.09, 10:34:
Ще загубя ли много маса ако...”, “Губи ли се мускулна маса ако...” и други.
Отговорите на тези въпроси са строго индивидуални !
Мнението беше редактирано от FZKTWGS на 07.01.09 13:51.
07.01.09
13:41
Георги, сякаш чета какво съм написал лично аз :)
В абсолютно същото положение съм - недояждане, недоспиване, редки тренировки.. Усещам спад на тонуса и на силата, но масата си стой. Хайде, някой друг милиметър - да. Но иначе на вид съм си същия както и когато тренирах тежко.. дано успея скоро да оправя проблемите си и да започна да тренирам както трябва.
Георги, зависи дали имаш предвид за ‘момент на неразположение’ или за тотално излизане от залата и спиране на режим.Ето какво ще кажа от личен опит.. спрях лятото да тренирам за 3 седмици,храненето беше под всякаква критика - от кг месо,кг картофи и кг хляб останах на 5 филии + няколко кюфтета или каквото се намереше.Работех и по цял ден тежък физически труд.Та резултатът за 3-те седмици беше -8кг -2см ръка..Значителен спад в силата..Вярно е, че за 2 месеца достигнах по-добра форма от преди, но такъв голям спад беше шокиращ за мене.Добавки не съм пипал никога.. всичко от хранене.Друг път съм спирал за седмица само залата, но храненето е стояло на ниво.Тогава за месец се е случвало до 0.5 макс см да спадна.. и до там.Още един път се убеждавам, че всичко в този спорт е индивидуално :)
адски бързо !! 1 седмица да не тренирам като хората и да не ям и като се погледна в огледалото не мога да се позная със сантиметри от всякаде и -2кг
Ами при мен пък е малко по-така... смисъл не знам на психологическа основа ли е или не,ама ако да речем не съм тренирал 1 седмица и съответно не съм се хранил както трябва се чувствам сякаш никога не съм тренирал. Гледам се в огледалото имам чувството, че съм някакъв такъв нетренирал никога АНТИ-спортист, а на практика не са ми се променили размерите/пропорциите. В следващия момент решавам, че ще се меря. Овивам сантиметъра около ръката, обаче с предварителната нагласа, че вече съм супер отслабнал и какво става.. ест. примерно половин-един см по-малко и после се усещам, че докато гледам колко см са не съм си стегнал колкото мога ръката :D не знам дали ме разбрахте. На кракто имах предвид, че при мен нещата се свеждат до това че си самовтълпявам че съм отслабнал. Иначе и аз съм на мнението, че нещо постигнато по естествен път (т.е. без стероиди/анаболи и тн.) трудно се губи. Трудно се губи в рамките на 2-3 месеца, после разбира се размерите спадат, но след подновяване на тренировките всичко си се върща на място.
07.01.09
21:18
При мен (а и при някои от вас съм сигурен ) има няколко много интересни факта
- Нетренирането (или неупражняването на занимания зала/лостове,а друго) води до едно много неприятно усещане за силно намалена сила и изгубени размери
- След време това усещане се губи и се заменя с по-приятно, че всичко е наред и че може би не е съвсем зле работата
- По това време чувствате че изгубили форма, но други хора не намират разлика
След още известен период от време време обаче какво става
- Хората казват че сте отслабнали значително
- Вие не намирате разлика, даже си мислите, че метърчето ви залъгва
А сега и реалността - Явно наистина се губи мускулен обем, има саркоплазмена атрофия. Силата сякаш се губи по-трудно, но по-трайно, докато обема пада бързо и се качва бързо. На мен понякога ми се ходи в залата, само заради мисълта,че на другия ден ще имам онова приятно напомпено чувство от умерената мускулна треска.
п.с.
Не е ли изумително как понякога хората постоянно повтарят, че сте отслабнали(мускули), а вие все така да не можете да го видите в огледалото ?
Имате ли /имали ли сте подобни инциденти ?
казано от Петко К на 07.01.09, 11:53:
Първа се губи издръжливостта и тонуса, после силата и накрая мускулната маса. Понякога масата се губи преди силата, зависи от храненето и метаболизма.
А ако тренираш от време на време, може и нищо да не загубиш.
