НВД и кръвно

06.01.09
07:56

С ниско кръвно съм, което обаче се стабилизира при трениране. Вече ни ми става лошо когато започна активната кардио част или интензивните упражнения - а и винаги имам шишенце с водичка до себе си. Но забелязвам, че при ниско въглехидратен режим (но не винаги!) сутрин се обаждат нискокръвните симптоми - припада ми се, заглъхват ми ушите и пода изглежда близко. Апаратът за кръвно също подтвърждава това. Въпросът ми е - има ли връзка между НВД и ниското кръвно налягане или не съвсем? Какви са вашите наблюдения?

06.01.09
08:31

Здравей. Аз имам същия проблем понякога. По принцип съм с кръвно 80/60 и ми се случва да вържа кънките след изтощителна тренировка, въпреки че в процеса на трениране ми светва. Обаче си мисля, че причината освен в малкото въглехидрати е и в понижения калориен прием. Не може при такава атака от три страни - тренировките, малко въглехидрати и малко калории, организма да не се сдухва. Чета редовно дневника ти и мисля че приемаш ужасно малко храна, съответно и въглехидрати. Не съм специалист, но смятам че това е причината за неразположението ти. Поздрави.

06.01.09
09:05

Хипогликемия ?
Колко въглехидрати приемаш ?
Ако се случва често мини на РБД за 1 седмица и виж как ще ти се отрази.Ако проблема продължава - консултация с лекар.

06.01.09
11:54

Мерси Еmzo - точно се надявах ти да се включиш. Според изчисленията гледам да не надвишавам 60 гр.  Иначе вече не се случва честто - тренировките помагат и в това. Даже въобще не мога да си спомня от кога не ми е ставало лошо на тренировки.... Просто тази сутрин стана колапс и това е. Ще следя положението - може и рязко да съм смъкнала въглехидратите.

06.01.09
12:49

Включи още въглехедрати, ако са до 15 часа не е проблем и пий много вода - 3,5-4 литра ако можеш.

06.01.09
14:25

Добре, благодаря за съвета.
Да - вода си пия, но явно трябва да увелича количеството.Иначе 3 литра в това число и зелен чай или йерба мате докарвам.

06.01.09
17:16

Ако примерно си била на НВД 2 месеца, 1 седмица РБД дори и да има cheat meals ще стресира организма.Пробвай.
Айрян с калиева сол също може да пробваш.
На мен ми е падало кръвното след сутрешно кардио.

07.01.09
08:07

Да - и аз знам за солта, наистина действа. Обаче - почвам да си мисля и още нещо: повали ми ужасна настинка - отпаднало ми е, запушен нос и яко се надкихвам. А главата ми е като олово. Може да се е завъртял “симпатичен” комплекс и рязкото понижение на кръвното да е било сигнал, че нещо не е наред с организма. Раз малко въглехидрати, раз бацили.  Благодаря ти за отговорите.

07.01.09
08:21

А как стоят грамажите на мазнините, които консумираш?

07.01.09
08:24

Към 60 грама трябва да са по изчисления - и мисля че ги правя. Защо?

07.01.09
08:38

Когато си на НВД мазнините трябва да са за сметка на въглехидратите, т.е да не се лишаваш от тях. А и те вдигат кръвното налягане....
Можеш да си вземеш и жен-шен, но в малки дози, гуараната също и гледай да се наспиваш  :)

07.01.09
08:55

Благодаря!Гураната много я харесвам - само не трябва да се привиква към нея. По повод наспиването - и 10 часа да спя пак не ми стигат... Особено в зимния период. А като цяло събуждането сутрин ми е доста тегъв процес.

Мнението беше редактирано от kozunak на 07.01.09 08:56.

08.01.09
11:42

Предполагам правиш кардио и предполагам го правиш сутрин на гладно, непосредствено след като си се събудила?

08.01.09
13:07

Правя кардио - но никога сутрин на гладно защото веднага ще припадна след 2-та минута, пробвала съм много пъти и винаги ми става страшно лошо. Мисля че няма нужда да обелвам белтъци на пътеката или крос тренажора, колкото и да ми се иска да правя кардио на гладно.
Кардиото ми е обикновенно след силовата тренировка. Ако е в ден, в който нямам силова (тоест извън 4-те тренировъчни дни в седмицата), е поне 3 -4 часа след като съм яла.  Демек - старая се да е на що годе празен стомах.
А събуждането е доста тегъв процес при мен - никога не мога да скоча жизнено от леглото. Първо лежа към половин час с отворени очи, после се размърдвам и се дотътрям като сумнамбул до кухнята и заветното кафе. Няма да казвам колко ми е черен света сутрин . След още половин час вече ставам комуникативна и нормална за околните.

