Топче на врата ?

DI

10.01.09
16:39

Отскоро, преди нова година напипвам малко топче отдясно на врата си. Явно се е появило вследствие тренировката ми за трапец с лост и напъването, но бих искал да попитам някой друг от вас сблъсквал ли се е с такъв проблем?
Съжелявам, че ползвам снимката на арнолд, но на нея най-добре мога да го маркирам:
http://img88.imageshack.us/my.php?image=arnoldschwarzeneggerpicuu0.jpg
-Да, ще отида на лекар в понеделник, но малко мнения няма да са излишни.
Благодаря предварително на отзовалите се.

10.01.09
20:02

При по-здравите мъже го има това нещо и винаги съм мислел че е вид вратен мускул. За всеки случай както си решил отиди на лекар докато му е време дане береш ядове после.

10.01.09
21:53

Едва ли е при “по-здравите мъже”. Едногодишният ми племенник има две топченца от двете страни на вратлето. И аз не знам какво всъщност представляват, но си го обеснявам с това, че вратлето му е много слабо и просто се виждат. Не са нещо лошо, защото никой лекар до сега не е споменал нещо за тях. Но при теб явно е по-различно, защото е от едната страна и е леко по-нагоре(така като гледам какво си отбелязал). Със сигурност иди на лекар.

DI

10.01.09
22:04

Определено не е мускул, а и вратлето ми не е тънко.
От напрежение е според мен, но какво точно е това образование, незнам...
При допир или натиск не ме боли, не прескача, не се мести, не расте...

10.01.09
22:39

Може да е мастно образувание. Аз имам 1 такова топче на кръста, появило се преди години. Може да се махне оперативно, ако се възпали или нещо пречи. На мен не ми пречи и не го махам. На бащата на приятелката ми преди време са му оперирали някакво топче на врата, но съм чел че на други хора не им ги махат, защото по врата не е хубаво да се “пипа”. Отиваш на лекар и той ще каже.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 11.01.09 08:37.

11.01.09
07:52

Обикновено е мастно образувание. Аз имам на бедрото от вътрешната част, но не ме притеснява и не му обръщам внимание. Но ако си притеснен иди на лекар.

DI

11.01.09
08:38

Благодаря, мнението на баща ми за мастно натрупване се потвърждава и тук, но това никак не ме успокоява. Мой съсед, преди години имаше мастно натрупване на врата си (отзад), с годините то стана с размерите на топче за тенис на маса, защото го беше страх да се оперира. Миналата година обаче се престраши и сега всичко е наред.

Мнението беше редактирано от DiscoveryCold на 11.01.09 08:39.

11.01.09
12:55

Споко и аз имам такива глупости.Тоест имах.Това е някакво супер гадно.Аз лично съм го наследил от майка си на която и се появяват такива и са я рязали 2-3 пъти , като едното било на врата й.Тъпото е че няма лек да го.А сега сега се сетих , че имах едно малко топче на рамото и сам си го оперирах.Болеше ама свърши работа....горе-долу  :) .

22.07.09
12:50

Реших да споделя, тъй като се сетих, че някой бе пуснал темата. Преди 1 седмица реших да махна въпросното топче, разположено на кръста - atheroma dorsi. Ако някой има притеснения от манипулацията, то да се успокои, защото не е нищо болезнено. Амбулаторна е, за 15 минути и завършва с 3 шева. Още същия ден се разхождах леко по пенсионерски в парка, а на 4-тия ден вече започна да сърби мястото, демек заздравява. Болка няма, само от лепенката опъва. Като цяло си е дискомфорт, но при всички положения ме посъветваха да махна топчето, защото винаги имало риск да забере, гнояса, заболи и т.н. и това ми бе достатъчно да кажа да го махат. На 7-8 ден махат шевовете и на 10-тия може да се тренира безпроблемно.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 22.07.09 12:51.

22.07.09
13:51

Преди 6-7 месеца ми излезна тъй нареченото топче на лявото ребро, докато спа и се въртя наляво, надясно, права разни стойки ми се подува леко, но преди 2 дни ми се поду МНОГО, ходих при семейния лекар, дадоха ми направление за хирург. И лекаря и хирурга ми казаха че това е мастно образувание. Хирурга ми изписа някакво мазило и след 5 дни да отида пак на преглед и за снимка, каза да намаля работните тежести по възможност да спра фитнеса (тренирам веднъж на седмица - мързел :S   ) .  Мажа се с ” Дрийп Рилийф ” вече 2ри ден, спадна ми вече не го  усещам като топче и почва да ме сърби, тамън се зарадвах и случайно намерих още едно топче на лявата гърда (външната страна, откъм подмишницата). Гърдите са ми като на “Trashmetal” и за това не съм го забелязал до сега :(  .
  Не си само ти с този проблем .