Силата е въпрос в по-голяма степен на нервна система и затова не съм съгласен. Едва ли някой в този форум е достигнал пълният си капацитет на силата, дори трибойците на световните първенства не го правят, защото упражненията не могат да натоварят правилно тялото. Затова не е правилно да говорим да се губи нещо, което не го е имало на първо време. Това, че не се тренира правилно, че нервната система прегаря в ежедневието и няма човек култура на поведение е друг въпрос... статията с мързела е добър нагледен пример.
Мнението беше редактирано от Emil_mlo на 08.01.09 03:34.
казано от Петров на 07.01.09, 20:25:
Ами при мен пък е малко по-така... смисъл не знам на психологическа основа ли е или не,ама ако да речем не съм тренирал 1 седмица и съответно не съм се хранил както трябва се чувствам сякаш никога не съм тренирал. Гледам се в огледалото имам чувството, че съм някакъв такъв нетренирал никога АНТИ-спортист, а на практика не са ми се променили размерите/пропорциите. В следващия момент решавам, че ще се меря. Овивам сантиметъра около ръката, обаче с предварителната нагласа, че вече съм супер отслабнал и какво става.. ест. примерно половин-един см по-малко и после се усещам, че докато гледам колко см са не съм си стегнал колкото мога ръката :D не знам дали ме разбрахте. На кракто имах предвид, че при мен нещата се свеждат до това че си самовтълпявам че съм отслабнал. Иначе и аз съм на мнението, че нещо постигнато по естествен път (т.е. без стероиди/анаболи и тн.) трудно се губи. Трудно се губи в рамките на 2-3 месеца, после разбира се размерите спадат, но след подновяване на тренировките всичко си се върща на място.
Положението е на 90% сходно с моето...просто слабостта и загубата на обем в дните, в които не тренирам качествено и най-вече не се храня и наспивам по режим, ми влияе мн зле и цял ден ми е криво. И имам чувството, че и един ден да не правя нещата като хората си личи доста.
08.01.09
07:25
Жорка и аз съм в твоето положение, но с тази разлика че спадах на килограми и сантиметри до едно време /от последния път като се видяхме не съм мръднал, а нито хранителен режим спазвам нито имах възможност да тренирам/. Всичко е индивидуално.
Ти имаш добра структура, положил си доста усилия и според мен дори и да имаш известен спад няма да ти проличи много, а и ще си върнеш всичко много бързо.
08.01.09
07:39
Тъй е, Емо, силата е 2/3 функция на нервната система и 1/3 на мускулите, макар че реално последните изпълняват движението.
Но и нервната система изисква тренировки за да премине предела си и да го поддържа.
Така че от тази гледна точка и Петко е прав.
Спреш ли да тренираш, резултатите падат. С връзка или без с падането на мускулната маса. Както е писал той не непременно в определен ред, но и двете падат.
Даже е по - лошо; ако си близо до прага на възможностите си и намалени по брой тренировки не успяват да ти задържат силата. Просто нервната система не се е адаптирала към натоварването и като намалиш стимулирането й, минава в “отпуск”...
08.01.09
08:38
Спрях фитнеса и храненето на 5ти декември и към днешна дата никога не можеш да предположиш, че някога съм бил на фитнес.. Ръцете са поне 3см надолу, общо съм свалил над 5-6кг мускулна маса, останали са някакви смешни гърди и също толкова смешен гръб.. Просто по себе си съдя и казвам ” да, елементарно се губи мускулна маса”. Междудругото в моя случай силата почти не се губи дори и при по-дълго прекъсване и другото много важно нещо, което важи при мен е - мускулът ИМА памет. Просто са се оплаквам и т.н., но като започна началото на февруари ще възвърна 7-8кг за по малко от 30 дни и ще го направя с най-обикновено хранене и тежки тренировки.
Поздрави
Аз пък със себе си ще дам пример. Преди време спрях да тренирам за около половин година - тогава имах стаж някъде 3-3,5 години в залата без прекъсвания. За нула време станах на плондир - качих килограми, изгубих форма, омазних се много, силата ми падна драстично. За обеми не мога да говоря, защото дори да е имало загуба на мускулна маса, тя се е маскирала от тоталното омазняване. Мислех, че като се върна в залата, ще започвам кажи-речи наново. Но положението се оказа по-различно - само за месец се бях върнал почти на старите работни тежести отпреди прекъсването, а след три месеца бях забравил, че съм спирал.