Мнението беше редактирано от kozunak на 08.01.09 13:10.

08.01.09
13:50

казано от kozunak на 08.01.09, 13:07:

Правя кардио - но никога сутрин на гладно защото веднага ще припадна след 2-та минута, пробвала съм много пъти и винаги ми става страшно лошо. Мисля че няма нужда да обелвам белтъци на пътеката или крос тренажора, колкото и да ми се иска да правя кардио на гладно.
Кардиото ми е обикновенно след силовата тренировка. Ако е в ден, в който нямам силова (тоест извън 4-те тренировъчни дни в седмицата), е поне 3 -4 часа след като съм яла.  Демек - старая се да е на що годе празен стомах.
А събуждането е доста тегъв процес при мен - никога не мога да скоча жизнено от леглото. Първо лежа към половин час с отворени очи, после се размърдвам и се дотътрям като сумнамбул до кухнята и заветното кафе. Няма да казвам колко ми е черен света сутрин . След още половин час вече ставам комуникативна и нормална за околните.

:)  Сутрин и аз съм така! До 10ч. поне никой не смее да говори с мен :)

08.01.09
15:33

Koлко време ти се събира постоянен прием на кафе/кофеинови продукти ?

08.01.09
17:04

Не ти разбрах много добре въпроса. Но все пак ще отговоря нещо - пия сутрин по една голяма чаша, по скоро за чай е тя, кафе което е или експресо с допълнена вода до горе или силно филтър кафе (нещо ала турско). Ако не ми стига си правя едно нес кафе малко по-късно. При нужда - следобед пия също едно дълго кафе. Но има и дни, в които просто минавам с едно кафе.  Зависи и от атмосферното налягане - ниско ли е ми се спи и пия повече кафе.

Мнението беше редактирано от kozunak на 08.01.09 17:05.

08.01.09
17:15

Какъв период от време пиеш всекидневно кафе (било то едно или две) ?

Кофеина има много гаден ефект - caffeine withdrawal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Caffeine#Tolerance_and_withdrawal
http://www.cbsnews.com/stories/2004/09/30/health/webmd/main646620.shtml
http://www.google.bg/search?q=caffeine+withdrawal+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

08.01.09
20:07

Пия кафе от 15-16 годишна май. Сега съм на 34. Имам периоди, когато пия доста - при стрес и нервно напрежение свързано с много работа. И такива - когато едно-две ми стигат. При активни тренировки едно ми е достатъчно. Обикновенно като часови пояс е около 7.00 - 7.3- сутринта, може едно към 11.00 и/или  15.00 ч. Каква връзка подозираш? - ако отговорът ми е изчерпателен разбира се.

08.01.09
20:29

Не, отговора е изчерпателен.

От личен опит знам, че при консумация на кофеин доставен от суплементи след 2-3 месеца ефекта му отшумява и се получава withdrawal.
Но в твоя случай не е това.

08.01.09
22:20

Вечер трудно/късно ли заспиваш и имаш ли ясно изградена схема лягане/ставане + събуждане от биологичния часовник? При нарушен сън при мен се наблюдава подобно състояние, но! Когато тренирам и ежедневеието ми е по-активно, никога не е така, което е странното в твоя случай. За всеки случай може да се провериш за някоя слаба анемия, което също не е особено възможно при трениращ човек, ама знае ли се, с тези ниски въглехидрати. При жените доста често се наблюдава..

09.01.09
08:27

Именно в активен работен период и тренировки съм с чудесен режим - заспиване към 22.30 - 11.00 и ставане към 6.30 - 7.00. Но... тия 50000000000 празнични дни ме поразбиха ритъма, защото съм т.нар “сова” - едва заспивах към 01.00 или 02.00 , което автоматично ме вдига към 9.00 - 10.00 сутринта. За  мен по- пълноценен е деня, когато рано ставам и лягам в точно определен час. Ако трябва да се оставя на истинския си, автентичен биоритъм - ще заспивам към 5.00 сутринта и ще сатавам по обед.... - но живота не е устроен така. Нямам анемия, преди години се борих с нисък хемоглубин - сега всичко ми е ок.

09.01.09
11:16

Навлизай в ритъм значи :)

09.01.09
12:18

Навлизам - :-) и то с шут през вратата! Няма начин...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1