Да използвам темата, някой знае ли защо се появават тези мастни образувания?

П.П. Използвах сравнението за гърдите ми с тези на Trashmetal, за да се ориентирате по-лесно :) .

23.07.09
20:50

казано от ffuujjiittssuu на 22.07.09, 13:51:

някой знае ли защо се появават тези мастни образувания?

Запушване на мастна жлеза.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 23.07.09 20:51.

14.05.10
19:38

Има ли начин да се махнат безоперативно, нямам вяра на тия касапи :/ ?
споменаха ми за някакви лепенки, които евентуално изсмуквали гадости, но май беше за подкожни пъпки...
моите са от двете страни на ребрата, не съм ходил на лекар, но мисля, че са тия мастни образувания, имам ги от 5-6 години, болят само като ги пипна ...  :(

14.05.10
20:21

Не, не може по друг път, ако говорим за атерома (липома, мастно топче). И да, касапи са! махнаха ми го в правителствена болница “Лозенец”, но пресъздавам диалога докато аз бях по корем на масата:
Хирургът държи скалпел, с който ми е направил  разреза и казва на сестрата:
-Подай ми ножици.
Сестрата не отговаря, но явно му прави някакъв знак и докторът казва:
-Еми тогава ще действам със слалпела.
Извод: няма ножици :)

Белегът е дебел 1 сантиметър! Но не ми прави впечатление, тъй като е отзад :)

Щом те болят или даже са само чувствителни при допир, махай ги, защото само бели могат да ти направят! На 12-ия ден ми махнаха шевовете за да се подсигурели да не се отвори раната. На 20-ия ден правих тяга и клекове.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.05.10 20:27.

14.05.10
20:33

Мерси за информацията човек, един приятел са го рязали на кръста точно около зоната на бъбреците, има една педя разрез ... много ме наплаши, клали го като животно без упойка, твоята история ми даде надежди ...

14.05.10
20:59

И моята атерома бе на кръста, да го кажем на ниво бъбреци. като ми я изрязаха и ми я показаха, беше мастно топче, капсулирано около 1,5-2 см. Може на приятеля ти топчето да е било друг вид, да е било по-голямо, по-дълбоко. Аз бях с местна упойка и мястото си бе изтръпнало и безчувствено, само усещах, че си работи хирурга. Иглата им беше тъпа и малко трудно промушваше кожата и усещах леко опъване. Но като цяло, спокойно, няма страшно! Газ да ти ги махат за да не ги мислиш!

20.05.10
19:58

здраве да е пак другото...

казано от karlo на 14.05.10, 20:33:

Мерси за информацията човек, един приятел са го рязали на кръста точно около зоната на бъбреците, има една педя разрез ... много ме наплаши, клали го като животно без упойка, твоята история ми даде надежди ...

Глупости. Освен ако няма рядка резистентност към упойката и случаят не е спешен. Правели са му местна упойка, не без. но не и пълна, акто за лека операция. Усешал е нещо слабо(при местната упойка не винаги всичко е в напълно упоена зона) и се е втелявал. Той първо лекаря няма да иска без упойка щото пациентът мърда и подскача.

ПИ

21.05.10
06:11

казано от D3BEP на 20.05.10, 20:37:

Глупости. Освен ако няма рядка резистентност към упойката и случаят не е спешен. Правели са му местна упойка, не без. но не и пълна, акто за лека операция. Усешал е нещо слабо(при местната упойка не винаги всичко е в напълно упоена зона) и се е втелявал. Той първо лекаря няма да иска без упойка щото пациентът мърда и подскача.

Лягал съм под ножа 4 пъти. Връзват те! ;д

KD

16.07.10
20:41

И аз имам на врата. Казаха ми, че е оголемен лимфен възел, нещо такова. Аз не ги разбирам много и се примирих. :D

KD

16.07.10
20:41

На мен пък ми казаха, че топчето ми на врата  е оголемен лимфен възел, нещо такова. Аз не ги разбирам много и се примирих. :D

П.П.Двоен пост. Моля модератор да изтрие единия!

Мнението беше редактирано от Kristiyan Dimitrow на 16.07.10 20:42.

16.07.10
21:10

Ти го изкара, че са го резали в някой от филмите на SAW :D

17.07.10
07:07

аз имах такова и ходих на лекар и той ми каза ,че няма никакъв проблем.Това били някакви временно подути лимфни възли

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1