Така че това какво се губи (маса, сила, форма), какво се “печели” (мазнини) е доста индивидуално и зависи от метаболизъм, телосложение, стаж в залата и доста други фактори.
08.01.09
09:48
казано от head_hunter на 08.01.09, 07:25:
Жорка и аз съм в твоето положение, но с тази разлика че спадах на килограми и сантиметри до едно време /от последния път като се видяхме не съм мръднал, а нито хранителен режим спазвам нито имах възможност да тренирам/. Всичко е индивидуално.
Ти имаш добра структура, положил си доста усилия и според мен дори и да имаш известен спад няма да ти проличи много, а и ще си върнеш всичко много бързо.
Адаш, аз просто събирам мнения и възгледи от личен опит на хората по този въпрос. Иначе съм доволен от формата си, даже качих малко килограми, но мислех, че са двете крайности при хората - или си мислят, че за нищо не стават след нещо такова или че даже по-здрави са станали.
08.01.09
09:52
И според мен не се губи толкова лесно. Аз например от месец и нещо не съм стъпвал в зала и на размери не съм паднал, обаче се омазних, защото не спазвам режим и по-малко се движа така че беше неизбежно... :shut: Поне ще се върна още по-нахъсан в залата. :cheese:
от 1 седмица не мога да спя и нямам сила нито да ям нито да транирам :( сутринта се мерих -5кг
казано от ^MaD^ на 07.01.09, 20:12:
адски бързо !! 1 седмица да не тренирам като хората и да не ям и като се погледна в огледалото не мога да се позная със сантиметри от всякаде и -2кг
Възможно е, но го има и момента на самовнушението. Като се напорка човек например (е айде сега, случва се:)) на другия ден като се погледнете в огледалото не ви ли се струва, че сте супер спаднали. Практически за 1 вечер е невъзможна подобна промяна, просто така се чувствате - така се виждате. Това е за огледалото, но виж кантарът вече не лъже.
абе има го и тва с напоркването, ама ако си бил на някоя тежка софра с безброй :) мезета, ти гарантирам, че на другя ден няма да си спаднал...:)
Иначе наистина Дзвер, силата пада, но аз не бях тренирал от повече от две години и само за няколко месеца почти възстанових голям процент от силата, а сега масата въобще не ми е същата като преди (115кг. 48см ръка) сега съм 94кг. но пак силата ми е доста повече. Един приятел имаше много работа и 4 месеца не беше тренирал, момчето вдига трибойски, сега с втората тренировка си възстанови 70-75% процента от силата, на първата вдигна толкова, втората малко даже качи днес. А като маса от 95кг. сега е 82-3, човека има магазин и всеки ден там му се отели вола. Така, че сам си прави изводите. Пак повтарям от предишният си пост, просто бодибилдерите в по-голямата си част не са и достигнали малка част от силовият си потенциал, затова и заради честото прегаряне на нервната система от хеви дютските простотии губят лесно маса, а и сила, която така и не са имали. Лично моите наблюдения над билдерите са, че в което движение имат най-много сила, това им е и най-развитата мускулна група. Един приятел има огромни гърди, е за културист вдига прилично 180кг., друг има огромен гръб и също за културист без капка техника дърпа 320 тяга...
поздрави
Ами да се включа и аз.Значи не съм тренирал от години редовно и качествено.Загубил сам 5 кг от масата си. Силата също има спад но не фатален.Според мен има значение дали човек е пипал зоба или не.Според мен ако бях ползвал стероиди да съм спаднал сега с -20 кила най-малко.
Мое мнение.
10.01.09
08:47
Айде и аз да не правя нова тема, да питам тук..
Като губите маса поради ред причини, от къде забелязвате че губите първо и от къде губите най-много?
При мен разбирам, че съм свалил като си погледна рамото и по-точно предното.. образува се една дупка от рамото към гърдата. А най-много губя от гърба.
При мене талията спада най-бързо, после краката и ръцете.. най-накрая започват да се губят раменете и гърба :lol:
10.01.09
17:50
казано от death на 10.01.09, 08:47:
Като губите маса поради ред причини, от къде забелязвате че губите първо и от къде губите най-много?
При мен разбирам, че съм свалил като си погледна рамото и по-точно предното.. образува се една дупка от рамото към гърдата. А най-много губя от гърба.
Ръцете се стопяват моментално, после ги следва гърба,после гърдите.
П.П. да живее мускулната памет
казано от MI5 на 10.01.09, 17:50:
казано от death на 10.01.09, 08:47:
При мен разбирам, че съм свалил като си погледна рамото и по-точно предното.. образува се една дупка от рамото към гърдата. А най-много губя от гърба.Ръцете се стопяват моментално, после ги следва гърба,после гърдите.
П.П. да живее мускулната памет
Да определено и при мен ръцете направо изчезват, после рамото и гърдите.
10.01.09
19:25
Както ви казах,първо губя мазнините и тонуса,после мускулна маса от всякъде,гърба не става по-тесен,а по-плосък.
10.01.09
21:01
При мен ръцете се топят моментално...
стажа ми е 3 години и половина мога да кажа че 1 месец не сам тренирал до сега не сам мръднал :) даже ефекта беше и по добър хаха всичко зависи от храната и метаболизма на човека и структурата според мен
По въпроса на death
За съжаление, все още не успявам да му хвана цаката. :)
Понякога, почти от самосебе си, губя килограми. Може би се дължи на стрес или повече динамика в ежедневието ми. Връзката с храната, не я отричам, но ми е малко трудно да я хвана като статистика. :( Така или иначе, не съм на нисък % мазнини и не мога да знам със сигурност, какво точно се губи. Често пъти, губя от талия, което може само да ме радва. В ръцете и раменете, също може да се забележи промяна, в гръб - проличава си най-накрая, може би....но то е по-скоро позитивен ефект. Преди, доста свалях в краката, но и бяха много слабо застъпени в тренировките ми.
И според мен зависи как е изграждан мускула - по естествен път или с креатин(или др. добавки). Хората ползвали монохидрат усещат спад в мускулатурата(също и силата) още щом спрат креатина. А при правене на кардио от инструктора в залата знам, че при тичане се губи малко повече ММ, отколкото мазнини, а на велоергометъра - обратното. Сега може би при всеки малко индивидуално, но все пак сигурно има зрънце истина.
Мнението беше редактирано от NastyNas на 24.01.09 20:19.
30.01.09
23:33
От месец и нещо съм се олабил (разбирайте не съм ходил на фитнес) и не се чувствам изгубил мускулна маса, по-скоро имам натрупване по стомаха на мазнини, макар че усещам какво се крие под тях.
ПП-Пробвах наскоро как се справям с килограмите които по принцип дигам и установих, че съм върнал с 5кг на лежанката.
Зависи от количеството мускулна маса, което имаш, както и начина, по който си я постигнал. Аз съм 172 см/77 кг. По билдърските стандарти съм хърбав и никога не съм има притеснения, че мога да загубя нещо, тъй като съм на някакъв минимален праг така да се каже. Освен това тренирам 100% натурално, даже приемайки негативите на едно много трудно възстановяване, тъй като имам особено мнение за добавките, или по-точно за качеството им, а за стероиди не коментирам. Всеки грам, който е по мен си е в резултат на нуждите на тялото ми да се справи с натоварванията, на които го подлагам. Но, ако бях на тоя ръст, 90 кг, направени с огромни усилия, със всякакви помощни средства и практически напълно излишни, макар и да са мускули, то при едни сложни обстоятелства, е нормално да започна да губя, докато не стигна естествените си размери, т.е. тялото редуцира всичко излишно. Както и при качването отначало скоростта е много висока и послпостепенно намалява.
казано от NastyNas на 24.01.09, 20:18:
И според мен зависи как е изграждан мускула - по естествен път или с креатин(или др. добавки). Хората ползвали монохидрат усещат спад в мускулатурата(също и силата) още щом спрат креатина. А при правене на кардио от инструктора в залата знам, че при тичане се губи малко повече ММ, отколкото мазнини, а на велоергометъра - обратното. Сега може би при всеки малко индивидуално, но все пак сигурно има зрънце истина.
Явно живееш с много заблуди.
1. За кой креатин говорим ? Ако това е примитивният монохидрат от него освен подуване с вода и лек до умерен прилив на сила друго не се усеща. Креатинът е повече за сила, отколкото за маса (масата се прави с ядене).
2. Заради такива инструктури има все повече хилави хора с голям процент подкожни мазнини. Няма да се учудя, ако ги карат и да гледат телевизия туко виж свалили още мазнина.